Jump to content

Kotlety, kotleciki, potrawy mięsne


Recommended Posts

witam mam wiele fajnych i bardzo tanich dań mogę wam dać przepisy a oto niektóre z nich

-kotlety mielone z faszerowane serem żółtym

- mięso w porach albo jak kto woli gulasz

- makaron zapiekany z jarzynami i serem z sosem z czosnkowym

-sałatka z makaronem ,pieczarkami i groszkiem

-ananas kurczak kukurydza

- jajka faszerowane z pieczarkami zapiekane z serem

Link to post
Share on other sites

już wam piszę ;

-kotlety mielone z serem albo też mówi się sznycle

-mięso mielone ok 1kg,

-bułka namoczona w wodzie (od wygnieciona z wody)

-jajko, cebula czosnek przyprawy

wszystko razem się miesza dla smaku można dać trochę musztardy ,

formujemy małe kuleczki ,

bierzemy kulkę do rąk formujemy ja tak aby była płaska kładziemy plasterek sera albo wiórka serowe tak by nie wychodził za krawędzie mięsa przykrywamy druga kuleczką i firmujemy kotlecika obtaczamy w bułce tarte lub mące i smażymy na oleju ,ser zawsze będzie trochę wypływał,ja podaje to z kaszą w sosie grzybowym plus sałatka z selera

ale można dać z ziemniakami każdy według własnego gustu ,

Link to post
Share on other sites

mięso w porach ,

-ok 1 kg mięsa na gulasz

-dwa duże pory

mięso gotujemy z przyprawami ,jak już będzie miękkie dodajemy pory pokrojone w krążki białą i zieloną cześć i zagęszczamy tak zwany sos biały ,nie radzę dawać cebuli ponieważ por ma silny smak i zapach i będą się gryzły

 

zapomniałam dopisać że gulasz z pora najlepiej smakuje z makaronem ale sami zobaczycie jak wolicie

Link to post
Share on other sites

ananas kurczak to danie można podać na ciepło lub na zimo jako sałatkę

-puszka ananasa

-dwie piersi z kurczaka

-puszka kukurydzy

-woreczek ugotowanego ryżu

możemy tez dodać brokuły

pirs z kurczaka kroimy ma małe kawałki i smażymy z przyprawami ale nie dużo ja polecam tylko sól,ananasa trzy plasterki kroimy w kostkę i dorzucamy do usmażonego kurczaka tak samo robimy z brokułami które wcześniej się gotuje i dodajemy trochę ryżu, wszystko razem podgrzewamy ,

jeżeli ktoś liczy kalorie to wie że nie tuczy a dzięki ananasowi który ma właściwości odchudzające możemy jeść bez wyrzutów sumienia

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...

50 dag filetów z kurczaka

25 dag pieczarek

natka pietruszki

starty żołty ser

2 łyżki majonezu

vegeta do smaku

2-3 jaja

2-3 łyżki mąki

1 łyżka masła

 

Jajaka wymieszać z majonezem, żółtym serem, mąką posiekana natka i vegeta.

pieczarki ze trzeć na tarce z gróbymi oczkami i zesmażyć na maśle do odparowania płynu. Mięso pokroić w drobną kostkę, wymieszać z pieczarkami i masą jajeczną i na ok 2 godz. wstawić do lodówki. Łyżką nabieramy masę i smażymy kotleciki, podwać z ryżem lub makaronem. Pycha obiadek

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

Kotlet schabowy - składniki

 

* 4 plastry schabu bez kości

* 1 jajko

* 1 łyżka mąki

* 1 szklanka tartej bułki

* 2 łyżki Planty lub oleju do smażenia

* sól

* pieprz

* ew. łyżka vegety zamiast soli

 

Kotlet schabowy - sposób przygotowania

W sklepie mięsnym poproś o ukrojenie czterech kotletów schabowych - sprzedawca Cię zrozumie :). Plastry mięsa opłucz w letniej wodzie. Następnie na twardym podłożu ułóż ścierkę, na to deskę. Rozbijaj tłuczkiem plastry mięsa tak, aby przynajmniej o połowę zwiększyły swoją powierzchnię. Staraj się, żeby mięso za bardzo się nie postrzępiło, a zwłaszcza, żebyś go nie przebił na wylot :)

Przygotuj sobie dwa talerze: na pierwszym rozbełtane, surowe jajko na drugim - bułkę tartą zmieszaną z mąką, solą i pieprzem (ew. vegetą). Bierz przygotowane kotlety i dokładnie obtaczaj je najpierw w jajku, a potem w panierce.

Rozpuść i porządnie rozgrzej na patelni tłuszcz (powinno być go sporo, tak, żeby równomiernie pokrył całe dno patelni) i ułóż na płastko kotlety. Smaż po 2 minuty z obu stron na mocnym ogniu (uważaj, tłuszcz może pryskać!), kiedy kotlety się obsmażą i zrumienią, możesz zmniejszyć płomień i przykryć patelnię pokrywką (ale zaglądaj pod nią od czasu do czasu, żeby nie dopuścić do przypalenia). Po 4 -5 minutach smażenia kotlety będą gotowe do wykładania na talerze.

Link to post
Share on other sites
Guest alathea

na wierzch, jesli ktos lubi - mozna pod koniec polozyc plaster sera, przykryc pokrywka az ser sie rozpusci (na malym ogniu)

mozna tze pod ser polozyc laster ananasa...

 

niektorzy lubia kotlety uprednio (pred panierowaniem) natarte lekko czosnkiem

Link to post
Share on other sites
  • Ismer changed the title to Kotlety, kotleciki, potrawy mięsne

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

Pragniemy Cię poinformować, że nasza strona może dostosowywać treści do Twoich potrzeb. Aby to robić, potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie danych w celach personalizacji treści marketingowych.