Jump to content

Naleśniki


Recommended Posts

No tak. Jestem wielkim fanatykiem naleśników na słodko xD Napiszcie mi jakie ciasto robicie i z jakimi dodatkami bo będę wszystkiego próbować xD

 

Osobiście ja robię ciasto "na oko": mleko, woda gazowana, mąka, żółtka, cukier waniliowy, sól, i białka ubite :)

 

A z dodatków to moje ulubione to biały twaróg na słodko, wiśnie pestkowane i to polane płynną czekoladą :)

 

Mniam! ;d

 

 

Czekam na Wasze przepisy :)

Link to post
Share on other sites

Też robię wszystko na oko, ale nie daje wody gazowanej tylko przegotowaną. Ja lubię jeść naleśniki polane z jogurtem, najlepiej wiśniowym:)

Link to post
Share on other sites
czarna131415

Ja tez daje wszystko na oko.

Ostatnio dobre wyszly mi z szarlotka,a mianowicie ze specjalnie przygotowanymi jablkami i cynamonem.Czesto równiez smaruje nutella,albo po prostu bialym serkiem:)

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...

U mnie bardzo lubią naleśniki z bananami i polewą czekoladową. Banany trochę podsmażam na maśle ( uważać by się nie rozgotowały) potem zawijam w naleśnik, a następnie podsmażam na maśle.Można polać czekoladą , ale ja robię polewę czekoladową. Można posypać orzechami pychota smacznego.

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...
  • 1 month later...
  • 4 months later...

przepis:

- mąka (ok. pół miski ;P)

- 2 jajka wbite(całość ze środka)

- łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- cukier trzcionowy (przesypany do dłoni)

- mleko (tyle by nie było za gęste)

 

zmieszać i nalać masę na patelnię uprzednio ogrzaną z oliwą z oliwek :)

 

Pycha ^^

 

dodatki:

- twaróg

- łyżka śmietany

- cukier trzcinowy (3-5łyżeczek)

- cynamon

 

zmieszać i gotowe :serduszka_na:

 

 

to są moje ulubione naleśniki ^^

Link to post
Share on other sites
Wilhelmina7

Czy lubicie czarne jagody? Ja lubię. Amerykańskie borówki są w ciągłej sprzedaży, a konfitura jagodowa też może być i jest w sklepach bez problemu.

 

Placki naleśników wykonać jak kto umie i lubi. Woda gazowana lub piwo czyni ciasto spulchnionym, fakt.

Czarne jagody lekko rozgnieść widelcem z dodatkiem niewielkiej ilości cukru i szczyptą imbiru / naprawdę szczyptą, uwydatni się smak /. Powstałą masą posmarować naleśniki, złożyć w trójkąty, lub jak ktoś woli w rulony i odsmażyć . Podawać udekorowane śmietaną, a bardziej pracowici mogą przygotować do polania, płynną, pyszną czekoladę.

Pychotka.

Link to post
Share on other sites
  • 5 months later...

Biszkoptowe naleśniki z............................moja wersja z truskawkami, bita smietana i gorącym sosem czekoladowym :)

 

Ciasto:

5 jaj

450 ml mleka

30 dag mąki pszennej

2 cukry waniliowe (20g)

odrobina proszku do pieczenia

sól

kilka łyżek oleju

 

Żółtka roztrzepać z cukrem, mlekiem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mała szczyptą soli. Wlać lekko podgrzany na patelni olej (dzięki temu naleśniki nie będą przywierać, nie będą też tłuste, bo nie dodaje się już oleju do smażenia). Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Nalewać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smażyć na złoto.

 

Do tego opakowanie śmietany 30% ubite z 2 łyzkami cukru.

