Jump to content

Ciasteczka


Recommended Posts

Ten przepis można dowolnie modyfikować, w zależości od tego co znajdzie się w szafce:icon_smile2:

 

przepis podstawowy to:

1 kostka masła

3/4 szkl. cukru (może być biały lub brązowy)

2 roztrzepane jajka

cukier waniliowy

2 łyżki mleka

2 szkl. mąki (czasem daję pół na pół zwykłej i razowej)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

30 dkg płatków owisianych lub jęczmiennych lub gryczanych lub wszystkich naraz:icon_smile2:

20 dkg rodzynek

i na dokładkę co kto lubi np.

wiórki kokosowe, mak, suszone owoce (pokroić w kostkę), orzechy, pestki słonecznika

 

Teraz po kolei - utrzeć masło z cukrem dodając po jednym jajku i mleko. Suche składniki wymieszać razem i dodać do masy, wymieszać. Mokrymi rękoma formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na papierze

i piec w temp. 200 stopni przez 10-15 minut.

W czasie pieczenia pozostałe ciasto trzeba trzymać w lodówce, bo inaczej się rozpłynie.

 

Są naprawdę pyszne.

 

Smacznego

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...