Jump to content

Przepisy wegetariańskie i wegańskie. :)


Recommended Posts

Składniki:

 

- jajka

- pieprz

- sól

- bułka tarta

- cebula

- olej do smażenia

 

Przygotowanie:

 

Jajka ugotowane na twardo rozgnieść widelcem, cebulę zetrzeć na tarce i jedno jajko surowe, dodać przyprawy. To wszystko wymieszać i uformować w kształt kotleta mielonego. Później obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.

Link to post
Share on other sites

"Rogaliki"

 

Składniki:

- ciasto francuskie

- białko jajka

- nutella

 

Przygotowanie:

Ciasto rozwałkować, włożyć do środka nutellę. Złożyć to w formę rogalika. Na końcu "pomalować" białkiem. Upiec.

 

"Koperty"

 

Składniki:

 

- ciasto francuskie

- farsz może to być ser żółty, pieczarki, papryka

- przyprawy.

 

Przygotowanie:

 

Na rozwałkowane ciasto położyć przygotowany farsz. Złożyć to w formę koperty i upiec.

 

Proste są to przepisy, ale bardzo pyszne. :)

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...
victiminpain

Pesto - proste i szybkie do zrobienia!

 

Składniki:

Makaron pesto (Ja jakoś nie zawsze ten brałam)

Sos Pesto (W słoiczku, do wyboru smak bazylii lub suszonych pomidorów)

 

Makaron gotujemy, po ugotowaniu czekamy aż przestygnie, dodajemy pesto, mieszamy i gotowe!

 

Ja do tego dodawałam jeszcze sera fety i było cud, miód! :D

Ale to już kwestia gustu :)

 

!! Nie podgrzewać pesto, bo przy wysokiej temperaturze robi się gorzkie !!

  • Cool 1
Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

kotlety ryzowe ze szpinakiem i feta

 

ugotowac ryz (ale nie rozgotowac),

zblanszowac szpinak (pogotowac chwile w lekko osolonym wrzatku, odcedzic) i troszke pokroic ewentualnie

zmieszac z jajkiem, kawalkami fety (moze tez byc kozi serek, nawet z miodem - kwestia smaku)

do smaku oregano i bazylia

i smazyc na oleju z oliwek

mozna otoczyc tez w bulce tartej

  • Super 1
Link to post
Share on other sites
  • 8 months later...
Tierra1899

Zapiekanka z kaszy jaglanej, maku i jabłek

 

 

Składniki na zapiekankę z kaszy jaglanej, maku i jabłek:

 

szklanka kaszy jaglanej,

2 opakowania cukru wanilinowego,

200 g maku,

2 jajka,

3 łyżki miodu,

rodzynki,

3 duże jabłka,

cynamon

  • Super 1
Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...
ngocpol1640
Składniki:

 

- jajka

- pieprz

- sól

- bułka tarta

- cebula

- olej do smażenia

 

Przygotowanie:

 

Jajka ugotowane na twardo rozgnieść widelcem, cebulę zetrzeć na tarce i jedno jajko surowe, dodać przyprawy. To wszystko wymieszać i uformować w kształt kotleta mielonego. Później obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.

przepis jest bardzo fajny często go robię ale jeszcze lepsze są kotlety sojowe

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Hej! Świetnie, że trafiłam na ten temat, może wy pomożecie mi z moją ostatnią zagwostką - wegetariańskim rosołem :) Jak go gotujecie? Czytałam kilka wersji przepisów, jeszcze co innego mówią doświadczenia mamy i już nie wiem co o tym myśleć..nie chodzi mi o składniki, bo wiadomo z czego ma być rosół, przyprawy to też raczej kwestia gustu, chodzi mi bardziej o proces przygotowania..czytałam o wrzucaniu całych warzyw do garnka i zalewaniu koniecznie zimną wodą, powolnym dwugodzinnym gotowaniu wywaru z przyprawami, czytałam też o szybszej wersji czyli wrzucaniu warzyw do wrzątku, jedni każą je wrzucać w całości i to nieobrane, inni pokrojone w kawałki. Jak wy robicie wegerosół? Macie swoje sposoby? Wiem, ze teoretycznie żeby 'wyciągnąć' pełnie smaku z warzyw powinny się długo gotować na małym ogniu, ale jak to się ma do dbałości o zachowanie wartości odżywczych? Jestem zagubiona, help! :)))

Link to post
Share on other sites

Ja zimna zalewam i czekam. Dodaje duzo ziol: tymianek, szalwia, lisc laurowy, ziele angielskie. Potem gotowy posypuje swieza natka pietruszki(juz na talerzu z makaronem). Czasem dodaje troche oliwy z oliwek juz po ugotowaniu zeby byly oczka. To taka moja wersja dosyc zielona nie kazdemu musi smakowac. No i czosnek oczywiscie.

