Jump to content

Kuchnia wegetariańska


Recommended Posts

Ciasto budyniowe z malinami

 

ciasto%20budyniowe%20z%20malinami.jpg

 

 

 

 

Składniki:

 

Ciasto:

 

1 szklanka bułki tartej

1/2 szklanki mąki

1/2 kostki miękkiego masła

1/2 szklanki brązowego cukru

 

Masa budyniowa:

 

2 budynie waniliowe

1 litr mleka

szczypta kurkumy

4 łyżki mąki

2-3 łyżki masła

1/2 szklanki cukru

2 banany

3 jabłka

 

Polewa:

 

2 łyżki karobu lub kakao

2-3 łyżki masła

2-3 łyżki miodu

 

maliny do dekoracji ciasta

 

Sposób przygotowania:

 

Dokładnie wymieszaj składniki ciasta, następnie wylep nim brzegi i spód, wcześniej wysmarowanej masłem tortownicy. Do dużego garnka wlej 3/4 litra mleka, dodaj cukier, masło i kurkumę. Całość zagotuj. Do gotującego się mleka dodaj budynie i mąkę rozmieszane w pozostałej ilości mleka. Gotuj przez chwilę, ciągle mieszając, aż do uzyskania gęstej masy. Na samym końcu dodaj pokrojone owoce. Masę delikatnie przelej do blaszki i piecz około 30 min w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu i wystudzeniu ciasta na wierzch wyłóż maliny i wylej gorącą polewę.

 

Polewa:

Na małej patelni rozpuść masło i dodaj karob. Po zdjęciu patelni z ognia dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną polewę wylej na ułożone na cieście maliny.

Link to post
Share on other sites

Ciasto bananowe

 

 

ciasto%20bananowe.jpg

 

 

Składniki:

1 szklanka cukru

½ szklanki masła

3 banany

1 łyżka octu

1 łyżeczka sody

1 ½ szklanki mąki

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka esencji waniliowej

 

Sposób przygotowania:

Na talerzu rozgnieć widelcem banany. W osobnej misce wymieszaj cukier i masło, dodaj banany i resztę składników. Dobrze wymieszaj mikserem lub drewnianą łyżką.

Wylej ciasto do posmarowanej blaszki i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 35- 50 min. Po ostygnięciu posyp ciasto bananowe cukrem pudrem. Smacznego!

Link to post
Share on other sites

Słodkie kulki

 

 

kulaski4.jpg

 

Składniki:

- kostka masła

- 1 szklanka cukru pudru lub fruktozy

- 3/4 szklanki wiórek kokosowych

- 2 szklanki mleka w proszku

- 4 czubate łyżki masła orzechowego (możesz użyć też tahini)

 

 

Przygotowanie:

Wiórki podsmażamy na połowie kostki masła, do momentu aż przybiorą złocistą barwę.

Pozostałą część masła miksujemy z cukrem pudrem, do momentu uzyskania kremowej konsystencji.

Do tak powstałej masy dodajemy wcześniej uprażone wiórki kokosowe oraz masło orzechowe. Następnie powoli dosypujemy mleko w proszku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta, aby łatwo mozna było z niej uformować kuleczki (o średnicy ok 3 cm). Jeśli jest zbyt rzadka, możemy wstawić ją na kilka minut do lodówki.

 

Przepisy pochodzą ze strony: Mantra Medytacja

Link to post
Share on other sites

hhehehe no bo tak to jest jestem wegetarianka no moze nie dokonca bo jem ryby rzadko ... ale potrafie zjesc duzo slodyczy... mysle ze to efekt tez mieszkania samemu ... wczesniej nie potrafilam zjesc calej paczki ciastk w uk sie nauczylam heheheh ... no slabosc to wafelki woogole co one maja takiego w sobie ze na jednym nie skonczysz no i angielskie krakersy .... i lody hehehe

Link to post
Share on other sites

Moja chrzestna i jej mezczyzna sa wegetarianami i gotuja najlepiej na swiecie! Takiego pysznego jedzonka nigdzie indziej nie jadlam. Oboje gotuja bardzo dobrze, pysznie i zdrowo. No i co najwazniejsze nigdy nie choruja i nie maja wahan wagi. I wygladaja na conajmniej 10 lat mniej!

Link to post
Share on other sites

bo jesli chodzi o jedzenie wegetarianskie to mozna kombinowac na wszystki sposoby ... np. kotlety z bialego sera, kotlety z jajka, kotlety z selera, .... kuchnia wegetarianska jest pyszna ,,,, i przede wszystkim zdrowa.

