Jump to content

Szukam przepisu na spód od pizzy


Recommended Posts

to zwykłe ciasto drożdżowe maka drożdże mleko odrobina soli cukru można ciut oleju chlupnąć proporcji nie podam bo robię na oko

Link to post
Share on other sites

Kupuję drożdże piekarskie. Na kostkę pół kilograma mąki. Szklankę mleka z łyżeczką cukru podgrzewam w rondelku. Gdy mleko będzie ciepłe, ważne, żeby nie było gorące (!)dodaję drożdże. Do rondelka wsypuję 3 łyżki mąki. Odstawiam na 15 minut, aż ciasto się "ruszy". Po tym czasie wlewam zaczyn do mąki, dodaję szczyptę soli. Wyrabiam ciasto. Ciasto polewam oliwą i odstawiam na godzinę.

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...
  • 1 year later...
Guest bakea

a moj przepis to :

1/3 kostki drożdzy

1 łyzeczka soli

1 łyzeczka proszku do pieczenia

1łyzeczka cukru

1 szkl mleka i wody czyli pół na pół ( ciepłe )

Te wszystkie skladniki do jednej miski, dokladnie mieszam i odstawiam na 5 min... a następnie dodaję:

3 szklanki mąki

3 łyżki oleju

 

Dokładnie wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrosniecia.. finito :) To ciasto jest naprawde smaczne.. moje dzieci nie chcą kupnej pizzy a wlasnie tą domową ... ciasto smakuje znakomicie. Smacznego :)

Link to post
Share on other sites
jolaniebieska

Też robię wg takiego przepisu i pizza jest nieporównywalna do kupionej. Ważne żeby używać kamienia do pizzy, wtedy jest rewelacja.

Edited by Kobalt60
Link to post
Share on other sites
MaudiePL2464

Ja mam super przepis prosty, szybki i nie trzeba zostawiac do wyrośniecia ani robić żadnych innych dziwnych rzeczy.

600g mąki

1 szklanka ciepłej wody (najlepiej bardzo ciepłej jak Ci ręce wytrzymają.

5dkg drożdży

4 łyżki oleju

2 łyżeczki soli

Jak lubisz cienkie ciasto to z połowy porcji. To jest przepis na grubsze ciasto na taka dużą blache jak sa oryginalne z piekarnikiem dawane.

Pizze z tym ciastem piękę 15 minut ale piekarnik musi być dobrze nagrzany do 180 stopni i w takiej temp. piekę.

Smacznego

Link to post
Share on other sites
  • 4 months later...
ngocpol1640
Ja mam super przepis prosty, szybki i nie trzeba zostawiac do wyrośniecia ani robić żadnych innych dziwnych rzeczy.

600g mąki

1 szklanka ciepłej wody (najlepiej bardzo ciepłej jak Ci ręce wytrzymają.

5dkg drożdży

4 łyżki oleju

2 łyżeczki soli

Jak lubisz cienkie ciasto to z połowy porcji. To jest przepis na grubsze ciasto na taka dużą blache jak sa oryginalne z piekarnikiem dawane.

Pizze z tym ciastem piękę 15 minut ale piekarnik musi być dobrze nagrzany do 180 stopni i w takiej temp. piekę.

Smacznego

próbowałam pizze z tego przepisu i jestem zachwycona wyszła mi idealna taka jaką lubię

Link to post
Share on other sites
OneTonita75
Ja mam super przepis prosty, szybki i nie trzeba zostawiac do wyrośniecia ani robić żadnych innych dziwnych rzeczy.

600g mąki

1 szklanka ciepłej wody (najlepiej bardzo ciepłej jak Ci ręce wytrzymają.

5dkg drożdży

4 łyżki oleju

2 łyżeczki soli

Jak lubisz cienkie ciasto to z połowy porcji. To jest przepis na grubsze ciasto na taka dużą blache jak sa oryginalne z piekarnikiem dawane.

Pizze z tym ciastem piękę 15 minut ale piekarnik musi być dobrze nagrzany do 180 stopni i w takiej temp. piekę.

Smacznego

 

Kiedyś w Gazecie Wyborczej dodawali książeczki z przepisami na dania kuchni włoskiej. Chyba ten sam przepis był w książce o pizzy - bardzo dobre ciasto wychodziło!

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...