Jump to content

Przepisy na różne alkohole.


Recommended Posts

ABSYNT (ABSINTH) lub Zielona Wróżka

Wszystkie potrzebne zioła są dostępne w sklepach zielarskich. Należy pamiętać, by nie używać tych w formie FIX. Anyż gwiazdkowany można też znaleźć w sklepach z przyprawami. Ogólny koszt składników (za wyjątkiem spirytusu) jest bardzo niewielki.

30.0 g liść piołunu

8.5 g liść hyzopu lekarskiego

1.8 g kłącze tataraku zwyczajnego

6.0 g liść melisy

30.0 g owoc anyżu (biedrzeńca)

25.0 g owoc kopru włoskiego

10.0 g anyż gwiazdkowany (badian)

3.2 g owoc kolendry siewnej

Umieść suche zioła w dużym słoju.Zwilż lekko. Dodaj 800 ml 85-95 procentowego alkoholu. Spirytusy winne dają lepszy produkt niż zwykły spirytus rektyfikowany. Pozwól im poleżeć przez parę dni - najlepiej tydzień - wstrzącając od czasu do czasu. Później dodaj 600 ml wody i pozwól całości macerować jeszcze przez dzień. Zdekantuj (zlej znad osadu) płyn, wyciskając z ziół tyle ile się da. Zmocz zioła odrobiną wódki i wyciśnij ponownie. Przepis powinien dać trochę ponad półtora litra zielonej nalewki, która musi zostać teraz przedestylowana. Niektóre przepisy pomijają ten krok, ale to, co z nich powstaje nie jest godne nazwy absynt.

W czasie destylacji zmień naczynie odbierające gdy destylat zmieni kolor na żółty: to są odpady. Możesz zachować odpady i dodać je do późniejszych destylacji, ale zepsują smak, jeśli zostaną dodane bezpośrednio do produktu. Użyj tylko dobrego destylatu. Następny krok to zabarwienie i wykończenie likieru przez kolejną macerację.

Zabarw destylat dodając:

4.2 g liść mięty

1.1 g liść melisy

3.0 g liść piołunu

1.0 g skórka cytryny

4.2 g korzeń lukrecji

Pozwól ziołom macerować przez kolejne trzy lub cztery dni. Zdekantuj, przefiltruj, zabutelkuj. Jeśli chcesz, możesz ostrożnie dodać trochę skoncentrowanego syropu cukrowego dla smaku. Otrzymamy w ten sposób szwajcarski absynt o objętości około jednego litra.

 

 

 

I mam pytanie do "pędzących" :wink: - zna ktoś przepis ,jak zrobić Spirytus?

Link to post
Share on other sites

ABSYNT (ABSINTH) lub Zielona Wróżka

Wszystkie potrzebne zioła są dostępne w sklepach zielarskich. Należy pamiętać, by nie używać tych w formie FIX. Anyż gwiazdkowany można też znaleźć w sklepach z przyprawami. Ogólny koszt składników (za wyjątkiem spirytusu) jest bardzo niewielki.

30.0 g liść piołunu

8.5 g liść hyzopu lekarskiego

1.8 g kłącze tataraku zwyczajnego

6.0 g liść melisy

30.0 g owoc anyżu (biedrzeńca)

25.0 g owoc kopru włoskiego

10.0 g anyż gwiazdkowany (badian)

3.2 g owoc kolendry siewnej

Umieść suche zioła w dużym słoju.Zwilż lekko. Dodaj 800 ml 85-95 procentowego alkoholu. Spirytusy winne dają lepszy produkt niż zwykły spirytus rektyfikowany. Pozwól im poleżeć przez parę dni - najlepiej tydzień - wstrzącając od czasu do czasu. Później dodaj 600 ml wody i pozwól całości macerować jeszcze przez dzień. Zdekantuj (zlej znad osadu) płyn, wyciskając z ziół tyle ile się da. Zmocz zioła odrobiną wódki i wyciśnij ponownie. Przepis powinien dać trochę ponad półtora litra zielonej nalewki, która musi zostać teraz przedestylowana. Niektóre przepisy pomijają ten krok, ale to, co z nich powstaje nie jest godne nazwy absynt.

