Jump to content

Sałatki, surówki ...


Recommended Posts

  • 2 weeks later...
  • Administrator

ja przepisu nie znam, ale najbardziej smakuje mi sałatka z kurczakiem i serem żółtym

tylko ze ja sie chyba dłużej przygotowywuje

a tak na szybko to polecam najszybszą sałatke świata czyli ugotowane jajak pokroic na połówki, zasypac groszkiem z puszki, kukurydzą i na to wszystko majonez

słatka ekspresowa a za to bardzo smaczna

Link to post
Share on other sites
  • 5 weeks later...

Marcinie nie wiem co to za sałatka z kurczaka i sera, bo nigdy nie jadłam. Mogę ci polecić sałatkę która sama robie szybko to : kroisz pomidory w kostkę i do tego dodajesz poszatkowaną cebulkę i doprawiasz do smaku. :) Jest jeszcze inna sałatka : liście sałaty rwiesz na małe kawałki do tego dodajesz fasole szparagową ze słoika, przyprawisz i przed podaniem polewasz łyżką oliwy z oliwek.

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

najlatwiejsza jezeli chodzi np do obiadu to salatka z salaty lodowej. potzebne skaladniki to salata lodowa papryka(rozne kolory) pomiodor, ogorek zielony, oliwa lub olej.pieprz i sol!!! pychota!!!! :lol::lol:

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

pyszna jest salatka z kurczakiem przyprawiona gyrosem.

na spod miski dajemy usmazone kawałki kurczaka w przyprawie gyros...druga warstwa to cebula drobno pokrojona...trzecia warstwa to ketchup...czwarta pokrojona drobno czerwona papryka...piata majonez...szósta kukurydza z puszki....siódma pokrojona cienko kapusta pekińska (posolona) mmmm PYCHA! palce lizać ( aż zgłodniałam)

można też dodać fasole, rzodkiewkę kto jak woli.

Link to post
Share on other sites

Tak w 30 min, to można zrobić tak na szybko wiele sałatek, np.

Bierzesz sobie puszke kukurydzy, czerwonej fasolki (jej to troszke mniej się daje niż puszke :) ), ugotowane na twardo jajko, ogórki kiszone, czy jakie kto tam woli, ostatecznie mogą być świerze i jeśli ktoś chce to ser żół. Trzy ostatnie produkty kroimy w kosteczke, potem dodajemy kukurydze, fasolke i do smaku wsypujemy ziółek - oczywiście jak ktoś lubi ( ja uwielbiam :D )- polecam prowansalskie, pieprz, sól (jak są zioła to soli nie trzeba, bo ją doskonale zastępują), dodajemy majonez/jogurt naturalny/śmietane ( niepotrzebne skreslić) i już gotowe :)

 

Bardziej soczysty smak ma jak się doda papryke, oczywiście pokrojoną w kosteczke :)

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Dla mnie nie ma lepszej sałatki jak z sera i ananasa.

Ser starty na tarce ok.30d., puszka kukurydzy,ananas (z puszki) pokr. na drobne kawałki i trochę soku ananasowego. Na koniec wycisnąć 2-3-4 ząbki czosnku(wedle uznania) i dodać majonez.

Pychota.

Link to post
Share on other sites
pyszna jest salatka z kurczakiem przyprawiona gyrosem.

na spod miski dajemy usmazone kawałki kurczaka w przyprawie gyros...druga warstwa to cebula drobno pokrojona...trzecia warstwa to ketchup...czwarta pokrojona drobno czerwona papryka...piata majonez...szósta kukurydza z puszki....siódma pokrojona cienko kapusta pekińska (posolona) mmmm PYCHA! palce lizać ( aż zgłodniałam)

można też dodać fasole, rzodkiewkę kto jak woli.

 

 

 

 

dokladnie !

mialem o niej pisac

jest to najlepsza salatka jaka jadlem z zyciu

przebila tradycyjna jarzynowa czy z kurczakiem, serem i czosnkiem

szczerze polecam bo jest pyszna, tylko ze u mnie jest mniej warstw, chyba ;)

 

 

a z takich naprawde robionych w piec minut

 

ogorek, pomidor, salata, oliwa, ser feta, wyduszamy czosnek, wszsytko w koskte mieszamy i mamy fajna letnia salatke, mozna dodac jeszce skladnikow kilka wedle uznania

Link to post
Share on other sites
  • 4 months later...
marta1982

salatka prosta do przyrzadzenia makaron z zupki zaparzyc jak specznieje odcedzic dodac z gotowej puszki kukurydze, groszek, marchew, dodac jajka, ogórka, papryke slodka, i na sam koniec majonez, ale najlepszy jest kielecki i wymieszac bardzo dobre i w sio

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Moje ostatnie odkrycie to słatka śledziowa (mimo iż za takimi nie przepadałam, jest ok.).

