Jump to content

Przepisy Na Ezoteryczne Ciasta - PNEP ;D


Guest LuckyBoy94

Recommended Posts

Guest LuckyBoy94

A więc Drodzy Ezomaniacy ;)

Dzielcie się przepisami na ciasta, ale kurczę ! Tylko tymi sprawdzonymi, bo Bozia pokarze ;D

Jeśli jest taka możliwość dodajcie zdjęcie.

Przed wrzuceniem przepisu przeczytajcie dwukrotnie czy dobrze przepisaliście ;)

Link to post
Share on other sites
Guest LuckyBoy94

Sernik w Paski

 

Składniki:

- 4 serki homogenizowane

- 5/6 galaretek - w zależności od tego czy na górze chcecie mieć grubszą - podwójną, czy cienką - pojedyńczą.

Najlepiej żeby galaretki były różnokolorowe, wtedy ciasto będzie miało kolorowe warstwy.

- kakao - ja daję na oko, jakby ktoś chciał odliczać to niech wrzuci z 3 łyżki, im więcej tym zwykle bardziej przypomina w smaku czekoladę, jak dacie za dużo to nawet mocną, gorzką czekoladę, ja osobiście taką lubię.

- herbatniki - do wyłożenia dna tortownicy

 

Przyrządzenie: Robicie galaretkę, gdy ostygnie dorzucacie do niej serek i kakao, miksujecie i odstawiacie, by trochę zgęstniało, jak zgęstnieje to na te herbatniki do tortownicy.

Znowu robicie galaretkę, odstawiacie ją do ostygnięcia, jak ostygnie dorzucacie serek i odstawiacie, by trochę zgęstniało, jak zgęstnieje to na tą warstwę czekoladową i powtarzacie tę czynność jeszcze 2 razy (bo zostają jeszcze 2 serki). Następnie robicie tę jedną/czy dwie galaretki i jak ostygną i w miarę zgęstnieją to na tą ostatnią warstwę do tortownicy.

Ciasto oczywiście potrzebuje opatrzności lodówki. U mnie gości kilka razy w roku.

Ilość warstw możecie zwiększać, to już Wasza inwencja ;)

 

Smacznego ;)

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Ciasto z calych pomaranczy

Piec wlaczyc do 170*C

 

Ciasto:

3 jajka

1 szkl cukru (moze byc brazow)

2 wanilie

500 gr maki ( moze byc z pelnego przemialu)

1lyzeczka proszku do pieczenia

1 szkl oliwy roslinnej (najlepsza z oliwek)

1 szkl swiezego soku z pomaranczy

2 srednie, cale, dobrze umyte pomarancze

 

Syrop:

3 lyzki margaryny roslinnej

3 lyzki cukru

1 szkl swiezego soku z pomaranczy

 

 

 

 

Jajka(po jednym) + cukier utrzec. Nastepnie dodac oliwe i sok ,przesiana make,proszek do pieczenia i zmiksowac.Pod koniec dodac wanilie.Cale pomarancze zmiksowac, ale tak aby byly zachowane drobne kawalki- nie na pake.Dodac do ciasta.

Wymieszac.

Okragla forme wysmarowac margaryna,posypac bułka tartą (nadmiar maki wyrzucic -bo inaczej klapa) wylozyc ciasto i wstawic do piekarnika na ostatnia blache. Piec 1 godz- czas zalezy jak wam piecze piekarnik..

Po okreslonym czasie zostawiamy ciasto w formie i w piekarniku do przestygniecia-do momentu kiedy mozna wziac forme w rece. Nie wyjmowac z formy.

Nastepnie robimy syrop.

 

 

 

Margaryne z cukrem smazyc ok. 3min dodac swiezy sok i gotowac ok 5 min.

Ciasto nakluc w wielu miejscach wykalaczka i polac goracym syropem.Pozostawic do ostygniecia.

 

zdjcie018.jpg

zdjcie019h.jpg

 

Smacznego !

Edited by miriam 1
Link to post
Share on other sites

Idą Święta . Proponuję sernik z rosą . Przepis ten znalazłam w internecie . Sernik jest pyszny .

 

Składniki:

 

Spód z ciasta

 

1 szklanka mąki

120 g cukru

120 g margaryny

1 jajko

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szczypta soli

 

Masa serowa

 

1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka, Piątnica lub President)

4 jajka

4 żółtka

1 szklanka cukru

3/4 szklanki oleju

2 szklanki mleka

2 budynie waniliowe

 

Piana na wierzch

 

4 białka

˝ szklanki cukru

 

Wszystkie składniki na ciasto starannie zagniatamy podsypując mąką i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą blachę nasmarowaną margaryną. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.