Link to post
Share on other sites

Uwielbiam! Ale to trzeba umiec, a ja umiejetnosci kulinarskich nie posiadam niestety. Moze kiedys to sie zmieni. Ale prawde mowiac najlepiej wychodzi mi pewna potrawa wegetarianska :) Albo po prostu mi najlepiej smakuje ;) Kwestia gustu... i smaku!

Link to post
Share on other sites

Zupa z czerwonej soczewicy

 

zupa%20z%20czerwonej%20soczewicy.bmp

 

Składniki:

 

1 szklanka czerwonej soczewicy

1 łyżeczka asafetidy

1,5 łyżki stołowe pasty curry (czerwonej lub zielonej)

1 puszka pomidorów bez skorki w - 250 ml

1 puszka mleczka kokosowego lub 0,5 szklanki słodkiej śmietanki

1,5 l bulionu warzywnego

2 łyżeczki soli

1 łyżka masła/ ghee lub oliwy

 

Sposób przygotowania:

 

W garnku na małym ogniu rozgrzej tłuszcz. Dodaj asafetidę, pastę curry i dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj pomidory, bulion, wypłukaną soczewicę i gotuj do momentu, aż soczewica zacznie się rozpadać.

Zbierz pianę z powierzchni zupy. Na sam koniec dodaj mleczko kokosowe i zagotuj.

Przed podaniem zupę można zblendować do konsystencji kremu.

Edited by Hotori
Link to post
Share on other sites

Kotlety z serka typu włoskiego "Capri"

 

kotlety%20z%20serka%20capri%20.bmp

 

Składniki:

 

* serek Capri typu włoskiego - 2 szt.

* sos sojowy - 1 szkl.

* olej z pestek winogron - 0,5 szkl.

* płatki drożdżowe - 100g

 

Sposób przygotowania:

 

Serek Capri pokroić w plastry - 1cm grubości. Przygotować dwa naczynia. Do jednego wlać sos sojowy, do drugiego wsypać płatki drożdżowe. W międzyczasie wlać olej na rozgrzana patelnię, namoczyć serek w sosie sojowym, obtoczyć w płatkach drożdżowych i smażyć aż osiągnie złotobrązowy kolor. Bardzo dobrze smakują podane z ryżem lub sałatką warzywną.

Link to post
Share on other sites

Pomysł na obiad:

 

6775_1090681912077_1377378544_30203498_1357845_n.jpg

 

szybko i bardzo prosto Smile

 

sałatka:

 

proporcje wg uznania

 

makaron razowy(orkiszowy, pszenny itp)

makaron z białej mąki (najlepiej rurki)

prażone orzechy włoskie

płatki migdałów

warzywka wg uznania ja dodałam pomidory, paprykę, kukurydzę, rzodkiewkę, ogórki (dowolne kombinacje:) )

wymieszać wszystko, doprawić solą i pieprzem, polać oliwą z oliwek

 

warzywka gotowane:

 

tarta marchew

tarte ziemniaki

cukinia

sól, pieprz, (można masalę dodać np garam)

 

ziemniaki z marchwią podsmażyć a następnie poddusić lekko, po 10 min dodać cukinię i dusić do momentu gdy cukinia zmięknie.posypać świeżym koperkiem lub pietruszką

 

ziemniaków i marchwi miałam trochę za dużo, więc zrobiłam z nich kotleciki, wystarczy dodac mąkę, przyprawy i wodę, nastepnie wymieszac, uformować kotleciki i usmażyć

 

smacznego!!

Ten pomysł z forum nama hatta:)

Link to post
Share on other sites
  • 8 months later...
  • 2 months later...
  • 2 months later...
  • 4 years later...

Wznawiam temat dla wegetarian: Kuchnia Kryszny

 

Ryż z warzywami

 

 

Składniki:

ryż biały suchy (100g)

kalafior (250g)

ziemniaki (200g)

fasolka mung sucha lub groch w połówkach suchy (50g)

olej (5ml)

przyprawy (sól, pieprz, chili, kminek, czarnuszka, kurkuma, papryka słodka, czarny sezam)

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy. Fasolkę mung (lub w bardziej polskiej wersji groch w połówkach) gotujemy do miękkości, nawet trochę można ją rozgotować, następnie odcedzamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę, kalafiora dzielimy na małe różyczki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy surowe ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Dodajemy przyprawy, w tym kurkumę i cały czas mieszając obsmażamy warzywa. Oleju używamy niewiele, ale ma on dość duże znaczenie tutaj, nawet w takiej ilości, bo wtedy warzywa są smaczniejsze, obsmażone w przyprawach i w całej potrawce zachowują swój kształt. Jakby były ugotowane, to przy odgrzewaniu pewnie by się zaczynały rozpadać i straciłyby wygląd. Do podsmażonych warzyw dodajemy ryż i fasolkę, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

Edited by Hotori
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...