Tacka śledzi solonych w oleju (1 tacka), ze dwie średnie cebulki, jajka na twardo (3-4 sztuki), jabłka (duże 3 sztuki), ogórki kwaszone (średnie 3-4 sztuki) i przyprawa Curry, majonez lub jogurt (ja mieszam troche majonezu ze smietaną12%). wszystko pokroić w paski (z jajkiem ..hm....nie udalo mi sie nigdy :wink: ), pomieszać delikatnie i dodać tak z pół tortebki Curry (ja uwielbiam tą przyprawę więc ładuje jak opętana całą torbę). ,,Odczekać w lodówie trochę'" i Smacznego.

 

[ Dodano: 2006-08-02, 19:56 ]

Jednak ... dajcie jedną cebulę...

Link to post
Share on other sites

Hello!

Rzeczą oczywistą jest, że potrzebny będzie kalafior- w ilości dowolnej, w zależności od tego ile ma byc tej sałatki.

Kukurydza w puszce- ilość jak w przypadku kalafiora.

Kolejna rzecz: natka pietruszki lub koperek, albo jedno i drugie( zielone przecież jest dobre i zdrowe :wink: )

Jourt naturalny i majonez do zrobienia sosu, w skład którego bedzie wchodził jeszcze czosnek( może ze dwa lub trzy ząbki)- uwielbiam czosnek.

No i jakies tam przyprawty sie przydadzą typu sól, pieprz.

 

Kalafior(surowy) dzielimy na różyczki. Dodajemy kukurydzę z puszki i posiekaną zieleninę.

Robimy sos: jogurt naturalny + majonez + czosnek (posiekany lub "wyciśnięty")+ przyprawy.

Kalafior polewamy sosem, mieszmy i można jeść.

 

Nie podałam konkretnych ilości składników, bo ja to właściwie zawsze robię na wyczucie i nie wiem tak naprawdę ile czego daję. Z reszta- można poeksperymentować, co kto lubi...

Chociaż jedna rzecz jest dla mnie ważna: chodzi o to, żeby sosu było tyle, aby znajdował się na każdej różyczce kalafiora, ale też żeby całość w nim nie pływała.

Smacznego więc życzę, jeżeli ktos spróbuje.

Mnie to bardzo smakuje.

Link to post
Share on other sites
  • 7 months later...

1 brokuł

2-3 jaja

czosnek

majonez

smietana

 

Ugotował brokuł na półmiękko, ugotowac na twardo jaja. Brokuł podzielić na cząstki kwiatowe (usunąć głaby), jaja pokroić na pół.

Wymieszać śmietane z majonezem pół na pół, doprawić czosnkiem i zalac sosem i gotowe

Smaczne, niedrogie, szybkie w wykonaniu :D

Link to post
Share on other sites
Guest truskawka

boadicea, brzmi bardzo pysznie - a z tym czosnkiem to ile ząbków masz na myśli a może jako przyprawę w mini kosteczkach? nio i jaka śmietanka - kwaśna czy słodka? :grin: wypytuje bo chyba na dniach se zrobie ją :grin: :mrgreen:

 

a ja zwykle robię następujące sałatki:

1.

ziemniaki, marchewka, pietruszka, fasola (czerwona), groszek, kukurydza, majonez i ogórki kiszone oraz przyprawy

 

gotujemy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Wiadomo odcedzamy i odkładamy do czasu aż przestygną warzywka. Jak będą już chłodne to kroimy je w kostkę. Odcedzamy groszek, kukurydzę i fasolę. Następnie kroimy w kosteczkę ogórki kiszone (ale wcześniej odcedzamy je z tej wody) Wszystko z sobą mieszamy i dodajemy do smaku przyprawy (sól, pieprz) na samym końcu dodajemy majonez.

 

2. szczególnie robię ją latem

pomidorki, cebulka

 

pokroić pomidorka i cebulkę wymieszać doprawić solą i pieprzem :mrgreen:

Link to post
Share on other sites

Latem to ja uwielbiam taka sałatkę pomidorowa, ale doprawiam natką pietruszki i dorzucam mozzarelle, albo fete (ta ostatnia tuz przed podaniem, bo sie rozpuszcza :D)

 

Co do czosknu - Truskaweczko kochana, jak można dobrą sałatkę profanować czosnkiem z kostki? No jak? Oczywiscie że "żywy" czosnek, a ilość - w zależności od smaku. ja lubie mocno czonkowe, wiec daje 2-4 zabków. Śmietana li i jedynie kwaśna, ale wersja light z jogurtem jest równie pyszna.

Link to post
Share on other sites
Guest truskawka
albo fete (ta ostatnia tuz przed podaniem, bo sie rozpuszcza :D)

 

kurcze ja ostatnio kupiłam fetę i nie wiem czemu ale mi nie smakowała :neutral:

 

Co do czosknu - Truskaweczko kochana, jak można dobrą sałatkę profanować czosnkiem z kostki? No jak? Oczywiscie że "żywy" czosnek, a ilość - w zależności od smaku. ja lubie mocno czonkowe, wiec daje 2-4 zabków. Śmietana li i jedynie kwaśna, ale wersja light z jogurtem jest równie pyszna.

 

no wiesz dla mnie to nic trudnego sprawdzić - żartuje oczywiście ;) no to 1 - 2 ząbków w moim przypadku = a właśnie dziękuje słoneczko za wyczerpującą odpowiedź :)

Link to post
Share on other sites

Ja kocham fete w każdej postaci. Aczkolwiek jest to miłość od drugiego wejrzenia. Przez lata nie znosiłam białego sera i dopiero w Wiednu spróbowałam tureckich - owczego i krowiego w zalewie. Nie wypadało odmówić, więc zjadłam i powiem Wam - dowiedziałam się, że biały ser jest nie tylko zjadliwy, ale i pyszny :D

Nie spotkałam u nas jeszcze takiego (ale przyznam, że nie szukałam), ale spróbowałam tych u nas dostepnych i odkryłam fete. W okresie warzywnym nie ma dla mnie posiłku bez 2 plastów fety :D

Kanapka z pomidorem i cebulka i feta na dogryzke - kocham takie jedzenie. Takie śniadania i kolacje mam od kwietnia do października codziennie niemal. Do tego na obiad sałatka z pomidorów cebulki i sera (mozzarella lub feta) :D Jak chce jakiegoś urozmaicenia, to feta smaruje chlebek i dorzucam ogórka i rzodkiewke :D

 

I takie jedzenie wcale mi sie nie nudzi !!! :D

Link to post
Share on other sites

No to jedziemy z sałatką :mrgreen:

To jest sałatka, którą robię często do obiadu, ale nie tylko.

Potrzebna będzie: kapusta pekińska, pomidoek, ogórek, kukurydza z puszki, fasolka z puszki, cebula, czosnek(mniam, mniam...), olej, ocet winny, sól i peprz.

No i wiadomo: kroimy kapustę pekińską, pomidorki też kroimy ale nie w kostkę tylko w ósemi i te ósemeczki też na pół w takie trójkąty jakby(ależ namieszałam). Ogóreczki w plasterki i jeszcze na pół. Wrzucamy kukurydzę i fasolkę, cebulę pokrojoną jak tam kto woli, dodajemy rozdrobniony czosnek, olej, trochę octu winnego i przyprawy. Można dać jeszcze koperek czy pietruszkę. Można dodać jeszczejakieś warzywa, albo też zrezygnować z czegoś. Tak czy tak, ja ją uwielbiam :mrgreen:

 

[ Dodano: 2007-03-03, 18:51 ]

Hehe...proste, zwyczajne i pyszne :wink:

Link to post
Share on other sites
pomidorki też kroimy ale nie w kostkę tylko w ósemi i te ósemeczki też na pół w takie trójkąty jakby(ależ namieszałam).

nie, dlaczego? Wszystko jasne.

 

Ogóreczki w plasterki i jeszcze na pół. :

A nie lepiej ogóreczka wzdłuż i na plasterki? :D Efekt ten sam, a mniej pracochłonne :D

Link to post
Share on other sites

To ja rzuce innym przepisem, co to mnie zachwycił przeźliwie

 

Kiełki słonecznika

łuskane pestki słonecznika

winogrona

żółty ser

 

Wydrylować winogrona z pestek, sokiem (winogronowym+jakikolwiek inny) zalać pestki słonecznika, leciuteńko podgotować i zostawiń na noc.

Do miski wrzucić winogrona, kiełki oraz odcedzone pestki, wymieszać, tuż przed podaniem zrobić na wierzchu pierzynkę z tartego żółtego sera.

Rewelacja :D

Link to post
Share on other sites

Ciekawa ta twoja sałatka boadicea :wink:

No a ja podam jeszcze jeden przepis na bardzo lubiana przeze mnie sałatkę.

