bahia1 Napisano 28 Maja 2006 Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 RYZ PO CHINSKU ugotowac ryzu dzien wczesniej na rozgrzany olej (ale nie znowu wrzatek!) z oliwek wbic jajko i troche nim ponieszac, jak juz bedzie sie scinac, wladowac ten ryz z dnia poprzedniego i wymieszac cigle smazac, dodac jeden zabek czosnku, i sosu sojowego-jasnego nie ciemnego bo ciemny dodaje sie do potraw ktore sie dlugo gotuja, na koniec wsypac groszku swierzego tzn nie z puszki ale moze byc mrozony tylko trzba troche miejsca na patelni odslonic i go podsmazyc aby sie rozmrozil ryz nalezy ugotowac bez soli; ilosc dowolna; sosu sojowego dodac wg uznania smakowego ale nie przesadzac bo bedzie za slone mozna jesc posypane posiekanym szczypiorkiem lub cebulka ale nie posmazona im wiecej razy sie odgrzewa tym lepiej zamiast ziemniakow do miesa idealne, do ryby pasuje, do warzyw posmazonych tez hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reina Napisano 20 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Jak w tytule, moje najnowsze odkrycie, które smakuje wyśmienicie (ale się zrymowało) - pełna szklanka lub dwie torebki ryżu - puszka mleka kokosowego (ok. 6 złotych) - świeży (!) korzeń imbiru (ok. 1-2 złotych) - mięso z kurczaka (może być z piersi, mogą być jakieś skrawki z udek itp.) - sól Imbir ścieramy na tarce, kurczaka kroimy na małe kawałeczki. Wlewamy do garnka połowę mleka kokosowego, wsypujemy ryż i imbir. Resztę mleka dolewamy w trakcie gotowania, ryż powinien je wchłonąć. Kiedy ryż zacznie mięknąć, wrzucamy mięso, by gotowało się razem z nim. Dosalamy, ale nie warto przesadzać, by nie zabić smaku, danie jest dość delikatne Życzę smacznego [wcina dalej swój ryż] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.