Cadaveris 23 Zgłoś Napisano 16 Luty 2013 Jak w temacie, zaproponuję ktoś ciekawą literaturę odnośnie spirytyzmu ? Jak na razie dorwałem się do: Allan Kardec - Księga Duchów ( zawiera ogólne omówienie zagadnienia spirytyzmu i związanymi z tym tematem rzeczy oraz rozliczne fragmenty rozmów z istotami duchowymi, oraz trochę ich interpretacji ) oraz Altman Nathaniel - Księga duchów natury ale jeszcze nie czytałem, choć po ogólnym przejrzeniu nie wygląda ciekawie Ma nadzieje że coś zaproponujecie odnośnie tej tematyki i prosił bym od razu o króciutką recenzję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
achad 0 Zgłoś Napisano 16 Luty 2013 (edytowane) Księgarnia spirytystyczna rivail.pl Edytowane 18 Luty 2013 przez zoska1977 link niezgodny z regulaminem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cadaveris 23 Zgłoś Napisano 16 Luty 2013 Najwyraźniej nie zrozumiałeś mojego przesłania. Chodzi o to byście pisali o książkach które przeczytaliście i które polecanie lub których wg. was lepiej unikać w tej tematyce. Reklamy tego typu to chyba zły pomysł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seid 59 Zgłoś Napisano 16 Luty 2013 Jak w temacie, zaproponuję ktoś ciekawą literaturę odnośnie spirytyzmu ? Podstawą są książki Kardeca, których napisał, bodajże w sumie, sześć. Z tego co wiem tylko "The Spirits' Book" przetłumaczono na polski, pozostałe są do dostania po angielsku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
infedro 44 Zgłoś Napisano 6 Maj 2013 (edytowane) Jak w temacie, zaproponuję ktoś ciekawą literaturę odnośnie spirytyzmu ? Jak na razie dorwałem się do: Allan Kardec - Księga Duchów ( zawiera ogólne omówienie zagadnienia spirytyzmu i związanymi z tym tematem rzeczy oraz rozliczne fragmenty rozmów z istotami duchowymi, oraz trochę ich interpretacji ) oraz Altman Nathaniel - Księga duchów natury ale jeszcze nie czytałem, choć po ogólnym przejrzeniu nie wygląda ciekawie Ma nadzieje że coś zaproponujecie odnośnie tej tematyki i prosił bym od razu o króciutką recenzję juz dawno/2 lata temu/ proponowałem ale niestety bez odzewu... ;/ link --> http://www.ezoforum.pl/chrzescijanstwo/41274-spirytyzm-2.html Hey... Cadaveris... - ... i ja korzystałem z Allana Kardec'a... - i dziękuję Bogu że postawił te książki na mojej drodze... gdyż bez nich moje postrzeganie byłoby "bardzo ubogie"... - polecałem już te książki... w innym temacie... ---> http://www.ezoforum.pl/ksiazki-literatura/9484-lista-lektur-dla-tych-co-poszkuja-2.html#post239571 Taaak... "Księga Duchów" jest świetna... ale wymaga już jednak niejako "wstępnej wiedzy"... - dlatego proponuje w pierwszej kolejności przeczytać małą broszurkę "Spirytyzm" A.Kardec... gdyż ona bardzo ładnie "wprowadza" początkującego czytelnika i daje "ogólną wiedzę" do tego by można było poznać już więcej...