Jump to content

Kuchnia wegetariańska i wegańska


Recommended Posts

Ciasto budyniowe z malinami

 

ciasto%20budyniowe%20z%20malinami.jpg

 

 

 

 

Składniki:

 

Ciasto:

 

1 szklanka bułki tartej

1/2 szklanki mąki

1/2 kostki miękkiego masła

1/2 szklanki brązowego cukru

 

Masa budyniowa:

 

2 budynie waniliowe

1 litr mleka

szczypta kurkumy

4 łyżki mąki

2-3 łyżki masła

1/2 szklanki cukru

2 banany

3 jabłka

 

Polewa:

 

2 łyżki karobu lub kakao

2-3 łyżki masła

2-3 łyżki miodu

 

maliny do dekoracji ciasta

 

Sposób przygotowania:

 

Dokładnie wymieszaj składniki ciasta, następnie wylep nim brzegi i spód, wcześniej wysmarowanej masłem tortownicy. Do dużego garnka wlej 3/4 litra mleka, dodaj cukier, masło i kurkumę. Całość zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj budynie i mąkę rozmieszane w pozostałej ilości mleka. Gotuj przez chwilę, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy. Na samym końcu dodaj pokrojone owoce. Masę delikatnie przelej do blaszki i piecz około 30 min w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu i wystudzeniu ciasta na wierzch wyłóż maliny i wylej gorącą polewę.

 

Polewa:

Na małej patelni rozpuść masło i dodaj karob. Po zdjęciu patelni z ognia dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną polewę wylej na ułożone na cieście maliny.

Link to post
Share on other sites

Ciasto bananowe

 

 

ciasto%20bananowe.jpg

 

 

Składniki:

1 szklanka cukru

½ szklanki masła

3 banany

1 łyżka octu

1 łyżeczka sody

1 ½ szklanki mąki

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka esencji waniliowej

 

Sposób przygotowania:

Na talerzu rozgnieć widelcem banany. W osobnej misce wymieszaj cukier i masło, dodaj banany i resztę składników. Dobrze wymieszaj mikserem lub drewnianą łyżką.

Wylej ciasto do posmarowanej blaszki i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 35- 50 min. Po ostygnięciu posyp ciasto bananowe cukrem pudrem. Smacznego!

Link to post
Share on other sites

Słodkie kulki

 

 

kulaski4.jpg

 

Składniki:

- kostka masła

- 1 szklanka cukru pudru lub fruktozy

- 3/4 szklanki wiórek kokosowych

- 2 szklanki mleka w proszku

- 4 czubate łyżki masła orzechowego (możesz użyć też tahini)

 

 

Przygotowanie:

Wiórki podsmażamy na połowie kostki masła, do momentu aż przybiorą złocistą barwę.

Pozostałą część masła miksujemy z cukrem pudrem, do momentu uzyskania kremowej konsystencji.

Do tak powstałej masy dodajemy wcześniej uprażone wiórki kokosowe oraz masło orzechowe. Następnie powoli dosypujemy mleko w proszku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta, aby łatwo mozna było z niej uformować kuleczki (o średnicy ok 3 cm). Jeśli jest zbyt rzadka, możemy wstawić ją na kilka minut do lodówki.

 

Przepisy pochodzą ze strony: Mantra Medytacja

Link to post
Share on other sites

Moja chrzestna i jej mezczyzna sa wegetarianami i gotuja najlepiej na swiecie! Takiego pysznego jedzonka nigdzie indziej nie jadlam. Oboje gotuja bardzo dobrze, pysznie i zdrowo. No i co najwazniejsze nigdy nie choruja i nie maja wahan wagi. I wygladaja na conajmniej 10 lat mniej!

Link to post
Share on other sites

bo jesli chodzi o jedzenie wegetarianskie to mozna kombinowac na wszystki sposoby ... np. kotlety z bialego sera, kotlety z jajka, kotlety z selera, .... kuchnia wegetarianska jest pyszna ,,,, i przede wszystkim zdrowa.

