Jump to content

Norweskie "Najlepsze na świecie pierniczki" - Verdens beste pepperkaker


Recommended Posts

Chciałam się z Wami podzielić przepisem na Świąteczne pierniczki - przepis przetłumaczyłam z jakieś norweskiej publikacji. Sama jeszcze nie testowałam ich, ale zrobiła to moja lektor która twierdzi, że są wspaniałe :))

 

250g - masła

125g - lys sirup [lektor zastąpiła to naszym polskim miodem]

150 ml - pełnej śmietany

250 g - cukru pudru

400g - mąki pszennej

2 łyżeczki - sody oczyszczonej (obstawiam, że może być i proszek do pieczenia ;))

2 łyżeczki - mielonych goździków

1 łyżeczka - cynamonu

100 g - drobno siekanych migdałów

 

Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 10 - 12 minut

 

Zagotować: masło, syrop, śmietankę i cukier puder. Mieszankę wystudzić i mieszając dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i uformować "kiełbaskę" o średnicy ok. 3 cm. Ciasto położyć w chłodzie na 1 dzień. Następnego dnia pokroić ciasto w cienkie plasterki. Zanim włożymy ciasteczka do piekarnika należy je schłodzić. [uwaga od tłumacza: osoba od której mam przepis twierdzi, że nie trzeba ich schładzać i tak wychodzą. ]

 

Smacznego :)) [jeżeli się wyrobię z tlumaczeniem podzielę się też przepisem na "Julekake" - tradycyjne świąteczne ciasto drożdżowe z kardamonem :)]

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...