Jump to content

Recommended Posts

Można zrobic tak:

 

Pomidory przekroić na pół, położyć na nie kostki fety i zalać sosem czosnkowym (jogurt naturalny, majonez, czosnek i jeszcze ewentualnie koperek, poza tym oczywiście sól, pieprz).

Proste, ale naprawdę bardzo dobre :grin: Nawet się tego nie spodziewałam, dopóki nie zostałam tym poczęstowana.

 

Odkryłam też ostatnio pomidory z mozarellą i listkami bazylii. A robię to tak:

kroje pomidory w plastry, kładę na to bazylię (cały liść, lub pół), a na to plaster mozarelli. Oczywiście do tego sól i pieprz. Można to też polać sosem, takim jak pisałam powyżej.

 

To są tak proste rzeczy, że możliwe, że wszyscy to znają. Piszę jednak o tym, bo często się zdarza, że zapominamy jak smaczne mogą być proste potrawy. Chociaż w tym przypadku to nawt nie potrawy, ale raczej przystawki, które można podać z jakimś mięskiem, np. z grilla.

:grin:

Link to post
Share on other sites
Pomidory przekroić na pół, położyć na nie kostki fety i zalać sosem czosnkowym (jogurt naturalny, majonez, czosnek i jeszcze ewentualnie koperek, poza tym oczywiście sól, pieprz).

 

W jakich proporcjach robisz sos? Ja zazwyczaj robię z serkiem homogenizowanym naturalnym, ma wtedy intesywniejszy smak. A rozrabiam w proporcjach pół na pół. Nie dodaje ani soli ani pieprzu, jedynie czosnek i mnóstwo oregano. :wink:

Link to post
Share on other sites
W jakich proporcjach robisz sos?

Hmmm, szczerze powiedziawszy nie wiem :grin: Robię tak, żeby było dobrze. Na oko i próbję, czy to mi pasuje. Tak samo z czosnkiem i wszystkim innym. Tyle :grin:

Link to post
Share on other sites

Można i tak :mrgreen: Pomidorom skroić wierzchnią część, tę od łodyżki, wydrążyć łyżką miękki miąższ i wypełnić farszem np tuńczyk w oleju, roztarty na paste, przyprawiony i wymieszany z zielonym groszkiem, poprostu pycha :mrgreen:

Link to post
Share on other sites
poprostu pycha :mrgreen:

Mmmm, domyślam się :grin: Pomidory i tuńczyk pasuja do siebie. Pomyślałam sobie właśnie, że możnaby jeszcze tą pastę, będącą farszem, zmieszać z jajkiem- ugotowanym na twardo, rzecz jasna :grin:

Co ty na to?

Link to post
Share on other sites

Nie lubię przesadzać ze składnikami :mrgreen: zrobiłabym drugą pastę z jajek, odrobiny majonezu, bazyli, oczywiście świeżej i odrobiny startego cheddara :cool:

Link to post
Share on other sites
Boadicea

Mozzarella, pomidory i bazylia to najsłynniejsza z klasycznych włoskich przystawek :D

Ale koniecznie polane olwą z oliwek i aceto balsamico (di Modena - najlepiej :D)

 

A do faszerowanych pomidorów polecam farsz kminkowo-cebulowo-serowy (przysmażona cebulka, ser biały (może być i feta :D) kminek i przyprawy do smaku. Tyle że czosnku ograniczona ilosc - ma dominować kminek :D)

 

Albo można tymże farszem posmarować należniki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to pomidory, polać wszystko w/w sosem koperkowo-majonezowo-czosnkowym i zapiec

Link to post
Share on other sites

I jeszcze coś mi się przyponiało :grin:

 

Pomidory pokroić w kostkę (taką większą kostkę lepiej, bo raz pokroiłam drobno i wszystko mi się rozpaćkało), dodać drobno posiekany lub wyciśnięty czosnek, natkę pietruszki, pieprz, sól i olej lub oliwę. Do tego podać chleb podpieczony w tosterze lub na patelni. Pomidorki nałożyć na chlebek i zjeść ze smakiem :grin: Chleb można jeszcze posmarować masłem jak ktoś lubi.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...