Link to post
Share on other sites

Zupa z czerwonej soczewicy

 

zupa%20z%20czerwonej%20soczewicy.bmp

 

Składniki:

 

1 szklanka czerwonej soczewicy

1 łyżeczka asafetidy

1,5 łyżki stołowe pasty curry (czerwonej lub zielonej)

1 puszka pomidorów bez skorki w - 250 ml

1 puszka mleczka kokosowego lub 0,5 szklanki słodkiej śmietanki

1,5 l bulionu warzywnego

2 łyżeczki soli

1 łyżka masła/ ghee lub oliwy

 

Sposób przygotowania:

 

W garnku na małym ogniu rozgrzej tłuszcz. Dodaj asafetidę, pastę curry i dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj pomidory, bulion, wypłukaną soczewicę i gotuj do momentu, aż soczewica zacznie się rozpadać.

Zbierz pianę z powierzchni zupy. Na sam koniec dodaj mleczko kokosowe i zagotuj.

Przed podaniem zupę można zblendować do konsystencji kremu.

Edited by Hotori
Link to post
Share on other sites

Kotlety z serka typu włoskiego "Capri"

 

kotlety%20z%20serka%20capri%20.bmp

 

Składniki:

 

* serek Capri typu włoskiego - 2 szt.

* sos sojowy - 1 szkl.

* olej z pestek winogron - 0,5 szkl.

* płatki drożdżowe - 100g

 

Sposób przygotowania:

 

Serek Capri pokroić w plastry - 1cm grubości. Przygotować dwa naczynia. Do jednego wlać sos sojowy, do drugiego wsypać płatki drożdżowe. W międzyczasie wlać olej na rozgrzana patelnię, namoczyć serek w sosie sojowym, obtoczyć w płatkach drożdżowych i smażyć aż osiągnie złotobrązowy kolor. Bardzo dobrze smakują podane z ryżem lub sałatką warzywną.

Link to post
Share on other sites

Pomysł na obiad:

 

6775_1090681912077_1377378544_30203498_1357845_n.jpg

 

szybko i bardzo prosto Smile

 

sałatka:

 

proporcje wg uznania

 

makaron razowy(orkiszowy, pszenny itp)

makaron z białej mąki (najlepiej rurki)

prażone orzechy włoskie

płatki migdałów

warzywka wg uznania ja dodałam pomidory, paprykę, kukurydzę, rzodkiewkę, ogórki (dowolne kombinacje:) )

wymieszać wszystko, doprawić solą i pieprzem, polać oliwą z oliwek

 

warzywka gotowane:

 

tarta marchew

tarte ziemniaki

cukinia

sól, pieprz, (można masalę dodać np garam)

 

ziemniaki z marchwią podsmażyć a następnie poddusić lekko, po 10 min dodać cukinię i dusić do momentu gdy cukinia zmięknie.posypać świeżym koperkiem lub pietruszką

 

ziemniaków i marchwi miałam trochę za dużo, więc zrobiłam z nich kotleciki, wystarczy dodac mąkę, przyprawy i wodę, nastepnie wymieszac, uformować kotleciki i usmażyć

 

smacznego!!

Ten pomysł z forum nama hatta:)

Link to post
Share on other sites
  • 2 years later...

Składniki:

 

- jajka

- pieprz

- sól

- bułka tarta

- cebula

- olej do smażenia

 

Przygotowanie:

 

Jajka ugotowane na twardo rozgnieść widelcem, cebulę zetrzeć na tarce i jedno jajko surowe, dodać przyprawy. To wszystko wymieszać i uformować w kształt kotleta mielonego. Później obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.

Link to post
Share on other sites

"Rogaliki"

 

Składniki:

- ciasto francuskie

- białko jajka

- nutella

 

Przygotowanie:

Ciasto rozwałkować, włożyć do środka nutellę. Złożyć to w formę rogalika. Na końcu "pomalować" białkiem. Upiec.

 

"Koperty"

 

Składniki:

 

- ciasto francuskie

- farsz może to być ser żółty, pieczarki, papryka

- przyprawy.

 

Przygotowanie:

 

Na rozwałkowane ciasto położyć przygotowany farsz. Złożyć to w formę koperty i upiec.

 

Proste są to przepisy, ale bardzo pyszne. :)

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...
victiminpain

Pesto - proste i szybkie do zrobienia!

