ms23 Napisano 4 Maja 2009 Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Kotleciki z soczewicy: - 1 szklanka mąki - cebula - olej - 3 ząbki czosnku - majeranek - bułka tarta - sól - pieprz - 1,5 szklaki soczewicy Wykonanie: Soczewicę ugotować do miękkości, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, na złoty kolor. Następnie mieszamy oba składniki ze sobą i dodajemy majeranek, mąkę,pieprz, jeśli jest mało słona to i sól. Całość mielimy przez maszynkę. Do osobnego naczynia wsypujemy bułkę tartą, następnie formujemy z wcześniej zmielonej soczewicy niewielkie kotleciki, obtaczamy je w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju, i małym ogniu, lekko podrumienić. Smacznego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jurema Napisano 28 Września 2009 Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Kotleciki z soczewicy Składniki: 1 szklanka soczewicy, 4-5 łyżek mąki orkiszowej, 2 łyżeczki przyprawy „18 ziół Ojca Mateusza”, 1 łyżka czosnku niedźwiedziego lub natki pietruszki, przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku, olej z pestek winogron do smażenia. Sposób wykonania Soczewicę ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, a po ugotowaniu rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Nie jest to jednak konieczne, bo jeśli soczewicę będziemy gotować nieco dłużej (ok. 25 minut), zupełnie się rozpadnie. Wystudzić i dodać pozostałe składniki, całość dokładnie wymieszać. Uzyskaną masę kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Z podanej ilości składników uzyskujemy około 12 średniej wielkości kotlecików. Potrawa świetnie smakuje z kiszonymi ogórkami lub grzybkami marynowanymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECori77 Napisano 19 Października 2014 Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Szklanka soczewicy zielonej ugotować z 100g suchego ryżu i solą, ostudzić, rozgnieść, dodać jajko, przyprawy, ew. podsmażoną cebulkę, trochę bułki tartej, uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej lub płatkach owsianych, smażyć na oleju. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.