Opakowanie truskawek mrożonych ( chyba,ze sa już świeże) .....mrożone-podgotowane w garnuszku z odrobina cukru i wody...zmiksowane blenderem...zagęszczone mąka ziemniaczana z odrobina zimnej wody ..ale nie trzeba zagęszczać :)

 

I gorący sos czekoaldwoy ...standardow - masło lub margaryna, cukier...(ja sypie na oko) odrobina wody...i ze 2 łyzki kakao - zagotować, mieszac aż zgęstenieje

Edited by AA66
Link to post
Share on other sites

A tu nie na słodko ale też pyszne ... naleśniki ze szpiankiem z serem fetą zapiekane z sosem

 

Składniki

Naleśniki:

2 jajka

mleko

mąka

woda

sól, cukier

olej do smażenia

 

Farsz:

kostka sera feta (270 gram)

opakowanie mrożonego szpinaku (450-500 gram)

3-4 ząbki czosnku

sól, pieprz

 

Sos:

2-3 łyżki masła lub margaryny

2-3 łyżki mąki pszennej

1 kostka rosołowa (drobiowa lub warzywna)

słodka śmietana

sól, pieprz

 

Ewentualnie żółty ser do posypania wierzchu

 

Wykonanie:

 

Z podanych składników zrobić niezbyt gęste ciasto, pamiętając o dodaniu sporej ilości soli i cukru. Usmażyć naleśniki.

 

Szpinak rozmrozić na patelni na odrobinie tłuszczu. Dusić około 10 minut od momentu rozmrożenia. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek.

Rozdrobnić widelcem np. w miseczce fetę i dodać do niej gotowy szpinak. Wymieszać (nie musi być to gładka masa, mogą zostać niewielkie grudki sera) Doprawić farsz solą (ostrożnie!) i pieprzem (nie żałować!). Z tej ilości farszu robię około 18 naleśników o średnicy 25 cm.

 

Nakładać na gotowe naleśniki. (Nakładam czubatą łyżeczkę farszu na środek naleśnika i lekko rozsmarowuję, nie na całej powierzchni) Zwinąć w "zamknięte" ruloniki:

 

Przygotować sos:

W garnuszku na maśle (lub margarynie) zrobić z mąką białą zasmażkę. Zalać rosołkiem przygotowanym z mniejszej niż w przepisie ilości wody (trochę więcej niż połowa). Mieszać cały czas, żeby nie zrobiły się grudki. Zagotować. Dodać śmietanę (dodaję właściwie prawie drugie tyle ile jest samego sosu z mąki i rosołku). Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Sposoby podawania:

1. Naleśniki podgrzać na patelni (nie posmażać) lub w piekarniku. Podać oddzielnie: naleśniki i sos.

2. Naleśniki ułożyć w posmarowanym tłuszczem np. naczyniu żaroodpornym, polać sosem, posypać żółtym serem. Zapiekać w piekarniku do lekkiego zrumienienia wierzchu.

Link to post
Share on other sites
  • 5 months later...
Guest Vampirella
Biszkoptowe naleśniki z............................moja wersja z truskawkami, bita smietana i gorącym sosem czekoladowym :)

 

Ciasto:

5 jaj

450 ml mleka

30 dag mąki pszennej

2 cukry waniliowe (20g)

odrobina proszku do pieczenia

sól

kilka łyżek oleju

 

Żółtka roztrzepać z cukrem, mlekiem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mała szczyptą soli. Wlać lekko podgrzany na patelni olej (dzięki temu naleśniki nie będą przywierać, nie będą też tłuste, bo nie dodaje się już oleju do smażenia). Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Nalewać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smażyć na złoto.

 

Do tego opakowanie śmietany 30% ubite z 2 łyzkami cukru.