 

Składniki:

Makaron pesto (Ja jakoś nie zawsze ten brałam)

Sos Pesto (W słoiczku, do wyboru smak bazylii lub suszonych pomidorów)

 

Makaron gotujemy, po ugotowaniu czekamy aż przestygnie, dodajemy pesto, mieszamy i gotowe!

 

Ja do tego dodawałam jeszcze sera fety i było cud, miód! :D

Ale to już kwestia gustu :)

 

!! Nie podgrzewać pesto, bo przy wysokiej temperaturze robi się gorzkie !!

  • Cool 1
Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

kotlety ryzowe ze szpinakiem i feta

 

ugotowac ryz (ale nie rozgotowac),

zblanszowac szpinak (pogotowac chwile w lekko osolonym wrzatku, odcedzic) i troszke pokroic ewentualnie

zmieszac z jajkiem, kawalkami fety (moze tez byc kozi serek, nawet z miodem - kwestia smaku)

do smaku oregano i bazylia

i smazyc na oleju z oliwek

mozna otoczyc tez w bulce tartej

  • Super 1
Link to post
Share on other sites
  • 8 months later...
Tierra1899

Zapiekanka z kaszy jaglanej, maku i jabłek

 

 

Składniki na zapiekankę z kaszy jaglanej, maku i jabłek:

 

szklanka kaszy jaglanej,

2 opakowania cukru wanilinowego,

200 g maku,

2 jajka,

3 łyżki miodu,

rodzynki,

3 duże jabłka,

cynamon

  • Super 1
Link to post
Share on other sites
  • 4 months later...

Hej! Świetnie, że trafiłam na ten temat, może wy pomożecie mi z moją ostatnią zagwostką - wegetariańskim rosołem :) Jak go gotujecie? Czytałam kilka wersji przepisów, jeszcze co innego mówią doświadczenia mamy i już nie wiem co o tym myśleć..nie chodzi mi o składniki, bo wiadomo z czego ma być rosół, przyprawy to też raczej kwestia gustu, chodzi mi bardziej o proces przygotowania..czytałam o wrzucaniu całych warzyw do garnka i zalewaniu koniecznie zimną wodą, powolnym dwugodzinnym gotowaniu wywaru z przyprawami, czytałam też o szybszej wersji czyli wrzucaniu warzyw do wrzątku, jedni każą je wrzucać w całości i to nieobrane, inni pokrojone w kawałki. Jak wy robicie wegerosół? Macie swoje sposoby? Wiem, ze teoretycznie żeby 'wyciągnąć' pełnie smaku z warzyw powinny się długo gotować na małym ogniu, ale jak to się ma do dbałości o zachowanie wartości odżywczych? Jestem zagubiona, help! :)))

Link to post
Share on other sites

Ja zimna zalewam i czekam. Dodaje duzo ziol: tymianek, szalwia, lisc laurowy, ziele angielskie. Potem gotowy posypuje swieza natka pietruszki(juz na talerzu z makaronem). Czasem dodaje troche oliwy z oliwek juz po ugotowaniu zeby byly oczka. To taka moja wersja dosyc zielona nie kazdemu musi smakowac. No i czosnek oczywiscie.

Link to post
Share on other sites
Ja zimna zalewam i czekam. Dodaje duzo ziol: tymianek, szalwia, lisc laurowy, ziele angielskie. Potem gotowy posypuje swieza natka pietruszki(juz na talerzu z makaronem). Czasem dodaje troche oliwy z oliwek juz po ugotowaniu zeby byly oczka. To taka moja wersja dosyc zielona nie kazdemu musi smakowac. No i czosnek oczywiscie.

 

ale warzywa wrzucasz w całości, nieobrane czy w jakiej formie? :)

Link to post
Share on other sites

Raczej obrane i pokrojone na kawalki. Czasem nie chce mi sie marchewki obierac to tylko pokroje na wieksze kawalki. Nie wiem jak z ta wartoscia odzywcza, bo z wygotowanych warzyw niewiele jej bedzie niezaleznie jakbys je gotowala. Jak dla mnie wywar to cos co ma cie rozgrzac i smakowac a jak chcesz cos odzywczego to zrob surowa salatke. Nie wiem czy to wkladanie warzyw do wrzatku cos da.

