Jump to content

Spaghetti z mięsem i czerwonym winem


Recommended Posts

Właśnie robię to na obiad i pomyślałam, żeby dać Wam przepis na pyszne spaghetti - jest prosty i całym sekretem jest właśnie wino - nadaje lekko słodkawy, charakterystyczny smaczek. Alkoholu nie należy sie bać, wyparowuje pod wpływem temperatury. Trzeba tylko pamiętać o dodawaniu wina pod sam koniec, aby zachować smak.

Składniki jak zawsze polecam dozować "na oko", ile kto lubi.

 

Składniki:

- opakowanie makaronu

- mięso mielone (ok. 0,5kg na paczkę makaronu)

- słoik sosu - najlepiej jakiś prosty - boloński albo do spaghetti

- butelka czerwonego wina, koniecznie wytrawnego (smak słodkich i półsłodkich niestety ginie w potrawie) - np. Egri bikavér, ok. 15 złotych. Może być tańsze, ale droższego nie ma co kupować, to, które wymieniłam jest niezłe w smaku.

- przyprawy - sól, pieprz, może być bazylia

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy.

Osobno szykujemy mięso: podsmażamy je na patelni, dorzucamy następnie sos, a pod koniec prychcenia doprawiamy przyprawami oraz winem (pół szklanki to dość, najlepiej dolewać po trochu i smakować).

 

Makaron kładziemy na talerz, na to mięsko i podajemy :)

 

Smacznego.

Edited by Reina
Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...
Guest beneton123

no to ja proponowałbym dodać do tego mięska zamiast gotowego sosu trochę startych na grubej tarce pieczarek, bazylię, oregano, pieprz, sól, troche przecieru pomidorowego, czosnek, cebulę, wspomniane wino, na koniec wsypuję 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej i szybko mieszam, po czym przewalam do garnka, dolewam wody (250ml) i podgrzewając mieszam, po czym rozprowadzam wodą do pożądanej gęstości.

Link to post
Share on other sites
  • 5 months later...
  • 6 months later...
  • 1 year later...

Mięso do spaghetti powinno być zawsze mieszane w równych częściach ,najlepiej ;) czyli wołowe ,wieprzowe i drobiowe . Jako bazę oliwa z oliwek,2 zabki czosnku zgniecione i marchewka pokrojona w drobna kostkę oraz seler naciowy nie dużo ,powiedzmy na obiad we dwoje ,pol łodygi selera ,mniejsze pol cebulki i ze dwie marchewki .po 2 minutkach mięsu i smażymy az się rozpadnie często mieszając .Ja sama dodaje wino biale wytrawne ( z kartonika ) wydaje mi sie ze sos ma wtedy ładniejszy kolor . Dodaje również peperoncino ( male suszone paryczki lub w proszku ) Na koniec daje sos pomidorowy klasyczny bez żadnych dodatków lub korzystam z ziół które rosną na działce . Ja lubie tak ! co jeszcze fajnym wariantem sosu jes dodanie wątróbek drobiowych.

Link to post
Share on other sites

Przegladajac przepisy na inne potrawy z użyciem sosów gotowych przypomniał mi sie fajny przepis który .

A wiec -karkowa ,kroimy w cienkie plastry ,do tego nieodzowny jes nam jak mięso również porządny i ostry bardzo nóż !!!! ;)

do mieska potrzebna nam jest główka czosnku - duza ! majeranek ,sol i pieprz .Ja sole wszystko i pieprze pozniej ale to juz jest kwestia wynikająca z ego jak zmienił sie mój świat kulinarny pod wpływem innych kuchni .

PRZYSTĘPUJEMY DO PRZYGOTOWANIA MIĘSKA

czosnek ,ząbki kroimy e cieniutkie plasterki .posypujemy mięso majerankiem jak ktoś lubi papryka ( mięsa nie powinno sie pieprzy przed smażeniem wiec to już będzie wasz indywidualny wybór ) układamy na mięsie czosnek i do lodowy na nie mniej niz 2 h .

następnie : zdejmujemy czosnek i smażymy mięsko ,przekładamy do brytfanny .

Na usmażone mięso wykładamy czosnek ( przy przygotowaniu nie musimy sie bać czosnku ponieważ nie musimy go później wszystkiego dodawać do sosu , a fajnie żeby mięso przeszli ładnie jego aromatem ,tak jak pisałam ja używam mało soli wiec zastępuje je aromatami innych przypraw ) puszkę ( mała ) fasoli czerwonej i sos meksykansi " pudliszki " i siup do piekarnika ,a ha... zapomniałam dodać ze, po smażeniu i mięsa dodaje na ten sam tłuszczyk troszkę cebulki lub pora i podsmażam. WAŻNE ŻEBY MIĘSKO OKRYĆ NA POCZĄTKU bo sie przepali fasolka i sos na brzegach brytfanny ;) smacznego !!

Danie jest fajne ,bardzo smaczne.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...