Jump to content

Gzik


Recommended Posts

Nie każdy mógł o nim słyszeć bo jest to potrawa wielkopolska :)

 

Ser biały w kostce chudy lub półtłusty (tylko nie tłusty)

Szczypiorek lub rzodkiewka lub to i to :)

sól, pieprz, czosnek,

Mleko, jogurt naturalny lub śmietana najlepiej 18%

Ziemniaki

Pomidor

 

Gotujemy ziemniaki w mundurkach lub bez zależy jak kto woli chociaż według tradycyjnego przepisu powinny być w mundurkach

 

Ser wykładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem dodajemy przyprawy według uznania i wkrawamy drobno pokrojony szczypiorek lub rzodkiewkę lub to i to i dodajemy mleka śmietany lub jogurtu tyle aby przy zmieszaniu wszystkiego powstała rzadka konsystencja odrobinę bardziej gęsta niż ciasto na naleśniki.

 

Wykładamy ziemniaczki na talerz obok wykładamy serek kroimy pomidorka na cząstki i zajadamy.

 

Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno (ja akurat nie lubię zimnych ziemniaków)

 

Łatwa szybka i nie droga potrawa do zrobienia powiem że idealnie sprawdzała się na takie upały jak w minione lato kiedy mało kto z nas ma ochotę na ciężkie i gorące dania obiadowe

 

 

Pozdrawiam i życzę smacznego :)

Link to post
Share on other sites

Gzik,gziczka dla mnie pyszne jedzonko,zwlaszcza z cieplymi ziemniakami.

A sprobujcie sledzie w smietanie,z cieplymi ziemniakami ( ziemniaki tez gotowane w mundurkach ).

Palce lizac.

Link to post
Share on other sites
kudlisekola

ja jadlam coś podobnego tylko zamiast twarogu podano drobno pokrojonego sledzia z cebulką i jablkiem w sosie smietanowo-majonezowym na ciepłego ziemniaka

Link to post
Share on other sites
  • 9 years later...
Piko

Uwielbiam "Pyry z Gzikiem" , tylko rzadko to można dostać w restauracjach. Nawet w Wielkopolsce... 

:_buzki:

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...