Link to post
Share on other sites

Szklanka soczewicy zielonej ugotować z 100g suchego ryżu i solą, ostudzić, rozgnieść, dodać jajko, przyprawy, ew. podsmażoną cebulkę, trochę bułki tartej, uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej lub płatkach owsianych, smażyć na oleju. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Wznawiam temat dla wegetarian: Kuchnia Kryszny

 

Ryż z warzywami

 

 

Składniki:

ryż biały suchy (100g)

kalafior (250g)

ziemniaki (200g)

fasolka mung sucha lub groch w połówkach suchy (50g)

olej (5ml)

przyprawy (sól, pieprz, chili, kminek, czarnuszka, kurkuma, papryka słodka, czarny sezam)

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy. Fasolkę mung (lub w bardziej polskiej wersji groch w połówkach) gotujemy do miękkości, nawet trochę można ją rozgotować, następnie odcedzamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę, kalafiora dzielimy na małe różyczki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy surowe ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Dodajemy przyprawy, w tym kurkumę i cały czas mieszając obsmażamy warzywa. Oleju używamy niewiele, ale ma on dość duże znaczenie tutaj, nawet w takiej ilości, bo wtedy warzywa są smaczniejsze, obsmażone w przyprawach i w całej potrawce zachowują swój kształt. Jakby były ugotowane, to przy odgrzewaniu pewnie by się zaczynały rozpadać i straciłyby wygląd. Do podsmażonych warzyw dodajemy ryż i fasolkę, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

Edited by Hotori
Link to post
Share on other sites
  • 5 years later...
Guest Ava55

pasta z avocado 

 

wersja "saté" :oczko:

całe dojrzałe (czarna skorka, miękkie) avocado ugnieść widelcem, posolić, popieprzyć do smaku (może być chili jak ktoś lubi) i wymieszać z sokiem z grubego plasterka cytryny

 

ale można też dodać drobno pokrojoną cebulkę (np. czerwoną) oraz pokrojonego w drobna kostkę kiszonego ogórka - tę wesje też lubię

 

dla amatorów "rybnych smaków" : zamiast ogórka (albo "obok") - dodać porwany w strzępki papier nori (czarny)

 

smacznego!

Edited by Ava55
Link to post
Share on other sites
Guest Ava55

weganskie pesto rosso

 

skladniki :

suszone pomidory w oliwie/oleju

czarne oliwki

cebula (biala lub czerwona)

papryczka chili (świeża), można dodać chili w proszku albo w ogóle pominąć jak ktoś nie lubi pikantnego smaku

czosnek świeży

ew. sól do smaku

 

całość zmiksować, ale nie na miazgę

ja daję proporcje pomidorow do oliwek 1:1

 

na kanapce posypuję jeszcze świeżo posiekaną natką pietruszki

 

Edited by Ava55
Link to post
Share on other sites
Guest Ava55

weganskie placki ziemniaczane - zamiast jajka dodaję zmielone platki owsiane (na 2-3 ziemniaki 1 łyżeczkę)

 

ziemniaki utrzeć z dodatkiem cebulki, odlać "wodę", dodać zmielone platki owsiane, sól o pieprz do smaku i na patelnię :) - smażę na oleju z pestek winogron

Link to post
Share on other sites
StoKrotkax

Smalec wegański -pasta z białej fasoli 

Puszka białej fasoli.

Śliwki suszone

Cebula

Pieprz,sól,ziele angielskie,liść laurowy, ziarna jałowca.

Zioła prowansalskie

Woda

Fasole odcedzić z zalewy przelać wodą

Cebule z z pieprzem  zielem liściem i jałowcem podsmażyć na złoto na patelni.

Śliwki pokroic

Z blenderze zmiksować fasole dodac poł szklanki wody. Dodac fasole ,cebule, śliwki, zioła prowansalskie . Znowu zmiksować. Przelozyc do miski doprawić do smaku solą pieprzem. Ja dodaje dodatkowo jeszcze kilka pokrojonych śliwek.

