Jump to content

Recommended Posts

załkładam ten temat,ponieważ w sobotę organizuje grila dla znajomych i brak mi pomysłów co dobrego mogę zrobić.

ma ktoś jakieś pomysły?bo narzie jedyne co przyszło mi do głowy to szaszłyki i kaszanka.

a co dobrego Wy robicie na takie okazje?

:n3

Link to post
Share on other sites
Guest Nashira

ja lubię karkówkę z grilla :) z przyprawami grillowymi i ziołami :) pokrojona na plasterki, jka do kotletów, w przyprawch minimum godzinę, albo zamarynować dzień wcześniej, paluszki lizać :D

a do szaszłyków ser - fajnie smakuje :)

 

i piwko, zazdraszczam grill, ja też chcę :D

Link to post
Share on other sites

Kochana na grilla wszystko! Kazde miesko, nawet normalnie jak w kotlecik, posypac przyprawami, moj kucharz lubi podlewac mocnym akloholem w trakcie pieczenia, ze az bucha ogien, ponoc lepsze. Wolowinka, cielecinka, dziczyzna i jagniecinka najlepiej niezbyt mocno, nie przesmazyc, zeby soczysta byla, rozowa jeszcze w srodku, to nie surowe juz, a pyszne. Zeberka, nozki kurczacze, rybke dobra, pstrazka np oprzyprawic, zawinac w folie, albo na takie tacki z folii. Kielbaski sa fajne jak sie pokroi wzdluz na cztery, wtedy takie chrupiace paseczki sie robia. Szaszlyczki z jakim badz mieskiem, jagniecinka bardzo chripiaca sie robi, taki tlusciejszy kawaleczek mieska, duzo cebuli i co tam jeszcze. Wieprzowe tez pyszne. Zeberka mozna na tackach piwkiem podlewac. Cukinie, czy tam to drugie chyba, zapomnialam jak sie nazywa, na tluszczyku na tackach, a noa koniec mozna obok tacki zeby chrupiace sie zrobilo, wystarczy sola tylko... Rozpisalam sie co :mrgreen:

A jak cos to po necie tez mozna poszperac, poszukac.

Milego grilla

Link to post
Share on other sites

w niecie szukałam już nie jeden raz,ale wolę sprawdzone przepisy.

do szaszłyków zazwyczaj dodaję filecik z kurczaka,cebulkę,cukinię i paprykę czerwoną.

a do szaszłyków ser - fajnie smakuje :)

muszę spróbować bo uwielbiam sery :grin:

Zeberka mozna na tackach piwkiem podlewac.

hmmm,ciekawe :grin:

a może robicie jakieś przystawki lub sałatki?ja zawsze robie moją ulubioną,tzn.z cebulki konserwowej,papryki(też kons.) i kukurydzy i mieszam z majonezem,świetna do różnego rodzaju mięs.

ps.czujcie się zaproszone a jak nie to może admin coś na to poradzi i zrobimy grila online :wink: :grin:

Link to post
Share on other sites

Hmm, brzmi niezle, choc ja do mies preferuje takie swierze jak pomidorek z cebulka i szczypiorkiem, kapustka z marchewka albo z czyms, moze byc kapustka pekinska, mozna do nie kukurydze i rzodkiewke. Na przyklad :) Ale szaszlyczki jagniece tlustawe sa cuuudne, cebuli duzo i tak chrupia, ze oj...

Dokladnie nie opisuje, bo przyprawy, to w sumie jak kto woli, ale nie wiele trzeba a prawde, byle dobre miesko :) a i mielony mozna, tudziez mielony wolowy i hamburgery z grilla :)

Link to post
Share on other sites
Guest Nashira

ja jagnięcina tylko w gulaszu i krupniczek na niej z ziółkami - zakochałam się w tym :D

a ja przy grillu lubię też pomidorki ( pomidorowa mianiaczka jestem ) i marynaty, przy czym głównie grzybki i papryka :) sałatka szwedzka super, ew. sałatka gyros :D ale taka ostra z sosem chrzanowym..

 

nie, nie gadam z Wami !! aż mi ślinka cieknie !!

ale za to jak pojade do Polski, to mi mama obiecała tonę najróżniejszych śledzi ( uwielbiam... ), pizzę i goloneczkę z piwkiem, a co :D :D :D

Link to post
Share on other sites

jak używam przypraw to tylko ziół prowansalskich :grin:

czasem robię też sałatkę grecką z dużą ilością fety i czarnych oliwek.

normalnie głodna się zrobiłam :grin:

Link to post
Share on other sites

Ooooo, no tak, ja wole zielone bardziej :) a jeszcze jest pyszna z pomidorkow, cebulki, chyba kapustki cieniutko posiekanej, oliwek i kosteczek parmezanopodobnego serka, albo scinkow parmezanu, do tego oliwa i ocet winny troszke, albo balsamiczny... tak smakowala Chorwacja...

Link to post
Share on other sites
Guest Nashira

a ja uwielbiam pieczareczki, cebulka, groszek, jaja na twardo, zioła, majonez , mmm pyszota :D

i - pomidorki, sezam, szynka, słonecznik, rzodkiewka, sałata wymieszane z jogurtem :D

 

ide po jogurt - chociaż tyle ;) i słoneczni :D i parówkę na prędce, bo zanim obiad to jeszcze trochę, zwłaszcza, jak od kompa nei odejdę ;)

Link to post
Share on other sites

ocet winny i balsamiczny.....pycha :grin:

a ja uwielbiam pieczareczki, cebulka, groszek, jaja na twardo, zioła, majonez , mmm pyszota

pieczarkowa to podstawa :grin:

a w hula hop zawsze się zmieścisz,zwłaszcza jak od kompa nie odejdziesz :mrgreen:

tak smakowala Chorwacja...

już żałuję że tam nie byłam :sad:

Link to post
Share on other sites
  • Ismer changed the title to Grill

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...