W czasie destylacji zmień naczynie odbierające gdy destylat zmieni kolor na żółty: to są odpady. Możesz zachować odpady i dodać je do późniejszych destylacji, ale zepsują smak, jeśli zostaną dodane bezpośrednio do produktu. Użyj tylko dobrego destylatu. Następny krok to zabarwienie i wykończenie likieru przez kolejną macerację.

Zabarw destylat dodając:

4.2 g liść mięty

1.1 g liść melisy

3.0 g liść piołunu

1.0 g skórka cytryny

4.2 g korzeń lukrecji

Pozwól ziołom macerować przez kolejne trzy lub cztery dni. Zdekantuj, przefiltruj, zabutelkuj. Jeśli chcesz, możesz ostrożnie dodać trochę skoncentrowanego syropu cukrowego dla smaku. Otrzymamy w ten sposób szwajcarski absynt o objętości około jednego litra.

 

 

 

I mam pytanie do "pędzących" :wink: - zna ktoś przepis ,jak zrobić Spirytus?

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

moj znajomy testuje wlasnie podobny przepis

on spirytus kupil normalnie w sklepie - 40zl za 0,5l

dam znac jak wyszlo po degustacji :)

a zialo kupil w jakims sklepie internetowym

Link to post
Share on other sites
  • Administrator

moj znajomy testuje wlasnie podobny przepis

on spirytus kupil normalnie w sklepie - 40zl za 0,5l

dam znac jak wyszlo po degustacji :)

a zialo kupil w jakims sklepie internetowym

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

moze nie jest to jakis dobry przepis na alkohol najwyzszej klasy... ale za to mozna sprobowac jako odrobina martini dla nie majetnych :)

 

bierzemy szklanke na piwo (500m)

teraz nalewamy (wazna jest kolejnosc)

 

-100ml vodki

-100ml sprite'a

-300ml piwa (najlepiej warka strong bo jest odrobine slodkawa ale to juz zalezy od gustu)

-dodajemy cytryny i kostek lodu wg. uznania

 

smakuje podobnie do martini... polecam warto sprobowac

 

[ Dodano: 2005-11-14, 14:44 ]

aha i zapomnialem... jesli chcesz maxymalnie obnizyc koszty spirytusu to znam dobra melina gdzie robia zaje... spiryt :) no moze ma skutki uboczne bo rano przed oczami sie unosi tobie niebieska mgielka przed oczami ale ogolnie wchodzi lux lepiej niz finlanda :D

Link to post
Share on other sites

moze nie jest to jakis dobry przepis na alkohol najwyzszej klasy... ale za to mozna sprobowac jako odrobina martini dla nie majetnych :)

 

bierzemy szklanke na piwo (500m)

teraz nalewamy (wazna jest kolejnosc)

 

-100ml vodki

-100ml sprite'a

-300ml piwa (najlepiej warka strong bo jest odrobine slodkawa ale to juz zalezy od gustu)

-dodajemy cytryny i kostek lodu wg. uznania

 

smakuje podobnie do martini... polecam warto sprobowac

 

[ Dodano: 2005-11-14, 14:44 ]

aha i zapomnialem... jesli chcesz maxymalnie obnizyc koszty spirytusu to znam dobra melina gdzie robia zaje... spiryt :) no moze ma skutki uboczne bo rano przed oczami sie unosi tobie niebieska mgielka przed oczami ale ogolnie wchodzi lux lepiej niz finlanda :D

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

to jest przepis na pyszny ajerkoniak:

 

4 żółtka

1l mleka(najlepiej słodkiego w puszce)

cukier waniliowy

cukier puder

kakao

spirytus

 

wszystkie składniki mieszamy wlewamy do butelik i odstawiamy na jakis miesiac. :D

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

skladniki to zalezy kto co lubi :wink: ...

jest to:

 

beherowka

wodka

tonic badz sprite

cytryna

lod moze byc kruszony

 

pyszne

 

 

bedzie trzeba kiedys sprobowac zrobic Absynth :wink:

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...
  • 2 months later...

Składniki:

6 żółtek

1 mleko skondensowane niesłodzone

3/4 szklanki cukru

1/3 lita spirytusu

 

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko ciągle mieszając. Nastepnie doadć spirytus.

Adwokat przelać do butelki i odstawić na kilka dni, by stężniało.

 

Ważne !!!

