Watislav Napisano 28 Sierpnia 2005 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2005 Gruszki w czekoladzie SKŁADNIKI: 2 duże gruszki (klapsy); sos czekoladowy (1/2 kostki masła, 6 dag twardej czekolady, 2-3 lyżki cukru, 1/2 laski wanilii albo cukier waniliowy, 1/4 szklanki wody, 1/2 szklanki bitej śmietany, smażona skórka pomarańczowa do dekoracji). PRZYGOTOWANIE: Gruszki opłukać, obrać, pokroić w połówki. Przygotować sos: zagotować wodę z cukrem i wanilią, dodać masło, chwile pogotować, dodać utartą czekoladę. Odstawić i mieszać, aby się czekolada dokładnie rozpuściła. Ostudzić. Ułożyć połówki gruszek w pojemniku, oblać sosem, udekorować bitą śmietaną i skórką pomarańczową. Pycha! Spróbujcię! Możliwe, ze przeżyjecie . A jeśli tak, to podzielcie sie wrażeniami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klara Napisano 20 Września 2005 Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Na początku było utarte masło. Potem wysypano cukier zwykły, cukier waniliowy, szczypte soli i wbito jedno po drugim 4 całe jajka. Po chwili w misce obok znalazły sie następne składniki: mąka, budyń czekoladowy oraz proszek do pieczenia. Na koniec wszystko starannie ucierane, połączyło sie w jednolitą gładką masę. Tak właśnie powstało moje ciasto. Jeszcze tylko wiórki czekoladowe i hop do pieca! W piecu 170 stopni, a ja tu musze siedzieć przez bite 50 min. Po takim upale przyjemnie jest troche sie ochłodzić. Uff! byłem chłodny, gdy pokroili mnie na 3 części. Zrozumiałem, Ze musze sie wreszcie pięknie ubrać. PIERWSZA WARSTWA- dżem z czarnej porzeczki DRUGA- krem pomarańczowy i kawałeczki pomarańczy GÓRA- znów krem pomarańczowy, ćwiartki pomarańczy i wiórki czekoladowe No, no...nie powiem...świetnie wyglądam! A z kremem to było tak: ubito całe jajka i żółtka z cukrem.Do tego szczypta soli i nad garnek z parującą wodą. Trzymano go ubijając nad parą aż zgęstniał. A potem po tej parowej kąpieli, znów ubijano, żeby schłodzić. Kiedy osiągnął tę samą temp. co miękkie masło dodano je łyżeczka po łyżeczce, ucierając, aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Na koniec powoli dodawano sok pomarańczowy. Oto i cała moja historia. Smacznego! Wasz Torcik Czekoladowo - Pomarańczowy PS. Byłbym zapomniał o najważniejszym. Oto moje wymiary: CIASTO - 250g masła lub margaryny, 250g cukru, 1 paczka cukru waniliowego, szczypta soli, 4 jajka, 200g mąki, 1 budyń czekoladowy, 1 łyżka proszku do pieczenia, 50g wiórków czekoladowych. KREM - 500g masła, 4 całe jajka, 3 żółtka, 250g cukru, szczypta soli, sok z 1 pomarańczy, 500g pomarańczy, dżem z czarnej porzeczki, wiórki czekoladowe do przybrania. SMACZNEGO!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klara Napisano 25 Września 2005 Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Wypróbowałam Twój przepis PYYYYYYYYYCHAAAAAAAA Teraz Ty musisz wypróbować moje ciasto hehe, a z tym napewno zejdzie Ci troche dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melisanna Napisano 24 Października 2005 Udostępnij Napisano 24 Października 2005 To jest moje ulubione ciasto, bo jest bardzo łatwe i szybko się je robi-stąd ta nazwa Próżniak. A więc do dzieła! Kilogram jabłek kroimy w grubą kostkę, zasypujemy szklanką cukru i odstawiamy na 10 minut. Póżniej dodajemy 2 jajka i 3 łyżki oleju-wszystko mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Dalej dodajemy 2,5 szkl.mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżeczkami sody i jedną łyżeczką proszku do pieczenia, można dodać jakiś aromat i różne bakalie według gustu. Gdy ciasto wydaje się zbyt gęste można dodać jeszcze jedno jajko lub dolać trochę oleju. Smacznego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GABY Napisano 18 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 SERNIK WIEDEŃSKI Składniki: 1 kg tlustego sera 1 op. "Sernix" Dr.Oetera 15 dkg masła "Mixełko Łaciate" 1 1/2 szklanki cukru 8 jajek bakalie: migdały, szuszone morele polewa cytrynowa firmy Schwartau Żółtka utrzeć z cukrem, ser zmielić i dodać powoli do utartych żółtek. Stopione i ostudzone masło połączyć z masą serową, dodać mąke, ubite na sztywną pianę białka, pokroić i dodać bakalie (uprzednio obtoczone w mące). Wszystko dokładnie wymieszać. Wlać na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułka tartą. Piec 60 min. w średnio nagrzanym piekarniku ok. 160 oC Po ostudzeniu polać polewą cytrynową. :!: przepis ten znajduje się również na stronie http://www.zielona-oliwka.yoyo.