(i wcale nie chodzi TU o to by samemu wywoływać Duchy !!! bo chodzi właśnie tylko o poznanie samej "filozofii"... oraz podstawowej budowy człowieka i terminach którymi autor będzie sie posługiwał... a wiec trzeba poznać ich niejako "wymowne znaczenie"... - i wtedy już śmiało można przejść do "Księgi Duchów"... gdzie przedstawione są "Rozmowy z duchami"... - oczywiście celem czytania tych książek... nie może być "samo wywoływanie Duchów" !!!, i one wcale nie mają takiego celu a nawet od tego odwodzą... - ale warto się z nimi zapoznać choćby tylko po to by poznać inne "punkty widzenia" z którymi wcale nie musimy się przecież zgodzić, ale które mogą sprawić że zaczniemy w końcu myśleć... a myślenie to Rozwój bo poznawanie czegoś na nowo, bo według nowej "interpretacji"... - POLECAM... Bardzo... - ale nie po to żeby "wywoływać duchy" tylko po to by poznać i przybliżyć Sobie "widzenie" Tamtego świata... gdyż mało kto Spirytyzm łączy z FILOZOFIĄ która swymi korzeniami sięga początków Chrześcijaństwa a nawet czasów jeszcze dawniejszych (Sokrates, Platon)... - aaa... przeważnie Spirytyzm raczej bardziej kojarzony jest tylko z "zabawą z okrągłymi stolikami"... ... niestety - następny STEREOTYP... który warto sobie uświadomić...! --- pozdrawiam... infedro Podstawą są książki Kardeca, których napisał, bodajże w sumie, sześć. Z tego co wiem tylko "The Spirits' Book" przetłumaczono na polski, pozostałe są do dostania po angielsku. - hmm... Sejduś nie udawaj że wierzysz w Spirytyzm... :/ - niestety Twój 'hrefenizm' i Spirytyzm wzajemnie sie wykluczają... i Ty bardzo dobrze o tym wiesz... , poza tym ksiażek tlumaczonych na polski jest wiecej, wiec nie wprowadzaj ludzi w bład... ^ Edytowane 6 Maj 2013 przez infedro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
infedro 44 Zgłoś Napisano 8 Maj 2013 (edytowane) - to dla zainteresowanych, wkleję mały spis tresci... „Księga Duchów” - Allan Kardec, Wydawnictwo M. Rożak Gdańsk’93 / stron: 250 - a właściwie to „Rozmowy z Duchami”… Spis treści /w skrócie do podstawowych pozycji/ : I – Przyczyny Zasadnicze… - Bóg i nieskończoność - Poznanie początku wszechświata - Stworzenie światów - Istoty organiczne i nieorganiczne II – Świat Duchów… - Początek i natura duchów - O duszy - Powrót z życia materialnego do duchowego - Wielokrotność życia - Uwagi o wielokrotności życia - Życie duchowe - Powrót do życia cielesnego - Wyzwolenie duszy - Pośrednictwo duchów w świecie cielesnym - Zajęcia i posłannictwo duchów - Trzy królestwa III – Prawa Moralne… - Prawo Boże czyli naturalne - Oddawanie czci - Prawo pracy - Prawo reprodukcji - Prawo samo zachowania - Prawo społeczne - Prawo postępu - Prawo wolności - Prawo równości - Prawo sprawiedliwości i miłości ! - Doskonałość moralna IV – Nadzieja i Radość… - Ziemskie cierpienia i radości - Przyszłe cierpienia i radości ... Jest to podstawowa pozycja z zakresu literatury spirytystycznej. ---pozdrawiam...infedro Edytowane 8 Maj 2013 przez infedro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmonCzarny 2 Zgłoś Napisano 3 Grudzień 2018 (edytowane) Te książki napisał Kardek wraz ze swoją amerykańską kochanką w której dojrzał Kardek jak to było do przewidzenia w trakcie nawijania jej makaronu na uszy w sypialni gdzie razem to wszystko wymyślali jakąś cesarzową Jakby ktoś nie wiedział to Kardek też był jakimś magiem niebagatelnym w starożytnym Babilonie bo jakże by nie Jeszcze jedno: te przekazy duchów Kardeka opierają się tylko o duchy Ziemi! Te "duchy" nic nie wiedzą poza tym czego nie wie Ziemia np. że jest życie inteligentne poza Ziemią To chyba jest "gwóźdź do ich trumny Edytowane 3 Grudzień 2018 przez AmonCzarny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach