Jump to content

Kuchnia jarska, wegetariańska i wegańska


Recommended Posts

makaron zapiekany z jarzynami

-paczka makarony według gustu

-jarzyny mrożone ja akurat kupuje sałatkę meksykańską

ale można dać to samo z puszek ,marchew , brokuły, por,fasolka zielona to tez tak jak kto lubi,lub co wam zastanie

makaron gotujemy przekładamy cześć do naczynia żaroodpornego

druga warstwa to jarzyny na które lejemy trochę sosu pomidorowego potem znów makaron i jarzyny ,na ostatnią warstwę układamy ser żółty polewamy sosem czosnkowym i zapiekamy w 150 stopni wystarczy około 10 minut zależy czy piekarnik jest gazowy czy z termoobiegiem zawsze można sprawdzić czy jarzyny są już miękkie ,podajemy na gorąco

przepisu na sosy

-sos pomidorowy do podlania makarony

mały słoiczek przecieru pomidorowego połowę z niego mieszamy z wodą tu nie ma jakieś reguły bo wszystko zależy od ilości makaronu no i naczynia , w każdym razie sos ma nie ma być za gesty, taki aby sam lał się z łyżeczki,

sos czosnkowy

-słoiczek majonezu najlepiej kielecki

-mały przecier pomidorowy

-kilka ząbków czosnku

połowę majonezu mieszamy z czterema lub pięcioma łyżeczkami przecieru wciskamy czosnek i dobrze wymieszać jak ktoś lubi bardzo dużo czosnku może go dołożyć więcej na początku sos jest bardzo ostry potem smak trochę łagodnieje , ten sos używam tez na karczek z grilla lub do kanapek jako dodatek ,a tu tez ciekawostka robię go zawsze jak dzieci są chore oby odkazić organizm pomaga też na katar

Link to post
Share on other sites

no a jeżeli chodzi o jajka to już jest zabawa i ciężka sprawa też praktycznie farsz robi się na oko ja jak każda gospodyni wiem ile muszę zrobić żeby mi nie zabrakło no dobra ale ryzykuje i podam tak mniej więcej

sześć jajek ugotowanych na twardo

z około pięciu sześciu dużych pieczarek , pieczarki gotujemy a potem drobniutko szatkujemy,wcześniej musimy się oczywiście pozbyć nadmiary wody więc zostawiamy je na chwile na sitku ,

jajka ugotowane obieramy z skorupki , kroimy na pół wyciągamy żółtko do miseczki i mieszamy z pieczarkami doprawiamy dodajemy kilka kropli oleju , mieszanka ma wyglądać jak farsz tak aby było można było uformować małe kuleczki które wsadzamy do dziurek po żółtku i podgrzewamy w piekarniku podajemy z ziemniakami ,

 

a zapomniałam na jajka można dać trochę wiórek z sera żółtego. wiem że za pierwszym razem nic idealnie nie wychodzi ale na błędach się uczymy ,

Link to post
Share on other sites
Guest sheina

Hej,

 

Znalałam wczoraj w internecie dwa przepisy na soczewicę, które wydrukowałam. Jeden dotyczył penne, a drugi kotlecików. Pozstanowiłam zrobić nieco zmodyfikowany drugi przepis. Powiem wam, że równie dobrze smakują owe kotleciki na chlebie, zimne, z lodówki pycha. Dziś sprobuję jeszcze pokroić je, dodać ser i podgrzać w mikrofalówce. Tymczasem podaje przepis na obiad - kotlcikowo - soczewiciwy , mialam wrazenie, ze jem normalnego meilonego, bo takei troche podobne w aromacie i smaku ). Tak więc podaje moją wersję):

 

 

Kotleciki z soczewicy:

 - 1 szklanka mąki

- cebula

- olej

- 3 ząbki czosnku

- majeranek

- bułka tarta

- sól

- pieprz

- 1,5 szklaki soczewicy

 

Wykonanie:

 Soczewicę ugotować do miękkości ( ja przygotowywałam pierwszy raz , także nic nie płukałam, gootwalam jakos ok 10 min,dodałam sól,( gotuj wedle uznani, aby nie była za twarda), cebulę kroimy w kostkę i , podsmażamy na oleju, na złoty kolor. Następnie mieszamy oba składniki ze sobą i dodajemy majeranek, mąkę,pieprz, jeśli jest mało słona to i sól. Całość mielimy przez maszynkę. Do osobnego naczynia wsypujemy bułke tartą, następnie formujemy z wczesniej zmielonej soczewicy niewielkie koleciki, obtaczamy je w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju, i malym ogniu, Lekko podrumienione powinny byc dobre

 

Smacznego !

 

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...

Obiecany przepis. Przepraszam, że tak długo to trwało :_smutny:

KOTLECIKI SELEROWE + SOS VINEGRET jeśli ktoś lubi. Dobrze smakują z kaszami

 

Przepis na 6 kotletów:

1 szk. płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych) zalewamy 1 szklanki wrzątku, po chwili dodajemy startego na grubej tarce selera

1 łyżeczka pieprzu i troszkę zmielonej kolendry

1 łyżeczkę soli

1 łyżeczkę estragonu (może być więcej – estragon jest ważny)

1 łyżeczki kurkumy albo tymianku

odrobinę kminku

 

 

Formujemy kotleciki, obtaczamy w sezamie (jak ktoś lubi, ale nie jt to konieczne) i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

 

SOS VINEGRET

1 szklanki oliwy

1 rozgnieciony ząbek czosnku

szcz. pieprzu

trochę soli

1 łyżeczki bazylii, trochę soku z cytryny

szcz. tymianku

 

 

Sos dokładnie wymieszajcie i odstawcie na kilka minut, żeby się „przegryzł”. Polewamy nim sałatę tuż przed podaniem.

 

Mam nadzieję, że będzie smakować wam, kochani ludkowie :-*

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Ciasto budyniowe z malinami

Składniki:

Ciasto:

 

1 szklanka bułki tartej

1/2 szklanki mąki

1/2 kostki miękkiego masła

1/2 szklanki brązowego cukru

 

Masa budyniowa:

2 budynie waniliowe

1 litr mleka

szczypta kurkumy

4 łyżki mąki

2-3 łyżki masła

1/2 szklanki cukru

2 banany

3 jabłka

 

Polewa:

2 łyżki karobu lub kakao

2-3 łyżki masła

2-3 łyżki miodu

 

maliny do dekoracji ciasta

 

Sposób przygotowania:

Dokładnie wymieszaj składniki ciasta, następnie wylep nim brzegi i spód, wcześniej wysmarowanej masłem tortownicy. Do dużego garnka wlej 3/4 litra mleka, dodaj cukier, masło i kurkumę. Całość zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj budynie i mąkę rozmieszane w pozostałej ilości mleka. Gotuj przez chwilę, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy. Na samym końcu dodaj pokrojone owoce. Masę delikatnie przelej do blaszki i piecz około 30 min w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu i wystudzeniu ciasta na wierzch wyłóż maliny i wylej gorącą polewę.

 

Polewa:

Na małej patelni rozpuść masło i dodaj karob. Po zdjęciu patelni z ognia dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną polewę wylej na ułożone na cieście maliny.

Link to post
Share on other sites

Ciasto bananowe

 

 

ciasto%20bananowe.jpg

 

 

Składniki:

1 szklanka cukru

½ szklanki masła

3 banany

1 łyżka octu

1 łyżeczka sody

1 ½ szklanki mąki

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka esencji waniliowej

 

Sposób przygotowania:

Na talerzu rozgnieć widelcem banany. W osobnej misce wymieszaj cukier i masło, dodaj banany i resztę składników. Dobrze wymieszaj mikserem lub drewnianą łyżką.

Wylej ciasto do posmarowanej blaszki i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 35- 50 min. Po ostygnięciu posyp ciasto bananowe cukrem pudrem. Smacznego!

Link to post
Share on other sites

Słodkie kulki

 

 

kulaski4.jpg

 

Składniki:

- kostka masła

- 1 szklanka cukru pudru lub fruktozy

- 3/4 szklanki wiórek kokosowych

- 2 szklanki mleka w proszku

- 4 czubate łyżki masła orzechowego (możesz użyć też tahini)

 

 

Przygotowanie:

Wiórki podsmażamy na połowie kostki masła, do momentu aż przybiorą złocistą barwę.

Pozostałą część masła miksujemy z cukrem pudrem, do momentu uzyskania kremowej konsystencji.

Do tak powstałej masy dodajemy wcześniej uprażone wiórki kokosowe oraz masło orzechowe. Następnie powoli dosypujemy mleko w proszku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta, aby łatwo mozna było z niej uformować kuleczki (o średnicy ok 3 cm). Jeśli jest zbyt rzadka, możemy wstawić ją na kilka minut do lodówki.

 

Przepisy pochodzą ze strony: Mantra Medytacja

Link to post
Share on other sites

Zupa z czerwonej soczewicy

 

zupa%20z%20czerwonej%20soczewicy.bmp

 

Składniki:

 

1 szklanka czerwonej soczewicy

1 łyżeczka asafetidy

1,5 łyżki stołowe pasty curry (czerwonej lub zielonej)

1 puszka pomidorów bez skorki w - 250 ml

1 puszka mleczka kokosowego lub 0,5 szklanki słodkiej śmietanki

1,5 l bulionu warzywnego

2 łyżeczki soli

1 łyżka masła/ ghee lub oliwy

 

Sposób przygotowania:

 

W garnku na małym ogniu rozgrzej tłuszcz. Dodaj asafetidę, pastę curry i dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj pomidory, bulion, wypłukaną soczewicę i gotuj do momentu, aż soczewica zacznie się rozpadać.

Zbierz pianę z powierzchni zupy. Na sam koniec dodaj mleczko kokosowe i zagotuj.

Przed podaniem zupę można zblendować do konsystencji kremu.

Edited by Hotori
Link to post
Share on other sites

Kotlety z serka typu włoskiego "Capri"

 

kotlety%20z%20serka%20capri%20.bmp

 

Składniki:

 

* serek Capri typu włoskiego - 2 szt.

* sos sojowy - 1 szkl.

* olej z pestek winogron - 0,5 szkl.

* płatki drożdżowe - 100g

 

Sposób przygotowania:

 

Serek Capri pokroić w plastry - 1cm grubości. Przygotować dwa naczynia. Do jednego wlać sos sojowy, do drugiego wsypać płatki drożdżowe. W międzyczasie wlać olej na rozgrzana patelnię, namoczyć serek w sosie sojowym, obtoczyć w płatkach drożdżowych i smażyć aż osiągnie złotobrązowy kolor. Bardzo dobrze smakują podane z ryżem lub sałatką warzywną.

Link to post
Share on other sites

Pomysł na obiad:

 

6775_1090681912077_1377378544_30203498_1357845_n.jpg

 

szybko i bardzo prosto Smile

 

sałatka:

 

proporcje wg uznania

 

makaron razowy(orkiszowy, pszenny itp)

makaron z białej mąki (najlepiej rurki)

prażone orzechy włoskie

płatki migdałów

warzywka wg uznania ja dodałam pomidory, paprykę, kukurydzę, rzodkiewkę, ogórki (dowolne kombinacje:) )

wymieszać wszystko, doprawić solą i pieprzem, polać oliwą z oliwek

 

warzywka gotowane:

 

tarta marchew

tarte ziemniaki

cukinia

sól, pieprz, (można masalę dodać np garam)

 

ziemniaki z marchwią podsmażyć a następnie poddusić lekko, po 10 min dodać cukinię i dusić do momentu gdy cukinia zmięknie.posypać świeżym koperkiem lub pietruszką

 

ziemniaków i marchwi miałam trochę za dużo, więc zrobiłam z nich kotleciki, wystarczy dodac mąkę, przyprawy i wodę, nastepnie wymieszac, uformować kotleciki i usmażyć

 

smacznego!!

Ten pomysł z forum nama hatta:)

Link to post
Share on other sites
  • 11 months later...

Potrzebujemy

mąka

jajko

woda

cebula (jak robimy przysmak dla siebie lub dla dwóch osób to jedna duża cebula wystarczy)

sól i inne przyprawy według uznania (ja daje jeszcze pieprz i czosnek)

olej

 

Z mąki wody i jajka (miksujemy) robimy ciasto takie jak na naleśniki odrobinę rzadsze :) do miksowanego ciasta dodajemy przypraw

Cebulę obieramy i kroimy w szerz :) jak sama nazwa przysmaku wskazuje w krążki. Palcami rozdzielamy ją na warstwy.

 

Rozgrzewamy patelnię i wylewamy olej i również czekamy aż się rozgrzeje tak jak na frytki.

 

Każdy krążek cebuli maczamy w cieście ( najłatwiej widelcem) i kładziemy na rozgrzany olej :) i czekamy aż ciasto uzyska złoty kolorek :) i zdejmujemy z patelni

 

UWAGA

Krążki zdjęte z patelni najlepiej położyc na talerzu wyłożonym pergaminem lub ręcznikami kuchennymi w celu wchłonięcia nadmiaru oleju bo inaczej będą za tłuste i nie smaczne.

 

 

Smacznego

Link to post
Share on other sites
  • 9 months later...
Jastiratish

Szybki przepis na przepyszne danie:

-Makaron rurki

-szpinak

-ser feta

-czosnek

-suszone pomidory

 

1.Gotujemy makaron

2.Przygotowujemy sos: Do garnka wrzucamy (zamrożony) szpinak, można smażyć na oliwie z suszonych pomidorów, dodajemy ser feta, posiekane ząbki czosnku całość mieszamy.

3. Polewamy makaron sosem i na wierzch posypujemy suszonymi pomidorami.

 

Smacznego!!!:)

Link to post
Share on other sites
  • 4 months later...

Składniki:

 

- jajka

- pieprz

- sól

- bułka tarta

- cebula

- olej do smażenia

 

Przygotowanie:

 

Jajka ugotowane na twardo rozgnieść widelcem, cebulę zetrzeć na tarce i jedno jajko surowe, dodać przyprawy. To wszystko wymieszać i uformować w kształt kotleta mielonego. Później obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.

Link to post
Share on other sites

"Rogaliki"

 

Składniki:

- ciasto francuskie

- białko jajka

- nutella

 

Przygotowanie:

Ciasto rozwałkować, włożyć do środka nutellę. Złożyć to w formę rogalika. Na końcu "pomalować" białkiem. Upiec.

 

"Koperty"

 

Składniki:

 

- ciasto francuskie

- farsz może to być ser żółty, pieczarki, papryka

- przyprawy.

 

Przygotowanie:

 

Na rozwałkowane ciasto położyć przygotowany farsz. Złożyć to w formę koperty i upiec.

 

Proste są to przepisy, ale bardzo pyszne. :)

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...
victiminpain

Pesto - proste i szybkie do zrobienia!

 

Składniki:

Makaron pesto (Ja jakoś nie zawsze ten brałam)

Sos Pesto (W słoiczku, do wyboru smak bazylii lub suszonych pomidorów)

 

Makaron gotujemy, po ugotowaniu czekamy aż przestygnie, dodajemy pesto, mieszamy i gotowe!

 

Ja do tego dodawałam jeszcze sera fety i było cud, miód! :D

Ale to już kwestia gustu :)

 

!! Nie podgrzewać pesto, bo przy wysokiej temperaturze robi się gorzkie !!

  • Cool 1
Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

kotlety ryzowe ze szpinakiem i feta

 

ugotowac ryz (ale nie rozgotowac),

zblanszowac szpinak (pogotowac chwile w lekko osolonym wrzatku, odcedzic) i troszke pokroic ewentualnie

zmieszac z jajkiem, kawalkami fety (moze tez byc kozi serek, nawet z miodem - kwestia smaku)

do smaku oregano i bazylia

i smazyc na oleju z oliwek

mozna otoczyc tez w bulce tartej

  • Super 1
Link to post
Share on other sites
  • 8 months later...
Tierra1899

Zapiekanka z kaszy jaglanej, maku i jabłek

 

 

Składniki na zapiekankę z kaszy jaglanej, maku i jabłek:

 

szklanka kaszy jaglanej,

2 opakowania cukru wanilinowego,

200 g maku,

2 jajka,

3 łyżki miodu,

rodzynki,

3 duże jabłka,

cynamon

  • Super 1
Link to post
Share on other sites
  • 4 months later...

Hej! Świetnie, że trafiłam na ten temat, może wy pomożecie mi z moją ostatnią zagwostką - wegetariańskim rosołem :) Jak go gotujecie? Czytałam kilka wersji przepisów, jeszcze co innego mówią doświadczenia mamy i już nie wiem co o tym myśleć..nie chodzi mi o składniki, bo wiadomo z czego ma być rosół, przyprawy to też raczej kwestia gustu, chodzi mi bardziej o proces przygotowania..czytałam o wrzucaniu całych warzyw do garnka i zalewaniu koniecznie zimną wodą, powolnym dwugodzinnym gotowaniu wywaru z przyprawami, czytałam też o szybszej wersji czyli wrzucaniu warzyw do wrzątku, jedni każą je wrzucać w całości i to nieobrane, inni pokrojone w kawałki. Jak wy robicie wegerosół? Macie swoje sposoby? Wiem, ze teoretycznie żeby 'wyciągnąć' pełnie smaku z warzyw powinny się długo gotować na małym ogniu, ale jak to się ma do dbałości o zachowanie wartości odżywczych? Jestem zagubiona, help! :)))

Link to post
Share on other sites

Ja zimna zalewam i czekam. Dodaje duzo ziol: tymianek, szalwia, lisc laurowy, ziele angielskie. Potem gotowy posypuje swieza natka pietruszki(juz na talerzu z makaronem). Czasem dodaje troche oliwy z oliwek juz po ugotowaniu zeby byly oczka. To taka moja wersja dosyc zielona nie kazdemu musi smakowac. No i czosnek oczywiscie.

Link to post
Share on other sites
Ja zimna zalewam i czekam. Dodaje duzo ziol: tymianek, szalwia, lisc laurowy, ziele angielskie. Potem gotowy posypuje swieza natka pietruszki(juz na talerzu z makaronem). Czasem dodaje troche oliwy z oliwek juz po ugotowaniu zeby byly oczka. To taka moja wersja dosyc zielona nie kazdemu musi smakowac. No i czosnek oczywiscie.

 

ale warzywa wrzucasz w całości, nieobrane czy w jakiej formie? :)

Link to post
Share on other sites

Raczej obrane i pokrojone na kawalki. Czasem nie chce mi sie marchewki obierac to tylko pokroje na wieksze kawalki. Nie wiem jak z ta wartoscia odzywcza, bo z wygotowanych warzyw niewiele jej bedzie niezaleznie jakbys je gotowala. Jak dla mnie wywar to cos co ma cie rozgrzac i smakowac a jak chcesz cos odzywczego to zrob surowa salatke. Nie wiem czy to wkladanie warzyw do wrzatku cos da.

