GABY Napisano 18 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Składniki: 1 podw. pierś z kurczaka 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki majonezu 3 łyżki tartego żółtego sera Pierś kurczaka kroimy w paseczki lub kostkę i posypujemy wegetą. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na rozgrzanej patelni firmujemy placuszki i opiekamy z każdej strony na rumiany kolor. UWAGA :Zapraszam także wszystkich zainteresowanych tematyką kulinarną do odwiedzenia mojej strony http://www.zielona-oliwka.yoyo.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aelredka Napisano 17 Maja 2007 Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 ja znam wersję bez żółtego sera i wegety i zamiast tego dodaje śmietanę wtedy środek jest taki lekko płynny ale i bardzo smaczny, a zamiast wegety dodaje troche ziołowej soli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aR Napisano 26 Maja 2007 Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 Mam 2 pytania: 1) Na jakiej wielkości kawałki pokroić kurczaka? 2) Jakiej wielkośći należy formować placki? Proszę o wyrozumiałośc. Nie mam zbyt dużego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boadicea Napisano 27 Maja 2007 Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 aR wielkość kawałków i placuszków dobierasz sobie sama. Czasem dobrze jest sobie poeksperymentowac w kuchni i sprawdzic ktora wersja najbardziej odpowiada. Ja siekam na drobniutkie kawałki (niekoniecznie kostkę ), mieszam z mieszanką ziołową (czosnek, kminek, sól, pieprz, odrobineczkę lebiodki i tymianku) i przyznaje - nie chce mi sie bawi w malutkie placuszki. Biore mniejszy teflon i zamiast kilku mniejszych na większej powierzchni, robie jeden większy placek na mniejszej. Ale takie kwestie jak wielkosc placków - musisz sobie po prostu dobrac sama P.S. Aelredka, Dziubeczku - TO WIDAĆ !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GABY Napisano 16 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Orginalny przepis znajduje się na tej stronie: Naleśniki z kurczaka: 1) Na jakiej wielkości kawałki pokroić kurczaka? Drobno, ja kroję małe 0,5 cm kawałeczki. Można również dodać suszoną cebulę dla smaku, jak ktoś lubi. 2) Jakiej wielkości należy formować placki? Mniejsze porcje o wiele łatwiej będzie przewracać na patelni. Więcej wskazówek na: tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sheina Napisano 14 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Znalazłam i sama mam zamiar wypróbować... "Podobny przepis znalazłam kiedyś na opakowaniu kaszy. Trochę go zmodyfikowałam ze względu na zawartość lodówki, zatem podaję swoją wersję. Składniki: Naleśniki: - 1,5 szkl. mąki - 2 jajka - 1 szkl. mleka - 2 łyżki oliwy z oliwek Farsz: - 0,5 szkl. kaszy gryczanej - 200g sera żółtego (w kawałku) - 0,5 cebuli - 2 łyżki śmietany 12% - 1 jajko - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki. 3. Przygotowujemy farsz: ser trzemy na tarce, dodajemy kaszę, jajko, podsmażoną cebulę pokrojoną w kostkę i śmietanę. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. 4. każdy naleśnik smarujemy farszem i zwijamy w rulon. 5. Podsmażamy i podajemy udekorowane kleksem śmietany." źródło: Monika Grzesica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martyna100 Napisano 10 Października 2010 Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Przepis na naleśniki: • 150 g mąki • 1 łyżeczka cukru pudru • 2 jajka • 240 ml mleka • szczypta soli • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju • olej roślinny do smażenia --------------------------------------------------------------------Wykonanie:------------------------------------------------ Mąkę przesiać, dodać cukier puder, jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta roztopione masło lub olej i wymieszać. Naleśniki można smażyć na suchej patelni (tylko pierwszego naleśnika usmażyć na oliwie) lub też wszystkie kolejne naleśniki smażyć na tłuszczu. Więcej opcji... * Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem. * Naleśniki można smażyć od razu, nie czekając 30 minut, ale najlepsze są i najlepiej się smażą naleśniki z ciasta, które “odpoczęło”. * Naleśniki można smarować dżemem, musem jabłkowym lub smażonymi na maśle owocami np. brzoskwiniami. Można je też przekładać nadzieniem z sera białego (przepis poniżej). * Naleśniki z nadzieniem można składać w trójkąty lub zwijać w rulony. W takiej postaci można je odgrzewać na patelni na wolnym ogniu. Podawać np. z dodatkiem bitej śmietany lub kwaśnej i gęstej śmietany czy też jogurtem owocowym. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem. Nadzienie z sera białego do naleśników: 1 kostka sera białego tłustego lub półtłustego roztarta widelcem na gładką masę z dodatkiem 1 jajka i 2 - 3 łyżek cukru. Jeśli ser biały jest suchy, do nadzienia można dodać trochę śmietany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość alathea Napisano 10 Października 2010 Udostępnij Napisano 10 Października 2010 mona nie dodawac cukru do ciasta i jesc nalesniki na slono - z wedlina, pomidorami i serem, pieczarkami, z rozmymi sosoami meisnymi, etc. ja maki nie przesiewam, zamiast mleka daje lyzke kwasnej smietany i ciut cukru oraz sol, pieprz do ciasta mona wlac lyzke oliwy calosc zmiksowacjak ktos je tylko na slono - mozna od razu wrzucic w ciasto np. kawleczki szynki/boczku, cebulke duszona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudlisekola Napisano 10 Października 2010 Udostępnij Napisano 10 Października 2010 ja wole zdecydowanie na ostro lub z dodatkami ale na pewno nie na słodko...dzięki Bagheera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.