 

Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Masa jest dosyć rzadka, ale dzięki temu sernik po upieczeniu będzie delikatny i puszysty. Masę serową wykładamy na upieczony spód i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Ubijamy białka, pod koniec ubijania dodajemy cukier i tak przygotowaną pianę wykładamy na sernik i wkładamy do piekarnika jeszcze na 15 minut. Piana nie może się spiec, w przeciwnym razie rosa nie wyjdzie.

 

Wyjmujemy z piekarnika, i spokojnie oczekujemy na pojawienie się słodkiej rosy :)

 

Smacznego :)

 

Sernik_z_rosa.jpg

Edited by miriam 1
Link to post
Share on other sites
Guest LuckyBoy94

Zobaczymy ^^ (czyt trzymamy za slowo)

miriam1 ja mam na sernik złotą rosę, też z neta, trochę przerobiony jeśli ten Twój jest w połowie tak pyszny jak złota rosa mamy to warto wypróbować przepis ; D

Link to post
Share on other sites

Jest naprawdę pyszny . Leciutki . Miałam opory , gdy przeczytałam , ze trzeba do sera dodać olej , ale często kiedy chciałam cos słodkiego to robiłam bardzo proste ciasto z olejem .Takie z bele czym z jabłkami , lub z truskawkami , śliwkami itd , więc sie przekonałam do tego sernika i warto było.

Link to post
Share on other sites

No to ide za ciosem . Co prawda Pascha to ciasto wielkanocne , ale jest tak smaczne , ze je robię rownież na Boże Narodzenie jak i na inne okazję . Uwierzcie mi na słowo w tym cieście zakochacie sie heheh

Na poczatku podaje Wam przepis na super smaczny i niskokaloryczny sernik :D no i coś z alkoholem . :)

 

2 opakowania jogurtu(po 400g) greckiego.

4 -5 jajka.

budyń śmietankowy.

1 cukier waniliowy.

1/2 -3/4 szklanki cukru.

1/2 szklanki oleju.

trochę wiórek kokosowych.

biszkopty.

PRZYGOTOWANIE:

jogurt, żółtka, budyń (sypki )i cukier waniliowy ubić, dodać olej. Białka ubić na sztywno z cukrem, delikatnie wymieszać z masą jogurtową.

Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, na to wylać masę jogurtową, po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Stawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 st. 1h-1,5h

Pod tortownice stawiam blaszke z woda .Po upieczeniu otwieram lekko piekarnik ,wyjmuje po 20 minutach.Możemy wstawic nan noc do lodówki,ale nie musimy

Smacznego! :D

 

Oto moją popisowa Paschę :D .Jest to moj autorski przepis. :lol:

 

Składniki

 

2 litry świeżego mleka (nie UHT )

1 laska wanilii lub cukier waniliowy

0,5 litra ukwaszonej śmietany 18%

6 jajek

250 g dobrego masła

3/4 szklanki cukru pudru

2 opakowania biszkoptow okrąglych

1 łyzka kakao

100 g migdałów

100 g orzechów laskowych lub/i włoskich

100 g rodzynek

kilka orzechów brazyliskich

100 g fistaszków

(podane ilości są przybliżone)

Bakalie jakie lubicie.

(można kawałki czekolady)

Polewa czekoladowa:

 

Składniki:

10 dag margaryny ,lub masła

10 dag cukru

2 łyżki ciemnego kakao

2 łyżki gorącej wody (można 2 łyzki mleka zamiast wody)

Margarynę lub masło włożyć do garnuszka, stopić na małym ogniu. Wsypać cukier , chwilę mieszać aż cukier zacznie się rozpuszczać, wtedy dosypać kakao i wymieszać następnie wlać gorącą wodę. Mieszać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Wciąż mieszając doprowadzić do wrzenia i ostudzić. Lekko zastygającą, ale wciąż lejącą polewą dekorować wypieki.

 

Poncz do biszkoptów:

Robie go roznie .Najczęsciej z kawa rozpuszczalną

Do 1,5 szklanki ostudzonej kawy wlewam 50 dowolnego alkoholu :lol:

 

Wykonanie

 

1.Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Dodać z pozostałością do mleka . Gdy nie mamy laski wanilii mozemy dac cukier waniliowy.

2.Ubić jajka ze śmietaną. Wlać do letniego mleka . Gotować na małym ogniu do oddzielenia się twarożku i półprzezroczystej serwatki , często delikatnie mieszając. Usunąć laskę wanilii.(Jak zaczyna sie mleko gotowac ,dosłownie po 2,3 min wylączam .)

3.Sitko (lub durszlak) wyłożyć podwójną gazą .(gaza nie musi byc jeśli sitko gęste. ) Przełożyć masę (ja mase robię wieczorem tak ,zeby twarożek dobrze odciekł)

4.Migdały sparzyć, obrać ze skórek. Można uprażyć na złotobrązowo na suchej patelni. Orzechy posiekac, rodzynki sparzyć ( zalewam alkoholem) :lol:

5.Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po trochu ostudzonego twarogu.Po utarciu połączyć z bakaliami.