Potrzebny będzie :ryż(woreczek lub dwa), tuńczyk w sosie własnym najlepiej, ogórki konserwowe, kukurydza z puszki, fasolka z puszki, pieczarki konserwowe, papryka koserwowa lub "żywa", jajka(ja daje aż pięć), cebula, majonez, przyprawy.

No i wiadomo: ryż ugotować, jajka ugotować. Resztę pokroić w kostke (oprócz tuńczyka hehe), dodać ostudzony ryż i jajka(też je pokroić w kostkę), dodać majonez, przyprawić i już :wink:

Uwielbiam!!!

Link to post
Share on other sites
melisanna
Hehe...proste, zwyczajne i pyszne

 

I tu mi się nasunęła na myśl sałatka warzywna, jak dla mnie też prosta i od kilkudziesięciu lat cieszy się ogólnym uznaniem - jeśli wiecie o jaką mi chodzi :smile:

Link to post
Share on other sites
Guest truskawka
Hehe...proste, zwyczajne i pyszne

 

I tu mi się nasunęła na myśl sałatka warzywna, jak dla mnie też prosta i od kilkudziesięciu lat cieszy się ogólnym uznaniem - jeśli wiecie o jaką mi chodzi :smile:

 

chyba wiem, ale zapytam w celu czysto sprawdzeniowym swoich myśli czy mogłabyś podać przepis? :mrgreen:

Link to post
Share on other sites
Ciekawa ta twoja sałatka boadicea :wink:

No a ja podam jeszcze jeden przepis na bardzo lubiana przeze mnie sałatkę.

Potrzebny będzie :ryż(woreczek lub dwa), tuńczyk w sosie własnym najlepiej, ogórki konserwowe, kukurydza z puszki, fasolka z puszki, pieczarki konserwowe, papryka koserwowa lub "żywa", jajka(ja daje aż pięć), cebula, majonez, przyprawy.

No i wiadomo: ryż ugotować, jajka ugotować. Resztę pokroić w kostke (oprócz tuńczyka hehe), dodać ostudzony ryż i jajka(też je pokroić w kostkę), dodać majonez, przyprawić i już :wink:

Uwielbiam!!!

 

znam i masz rację - pyszna (chociaz bardziej smakuje mi gdy tuńczyk jest w oleju - lepsza smakowo, chociaż staranniej trzeba odcedzić, albo wymieszać tuńczyka z majonezem i bez pieczarek, fasolki, które dla mnie już zbyt mocno rozpraszają smak tuńczyka :D)

W wersji oszczędnej robię z śledziem w oleju, albo nawet sardynką :D

Lub w wersji ekskluzywnej - wedzona rybka (w super mega ekskluzywnej - łosoś :D)

Link to post
Share on other sites
Guest truskawka

no to następne moje sałatki ;)

 

ogórek, pomidor, rzodkiewka i kurczaka oczywiście przyprawy ;)

 

kroimy na kawałki: pomidora, ogórka i rzodkiewki mieszamy te składniki doprawiamy przyprawami no i na końcu dodajemy pokruszone upieczone wcześniej kurczaczka :)

pyszne :grin:

 

[ Dodano: 2007-03-04, 10:35 ]

kapusta pekińska, pomidor, malutki ogórek, rzodkiewka (może być też żółta papryka wg uznania) oraz sos sałatkowy (kurcze zapomniałam nazwy - biore go w sklepie odruchowo :oops: )

 

kroimy (wg uznania) warzywa i je mieszamy z sobą oraz doprawiamy tym sosem sałatkowym (muszę sobie przypomnąć nazwę :oops:) no i gotowe :grin:

Link to post
Share on other sites
melisanna
chyba wiem, ale zapytam w celu czysto sprawdzeniowym swoich myśli czy mogłabyś podać przepis?

 

Nic specjalnego - po prostu ugotowane warzywa takie jak: marchew, seler, pietruszka,

ziemniaki, fasola jaś i jajka - oprócz tego dodaje się kiszone ogórki, jabłko, szalotkę

- wszystko się sieka w drobną kosteczkę (chociaż ja większość zcieram na tarce o dużych oczkach) całość doprawiam solą, pieprzem i majonezem. I to wsio :grin:

 

kapusta pekińska, pomidor, malutki ogórek, rzodkiewka (może być też żółta papryka wg uznania) oraz sos sałatkowy (kurcze zapomniałam nazwy - biore go w sklepie odruchowo

 

Taką też robię :wink:

Link to post
Share on other sites

taką melisankową wariacje na winie miałam dzisiaj na śniadanie, obiad i kolację (i jutrzejsze śniadanie)

Marchewka, pietruszka, ziemniak, buraczek, groszek, kukurydza, cebula, odrobinkę natki z pietruszki, szczypiorek, rzodkiewka. Łyżeczka majonezu, łyżka jogurtu.