Opakowanie truskawek mrożonych ( chyba,ze sa już świeże) .....mrożone-podgotowane w garnuszku z odrobina cukru i wody...zmiksowane blenderem...zagęszczone mąka ziemniaczana z odrobina zimnej wody ..ale nie trzeba zagęszczać :)

 

I gorący sos czekoaldwoy ...standardow - masło lub margaryna, cukier...(ja sypie na oko) odrobina wody...i ze 2 łyzki kakao - zagotować, mieszac aż zgęstenieje

 

 

 

mniamzp.jpg

 

Jakie zdjęcie smakowite, aż mi się naleśników zachciało :)

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Z tego co wiem wody gazowanej dodaje sie, aby były bardziej pulchne. Kiedys wspadlem na pomysl, by dodać sodę, ale wyszły niesmaczne :/ Nie probujcie

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

ja też ciasto robię na oko. mąka, jajko, szczypta soli, cukier i mleko. Daję ciastu odpocząć z pół godzinki i smażę super cienko :) najlepsze z białym serem na słodko albo z dżemem.

Robię też wersję z łyżeczką proszku do pieczenia, ciasto robię bardziej gęste, a naleśniki smażę grube (nie rozlewam jak zawsze ciasta po całej patelni, tylko leję chochlą w miejscu, ciasto się samo rozlewa, a sam naleśnik osiąga fajną grubość). takie grubaski lubię jadać polane miodem :)

Link to post
Share on other sites
  • 6 months later...
Małgosia09

To ja wam podam fajny przepis na naleśniki ze szpinakiem . Ciasto na oko jak każdy z nas ale solimy do smaku , do ciasta dodaję oliwy tak 2 łyżki stołowe do tego pół opakowania szpinaku odmrożonego wszystko mieszamy .

smażymy (ja osobiście na rozgrzanej patelni bez oliwy)

w osobnym rondelku smażymy pokrojone w plasterki pieczarki doprawiamy do smaku .(pieczarek kto ile chce ja 1 op )

Na naleśnik kładę usmażone pieczarki i z ścieram żółty ser w ilości jak kto lubi ,zawijam w rulon i jeszcze chwilkę podsmażam .

Ser się rozpuści i są PYSZNE!

Nawet moje smyki jedzą choc nie lubią szpinaku

Smacznego...

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...
  • 3 months later...
  • 1 month later...
Ultraela2501

Dopiero zaczynam przekonywać się do naleśników w wersji słonej/wytrawnej. Do tej pory naleśniki oznaczały dla mnie danie na słodko. Chyba ma to po prostu związek ze smakami dzieciństwa. Do tej pory uwielbiam najbardziej naleśniki z musem truskawkowym.

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...
InterErma92

można też spróbować zmiksować dżem z białym serkiem albo serkami homogenizowanymi ( naturalnymi) teraz jeszcze truskawki się zaczęły więc można kombinować. ja do ciasta zawsze dodaję wodę gazowaną i drożdże, smaczniejsze wychodzą naleśniki,

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

A ja nie robię ciasta na oko, bo nigdy nie wychodzi, to chyba brak oka :)

Robię tak: 2 szklanki mąki, jajko, sól, cukier, 1 szklanka mleka i 1 szklanka wody gazowanej, trochę oleju i gotowe. Ogólnie proporcja ma być taka: mąka:woda+mleko 1:1

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...
SZEFWILTON2448

A jakiej patelni używacie do naleśników? Ja mam ceramiczną i naleśniki się nie przyklejają. Wygląda tak, czyli płytka, z niskimi brzegami, łatwo się po niej rozlewa ciasto i smaży się równomiernie. Ale, tak jak 3manka napisała, z ceramiką podobnie jak z teflonem - trzeba dbać żeby dobrze Ci służyła.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
ngocpol1640
U mnie bardzo lubią naleśniki z bananami i polewą czekoladową. Banany trochę podsmażam na maśle ( uważać by się nie rozgotowały) potem zawijam w naleśnik, a następnie podsmażam na maśle.Można polać czekoladą , ale ja robię polewę czekoladową. Można posypać orzechami pychota smacznego.

a ja wolę ostatnio naleśniki na ostro

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

Ciadto: mąka, jajka, mleko, szczypta soli, cukru i proszku do pieczenia i trochę oleju (później nie leje już na patelnie). A dodatki to różne, jeżeli z serem to podsmażyć później jeszcze na maselku.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...