Link to post
Share on other sites

Szklanka soczewicy zielonej ugotować z 100g suchego ryżu i solą, ostudzić, rozgnieść, dodać jajko, przyprawy, ew. podsmażoną cebulkę, trochę bułki tartej, uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej lub płatkach owsianych, smażyć na oleju. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Wznawiam temat dla wegetarian: Kuchnia Kryszny

 

Ryż z warzywami

 

 

Składniki:

ryż biały suchy (100g)

kalafior (250g)

ziemniaki (200g)

fasolka mung sucha lub groch w połówkach suchy (50g)

olej (5ml)

przyprawy (sól, pieprz, chili, kminek, czarnuszka, kurkuma, papryka słodka, czarny sezam)

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy. Fasolkę mung (lub w bardziej polskiej wersji groch w połówkach) gotujemy do miękkości, nawet trochę można ją rozgotować, następnie odcedzamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę, kalafiora dzielimy na małe różyczki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy surowe ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Dodajemy przyprawy, w tym kurkumę i cały czas mieszając obsmażamy warzywa. Oleju używamy niewiele, ale ma on dość duże znaczenie tutaj, nawet w takiej ilości, bo wtedy warzywa są smaczniejsze, obsmażone w przyprawach i w całej potrawce zachowują swój kształt. Jakby były ugotowane, to przy odgrzewaniu pewnie by się zaczynały rozpadać i straciłyby wygląd. Do podsmażonych warzyw dodajemy ryż i fasolkę, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

Edited by Hotori
Link to post
Share on other sites
  • 5 years later...
Guest Ava55

pasta z avocado 

 

wersja "saté" :oczko:

całe dojrzałe (czarna skorka, miękkie) avocado ugnieść widelcem, posolić, popieprzyć do smaku (może być chili jak ktoś lubi) i wymieszać z sokiem z grubego plasterka cytryny

 

ale można też dodać drobno pokrojoną cebulkę (np. czerwoną) oraz pokrojonego w drobna kostkę kiszonego ogórka - tę wesje też lubię

 

dla amatorów "rybnych smaków" : zamiast ogórka (albo "obok") - dodać porwany w strzępki papier nori (czarny)

 

smacznego!

Edited by Ava55
Link to post
Share on other sites
Guest Ava55

weganskie pesto rosso

 

skladniki :

suszone pomidory w oliwie/oleju

czarne oliwki

cebula (biala lub czerwona)

papryczka chili (świeża), można dodać chili w proszku albo w ogóle pominąć jak ktoś nie lubi pikantnego smaku

czosnek świeży

ew. sól do smaku

 

całość zmiksować, ale nie na miazgę

ja daję proporcje pomidorow do oliwek 1:1

 

na kanapce posypuję jeszcze świeżo posiekaną natką pietruszki

 

Edited by Ava55
Link to post
Share on other sites
Guest Ava55

weganskie placki ziemniaczane - zamiast jajka dodaję zmielone platki owsiane (na 2-3 ziemniaki 1 łyżeczkę)

 

ziemniaki utrzeć z dodatkiem cebulki, odlać "wodę", dodać zmielone platki owsiane, sól o pieprz do smaku i na patelnię :) - smażę na oleju z pestek winogron

Link to post
Share on other sites
StoKrotkax

Smalec wegański -pasta z białej fasoli 

Puszka białej fasoli.

Śliwki suszone

Cebula

Pieprz,sól,ziele angielskie,liść laurowy, ziarna jałowca.

Zioła prowansalskie

Woda

Fasole odcedzić z zalewy przelać wodą

Cebule z z pieprzem  zielem liściem i jałowcem podsmażyć na złoto na patelni.

Śliwki pokroic

Z blenderze zmiksować fasole dodac poł szklanki wody. Dodac fasole ,cebule, śliwki, zioła prowansalskie . Znowu zmiksować. Przelozyc do miski doprawić do smaku solą pieprzem. Ja dodaje dodatkowo jeszcze kilka pokrojonych śliwek.