Mniam !!!

 

Dodam tylko, że ja zdecydowanie wolę sobie wszystkie warzywa ugotować osobno niż dawa ć te z rosołu. No po prostu smaczniejsze sa :D

Link to post
Share on other sites
melisanna
Dodam tylko, że ja zdecydowanie wolę sobie wszystkie warzywa ugotować osobno niż dawa ć te z rosołu. No po prostu smaczniejsze sa

 

no pewnie, że tak, wyjęte z rosołu są raczej nim przesiąknięte, ale jak ktoś w domu

nie lubi warzyw z rosołu, to inny ktoś może sobie je pod postacią sałatki przyrządzić i

też będzie dobrze :mrgreen:

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

A ja lubię warzywa z rosołu :mrgreen:

Ale faktycznie, do sałatki bym ich nie użyła :wink:

 

[ Dodano: 2007-04-22, 12:44 ]

najlatwiejsza jezeli chodzi np do obiadu to salatka z salaty lodowej. potzebne skaladniki to salata lodowa papryka(rozne kolory) pomiodor, ogorek zielony, oliwa lub olej.pieprz i sol!!! pychota!!!!

Ja ostatnio często jadam taką sałatkę i niekoniecznie do obiadu. Faktycznie, chyba najprostrza jaka może być.

Tyle że ja dodaję do niej jeszcze szczypiorek lub cebulę, bardzo chętnie natkę pietruszki, ostatnio nawet świeżą bazylię i oprócz oleju to jeszcze trochę soku z cytryny. A jakbym miała rzodkiewkę, to też bym wrzuciła :grin:

Link to post
Share on other sites

Nie, no po prostu jestem pod wrażeniem...

Musze wypróbować Twoje pomysły.

A nawinie, heheh, już rozumiem :oops: Sama tak często robię, ale nie przyszło mi do głowy, że tak to tu nazwałaś,heheh.

Link to post
Share on other sites
  • 10 months later...
Lowliness

Dołożę swoje 5 groszy, choć to nie jest szybka sałatka, ale za to bardzo smaczna :razz:

 

1 podwójna pierś z kurczaka

3 ugotowane jajka

1 puszka kukurydzy

3 pory białe lub 3 średnie cebule

4-6 płatków papryki konserwowej

2 zupy chińskie pikantne

1 średni majonez

3-4 ogórki konserwowe

1 słoiczek pieczarek konserwowych

 

ugotować piersi w wodzie z dodatkiem Vegety. Wszystko pokroić w kostkę, makaron z zup rozkruszyć i dodać przyprawy sypkie (bez tłuszczu). Wszystko wymieszać z majonezem. Odstawić na 12 godzin - po tym czasie makaron zmięknie.

 

smacznego!

Link to post
Share on other sites

ja robię wersje szybką, zalewam makaron w misce do poziomu makaronu, wtedy cała woda wsiąka w makaron, a zamiast majonezu dodaje sosu vinegret

Link to post
Share on other sites
Lowliness

To jeszcze jadna, dla odważnych :wink: ze względu na kolor. Szybka, jeśli wcześniej ugotuje się buraki.

 

2 ugotowane buraki - zetrzeć na tarce

4 płaty śledzia marynowanego - zdjąć skórę i pokroić w kostkę

2 cebule - pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny

1 jabłko - zetrzeć na tarce i pokropić cytryną

3 jajka - ugotować i pokroić

3 ogórki konserwowe - pokroić w kostkę

wszystko zmieszać z majonezem

 

sałatka jest różowa i większość tych, którzy widzą ją pierwszy raz na oczy ma opory, żeby jej spróbować, ale jak już spróbują, to znika ze stołu pierwsza!

Link to post
Share on other sites

Witam, to ja mam kolejny prosty sposob na cus pysznego :)

Bierzemy kapustke pekinska,

Srednia cebulke/garsc szalotek

Puszke kukurydzy (polecam nieslodzona i niesolona - zdrowiej)

Opakowanie "paluszkow krabowych"

wszystko kroimy w miare drobno (cebulka drobno i cienko, kapusta w niezadlugie paski, paluszki w plasterki 3-5mm)

Duzo pieprzu, troche soli - poczekac pare minut.

Lyzka/dwie majonezu na tyle samo jogurtu greckiego - pomieszac w kubeczku i do salatki.

Pomieszac.

Palaszowac :mrgreen:

 

[ Dodano: 2008-03-11, 21:58 ]

Acha do tego majonezu z jogurtem mozna ciutke oliwy z oliwek albo pestek winogron :)

Pozdrawiam najserdeczniej

Link to post
Share on other sites
Lowliness

Szyla - to brzmi pysznie! Zamierzam zrobić tą sałatkę w weekend, ale powiedz co to takiego jest jogurt grecki? Moje oko zawsze w sklepie wyszukuje tylko naturalny i o greckim nigdy nie słyszałam.

Link to post
Share on other sites

He, no to jest naturalny bez zadnych dodatkow soli czy cus, tylko nie rzadki, taki zeby sie go dalo kroic. Taki wlasnie sie niby nazywa ze w greckim, czy balkanskim stylu :)

O ile dobrze pamietam to Bakoma robila taki calkiem niezly wlasnie.

 

A ja ta salatke moge pasjami! Jest lekka, ale pozywna (moja mamusia mnie nauczyla)

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

Kupowałam taką w pracy od babeczki, która rano do nas przychodzi z pieczywem, ale uznałam, że taniej mnie wyjdzie zrobienie takiej w domu. Spróbowałam, wyszło świetnie, nawet wygląda super (bardzo wiosennie!) i dzielę się na sposób zrobienia takiej :) Ilości podaję dość ogólne, uważam, że każdy powinien zrobić według własnych upodobań, tu nie ma czego zepsuć :)

 

Potrzebujemy:

- paczka nadziewanego tortellini, ravioli lub po prostu dość duży makaron np. muszelki czy kokardki (ok. pół paczki w przypadku makaronu)

- mała puszka kukurydzy

- świeży ogórek

- 2 jajka

- ok. 15 dag chudej wędliny do pokrojenia w kosteczkę (ale może być też w plasterkach)

- duża łyżka majonezu i łyżka ketchupu do smaku

- pieprz

- ewentualnie sól

 

Kluchy gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą, dokładnie odcedzamy.

Jajka gotujemy na twardo, kroimy na małe kawałki.

Kroimy cały w kostkę cały ogórek i szynkę.

Łączymy wszystko, dosypujemy kukurydzę, doprawiamy.

 

Życzę smacznego :wstydnis:

 

Noszę się z zamiarem zrobienia wersji "meksykańskiej" - z czerwoną fasolką, papryką, doprawioną na ostro. Jak widać można poeksperymentować.

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

ja robię sałatkę z makaronu i pieczarek jeszcze groszek zielony i sos czosnkowy tez super, mam tez wersje ananas, kurczak ,makaron albo ziemniaki jak kto woli możesz też dać brokuły i majonez oczywiście i kukurydza , kocham jedzenie i robię dużo rzeczy z resztek co zostało, gulasz z porami , makaron zapiekany z jarzynami i serem , zawsze mogę podesłać jakiś fajny przepis ,

Link to post
Share on other sites

sałatka z pieczarkami i groszkiem zielonym

-pół paczki makaronu ugotowanego pół kilograma pieczarek i dwie garści groszku zielonego mrożonego najlepiej jego dodać ma inny smak od tego w puszce,majonez

pieczarki kroimy ale nie drobno ugotować w osolonej wodzie , groszek tak samo ugotowany mieszamy z makaronem i dodajemy majonez , ja to robię tak że pieczarki i groszek wsypuje do miski i dodaje po trochu makaronu aby go nie było za dużo musi być tak aby ładnie wyglądało potem mieszamy z majonezem, podajemy jako przystawkę do mięsa z grilla lub jemy samą ,tu tez nie trzeba liczyć kalorii i to jest super

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

Ja uwielbiam wszystkie sałatki! wczoraj jadłam bardzo smaczną (liscie sałaty z krewetkami, awokado, ananasem i makaronem sojowym w sosie limonkowo - mietowym vinegrette) w Orchideii w wawie:) knajpkę znalazłam przypadkiem. Jak bedziecie w pobliżu to zajrzyjcie i spróbujcie bo warto!:jezyk2:

Link to post
Share on other sites
  • 11 months later...
  • 3 months later...

ja natomiast lubie sałatki z porem :)

por, szynka konserwowa lub gotowana daje jaka mam, kukurydza i ogorki konserwowe lub kiszone, jajka, sol, pieprz, majonez z jogurtem naturalnym..

Link to post
Share on other sites
Guest Vampirella

A moja ulubiona to kukurydza, ananas, seler konserwowy, (mogą być kawałki usmażonej piersi kurczaka ewentualnie) i majonez ... pyszna jest.

Można oczywiście sałatkę urozmaicić i dodać więcej składników, np. gotowane jajka albo por ... jednak ja lubię tą najprostszą wersję.

Edited by Vampirella
Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...
Ciekawa ta twoja sałatka boadicea :wink:

No a ja podam jeszcze jeden przepis na bardzo lubiana przeze mnie sałatkę.

Potrzebny będzie :ryż(woreczek lub dwa), tuńczyk w sosie własnym najlepiej, ogórki konserwowe, kukurydza z puszki, fasolka z puszki, pieczarki konserwowe, papryka koserwowa lub "żywa", jajka(ja daje aż pięć), cebula, majonez, przyprawy.

No i wiadomo: ryż ugotować, jajka ugotować. Resztę pokroić w kostke (oprócz tuńczyka hehe), dodać ostudzony ryż i jajka(też je pokroić w kostkę), dodać majonez, przyprawić i już :wink:

 

Uwielbiam!!!

 

 

Ja dodaje jeszcze czosnek " to taka moja "śmieciuszka " czyli to co pod ręka i w lodowce ;) ja wole ryz sypki ,czyli nie w woreczku i na taka sałatkę gotuje pól szklanki i 17 ziarenek . z autopsji wiem ze ryże sypkie przed ugotowaniem trzeba wypłukać czyli zlać ta biała wodę .ważne tez aby ryz czy na risotto czy zupę mleczna zawsze mieszać łyżka drewniana .Co jeszcze fajnego ,czasami robię podobna sałatkę tylko zamiast tuńczyka daje paluszki krabowe i ogórek świeży :)

Link to post
Share on other sites
Małgosia09

Dobra sałatka jest z pierożkami ravioli ,gotujemy tak jak pisze na opakowaniu .Po ugotowaniu przepłucz zimną wodą ,po to aby się nie kleiły .Do pierożków wkrawam żółty ser w kostkę , zielony ogórek też kostka .trochę szynki puszka kukurydzy.Można dadac do tego trochę sałaty lodowej ,ja nieraz dodaję .Doprawic do smaku i dodac majonez tyle ile kto lubi Pycha...

Link to post
Share on other sites

Salatka na szybko ;)

Na oko : równe części ogórki konserwowe . ser zolty jaki lubicie i nie wiem czy napisze dobrze " lunschmidz '' ? to jest mielonka do kupienia prawie we wszystkich sklepach .

Wszystko pokrójcie w plastry i następnie w słupki wymieszajcie razem zaciągnijcie majonezem i już .doprawiajcie ostrożnie zależnie od smaku ogórka czy sera . Ja nie doprawiam wcale ;) smacznego !

Link to post
Share on other sites
Małgosia09
Salatka na szybko ;)

Na oko : równe części ogórki konserwowe . ser zolty jaki lubicie i nie wiem czy napisze dobrze " lunschmidz '' ? to jest mielonka do kupienia prawie we wszystkich sklepach .

Wszystko pokrójcie w plastry i następnie w słupki wymieszajcie razem zaciągnijcie majonezem i już .doprawiajcie ostrożnie zależnie od smaku ogórka czy sera . Ja nie doprawiam wcale ;) smacznego !

Też ją robiłam prosta i dobra.

Link to post
Share on other sites
  • 9 months later...
Tierra1899

A ja odkryłam ostatnio świetną sałatkę ze szpinakiem, pomidorami, serem feta, prażonym boczkiem i słonecznikiem a do tego sos musztardowo miodowy, sałatka jest po prostu wyśmienita i pasuje do wszystkiego

Link to post
Share on other sites
DonyaEvil76

Ja jakiś czas temu odkryłam świetną sałatkę nadającą się do mięs, grilla a także do samego pieczywa: szpinak, pomidory, ser feta, prażony boczek, słonecznik, a całość polewam sosem musztardowo miodowym

Link to post
Share on other sites
DonyaEvil76

koperty ze szpinakiem, burakami i tofu

Składniki:

płat ciasta francuskiego XXL (ok. 400g)

duża garść świeżego szpinaku

2-3 małe buraki

150-180g tofu

1 cebula czerwona

2 łyżki żurawiny suszonej

3/4 szkl.: siekanych orzechów włoskich, pestek dyni, ziaren słonecznika

1 łyżeczka soku z cytryny

oliwa

sól, pieprz

mak

 

 

 

Przygotowanie:

 

Buraki dokładnie myjemy i szorujemy. Razem z łupką wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok, godziny, aż będą miękkie. Po upieczeniu ściągamy z nich skórkę i kroimy w plasterki o grubości ok. pół centymetra.

 

Orzechy, pestki i ziarna prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Tofu rozrabiamy widelcem z sokiem z cytryny, ok. 2 łyżkami oliwy i doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy serek z prażonymi orzechami i pestkami.