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melisanna Napisano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 A ile czasu to ciasto pieczemy ? pozdrawiam Smacznego!!! No widzisz, ale ze mnie gapa! :smile: Przepis dawno został umieszczony, a ja zapomniałam o tak istotnej rzeczy, widać chyba nikt 'próżniakiem' nie był zbytnio zainteresowany Placek pieczemy w 180* 40 - 45 min -> najlepiej jest sprawdzić, czy jest upieczone sprawdzajac wykałączką, czy innym patyczkiem Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magda-1963 Napisano 30 Stycznia 2007 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 pewnie kazdy z was ma dzien na slodycze ja bynajmniej tak , gdy nie chce mi sie wyjsc do sklepu to biore smietane 250g dodaje 2 lyzki kakao i cukru do smaku takie sobie moze nic ale jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boadicea Napisano 11 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 a ja jeśli mam już wielką chcicę na czekoladę, a nie chce mi się nigdzie iść, robię sobie kakao z cynamonem, wrzucam kaszkę manną i czekam aż nabierze półpłynnej konsystencji. Uwielbiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melisanna Napisano 12 Lutego 2007 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Agulindula, wspomniałaś o mannie i coś mi się przypomniało :smile: ja kiedyś robiłam taki szybki deserek - masa zrobiona z kaszy mannej, masła i kakao, przekładana herbatnikami; po prostu pychota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boadicea Napisano 24 Marca 2007 Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Serniko-brownies brownies: 300 g gorzkiej czekolady 300 g masła 375 g cukru pudru 5 jajek 165 g mąki szczypta proszku do pieczenia ( tak na czubek łyżeczki!!!) na sernik: 400-500 g serka homogenizowanego (w zależności od gramatury opakowań), najlepiej waniliowy (ja używam Maćkowy), cukier waniliowy (jeśli serek jest naturalny) 100 g cukru pudru (jeśli serek waniliowy) i 150 g jesli naturalny, 3 jajka, 2-3 łyżki kaszy manny 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ew. pół łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 -1 paczki mrożonych wiśni lub tyleż wiśni świeżych sposób przygotowania Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło i cukier puder zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 5 jajek - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Dodac mąkę. 1/2 masy wlać do tortownicy. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Utrzeć serek, cukier, żółtka, cukier waniliowy, kaszę i mąkę ziemniaczaną . Dodać białka, delikatnie wymieszać metalową łyżką. Wylać masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wyłożyć delikatnie resztę masy czekoladowej. Lepiej nakładać małymi porcjami, bo serek jest raczej rzadki, więc może być ciężko na nim rozsmarować resztę gęstego browniesa. Ułożyć wiśnie - w zależności od upodobania - mniej lub bardziej gęsto, niemalże obok siebie... Piekarnik nastawić na temp. 170 st C. (termoobieg ok. 150) Tortownicę o średnicy 27 cm wysmarować masłem, posypać mąką . Piec około 60 minut (a nawet dłużej - najpierw rzeczywiście 150 stopni, a dopiero po 60 minutach z lekka podkręcić na 160-170 i jeszcze z 15 minutek). Bezpośrednio po upieczeniu obkroić, żeby równo opadał stygnąc. Inaczej boki będą bardzo wysokie a środek mocno klapniety. Pozwolić stgnąc powoli. Najsmaczniejsze jeszcze lekko ciepłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boadicea Napisano 25 Marca 2007 Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Żeby nie było, że nie ostrzegałam :mrgreen: MASA: 1 kg sera 5-6 jaj 1 i ¼ margaryny 4 łyż kwaśnej śmietany 1,5 op. białego budyniu 1,5 szkl. cukru 1 łyżecz. proszku bakalie olejek śmietankowy CIASTO: 2 szkl. mąki 2 zółtka 3 łyżecz. cukru 1 łyżecz. proszku 0,5 k. margaryny 3 duże łyżecz. kwaśnej śmietany Zarobić wolne ciasto, rozprowadzić na natłuszczonej folii (żeby sie nie leppilo, dobrze jest moczyć dłoń w wodzie, nie wolno tylko przesadzic, zeby ciasto nie bylo zbyt mokre...) Ubić białka, dodać cukier a następnie kolejno żółtka (ubijanie powinno trwać ok035 godz.. Wówczas jest pewność, że do ciasta dostała sie odpowiednia ilość powietrza). Dodać zmielony ser i dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać proszek budyniowy, proszek do pieczenia, olejek, bakalie i dokładnie wymieszać. Piec ok. godziny w temp. 200 st C. [ Dodano: 2007-03-25, 16:02 ] Najlepiej polać gorzką polewą lub glazura, ale bez nich sernik też się sprawdza. [ Dodano: 2007-04-03, 18:20 ] DOMOWE PTYSIE I EKLERY - bardzo bardzo proste (dla leniuchów - Karpatka) 8 dag masła ¾ szkl. mąki (ok. 15 dag) 2 jaja Do garnka wlać szklankę wody, dodać masło i zagotować. Gdy zacznie wrzeć wsypać mąkę i bardzo energicznie mieszać żeby nie powstały grudki (dzisiaj można mieszać albo mikserem albo specjalną sprężyną do białek) cały czas trzymając garnek na ogniu. Gdy ciasto będzie odstawać od ścianek i stanie się szkliste odstawić i lekko przestudzić cały czas mieszając. Dodać jaja i mieszać do całkowitego wystudzenia. Pozostawić przez chwilę, a następnie na posmarowanej blasze wyciskać tutką do tortu kulki wielkości mandarynki lub niewielkiego jabłka, albo też podłużne pałeczki (eklery). Piec w temp. 200 st. C utrzymując stałą temperaturę. UWAGA !!! Przez pierwsze 10 min. Nie otwierać piekarnika. Po ostudzeniu rozciąć i przełożyć bitą śmietaną, masą bezową lub w przypadku eklerów masą budyniową (ostatnio używam włoską cremma pasticceria [ Dodano: 2007-04-03, 18:27 ] PANI WALEWSKA CIASTO: 2 szkl mąki 2 łyżecz. proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego 2 łyż śmietany 1 k margaryny 1 szkl. cukru pudru 2 łyż. cukru MASA: 4 jaja 4 łyż cukru1 łyż octu rodzynki orzechy włoskie dżem wiórki kokosowe Masa budyniowa Mąkę przesiać, posiekać margarynę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Ubić białka, dodać cukier, a następnie ocet. Zagniecione ciasto równomiernie rozłożyć na 2 blasze z pergaminem. Na każdy placek wyłożyć warstwę dżemu i połowę piany. Posypać zmielonymi orzechami , rodzynkami i wiórkami. Piec w temp. 170-180 st. C. Oba przełożyć masą budyniową. Ciasto pokryć polewą i posypać wiórkami. [ Dodano: 2007-04-03, 18:36 ] KRÓWKI DOMOWEJ ROBOTY 250 dag cukru 250 dag masła (koniecznie !!) 250 dag śmietany (Gramatura może być mniejsza, ale musi zostać zachowana żelazna zasada równych proporcji !!) W wysokim garnku rozpuścić masło, z dodatkiem cukru i śmietany. Stale mieszać aż masa zgęstnieje, zacznie puszczać bąbelki i nabierze beżowego koloru. Zrobić wówczas test: wylać kroplę masy na spodeczek. Jeśli zgęstnieje – masa jest gotowa. Przelać ją do porcelanowej miseczki i bardzo energicznie ucierać drewnianą pałka wpuszczając do masy jak najwięcej powietrza. Posmarować masłem półmisek lub duży, głęboki talerz i wlać do niego masę. Gdy masa zastygnie, mokrym nożem podzielić na niewielkie kwadraty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryfka Napisano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Oj dziewczynki a ja wróciłam ze świąt chyba z 5 kg większa. To wszystko przez moją mamę i jej jedzonko i wypieki. Objadłam się ciacholami, że hej... Sernik taki lecitki, puszysty z pianą z wiórkami kokosowymi na wierzchu, makowiec z tysiącem bakalii oraz orzechowiec z masą kawową. Pyszności!!! Ja oczywiście nie mam czasu na takie szaleństwa. Sama ewentualnie upiekę jakiegoś prościucha. Ale.... I taki prościuch czasami smakuje. A oto przepis na takie "expresso ciassttoo" :grin: . Tak na poważnie i bez jaj to ciasto nazywa się MURZYNEK BEZ JAJ: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej Wszystko wymieszać, dodać 2 łyżki dżemu lub powideł, 2 szklanki zsiadłego mleka,na koniec dodać kostkę rozpuszczonej margaryny. Wymieszać dokładnie. Wylać na blaszkę. Piec ok. 40 min [ Dodano: 2007-04-13, 22:14 ] A murzynka można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. O... i to chyba wszystko :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryczna Napisano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 [shadow=red:8cc73418cd]Bananowy przysmak![/shadow:8cc73418cd] Składniki dla: 2 osób 6 gałek lodów różnych smaków [mogą to być lody z kubeczków] 2 banany bita śmietana cytryna owoce do dekoracji 4 kostki czekolady [shadow=red:8cc73418cd]Bita śmietana z owocami![/shadow:8cc73418cd] Składniki dla: 2 osób: 2 szkl śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 jabłko 1 kiwi 1 brzoskwinia 4 kostki czekolady mlecznej Milka kilka kulek winogrona jasnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doro Napisano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 (edytowane) Mufinki:-) Skł: 1,5 szkl. mąki 6 łyżek cukru pudru (moze byc tez zwykły cukier) 1,5 łyżki proszku do pieczenia 2 jajka 0,5 kostki masła lub 0,5 szkl. oleju 0,75 szkl.maślanki, kefiru lub mleka Wykonanie: Wymieszać wszystko razem łyżką, nałożyć do foremek (ja mam taką blaszkę z wgłębieniami) do 0,75 pojemności i piec w temp. 200 st. przez 10-12 min (właściwie ja piekę 15 min i jest dobrze). Foremki dobrze jest wyłożyc takimi specjalnymi pergaminkami, wtedy dobrze je się wyjmuje. Jako dodatku do mufinów można użyć czego tylko się chce, ja dodaję orzechy, czekoladę, kakao, olejki do ciast. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, poza tym nie mogą się nie udać jeżeli mi się udały (to mój pierwszy wypiek). :-) Edytowane 8 Lutego 2009 przez doro Dodanie załącznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajka Napisano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Upiekłam muffinki czekoladowe i zakochałam się w nich Dla chętnych podaję przepisy i fotkę na zachęte, dwa rodzaje muffinek są w papilotkach jeden normalnie jak ciasto na blasze I Składniki * 250 g. mąki * 175 g. drobnego cukru * 2 pełne łyżki gorzkiego kakao (dałam czubate) * 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia (tu również czubate) * 125 g. pokruszonej czekolady (dałam 1 i 1/2 tabliczki troche gorzkiej troche mlecznej) * po 1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu (nie dałam) * 260 ml. mleka * 100 ml. oleju (oliwę z oliwek) Przepis 1. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. 2. Do mleka wlewać cienkim strumieniem, ciągle mieszając, olej. 3. Do suchych składników wlać mleko z olejem, wymieszać, ale niezbyt dokładnie (masa ma być grudkowata). 4. Wypełnić masą dołki na mufinki do 3/4 wysokości, piec 20-25 min (duże) lub 15 min (małe) w temp. 180 II To upiekłam w całości na blasze Składniki 15 dkg gorzkiej czekolady (dałam po jednej tabliczce gorzkiej i mlecznej) 12,5 dkg masła (dałam 15 dkg) 4 jajka 25 dkg cukru 1 cukier waniliowy (nie dałam) 16 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam czubatą) Przepis Czekoladę posiekać. Razem z masłem włożyć do rondelka i mieszając podgrzewać na małym ogniu. Przelać do miski. Dodać cukier i cukier waniliowy, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wbić jajka. Całość wymieszać. Foremki papierowe wypełnić ciastem do wysokości 3/4. Piec 20min. w temp. 175 stopni. III Składniki 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 3/4 kostki masła(dałam całą bo była 170g) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(dałam czubate) 2 tabliczki czekolady (dałam gorzką i mleczną) Przepis Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Pieczemy 25 min 1.Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokruszoną drobno czekoladę mieszamy razem w jednym naczyniu. 2.W drugim naczyniu mieszamy jajka z mlekiem. 3.Masło rozpuszczamy w rondelku. 4.Po rozpuszczeniu masła wlewamy je równocześnie z masą jajeczno - mleczną do miski z sypkimi produktami i mieszamy energicznie metalową łyżką. 5.Wypełniamy foremki. Zrobiłam jeden błąd, nie posmarowałam papierków żadnym tłuszczem, troszkę się przylepiły, ale da się muffinki wyjąć, więc nie ma tragedii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyrkonia Napisano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Ooo!!…mniamm…mniam!!!…na jaki smaczny kacik trafilam!!.... czytam , czytam…i już prawie pol czekolady mi wcielo… Podziele się z wami tez jednym bardzo smacznym przepisem …dostalam go od pewnej starszej holenderki…jego zalety to proste i ekspresowe wykonanie a potem to już … ‘niebo w gembie’ A wiec TORCIK ORZECHOWY Skladniki na ciasto: 1.150g cukru 2.150g masla 3.5jajek 4.20g mielonych orzechow 5.lyzeczka cynamonu WYKONANIE: Z 5-ciu bialek /ze szczypta soli/ ubijamy piane. Skladniki 1+2+zoltka wymiksowac . Dodawac delikatnie lyzką ubite bialka i cynamon. Wylozyc do sredniej okraglej formy-piec ok. 1godz w temp. 180stopni. Lekko ostygniete ciasto wykladamy na tace. Ubijamy 2kubki 200-stu gramowe 30%smietany /można dodac utrwalacz do bitej smietany / Wylozyc na ostygniete ciasto. Calosc posypac wiorkami czekoladowymi. SMACZNEGO:_mniam: Aha ..jesli ktos zastanawia się gdzie jest maka? …to maki w tym przepisie niet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyrkonia Napisano 24 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 to jest fajny przepis na naglych w ostatniej chwili zapowiedzianych gosci-szybkie wykonanie i efektowny wyglad. Przypomnialo mi sie, ze ostatnio znajoma polecala przed nalozeniem bitej smietany - polac ciasto ajerkoniakiem...podobno jeszcze lepiej smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urszula86 Napisano 25 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 składniki: - 4 łyżki mąki - 4 łyżki cukru - 2 łyżki kakao - jajko - 3 łyżki mleka - 3 łyżki oliwy + kubek/miseczka Wymieszać w kubku/miseczce sypkie składniki. Wmieszać jajko. Dodać mleko i oliwę, dokładnie wymieszać. Wstawić do mikrofalówki na 3 minuty przy najwyższej mocy. Poczekać aż przestanie rosnąć i usadowi się w kubku. Przełożyć zawartość kubka na talerzyk. Probowalam wiele razy, w kryzysowej sytuacji gdy bardzo chce sie czegos slodkiego, jest naprawde bardzo dobre, w smaku podobne do murzynka a tutaj link do strony gdzie znalazlam ten przepis: Chocolate Cake In 5 Minutes! | Dizzy Dee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszys Napisano 4 Maja 2009 Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 składniki:banany, miód, bułka tarta, masło,czysta patelnia banany kroimy na pół i jeszcze połówki można na pół obtaczamy w miodzie i w bułce tartej wrzucamy na rozgrzane masło na patelni i po chwili....mniam... uwaga tylko bo mogą zlecieć się okoliczne trolle do kuchni;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulcia Napisano 24 Maja 2009 Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 teraz coś słodkiego tez dla liczących co je -litr mleka -szklanka grysiku(takiego dla dzieci) -szklanka cukru -alejek zapachowy -herbatniki duża paczka nie pamiętam jak one się nazywają bo są bo swojego czasu były jako herbatniki szkole potem chyba BI-Bi w każdym razie nie słone i bez polewy czekoladowej herbatniki układamy na foremce do ciasta średnia powinna wystarczyć tak aby zakryć dno mleko gotujemy z cukrem potem dodajemy grysik i gotujemy ,będzie gęsty i tak ma być to jest nasza masa do ciasta po ugotowaniu dodajemy kilka kropli zapachy według uznania ja lubię arakowy możemy też dodać trzy łyżeczki kakao niesłodzonego, jak masa jest już gotowa wymieszana ,po woli wylewamy na herbatniki na koniec układamy warstwę herbatników i przyciskamy drewnianą deską do krojenia tylko trzeba pamiętać że herbatnik namoknie i żeby się nie przykleił do deski,myślę ze jakieś 10 minut ,możemy też polać polewą czekoladową jak już wystygnie i kroimy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doty Napisano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Ponieważ sezon na truskawki to ja zaproponuje szybki placek biszkopt: 5 jajek , 3/4 szkl.cukru , 1 szkl.mąki , łyżeczka proszku do pieczenia ubijamy piane z białek na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i na koniec żółtka , mąke i proszek , wylewamy na blaszke wyłożoną pergaminem i pieczemy 20 min. krem : gotujemy jeden budyń według przepisu, studzimy i dodajemy do 1/2 kostki utartego masła galaretki : 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szkl. wody , czekamy aż zacznie tężec na wystudzony biszkopt smarujemy budyniowy krem, na to układamy truskawki dowolnie jak kto uważa , na truskawki wylewamy tężejąca galaretke i wstawiamy do lodówki po 2 godz. gotowe do spozycia , ja kraje w kwadraty i na każdy wyciskam jeszcze tuż przed podaniem , bitą śmietane .... jak kto woli ....SMACZNEGO może bomba kaloryczna , ale raz do roku w sezonie można sobie pozwolic poz. doty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudlisekola Napisano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Dziewczynki aż chce się skusić na takie pyszności. To ja może coś bardziej lekkiego, zdrowego, szybkiego i takiego do pochrupania przy komputerku. Mam troszkę fiołka na punkcie zdrowego odżywiania, więc: CIASTECZKA OWSIANE 3/4 Kasi 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. maki tortowej 2 szkl. płatków owsianych "górskich" 1 jajko 10 dkg pestek słonecznika 10 dkg pestek dyni Margarynę rozpuścić - letnią wlać do w/w składników - wymiwszać Formować na blaszce (na papierze do pieczenia) ciasteczka Piec ok 30 min w temp 180 C Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nereida Napisano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Ja w deserach lubię prostotę. Wczoraj zrobiłam sobie prościutki deser. Mianowicie: -zmiksowałam na oko jakieś 30 dkg truskawek -dodałam dwie łyżeczki cukru -trochę mleka -schłodziłam w lodówce -i wypiłam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naya78 Napisano 8 Września 2009 Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Ten przepis można dowolnie modyfikować, w zależości od tego co znajdzie się w szafce:icon_smile2: przepis podstawowy to: 1 kostka masła 3/4 szkl. cukru (może być biały lub brązowy) 2 roztrzepane jajka cukier waniliowy 2 łyżki mleka 2 szkl. mąki (czasem daję pół na pół zwykłej i razowej) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 dkg płatków owisianych lub jęczmiennych lub gryczanych lub wszystkich naraz:icon_smile2: 20 dkg rodzynek i na dokładkę co kto lubi np. wiórki kokosowe, mak, suszone owoce (pokroić w kostkę), orzechy, pestki słonecznika Teraz po kolei - utrzeć masło z cukrem dodając po jednym jajku i mleko. Suche składniki wymieszać razem i dodać do masy, wymieszać. Mokrymi rękoma formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na papierze i piec w temp. 200 stopni przez 10-15 minut. W czasie pieczenia pozostałe ciasto trzeba trzymać w lodówce, bo inaczej się rozpłynie. Są naprawdę pyszne. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pimpinella Napisano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 Chciałam się z Wami podzielić przepisem na Świąteczne pierniczki - przepis przetłumaczyłam z jakieś norweskiej publikacji. Sama jeszcze nie testowałam ich, ale zrobiła to moja lektor która twierdzi, że są wspaniałe ) 250g - masła 125g - lys sirup [lektor zastąpiła to naszym polskim miodem] 150 ml - pełnej śmietany 250 g - cukru pudru 400g - mąki pszennej 2 łyżeczki - sody oczyszczonej (obstawiam, że może być i proszek do pieczenia ) 2 łyżeczki - mielonych goździków 1 łyżeczka - cynamonu 100 g - drobno siekanych migdałów Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 10 - 12 minut Zagotować: masło, syrop, śmietankę i cukier puder. Mieszankę wystudzić i mieszając dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i uformować "kiełbaskę" o średnicy ok. 3 cm. Ciasto położyć w chłodzie na 1 dzień. Następnego dnia pokroić ciasto w cienkie plasterki. Zanim włożymy ciasteczka do piekarnika należy je schłodzić. [uwaga od tłumacza: osoba od której mam przepis twierdzi, że nie trzeba ich schładzać i tak wychodzą. ] Smacznego ) [jeżeli się wyrobię z tlumaczeniem podzielę się też przepisem na "Julekake" - tradycyjne świąteczne ciasto drożdżowe z kardamonem ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sheina Napisano 11 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 (edytowane) Wczoraj wymysliłam deser dla rodziny i siebie. Składniki: (na 4 osoby) 4 banany 1-2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej mleko cynamon wiórki kokosowe Wlej mleko do garnuszka, ktory powinien stac w innym z goraca, wciaz gotujaca się wodą, kiedy juz sie mleko rozgrzeej( a dajecie go na oko, nie za duzo nie za malo,zeby czekolada potem nei byla za rzadka, a lejąca się, płynna. Wrzucacie kilka kostek czekolady wciaz mieszajac drewnianą łopatką i tak sobie dokladacie w zaleznosci ile tego sosu czekoladowego chcecie jak sie za rzadki robiwiecej czekolady, a jak za gesty mleka, ale lepiej nalac raz nie za duzo. bo moze wam czekolady zabraknac do zageszczania . Następnie w trakcie mieszania robicie przerwe,obieracie banany, kladziecie na talerzyku i kiedy czekolada bedzie gotowa polewacie nią banany wg uznania .Banany posypujemy cynamonem i na to wiorki kokosowe, obok tez, zeby ladnie wygladaly. Zeby bylo bardziej czekoladowo polecam zapalic swieczke o aromacie czekolady Smacznego Moi chcieli dokladke Edytowane 11 Lutego 2011 przez sheina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość LuckyBoy94 Napisano 5 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2011 Sernik w Paski Składniki: - 4 serki homogenizowane - 5/6 galaretek - w zależności od tego czy na górze chcecie mieć grubszą - podwójną, czy cienką - pojedyńczą. Najlepiej żeby galaretki były różnokolorowe, wtedy ciasto będzie miało kolorowe warstwy. - kakao - ja daję na oko, jakby ktoś chciał odliczać to niech wrzuci z 3 łyżki, im więcej tym zwykle bardziej przypomina w smaku czekoladę, jak dacie za dużo to nawet mocną, gorzką czekoladę, ja osobiście taką lubię. - herbatniki - do wyłożenia dna tortownicy Przyrządzenie: Robicie galaretkę, gdy ostygnie dorzucacie do niej serek i kakao, miksujecie i odstawiacie, by trochę zgęstniało, jak zgęstnieje to na te herbatniki do tortownicy. Znowu robicie galaretkę, odstawiacie ją do ostygnięcia, jak ostygnie dorzucacie serek i odstawiacie, by trochę zgęstniało, jak zgęstnieje to na tą warstwę czekoladową i powtarzacie tę czynność jeszcze 2 razy (bo zostają jeszcze 2 serki). Następnie robicie tę jedną/czy dwie galaretki i jak ostygną i w miarę zgęstnieją to na tą ostatnią warstwę do tortownicy. Ciasto oczywiście potrzebuje opatrzności lodówki. U mnie gości kilka razy w roku. Ilość warstw możecie zwiększać, to już Wasza inwencja Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miriam 1 Napisano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 (edytowane) Ciasto z calych pomaranczy Piec wlaczyc do 170*C Ciasto: 3 jajka 1 szkl cukru (moze byc brazow) 2 wanilie 500 gr maki ( moze byc z pelnego przemialu) 1lyzeczka proszku do pieczenia 1 szkl oliwy roslinnej (najlepsza z oliwek) 1 szkl swiezego soku z pomaranczy 2 srednie, cale, dobrze umyte pomarancze Syrop: 3 lyzki margaryny roslinnej 3 lyzki cukru 1 szkl swiezego soku z pomaranczy Jajka(po jednym) + cukier utrzec. Nastepnie dodac oliwe i sok ,przesiana make,proszek do pieczenia i zmiksowac.Pod koniec dodac wanilie.Cale pomarancze zmiksowac, ale tak aby byly zachowane drobne kawalki- nie na pake.Dodac do ciasta. Wymieszac. Okragla forme wysmarowac margaryna,posypac bułka tartą (nadmiar maki wyrzucic -bo inaczej klapa) wylozyc ciasto i wstawic do piekarnika na ostatnia blache. Piec 1 godz- czas zalezy jak wam piecze piekarnik.. Po okreslonym czasie zostawiamy ciasto w formie i w piekarniku do przestygniecia-do momentu kiedy mozna wziac forme w rece. Nie wyjmowac z formy. Nastepnie robimy syrop. Margaryne z cukrem smazyc ok. 3min dodac swiezy sok i gotowac ok 5 min. Ciasto nakluc w wielu miejscach wykalaczka i polac goracym syropem.Pozostawic do ostygniecia. Smacznego ! Edytowane 9 Grudnia 2011 przez miriam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miriam 1 Napisano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 (edytowane) Idą Święta . Proponuję sernik z rosą . Przepis ten znalazłam w internecie . Sernik jest pyszny . Składniki: Spód z ciasta 1 szklanka mąki 120 g cukru 120 g margaryny 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Masa serowa 1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka, Piątnica lub President) 4 jajka 4 żółtka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe Piana na wierzch 4 białka ˝ szklanki cukru Wszystkie składniki na ciasto starannie zagniatamy podsypując mąką i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą blachę nasmarowaną margaryną. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Masa jest dosyć rzadka, ale dzięki temu sernik po upieczeniu będzie delikatny i puszysty. Masę serową wykładamy na upieczony spód i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ubijamy białka, pod koniec ubijania dodajemy cukier i tak przygotowaną pianę wykładamy na sernik i wkładamy do piekarnika jeszcze na 15 minut. Piana nie może się spiec, w przeciwnym razie rosa nie wyjdzie. Wyjmujemy z piekarnika, i spokojnie oczekujemy na pojawienie się słodkiej rosy Smacznego Edytowane 12 Grudnia 2011 przez miriam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miriam 1 Napisano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Jest naprawdę pyszny . Leciutki . Miałam opory , gdy przeczytałam , ze trzeba do sera dodać olej , ale często kiedy chciałam cos słodkiego to robiłam bardzo proste ciasto z olejem .Takie z bele czym z jabłkami , lub z truskawkami , śliwkami itd , więc sie przekonałam do tego sernika i warto było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miriam 1 Napisano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 (edytowane) No to ide za ciosem . Co prawda Pascha to ciasto wielkanocne , ale jest tak smaczne , ze je robię rownież na Boże Narodzenie jak i na inne okazję . Uwierzcie mi na słowo w tym cieście zakochacie sie heheh Na poczatku podaje Wam przepis na super smaczny i niskokaloryczny sernik no i coś z alkoholem . 2 opakowania jogurtu(po 400g) greckiego. 4 -5 jajka. budyń śmietankowy. 1 cukier waniliowy. 1/2 -3/4 szklanki cukru. 1/2 szklanki oleju. trochę wiórek kokosowych. biszkopty. PRZYGOTOWANIE: jogurt, żółtka, budyń (sypki )i cukier waniliowy ubić, dodać olej. Białka ubić na sztywno z cukrem, delikatnie wymieszać z masą jogurtową. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, na to wylać masę jogurtową, po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Stawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 st. 1h-1,5h Pod tortownice stawiam blaszke z woda .Po upieczeniu otwieram lekko piekarnik ,wyjmuje po 20 minutach.Możemy wstawic nan noc do lodówki,ale nie musimy Smacznego! Oto moją popisowa Paschę .Jest to moj autorski przepis. Składniki 2 litry świeżego mleka (nie UHT ) 1 laska wanilii lub cukier waniliowy 0,5 litra ukwaszonej śmietany 18% 6 jajek 250 g dobrego masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 opakowania biszkoptow okrąglych 1 łyzka kakao 100 g migdałów 100 g orzechów laskowych lub/i włoskich 100 g rodzynek kilka orzechów brazyliskich 100 g fistaszków (podane ilości są przybliżone) Bakalie jakie lubicie. (można kawałki czekolady) Polewa czekoladowa: Składniki: 10 dag margaryny ,lub masła 10 dag cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki gorącej wody (można 2 łyzki mleka zamiast wody) Margarynę lub masło włożyć do garnuszka, stopić na małym ogniu. Wsypać cukier , chwilę mieszać aż cukier zacznie się rozpuszczać, wtedy dosypać kakao i wymieszać następnie wlać gorącą wodę. Mieszać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Wciąż mieszając doprowadzić do wrzenia i ostudzić. Lekko zastygającą, ale wciąż lejącą polewą dekorować wypieki. Poncz do biszkoptów: Robie go roznie .Najczęsciej z kawa rozpuszczalną Do 1,5 szklanki ostudzonej kawy wlewam 50 dowolnego alkoholu Wykonanie 1.Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Dodać z pozostałością do mleka . Gdy nie mamy laski wanilii mozemy dac cukier waniliowy. 2.Ubić jajka ze śmietaną. Wlać do letniego mleka . Gotować na małym ogniu do oddzielenia się twarożku i półprzezroczystej serwatki , często delikatnie mieszając. Usunąć laskę wanilii.(Jak zaczyna sie mleko gotowac ,dosłownie po 2,3 min wylączam .) 3.Sitko (lub durszlak) wyłożyć podwójną gazą .(gaza nie musi byc jeśli sitko gęste. ) Przełożyć masę (ja mase robię wieczorem tak ,zeby twarożek dobrze odciekł) 4.Migdały sparzyć, obrać ze skórek. Można uprażyć na złotobrązowo na suchej patelni. Orzechy posiekac, rodzynki sparzyć ( zalewam alkoholem) 5.Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po trochu ostudzonego twarogu.Po utarciu połączyć z bakaliami. 6. Mase dziele na połowe do jednej dodaje kakao.Tortownice wykładam namoczonymi w ponczu biszkoptami ,na biszkopty wykładam mase kakaowa,biszkopty masa biała.Na mase biała mozna jeszcze jedna warstwe biszkoptów ,bedzie wyższy i na to polewam czekolade .Mniam mnaim pychota.Wstawiam do lodówki (przykrywam folia ,zeby zapachy sie nie wymieszały) Smacznego!Może ktos z Was zrobi te Pasche . Dla tych co maja dosyc czystego alkoholu Milk punch (na 8 dużych porcji) 1 litr mleka 1 szklanka śmietany (u mnie 30%, może być lżejsza) 1,5 szklanki whisky (w oryginale burbon, może być też brandy) 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego gałka muszkatołowa (do posypania) Wszystkie składniki wymieszać w dzbanku .Wlozyc do zamrażarki na 3,4 godziny, aż się wychłodzi i zaczną się pojawiać grudki. Dobrze wymieszać, podawać w schłodzonych szklankach. Doprawić szczyptą gałki muszkatołowej. Pozdrawiam Miriam Edytowane 12 Grudnia 2011 przez miriam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Natka2 Napisano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Pyszny miodownik z serem Ciasto - 4 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru pudru - 3 łyżki miodu - 1/2 kostki margaryny - 2 jajka - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej - 3 łyżki śmietany Jajka utrzeć z cukrem. Miód rozpuścić z margaryną, ostudzić. Wymieszać na stolnicy wszystkie składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 4 części, odłożyć na 15 minut. Rozwałkować okrągłe placki, upiec w temp. 180-190 stopni - 10 minut. Masa - 1 kg zmielonego sera (z pojemniczka) - 2 jajka - cukier waniliowy - kostka masła extra - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Masło rozpuścić w garnku, ostudzić, potem dodać jajka i cukier - wszystko zmiksować. Ewentualnie dodać trochę cukru pudru. Dodać ser. Gotować na wolnym ogniu 10 minut mieszając, pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Placki przekładać ciepłą masą. Ciasto jest najlepsze po 2, 3 dniach, gdy placki zwilgotnieją od sera. Ciasto jest pyszne! Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naya78 Napisano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 A teraz coś prostego 200 g orzechów laskowych zmielić, dodać 200 g wiórków kokosowych 3 łyżki (paskie) mąki ziemniaczanej 2,5 szkl cukru (ja daje mniej) 2 jajka wymieszać, formować ciasteczka o wielkości orzecha wloskiego, lekko spłaszczyć na blasze wyłozonej pergaminem. Piec 8-10 min w 200 - 225 stopniach. Pycha )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Natka2 Napisano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 (edytowane) Orzechowiec z masą budyniową Ciasto - pół kg mąki pszennej - 10 dkg cukru pudru - 20 dkg margaryny - 2 jajka - 2 łyżki miodu - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczone w 2 łyżeczkach mleka Masa orzechowa - 25 dkg łamanych orzechów włoskich - 2 łyżki miodu - 10 dkg cukru - 10 dkg margaryny Masa budyniowa - 2 budynie śmietankowe bez cukru - pół l mleka - pół szklanki cukru - 15 dkg margaryny Zagnieść ciasto ze składników, upiec 2 placki. Składniki na masę orzechową przesmażyć w rondlu (niezbyt długo, bo twardnieje po ostygnięciu). Rozłożyć na jednym placku. Ugotować budyń, po ostudzeniu utrzeć z margaryną. Rozłożyć na placku masę budyniową, przykryć drugim plackiem z rozłożoną masą orzechową. Osobiście wolę dodawać do masy masło extra (82 %), taka masa jest dla mnie smaczniejsza. Smacznego! Edytowane 20 Grudnia 2011 przez Natka2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.