Wszystkich zainteresowanych tematyką kulinarną gorąco zapraszam do odwiedzenia mojego niedawno powstałego forum kulinarnego, na którym będą zamieszczane wasze wspaniałe przepisy.

 

http://www.zielona-oliwka.yoyoy.pl/forum

 

[ Dodano: 2006-07-18, 18:10 ]

www.zielona-oliwka.yoyo.pl/forum

Link to post
Share on other sites
  • 5 weeks later...
  • 5 weeks later...

Mój brat robi doskonałe nalewki. Piłam już porzeczkową i wiśniową.

Obecnie na szafie stoi słój nalewki mieszanej: wiśnie, agrest, porzeczka czarna. Przepis jest doskonały z tego wzgledu, że nie cierpię smaku destylacji (saletra), a to cudo smakuje jak spirytus owocowy (o ile coś takiego istnieje) :lol::lol:

Bierzemy 2 kg owoców i zalewamy 1 l spirytusu oraz 0,5 l wódki. Odstawiamy na 3 tygodnie. Następnie odlewamy wszystko co się da a pozostałość zasypujemy cukrem w proporcji 1:1 (jak zostanie 1,5 l owoców, to dajemy 1,5 l cukru). Znowu czekamy 3 tygodnie, a jak już się doczekamy, to mieszamy poprzedni ekstrakt z sokiem, który puściły owoce. Acha owoce najlepiej stawiać na oknie (w słoneczku) i mieszać co 2 dni - porządnie potrzepać.

Wychodzi z tego ogromna ilość butelek i jeszcze na koniec można zalać pozostałe owoce wódką - otrzymamy nalewkę gorszego gatunku. Pamiętamy o dokładnym przecedzeniu soku, aby nie łykac z alkoholem resztek owoców :lol:

Mówię Wam - pychota. :lol::lol:

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...
  • 2 weeks later...

NOGI PSZCZOŁY:

 

Do shaker'a wrzucamy miód, sok z cytryny lub limonki, wódkę i solidnie potrząsamy.

Drink wlewamy do szklanki na pokruszony lód.

Naprawdę bardzo smaczny, ale szybko idzie w nogi 9stąd pewnie jeden z członów nazwy :D)

Link to post
Share on other sites
Guest truskawka
NOGI PSZCZOŁY:

 

Do shaker'a wrzucamy miód, sok z cytryny lub limonki, wódkę i solidnie potrząsamy.

Drink wlewamy do szklanki na pokruszony lód.

Naprawdę bardzo smaczny, ale szybko idzie w nogi 9stąd pewnie jeden z członów nazwy :D)

 

brzmi bardzo interesująco :mrgreen:

 

dobra idę zobaczyć czy mam w domu wódkę :razz: :grin: - jak będzie to zrobię ten smaczny drink :mrgreen:

Link to post
Share on other sites
elektryczna

no no;) Ale to bys chyba musiala sobie kilka tych drinkow zrobic

albo pic i wogole nie podnosic sie z miejsca , wtedy w nogi nie wejdzie hehe;)

Link to post
Share on other sites
Guest truskawka

ooo tak nie ma jak wódeczka - no a jeszcze lepiej jak pomylisz wódkę z wodą mineralną :mrgreen:

 

ale ja lubię pyszne winka szczególnie domowej roboty :mrgreen:

Link to post
Share on other sites
Guest truskawka

no wiesz wódeczke to ja lubię domowej roboty, którą kiedyś zrobił mój tata :mrgreen:

 

a najlepsze domowe wino jakie piłam zostało zrobione przez kolegę ze studiów - kurcze napiłam się w trakcie egzaminu i w dodatku sprawdzania prac no i wyobraź sobie to jak zapytałam o ocenę - oczywiście zdałam :mrgreen:

 

ze względu na brak wódeczki w domku NOGI PSZCZOŁY nie zostały zrobione no chyba, że zamiast wódki dam spirytus :mrgreen:

 

eee tam każdy alkohol jest najlepszy :grin:

 

[ Dodano: 2007-02-09, 20:31 ]

błąd się wkradł w moją odpowiedź - miałam na myśli, że każdy alkohol jest dobry :mrgreen:

Link to post
Share on other sites

Ja w sumie chyba najbardziej lubię pyffko. W ostatnie wakacje wyżłopałam tego trunku (w postaci beczkowej :D) naprawde sporo i wiem, że nigdy mi sie nie znudzi :D

Tak ogólnie, to chyba niewiele jest alkoholi które piję tak naprawdę ze smakiem. Nie znosze perfumowanych wódek, jedynie dobrej jakości czystą, lekko schłodzoną, czasem kieliszek słodkiego babskiego likieru.