 

Ciasto kroimy na kwadraty o wielkości ok. 10x10cm. Na każdy nakładamy 3-4 umyte i osuszone listki szpinaku, plaster buraka, kilka piórek czerwonej cebuli, 3-4 suszone owoce żurawiny i sporą łyżeczkę tofu z ziarnami. Delikatnie rozciągając ciasto, sklejamy rogi, aby utworzyć „kopertę”. Wierzch każdej koperty delikatnie smarujemy oliwą i posypujemy makiem.

 

Koperty pieczemy w nagrzanym do 220şC piekarniku, aż będą złociste i rumiane, czyli ok. 20-25 minut. Studzimy i delektujemy się wykwintną wegańską przekąską!

Link to post
Share on other sites
Davisa

A ja mam dla Was kilka prostych i smacznych surówek:-)

Pierwszą, jaką polecę, to...

Surówka z białej kapusty z koperkiem - prosta i smaczna, do obiadu.

Białą kapustę siekamy na cienkie paseczki ( w dowolnej ilości), po czym solimy, ale należy uważać z ilością, bo kapusta nędznie będzie wyglądać. Czekamy, aż kapusta wypuści soki, odsączamy - powinna nadal być jędrna.

Kolejny krok, to czosnek - min. dwa duże ząbki wyciskamy do kapusty. Następnie siekamy koperek w ilości, która nie zdominuje kapusty. Powinno być go sporo, ale bez przesady. Na koniec skrapiamy wszystko oliwą(najlepiej tą z oliwek), w ilości nie większej, by kapusta się błyszczała jedynie.

Przeprosta i przesmaczna:-)

Link to post
Share on other sites
Davisa

Kolejna surówka obiadowa, którą często robię jest zrobiona na bazie sosu vinegret.

Ogórki w mundurkach(najlepiej gruntowe) pokrojone w plasterki

papryka czerwona plus żółta ew. zielona - paski

cebula (może być cukrowa lub czerwona) - piórka

pomidory (dojrzałe), mogą być koktajlowe - ósemki

Natka pietruszki

Robimy na wstępie sos: oliwa z oliwek (w ostateczności może być zwyczajny olej), do tego sok z połówki cytryny, min. 2 ząbki czosnku i cukier do smaku - powiniem wyjść sos słodko-kwaśny, przyjemny.. Składniki najlepiej zabełtać w zamkniętym słoiczku, kilka minut a następnie polać ową miksturą warzywa.

Aha, w tej kompozycji niezbędna jest sałata - najlepiej lodowa:-)

Edited by Davisa
Link to post
Share on other sites
Davisa

Surówka z cykorii i pomarańczy. Prosta.

 

Cykorię i pomarańcze kroimy, według uznania.

Zalewamy sosem, jw.

Doskonała do drobiu:-)

Link to post
Share on other sites
Davisa

Kolejna surówka zmodyfikowna przeze mnie:

małe ogórki (korniszony), mieszamy z cebulą czerwoną. Posypujemy pieprzem cayenne, w nieweilkiej ilości.

W oddzielnym pojemniczku/słoiczku mieszamy miód z octem jabłkowym, po czym polewamy warzywa sosem.

Link to post
Share on other sites
Davisa

Sałata masłowa skropiona cytryną i polana śmietaną/ jogurtem naturalnym wymieszanym z cukrem.

Doskonała do jajek sadzonych i kefiru:-)

Link to post
Share on other sites
Davisa

Ścieramy na dużych oczkach tarki jabłko, pół średniego selera i małą marchewkę.Dodajemy por, (te zielone części, pokrojone plaserki na pół) - wszystko w ilości na tzw. oko.

Mieszamy śmietanę i majonez w proporcji 3:2. Szczypta soli i odrobina pieprzu. Mieszamy wszystko.

Link to post
Share on other sites
Davisa

Naprostsza z najprostszych: pomidory w ósemki i cebula w piórka. Sól, pieprz i nic więcej. Można ze śmietaną, ale to już profanacja.

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

Sałatka z serem i szynką

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Ser także ścieramy. Szynkę (najlepiej bez skórki) i ogórki kiszone (lekko odciskamy z nadmiaru soku) kroimy w drobną kostkę.

 

Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę i mieszamy z musztardą i majonezem.

 

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czerwoną cebulę można zastąpić białą, ale znacznie lepiej się prezentuje kolorystycznie w sałatce.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

Pragniemy Cię poinformować, że nasza strona może dostosowywać treści do Twoich potrzeb. Aby to robić, potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie danych w celach personalizacji treści marketingowych.