Przepis na oko ;) schłodzić w lodówce smacznego 

  • Like 2
Link to post
Share on other sites
Guest Ava55
1 minutę temu, Berinda88 napisał:

Smalec wegański -pasta z białej fasoli 

ja robię czasem na oleju kokosowym 

ale bez śliwek, z cebulką smażoną na oleju i przyprawami (słonecznikowym lub wingronowym) i dodaje plasterek jabłka do ciepłego oleju

olej kokosowy tylko podgrzewam (nie smażę)  - podobno zdrowszy niesmażony

Link to post
Share on other sites
Guest Ava55

zupa dyniowa -krem

 

dynia pokrojona w kostkę (np. pół średniej dyni)

"mleczko" kokosowe (naturalne, bez zagęszczaczy) - około pół szkanki jesli rzadkie lub 1 czubata łyżka, jeśli się już odstało i jest jak gęsta śmietana

odrobinę cebuli pokrojonej w kostkę

1 nieduża marchewka starta na grubej tarce

sok z 1-2.mandarynek lub z 1 pomarańczy

przyprawy - gałka muszkatołowa świeżo utarta, sol, pieprz

dynię, marchewkę i cebulkę podsmażam na patelni - potem do garnka i zalewam nie za dużą ilością wody, dodaje przyprawy

po ugotowaniu miksuję, dodaję mleczko kokosowe i sok z pomarańczy i zagotowuję

 

jest pyszna z grzankami albo ciasteczkami/paluszkami słonymi obsypanymi kminkem lub sezamem

(u nas jest takie ciasto jak francuskie, bez masła i bez jajka, zamrożone w kwadratach - kroję je po rozmrożeniu w paseczki, smaruje olejem, posypuję jedne kminkiem inne sezamem oraz gruba sola himalajska -  i na chwile do piekarnika na 180st)

Edited by Ava55
Link to post
Share on other sites
  • Ekspert
Willow
Posted (edited)
7 godzin temu, Ava55 napisał:

weganskie placki ziemniaczane - zamiast jajka dodaję zmielone platki owsiane (na 2-3 ziemniaki 1 łyżeczkę)

 

ziemniaki utrzeć z dodatkiem cebulki, odlać "wodę", dodać zmielone platki owsiane, sól o pieprz do smaku i na patelnię :) - smażę na oleju z pestek winogron

Z tego co wiem, na Białorusi je się akurat robi z ziemniaka, cebuli - minimalnie mąki :) I bez jajka :D Podobny przepis na kluski ziemniaczane słyszałam od teścia: miesza sol, pieprz, mąkę, tarte ziemniaki - od razu nożem z deski zrzuca po kluseczce do wrzącej wody, nie rozwalają się - są pyszne (chociaż obecnie ziemniaków nie jem w ogóle, szczególnie, że mąż jest na diecie pudełkowej)!

Edited by Willow
Link to post
Share on other sites
  • Ekspert
Willow

Dodam jeszcze parę rzeczy, potem, może dopiszę (uprzedzam, że przepisy są wege, a nie wegan, ale wiadomo, zawsze można pod siebie zmienić):

1. Lubie robić kaszę gryczaną w taki sposób, że:

- wiadomo, gotuje kasze :) Mi podoba jak jest odrobinę "al-dente";

- póki kasza jest nastawiona, biorę "mieszankę warzyw włoskich na patelnie" (też można samemu oddzielnie wziąć brokuły, kalafior, szparagi, cukinie, ja też lubię kukurydze - tak, wiem, że ciążowo, ogólnie można i suszone pomidory dodać, jak ktoś lubi - ja naprawdę, osobiście, używam w tym daniu duuużo warzyw i ziół), posypuję przyprawami - osobiście uwielbiam paprykę ostrą, polewam oliwą i do piecyka :)

- w tym czasie też kroje fetę, pietruszkę: na moje pasuję smakiem najbardziej, ale może być też koperek, lub kolendra, kto co lubi :)

- dalej - łączymy składniki - mieszamy kaszę z warzywami i fetą, posypujemy ziołami :)

Dla mnie osobiście to był jeden z najpyszniejszych wynalazków, mam nadzieję, że innym też zasmakuję :)

Link to post
Share on other sites
  • Ismer changed the title to Kuchnia jarska, wegetariańska i wegańska
  • Ismer pinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

Pragniemy Cię poinformować, że nasza strona może dostosowywać treści do Twoich potrzeb. Aby to robić, potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie danych w celach personalizacji treści marketingowych.