Wino wypiję, czasem ze smakiem, ale jedynie po włosku (z dodatkiem wody źródlanej) i najchetniej białe, połwytrawne lub półsłodkie. Tzw. szampany nie bardzo...

W ogóle z alkoholami troche wybredna jestem... :D

Link to post
Share on other sites

Boadicea, to ty nieźle smarujesz :razz: Ja się nawet nie przyznaję :mrgreen:

Ale podobnie jak ty uwielbiam piwko takie z sokiem malinowym i grzane podczas

zimy, super! Za czystą nie przepadam, wolę drinki itp.

Link to post
Share on other sites

Nie znosze ciepłego alkoholu. Po prostu mnie odrzuca - grzańce z wina, piwa również. Aczkolwiek mam przepis na rewelacyjny grzaniec zdrowotny, ale to dam w medycynie naturalnej :D Nie znosze go, ale działa :D

Nieźle mnie podsumowałaś Melisanno :D

Ne smaruję, a smakuję :D A smakuję zawsze wszystko czego nie znam lub to co znam i lubię. Dodam, że głowę mam naprawdę mocną, więc byle kilka kieliszków mnie nie rusza (mam to po babci :D)

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
elektryczna

No to tylko pogratulowac mocnej glowki;) Pozdrawiam;)

 

[ Dodano: 2007-06-21, 11:14 ]

Crazy Bull (Szalony Byk)

 

 

 

Składniki

5 ml Żubrówki

25 ml Lipton Tee Brzoskwiniowa

 

 

Przygotowanie

Nalać herbatę i Żubrówkę do szklanki i lekko zamieszać.

 

[ Dodano: 2007-06-21, 11:15 ]

Blue Velvet (Niebieski aksamit)

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

*25 ml ginu

*20 ml niebieskiego curacao

*15 ml wermutu wytrawnego

*kostki lodu

*plaster ananasa

*wisienka koktajlowa do dekoracji

 

Gin, wermut i curacao mieszamy w szklanym dzbanku. Napój wlewamy do wysokiej szklanki wypełnionej do połowy kostkami lodu. Brzegi szklanki dekorujemy ananasem i wisienką

 

[ Dodano: 2007-06-21, 11:16 ]

:mrgreen: :mrgreen: [glow=red:30789a8df8]Pycha :):) POlecam:)):)[/glow:30789a8df8]

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...
Calipso

*MALIBU*

 

*1 litr mleka(im bardziej tłuste,tym lepsze)

*250 ml spirytusu

*2 szkl cukru

*dodatki smakowe

 

mleko zagotować z cukrem i dodatkami,wybieramy jeden,może to być cukier waniliowy/kawa rozpuszczalna/kapuczino w proszku. mleko dokładnie ostudzić.jak już będzie zupełnie zimne,wlewamy do niego spirytus,dokładnie mieszamy i rozlewamy do butelek.

trzeba uważać,bo jak doda sie spirytus do nawet letniego mleka,to może się ściąć.

z tych składników wychodzi 1.75 litra.

im więcej dni stoi,tym jest mocniejsze :grin:

na wszelkie ewentualne pytania odpowiem :grin:

a tak poza tym,to tez lubie piwko,ale i wino wytrawne czerwone.tylko mocnej główki nie mam :neutral:

Link to post
Share on other sites

Ja kiedys czysta jak najbardziej, ale sie oduczylam jak zaczelam probowac ciekawszych rzeczy, kolorowe, a przede wszystkim musi miec aromat czego, nie wodki, bo mnie normalnie coffa.

A nauczylam sie tak, bo mamy przyjaciol ( w Polsce) i kiedys mieszaklismy obok. Znajomy robi takie wynalazki, ze wow. Prosciutko zalewa spirytusem - rozmaitosci. Pyszna jest np orzechowka, na sliwkach tez to wychodzi dobre, raz zrobil na listkach pozeczek!! Nigdy niebylo niedobre. Mozna oslabic oczywiscie potem, troche wody dodac dobrej, ale nie wodki, to do bani. Miodowka tez dobra, ale do alkoholizowania to tylko miod gryczany. Takie niesamowitosci z tego wychodza!!! Oczywiscie im dluzej stoi tym lepiej, proponuje w miesiacach :)

Link to post
Share on other sites

He, no miodzik to jest cudo :) a kumpla wujek co ma pszczoly kiedys ponoc mial miod w beczce i sam mu sie zrobil pitny...

Link to post
Share on other sites
  • 7 months later...

WŚCIEKŁY PIES

 

Mocny short drink.

 

kieliszek do wódki

 

15 ml wódki

10 ml soku z malin

3-4 D Tabasco

 

Do kieliszka od wódki wlać sok z malin (koncentrat). Uzupełnić wódką. Dodać 3-4 krople sosu Tabasco. Nie mieszając wypić jednym haustem. Nie popijać.

Link to post
Share on other sites

a próbowaliście drinka z red bullem?

fajny pod warunkiem że ktoś lubi red bull:)

receptura bardzo prosta:1red bull wlać do szklanki i do niego wlać 100ml wódki:)ja osobiście polecam finlandię żurawinową bo ma podobny posmaczek do red bulla i smak wódki jest mało wyczuwalny:)pije się jak soczek:)

wszystko musi być oczywiście schłodzone bo nie ma nic gorszego jak ciepła wódka:))

Link to post
Share on other sites
a próbowaliście drinka z red bullem?

fajny pod warunkiem że ktoś lubi red bull:)

 

pod warunkiem, że pijący nie ma kłopotów z sercem i nadciśnienia i drinkami nie popija innych używek.

To nie jest bezpieczny drink. Proponuję przeczytać skład red bull'a.

Chyba, że jest się pięknym i młodym....

Link to post
Share on other sites

hehehe..co do wypowiedzi roseflame to wydaje mi się że jak ktoś ma problemy z ciśnieniem czy serduszkiem nie powinien pić napojów energetyzujących..dla mnie to wydaje się oczywiste...a co do wypowiedzi krzysia to hehehe faktycznie finlandia żurawinowa jest super:))piłam też grapefruitową- jest niezła ale nie słodka jak żurawinka a słyszałam od znajomych że melon też jest fajny ale sama tego jeszcze nie testowałam więc nie dam se ręki uciąć czy faktycznie jest oki:)))trzeba wypróbować:))))

Link to post
Share on other sites

słuchajcie red bulla powinno się pić tylko podczas wzmozonego wysiłku w innych przypadkach jest napojem wielce szkodliwym ...ogólnie napoje energetyczne są szkodliwe z założenia...alkohol jest również wielce szkodliwym napojem...energetycznym w 40%... ja osobiście uzywam obu (powiedzmy 1 na 3 miesiące)zgodnie z instrukcją obsługi jak szykuję sie na balet do 8 rano to używam red bulla z finlandii nie pozwala on zawirusować mojej ostatniej szarej komórki noki i utrzymuje wysoki poziom aktywności do samego rana

Edited by kszys
cenzura tego wymagała;)
Link to post
Share on other sites
  • 8 months later...

Kukułczanka - pychota! Różnie robią, jedni wrzucają pokruszone cukierki do wódki i czekają aż się przegryzą, inni gotują wódkę do momentu ich całkowitego rozpuszczenia się. Mowa rzecz jasna o kukułkach ;)

 

Osobiście polecam robić ze spirytusu. Można wtedy rozpuścić cukierki w gorącej wodzie i ten roztwór dopiero połączyć ze spirytusem - wtedy żadne procenty nie wyparują ;) No i nie radziłabym nie przeginać z samymi procentami - 40% to według mnie kompletne maksimum (inaczej trudno to pić). Ja daję ok 20dag cukierków na 0,5l płynu.

 

Aaa...i raczej do delektowania się niż upijania :P

Edited by mayaki
Link to post
Share on other sites

Pinakolada

400 ml mleka kondensowanego słodzonego

400 ml mleka 3,2%

400 ml mleczka kokosowego

400 ml spirytusu lub wódki 75%

 

zlać, zamieszać, rozlać, czekać, delektować się... (schłodzone)

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

a ja polecam drinka dla kobiet, pychotka...

 

50 ml wódki czystej

100 ml martini bianco

sprite wedle uznania

plaster cytryny

 

nie polecam wypijać więcej niż 3 drinki

Link to post
Share on other sites
Guest Sowilo92
Pinakolada

400 ml mleka kondensowanego słodzonego

400 ml mleka 3,2%

400 ml mleczka kokosowego

400 ml spirytusu lub wódki 75%

 

zlać, zamieszać, rozlać, czekać, delektować się... (schłodzone)

 

ja słyszałem, ze jeszcze się dodaje soku ananasowego...?i zamiast mleczka kokosowego to śmietanka kokosowa....podobno bardziej kremowy, ale nie wiem...w sumie się nie znam;)

Link to post
Share on other sites
ja słyszałem, ze jeszcze się dodaje soku ananasowego...?i zamiast mleczka kokosowego to śmietanka kokosowa....podobno bardziej kremowy, ale nie wiem...w sumie się nie znam;)

 

 

z sokiem ananasowym? Hmm... nie znaju, ale wolę nie eksperymentować (mleko+sok+wódka ;))

mleczko kokosowe... mleczko... śmietanka to chyba wymysł jakiegoś szalonego producenta (mleczko kokosowe ma dosyć gęstą, kremową konsystencje)

Link to post
Share on other sites

I jeszcze coś mi się przypomniało, co próbowałam, ale nie produkowałam.

 

Nalewka farmaceutów:

1 litr mleka,

1 kg cytryn,

1 litr spirytusu 96-97%,

1 kg cukru.

 

Po umyciu i pokrojeniu cytryny należy ją obrać całkowicie ze skórki, aż do miąższu, pokroić w platerki i usunąć pestki. Następnie włożyć cytrynę do słoja lub innego szklanego naczynia zamykanego, dosypać cukier, wlać mleko i spirytus, a także dodać skórkę obraną z 1 cytryny. Po tym należy pozostawić wszystko w chłodnym i zaciemnionym pomieszczeniu na okres ok. 1 miesiąca, co kilka dni potrząsając w celu dobrego wymieszania. Po miesiącu zlewa się płyn używając filtrów do kawy, należy robić to bardzo powoli, tak aby nie leciał strumień ale krople. Jest rewelacyjna, pić mocno schłodzoną i nie przesadzać z ilością jednorazową... ;)

Link to post
Share on other sites
Guest Sowilo92

Ja znam taki przepis na pinacolade, ale na pewno jest mnóstwo różnych wersji

-30 ml białego rumu, lub rumu o innym kolorze

-30 ml śmietanki kokosowej,

-90 ml soku z ananasa

-dopuszczalne jest dodanie 15 ml cukru z trzciny cukrowej

 

Wszystko miesza się w blenderze elektrycznym z lodem.

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
Guest anatemka

ostatnio robię seryjnie:

pół litra spirytusu

2szkl wody

szkl cukru

3 cytryny /wycisnąć sok, potem wszystko wrzucic do jednego słoja.

Trzeba czekać: 2 tyg, zlać, czekac jeszcze 3 tyg. Ale dobre jest :)

 

Kiedyś robiłam seryjnie:

puszka słodkiego mleka skondensowanego ugotowana na karmel /można gotowe kupić/

pół litra wódki

troche mleka zwykłego lub smietany /nie zawsze dodaję/

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zapażone w niewielkiej ilości wody.

wymieszać w malakserze nie za bardzo

Pić.

Mniam.

Edited by anatemka
Link to post
Share on other sites

Hm chyba nie widzialam nic z zastosowaniem szampana ;P

Tak wiec najpopularniejszy koktajl z tym alkoholem ;)

 

“champagne cocktail”

 

Szampan 9/10

Brandy (lub koniak) 1/10

Kilka kropel gorzkiej wodki

 

:)

 

Po przeczytaniu tego tematu to ja teraz bede myslec tylko o tym co bym sobie wypila :lol:

Link to post
Share on other sites
  • 5 months later...

A ja mam kolejny (autorski - chociaż nie trudno wpaść na coś takiego) pomysł na słodki drink, do tego sprawdzony - jest pycha :)

 

Mieszamy:

- wódkę

- sok "Truskawkowy Mix" Cappy (stanowi większość napoju)

- Sprite'a

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...

