Jump to content

Ryż z imbirem i mlekiem kokosowym


Recommended Posts

Jak w tytule, moje najnowsze odkrycie, które smakuje wyśmienicie (ale się zrymowało) :dostal_na:

 

- pełna szklanka lub dwie torebki ryżu

- puszka mleka kokosowego (ok. 6 złotych)

- świeży (!) korzeń imbiru (ok. 1-2 złotych)

- mięso z kurczaka (może być z piersi, mogą być jakieś skrawki z udek itp.)

- sól

 

Imbir ścieramy na tarce, kurczaka kroimy na małe kawałeczki. Wlewamy do garnka połowę mleka kokosowego, wsypujemy ryż i imbir. Resztę mleka dolewamy w trakcie gotowania, ryż powinien je wchłonąć. Kiedy ryż zacznie mięknąć, wrzucamy mięso, by gotowało się razem z nim.

Dosalamy, ale nie warto przesadzać, by nie zabić smaku, danie jest dość delikatne :jezyk2:

 

Życzę smacznego [wcina dalej swój ryż] :piwo:

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...