Link to post
Share on other sites
Ja zimna zalewam i czekam. Dodaje duzo ziol: tymianek, szalwia, lisc laurowy, ziele angielskie. Potem gotowy posypuje swieza natka pietruszki(juz na talerzu z makaronem). Czasem dodaje troche oliwy z oliwek juz po ugotowaniu zeby byly oczka. To taka moja wersja dosyc zielona nie kazdemu musi smakowac. No i czosnek oczywiscie.

 

ale warzywa wrzucasz w całości, nieobrane czy w jakiej formie? :)

Link to post
Share on other sites

Raczej obrane i pokrojone na kawalki. Czasem nie chce mi sie marchewki obierac to tylko pokroje na wieksze kawalki. Nie wiem jak z ta wartoscia odzywcza, bo z wygotowanych warzyw niewiele jej bedzie niezaleznie jakbys je gotowala. Jak dla mnie wywar to cos co ma cie rozgrzac i smakowac a jak chcesz cos odzywczego to zrob surowa salatke. Nie wiem czy to wkladanie warzyw do wrzatku cos da.

Link to post
Share on other sites

Szklanka soczewicy zielonej ugotować z 100g suchego ryżu i solą, ostudzić, rozgnieść, dodać jajko, przyprawy, ew. podsmażoną cebulkę, trochę bułki tartej, uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej lub płatkach owsianych, smażyć na oleju. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Link to post
Share on other sites
Raczej obrane i pokrojone na kawalki. Czasem nie chce mi sie marchewki obierac to tylko pokroje na wieksze kawalki. Nie wiem jak z ta wartoscia odzywcza, bo z wygotowanych warzyw niewiele jej bedzie niezaleznie jakbys je gotowala. Jak dla mnie wywar to cos co ma cie rozgrzac i smakowac a jak chcesz cos odzywczego to zrob surowa salatke. Nie wiem czy to wkladanie warzyw do wrzatku cos da.

 

Masz rację, dzięki za odp :)

Link to post
Share on other sites
  • 5 years later...
Guest Ava55

pasta z avocado 

 

wersja "saté" :oczko:

całe dojrzałe (czarna skorka, miękkie) avocado ugnieść widelcem, posolić, popieprzyć do smaku (może być chili jak ktoś lubi) i wymieszać z sokiem z grubego plasterka cytryny

 

ale można też dodać drobno pokrojoną cebulkę (np. czerwoną) oraz pokrojonego w drobna kostkę kiszonego ogórka - tę wesje też lubię

 

dla amatorów "rybnych smaków" : zamiast ogórka (albo "obok") - dodać porwany w strzępki papier nori (czarny)

 

smacznego!

Edited by Ava55
Link to post
Share on other sites
Guest Ava55

weganskie pesto rosso

 

skladniki :

suszone pomidory w oliwie/oleju

czarne oliwki

cebula (biala lub czerwona)

papryczka chili (świeża), można dodać chili w proszku albo w ogóle pominąć jak ktoś nie lubi pikantnego smaku

czosnek świeży

ew. sól do smaku

 

całość zmiksować, ale nie na miazgę

ja daję proporcje pomidorow do oliwek 1:1

 

na kanapce posypuję jeszcze świeżo posiekaną natką pietruszki

 

Edited by Ava55
Link to post
Share on other sites
Guest Ava55

weganskie placki ziemniaczane - zamiast jajka dodaję zmielone platki owsiane (na 2-3 ziemniaki 1 łyżeczkę)

 

ziemniaki utrzeć z dodatkiem cebulki, odlać "wodę", dodać zmielone platki owsiane, sól o pieprz do smaku i na patelnię :) - smażę na oleju z pestek winogron

Link to post
Share on other sites
StoKrotkax

Smalec wegański -pasta z białej fasoli 

Puszka białej fasoli.

Śliwki suszone

Cebula

Pieprz,sól,ziele angielskie,liść laurowy, ziarna jałowca.

Zioła prowansalskie

Woda

Fasole odcedzić z zalewy przelać wodą

Cebule z z pieprzem  zielem liściem i jałowcem podsmażyć na złoto na patelni.

Śliwki pokroic

Z blenderze zmiksować fasole dodac poł szklanki wody. Dodac fasole ,cebule, śliwki, zioła prowansalskie . Znowu zmiksować. Przelozyc do miski doprawić do smaku solą pieprzem. Ja dodaje dodatkowo jeszcze kilka pokrojonych śliwek.