Polecam Wam bardzo moje mile Panie sprobowac takiego drinka:

 

40/50ml Żubrówki

plasterek ogórka

Sprite

 

Bardzo pobudzajacy i orzezwiajacy drink

 

a poza tym moje dwa ulubione drinki czyli Sex On The Beach:

40ml wodki

20ml likieru brzoskwiniowego

20ml Malibu

sok pomaranczowy

sok zurawinowy

 

After Sex:

40ml wodki

20ml likieru bananowego

grenadina

sok pomaranczowy

 

 

zawodoway barman do uslug ;)

Link to post
Share on other sites

Ja nie jestem fanką drinków wole mocniejsze czyste alkohole ale latem poczęstowano mnie czymś bajecznie pysznym

 

Bazilio (pyszne bo kokos) + sok ananasowy + plasterki swieżego ogórka - proste a dobre

lub

tzw. śnieżna kula: wódka+adwokat+sprite - polecam

Link to post
Share on other sites
A ja mam kolejny (autorski - chociaż nie trudno wpaść na coś takiego) pomysł na słodki drink, do tego sprawdzony - jest pycha :)

 

Mieszamy:

- wódkę

- sok "Truskawkowy Mix" Cappy (stanowi większość napoju)

- Sprite'a

 

musze spróbować

Link to post
Share on other sites

A ja polecam dla cierpliwych:

 

Aroniówka

2 l soku aroniowego,

0,5 l rumu 40%

1 cukier waniliowy.

Połaczyć odstawić na 1 miesiąc. Po miesiacu dodać 0,5 l spirytusu i według uznania wodę mineralną niegazowaną.Odstawić na 3 dni .

 

**********************************

Likier pomarańczowy

0,5 l wódki

40 ziaren kawy

pomarańcza

13 łyżek cukru

 

W pomarańcza wbić 40 ziaren kawy, wrzucić do słoika, zalać wódką wymieszana z cukrem (ja mieszam cukier z ciepła woda i dopiero wlewam do wódki).Odstawić na 2 tyg.

Pomarańcza mozna nalać drugi raz, pod warunkiem,że sie go przekroi.

 

***********************

Likier kawowy

1 szklanka dobrej mocnej kawy (Neski lib prawdziwego szatana z ekspresu)

0,25 l spirytusu

1,5 szklanki cukru

cukier waniliowy

 

Kawę wymieszać z cukrami, zimną wlać do spirytusu.Wymieszać.Odstawić na 2-3 dni.

 

*******************

 

Koniak domowy

25 dkg suszonych śliwek bez pestek

0,25 l spirytusu

1 l wódki

1 l przegotowanej wody

 

Śliwki umyć, osuszyć, włożyć do małego szklanego gąsiorka,zalać wódką i spirytusem, dobrze zakorkować i odstawic na 4-6 tyg w ciemne miejsce.Co kilka dni potrząsać butelką.Po tym czasie zlać płyn przez lejek z watą lub specjalną bibułką.Śliwki zalać letnia wodą, dobrze potrząsnąć,zakorkować i zostawić na 2 dni.Następnie przecedzić i dolać pozostały sok do alkoholu,pozostawić do sklarowania.Po kilku dniach zlac delikatnie wódkę znad osadu i przecedzić przez watę do butelek.

Link to post
Share on other sites

To ja dodam swoje 3 grosze.

 

Wino ryżowe (Sake)

-1 KG ryżu,

-woda najlepiej przegotowana zależy ile wejdzie i w czym robicie około 8 litrów na 1 KG ryżu.

-3KG cukru,

-drożdże około 10 dkg (do ciasta wystarcza )

-możną dodać rodzynki

 

Ryz i rodzynki zalewamy woda z rozpuszczanym cukrem,

Drożdże rozpuścić z ciepłą woda i cukrem zostawić na około 5 minut aby zaczęły pracować i wlać do reszty.

Szczelnie zamknąć włożyć rurkę fermentacyjna i czekać 15 dni!!!!!

Po tym okresie winko zlać do butelek odstawić na jakiś czas może kilka dni i pic ( można pic odrazu)

 

UWAGA wino ma sile od 14 nawet do 20 i więcej voltów !

 

Można zrobić np z 1/2 kg ryżu ale trzeba zachować proporcje!

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...