Jump to content

Recommended Posts

Składniki:

1 podw. pierś z kurczaka

3 jajka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki majonezu

3 łyżki tartego żółtego sera

 

Pierś kurczaka kroimy w paseczki lub kostkę i posypujemy wegetą. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Na rozgrzanej patelni firmujemy placuszki i opiekamy z każdej strony na rumiany kolor.

 

UWAGA :Zapraszam także wszystkich zainteresowanych tematyką kulinarną do odwiedzenia mojej strony http://www.zielona-oliwka.yoyo.pl

Link to post
Share on other sites
  • 9 months later...
aelredka

ja znam wersję bez żółtego sera i wegety i zamiast tego dodaje śmietanę wtedy środek jest taki lekko płynny ale i bardzo smaczny, a zamiast wegety dodaje troche ziołowej soli

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Mam 2 pytania:

1) Na jakiej wielkości kawałki pokroić kurczaka?

2) Jakiej wielkośći należy formować placki?

 

Proszę o wyrozumiałośc. Nie mam zbyt dużego doświadczenia. :wink:

Link to post
Share on other sites
Boadicea

aR wielkość kawałków i placuszków dobierasz sobie sama. Czasem dobrze jest sobie poeksperymentowac w kuchni i sprawdzic ktora wersja najbardziej odpowiada. Ja siekam na drobniutkie kawałki (niekoniecznie kostkę :D), mieszam z mieszanką ziołową (czosnek, kminek, sól, pieprz, odrobineczkę lebiodki i tymianku) i przyznaje - nie chce mi sie bawi w malutkie placuszki. Biore mniejszy teflon i zamiast kilku mniejszych na większej powierzchni, robie jeden większy placek na mniejszej.

Ale takie kwestie jak wielkosc placków - musisz sobie po prostu dobrac sama :D

 

 

P.S. Aelredka, Dziubeczku - TO WIDAĆ !!! :lol::lol::lol:

Link to post
Share on other sites
  • 5 months later...

Orginalny przepis znajduje się na tej stronie: Naleśniki z kurczaka:

1) Na jakiej wielkości kawałki pokroić kurczaka?

Drobno, ja kroję małe 0,5 cm kawałeczki. Można również dodać suszoną cebulę dla smaku, jak ktoś lubi.

2) Jakiej wielkości należy formować placki?

Mniejsze porcje o wiele łatwiej będzie przewracać na patelni.

Więcej wskazówek na: tym forum

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

Znalazłam i sama mam zamiar wypróbować...

 

"Podobny przepis znalazłam kiedyś na opakowaniu kaszy. Trochę go zmodyfikowałam ze względu na zawartość lodówki, zatem podaję swoją wersję.

Składniki:
Naleśniki:
- 1,5 szkl. mąki
- 2 jajka
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:
- 0,5 szkl. kaszy gryczanej
- 200g sera żółtego (w kawałku)
- 0,5 cebuli
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 jajko
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki.
3. Przygotowujemy farsz: ser trzemy na tarce, dodajemy kaszę, jajko, podsmażoną cebulę pokrojoną w kostkę i śmietanę. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku.
4. każdy naleśnik smarujemy farszem i zwijamy w rulon.
5. Podsmażamy i podajemy udekorowane kleksem śmietany."

 

 źródło: Monika Grzesica

Link to post
Share on other sites
  • 10 months later...

Przepis na naleśniki:

 

• 150 g mąki

• 1 łyżeczka cukru pudru

• 2 jajka

• 240 ml mleka

• szczypta soli

• 3 łyżki roztopionego masła lub oleju

• olej roślinny do smażenia

 

 

 

--------------------------------------------------------------------Wykonanie:------------------------------------------------

 

Mąkę przesiać, dodać cukier puder, jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta roztopione masło lub olej i wymieszać. Naleśniki można smażyć na suchej patelni (tylko pierwszego naleśnika usmażyć na oliwie) lub też wszystkie kolejne naleśniki smażyć na tłuszczu.

 

Więcej opcji...

 

* Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem.

* Naleśniki można smażyć od razu, nie czekając 30 minut, ale najlepsze są i najlepiej się smażą naleśniki z ciasta, które “odpoczęło”.

* Naleśniki można smarować dżemem, musem jabłkowym lub smażonymi na maśle owocami np. brzoskwiniami. Można je też przekładać nadzieniem z sera białego (przepis poniżej).

* Naleśniki z nadzieniem można składać w trójkąty lub zwijać w rulony. W takiej postaci można je odgrzewać na patelni na wolnym ogniu. Podawać np. z dodatkiem bitej śmietany lub kwaśnej i gęstej śmietany czy też jogurtem owocowym. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem.

 

 

Nadzienie z sera białego do naleśników: 1 kostka sera białego tłustego lub półtłustego roztarta widelcem na gładką masę z dodatkiem 1 jajka i 2 - 3 łyżek cukru. Jeśli ser biały jest suchy, do nadzienia można dodać trochę śmietany.

Link to post
Share on other sites
Guest alathea

mona nie dodawac cukru do ciasta i jesc nalesniki na slono - z wedlina, pomidorami i serem, pieczarkami, z rozmymi sosoami meisnymi, etc.

 

ja maki nie przesiewam, zamiast mleka daje lyzke kwasnej smietany i ciut cukru oraz sol, pieprz

do ciasta mona wlac lyzke oliwy

calosc zmiksowacjak ktos je tylko na slono - mozna od razu wrzucic w ciasto np. kawleczki szynki/boczku, cebulke duszona

Link to post
Share on other sites
  • Ismer changed the title to Naleśniki

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

Pragniemy Cię poinformować, że nasza strona może dostosowywać treści do Twoich potrzeb. Aby to robić, potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie danych w celach personalizacji treści marketingowych.