Przepis na oko ;) schłodzić w lodówce smacznego 

  • Like 2
Link to post
Share on other sites
Guest Ava55
1 minutę temu, Berinda88 napisał:

Smalec wegański -pasta z białej fasoli 

ja robię czasem na oleju kokosowym 

ale bez śliwek, z cebulką smażoną na oleju i przyprawami (słonecznikowym lub wingronowym) i dodaje plasterek jabłka do ciepłego oleju

olej kokosowy tylko podgrzewam (nie smażę)  - podobno zdrowszy niesmażony

Link to post
Share on other sites
Guest Ava55

zupa dyniowa -krem

 

dynia pokrojona w kostkę (np. pół średniej dyni)

"mleczko" kokosowe (naturalne, bez zagęszczaczy) - około pół szkanki jesli rzadkie lub 1 czubata łyżka, jeśli się już odstało i jest jak gęsta śmietana

odrobinę cebuli pokrojonej w kostkę

1 nieduża marchewka starta na grubej tarce

sok z 1-2.mandarynek lub z 1 pomarańczy

przyprawy - gałka muszkatołowa świeżo utarta, sol, pieprz

dynię, marchewkę i cebulkę podsmażam na patelni - potem do garnka i zalewam nie za dużą ilością wody, dodaje przyprawy

po ugotowaniu miksuję, dodaję mleczko kokosowe i sok z pomarańczy i zagotowuję

 

jest pyszna z grzankami albo ciasteczkami/paluszkami słonymi obsypanymi kminkem lub sezamem

(u nas jest takie ciasto jak francuskie, bez masła i bez jajka, zamrożone w kwadratach - kroję je po rozmrożeniu w paseczki, smaruje olejem, posypuję jedne kminkiem inne sezamem oraz gruba sola himalajska -  i na chwile do piekarnika na 180st)

Edited by Ava55
Link to post
Share on other sites
  • Ekspert
Willow
Posted (edited)
7 godzin temu, Ava55 napisał:

weganskie placki ziemniaczane - zamiast jajka dodaję zmielone platki owsiane (na 2-3 ziemniaki 1 łyżeczkę)

 

ziemniaki utrzeć z dodatkiem cebulki, odlać "wodę", dodać zmielone platki owsiane, sól o pieprz do smaku i na patelnię :) - smażę na oleju z pestek winogron

Z tego co wiem, na Białorusi je się akurat robi z ziemniaka, cebuli - minimalnie mąki :) I bez jajka :D Podobny przepis na kluski ziemniaczane słyszałam od teścia: miesza sol, pieprz, mąkę, tarte ziemniaki - od razu nożem z deski zrzuca po kluseczce do wrzącej wody, nie rozwalają się - są pyszne (chociaż obecnie ziemniaków nie jem w ogóle, szczególnie, że mąż jest na diecie pudełkowej)!

Edited by Willow
Link to post
Share on other sites
StoKrotkax
3 godziny temu, Ava55 napisał:

ja robię czasem na oleju kokosowym 

ale bez śliwek, z cebulką smażoną na oleju i przyprawami (słonecznikowym lub wingronowym) i dodaje plasterek jabłka do ciepłego oleju

olej kokosowy tylko podgrzewam (nie smażę)  - podobno zdrowszy niesmażony

Słyszałam o przepisie z jabłkiem ale nie robiłam :)moze następnym razem spróbuje.

Link to post
Share on other sites
  • Ekspert
Willow

Dodam jeszcze parę rzeczy, potem, może dopiszę (uprzedzam, że przepisy są wege, a nie wegan, ale wiadomo, zawsze można pod siebie zmienić):

1. Lubie robić kaszę gryczaną w taki sposób, że:

- wiadomo, gotuje kasze :) Mi podoba jak jest odrobinę "al-dente";

- póki kasza jest nastawiona, biorę "mieszankę warzyw włoskich na patelnie" (też można samemu oddzielnie wziąć brokuły, kalafior, szparagi, cukinie, ja też lubię kukurydze - tak, wiem, że ciążowo, ogólnie można i suszone pomidory dodać, jak ktoś lubi - ja naprawdę, osobiście, używam w tym daniu duuużo warzyw i ziół), posypuję przyprawami - osobiście uwielbiam paprykę ostrą, polewam oliwą i do piecyka :)

- w tym czasie też kroje fetę, pietruszkę: na moje pasuję smakiem najbardziej, ale może być też koperek, lub kolendra, kto co lubi :)

- dalej - łączymy składniki - mieszamy kaszę z warzywami i fetą, posypujemy ziołami :)

Dla mnie osobiście to był jeden z najpyszniejszych wynalazków, mam nadzieję, że innym też zasmakuję :)

Link to post
Share on other sites
Guest Ava55
1 godzinę temu, Berinda88 napisał:

Słyszałam o przepisie z jabłkiem ale nie robiłam :)moze następnym razem spróbuje.

jabłko dodaje głównie dla aromatu - nie kroje na kawałki

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...