6. Mase dziele na połowe do jednej dodaje kakao.Tortownice wykładam namoczonymi w ponczu biszkoptami ,na biszkopty wykładam mase kakaowa,biszkopty masa biała.Na mase biała mozna jeszcze jedna warstwe biszkoptów ,bedzie wyższy :lol: i na to polewam czekolade .Mniam mnaim pychota.Wstawiam do lodówki (przykrywam folia ,zeby zapachy sie nie wymieszały) :lol:

Smacznego!Może ktos z Was zrobi te Pasche . :D

 

Dla tych co maja dosyc czystego alkoholu

Milk punch (na 8 dużych porcji)

 

1 litr mleka

1 szklanka śmietany (u mnie 30%, może być lżejsza)

1,5 szklanki whisky (w oryginale burbon, może być też brandy)

1 szklanka cukru pudru

1 łyżka ekstraktu waniliowego

gałka muszkatołowa (do posypania)

 

Wszystkie składniki wymieszać w dzbanku .Wlozyc do zamrażarki na 3,4 godziny, aż się wychłodzi i zaczną się pojawiać grudki. Dobrze wymieszać, podawać w schłodzonych szklankach. Doprawić szczyptą gałki muszkatołowej. :lol:

Pozdrawiam Miriam

Edited by miriam 1
Link to post
Share on other sites

ja robię dziś juz drugą tartę z brzoskwiniami, bardzo wdzięczne i smaczne ciacho, taka odmiana, bo zawsze robiłam na biszkopcie wszelakie owoce:)

Link to post
Share on other sites

Pyszny miodownik z serem

 

Ciasto

- 4 szklanki mąki pszennej

- 1 szklanka cukru pudru

- 3 łyżki miodu

- 1/2 kostki margaryny

- 2 jajka

- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

- 3 łyżki śmietany

Jajka utrzeć z cukrem. Miód rozpuścić z margaryną, ostudzić.

Wymieszać na stolnicy wszystkie składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 4 części, odłożyć na 15 minut.

Rozwałkować okrągłe placki, upiec w temp. 180-190 stopni - 10 minut.

 

Masa

- 1 kg zmielonego sera (z pojemniczka)

- 2 jajka

- cukier waniliowy

- kostka masła extra

- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Masło rozpuścić w garnku, ostudzić, potem dodać jajka i cukier - wszystko zmiksować. Ewentualnie dodać trochę cukru pudru. Dodać ser. Gotować na wolnym ogniu 10 minut mieszając, pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie.

 

Placki przekładać ciepłą masą. Ciasto jest najlepsze po 2, 3 dniach, gdy placki zwilgotnieją od sera. Ciasto jest pyszne! Smacznego! :_usmiech:

Link to post
Share on other sites

A teraz coś prostego :)

200 g orzechów laskowych zmielić, dodać

200 g wiórków kokosowych

3 łyżki (paskie) mąki ziemniaczanej

2,5 szkl cukru (ja daje mniej)

2 jajka

wymieszać, formować ciasteczka o wielkości orzecha wloskiego, lekko spłaszczyć na blasze wyłozonej pergaminem. Piec 8-10 min w 200 - 225 stopniach. Pycha :)))

Link to post
Share on other sites

Orzechowiec z masą budyniową

 

Ciasto

- pół kg mąki pszennej

- 10 dkg cukru pudru

- 20 dkg margaryny

- 2 jajka

- 2 łyżki miodu

- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczone w 2 łyżeczkach mleka

 

Masa orzechowa

- 25 dkg łamanych orzechów włoskich

- 2 łyżki miodu

- 10 dkg cukru

- 10 dkg margaryny

 

Masa budyniowa

- 2 budynie śmietankowe bez cukru

- pół l mleka

- pół szklanki cukru

- 15 dkg margaryny

 

Zagnieść ciasto ze składników, upiec 2 placki.

Składniki na masę orzechową przesmażyć w rondlu (niezbyt długo, bo twardnieje po ostygnięciu). Rozłożyć na jednym placku.

Ugotować budyń, po ostudzeniu utrzeć z margaryną.

Rozłożyć na placku masę budyniową, przykryć drugim plackiem z rozłożoną masą orzechową.

 

Osobiście wolę dodawać do masy masło extra (82 %), taka masa jest dla mnie smaczniejsza. Smacznego! :usmiech:

Edited by Natka2
Link to post
Share on other sites

Sernik z Rosą...

 

- Piana na wierzch...

4 białka

˝ szklanki cukru

 

- bardzo proszę o wyjasnienie co oznacza (" szklanki cukru)... ;? (help) ;P^

- czy to jest moze błąd... boo? nie wiem ile tego cukru... ;))P^

Edited by infedro
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...