Przepis na oko ;) schłodzić w lodówce smacznego 

  • Like 2
Link to post
Share on other sites
Guest Ava55
1 minutę temu, Berinda88 napisał:

Smalec wegański -pasta z białej fasoli 

ja robię czasem na oleju kokosowym 

ale bez śliwek, z cebulką smażoną na oleju i przyprawami (słonecznikowym lub wingronowym) i dodaje plasterek jabłka do ciepłego oleju

olej kokosowy tylko podgrzewam (nie smażę)  - podobno zdrowszy niesmażony

Link to post
Share on other sites
Guest Ava55

zupa dyniowa -krem

 

dynia pokrojona w kostkę (np. pół średniej dyni)

"mleczko" kokosowe (naturalne, bez zagęszczaczy) - około pół szkanki jesli rzadkie lub 1 czubata łyżka, jeśli się już odstało i jest jak gęsta śmietana

odrobinę cebuli pokrojonej w kostkę

1 nieduża marchewka starta na grubej tarce

sok z 1-2.mandarynek lub z 1 pomarańczy

przyprawy - gałka muszkatołowa świeżo utarta, sol, pieprz

dynię, marchewkę i cebulkę podsmażam na patelni - potem do garnka i zalewam nie za dużą ilością wody, dodaje przyprawy

po ugotowaniu miksuję, dodaję mleczko kokosowe i sok z pomarańczy i zagotowuję

 

jest pyszna z grzankami albo ciasteczkami/paluszkami słonymi obsypanymi kminkem lub sezamem

(u nas jest takie ciasto jak francuskie, bez masła i bez jajka, zamrożone w kwadratach - kroję je po rozmrożeniu w paseczki, smaruje olejem, posypuję jedne kminkiem inne sezamem oraz gruba sola himalajska -  i na chwile do piekarnika na 180st)

Edited by Ava55
Link to post
Share on other sites
  • Ekspert
Willow
Posted (edited)
7 godzin temu, Ava55 napisał:

weganskie placki ziemniaczane - zamiast jajka dodaję zmielone platki owsiane (na 2-3 ziemniaki 1 łyżeczkę)

 

ziemniaki utrzeć z dodatkiem cebulki, odlać "wodę", dodać zmielone platki owsiane, sól o pieprz do smaku i na patelnię :) - smażę na oleju z pestek winogron

Z tego co wiem, na Białorusi je się akurat robi z ziemniaka, cebuli - minimalnie mąki :) I bez jajka :D Podobny przepis na kluski ziemniaczane słyszałam od teścia: miesza sol, pieprz, mąkę, tarte ziemniaki - od razu nożem z deski zrzuca po kluseczce do wrzącej wody, nie rozwalają się - są pyszne (chociaż obecnie ziemniaków nie jem w ogóle, szczególnie, że mąż jest na diecie pudełkowej)!

Edited by Willow
Link to post
Share on other sites
  • Ekspert
Willow

Dodam jeszcze parę rzeczy, potem, może dopiszę (uprzedzam, że przepisy są wege, a nie wegan, ale wiadomo, zawsze można pod siebie zmienić):

1. Lubie robić kaszę gryczaną w taki sposób, że:

- wiadomo, gotuje kasze :) Mi podoba jak jest odrobinę "al-dente";

- póki kasza jest nastawiona, biorę "mieszankę warzyw włoskich na patelnie" (też można samemu oddzielnie wziąć brokuły, kalafior, szparagi, cukinie, ja też lubię kukurydze - tak, wiem, że ciążowo, ogólnie można i suszone pomidory dodać, jak ktoś lubi - ja naprawdę, osobiście, używam w tym daniu duuużo warzyw i ziół), posypuję przyprawami - osobiście uwielbiam paprykę ostrą, polewam oliwą i do piecyka :)

- w tym czasie też kroje fetę, pietruszkę: na moje pasuję smakiem najbardziej, ale może być też koperek, lub kolendra, kto co lubi :)

- dalej - łączymy składniki - mieszamy kaszę z warzywami i fetą, posypujemy ziołami :)

Dla mnie osobiście to był jeden z najpyszniejszych wynalazków, mam nadzieję, że innym też zasmakuję :)

Link to post
Share on other sites
  • Ismer changed the title to Kuchnia wegetariańska i wegańska

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...