Jump to content

Kotlety mielone faszerowane


Recommended Posts

witam mam wiele fajnych i bardzo tanich dań mogę wam dać przepisy a oto niektóre z nich

-kotlety mielone z faszerowane serem żółtym

- mięso w porach albo jak kto woli gulasz

- makaron zapiekany z jarzynami i serem z sosem z czosnkowym

-sałatka z makaronem ,pieczarkami i groszkiem

-ananas kurczak kukurydza

- jajka faszerowane z pieczarkami zapiekane z serem

Link to post
Share on other sites

już wam piszę ;

-kotlety mielone z serem albo też mówi się sznycle

-mięso mielone ok 1kg,

-bułka namoczona w wodzie (od wygnieciona z wody)

-jajko, cebula czosnek przyprawy

wszystko razem się miesza dla smaku można dać trochę musztardy ,

formujemy małe kuleczki ,

bierzemy kulkę do rąk formujemy ja tak aby była płaska kładziemy plasterek sera albo wiórka serowe tak by nie wychodził za krawędzie mięsa przykrywamy druga kuleczką i firmujemy kotlecika obtaczamy w bułce tarte lub mące i smażymy na oleju ,ser zawsze będzie trochę wypływał,ja podaje to z kaszą w sosie grzybowym plus sałatka z selera

ale można dać z ziemniakami każdy według własnego gustu ,

Link to post
Share on other sites

mięso w porach ,

-ok 1 kg mięsa na gulasz

-dwa duże pory

mięso gotujemy z przyprawami ,jak już będzie miękkie dodajemy pory pokrojone w krążki białą i zieloną cześć i zagęszczamy tak zwany sos biały ,nie radzę dawać cebuli ponieważ por ma silny smak i zapach i będą się gryzły

Link to post
Share on other sites

makaron zapiekany z jarzynami

-paczka makarony według gustu

-jarzyny mrożone ja akurat kupuje sałatkę meksykańską

ale można dać to samo z puszek ,marchew , brokuły, por,fasolka zielona to tez tak jak kto lubi,lub co wam zastanie

makaron gotujemy przekładamy cześć do naczynia żaroodpornego

druga warstwa to jarzyny na które lejemy trochę sosu pomidorowego potem znów makaron i jarzyny ,na ostatnią warstwę układamy ser żółty polewamy sosem czosnkowym i zapiekamy w 150 stopni wystarczy około 10 minut zależy czy piekarnik jest gazowy czy z termoobiegiem zawsze można sprawdzić czy jarzyny są już miękkie ,podajemy na gorąco

przepisu na sosy

-sos pomidorowy do podlania makarony

mały słoiczek przecieru pomidorowego połowę z niego mieszamy z wodą tu nie ma jakieś reguły bo wszystko zależy od ilości makaronu no i naczynia , w każdym razie sos ma nie ma być za gesty, taki aby sam lał się z łyżeczki,

sos czosnkowy

-słoiczek majonezu najlepiej kielecki

-mały przecier pomidorowy

-kilka ząbków czosnku

połowę majonezu mieszamy z czterema lub pięcioma łyżeczkami przecieru wciskamy czosnek i dobrze wymieszać jak ktoś lubi bardzo dużo czosnku może go dołożyć więcej na początku sos jest bardzo ostry potem smak trochę łagodnieje , ten sos używam tez na karczek z grilla lub do kanapek jako dodatek ,a tu tez ciekawostka robię go zawsze jak dzieci są chore oby odkazić organizm pomaga też na katar

Link to post
Share on other sites

ananas kurczak to danie można podać na ciepło lub na zimo jako sałatkę

-puszka ananasa

-dwie piersi z kurczaka

-puszka kukurydzy

-woreczek ugotowanego ryżu

możemy tez dodać brokuły

pirs z kurczaka kroimy ma małe kawałki i smażymy z przyprawami ale nie dużo ja polecam tylko sól,ananasa trzy plasterki kroimy w kostkę i dorzucamy do usmażonego kurczaka tak samo robimy z brokułami które wcześniej się gotuje i dodajemy trochę ryżu, wszystko razem podgrzewamy ,

jeżeli ktoś liczy kalorie to wie że nie tuczy a dzięki ananasowi który ma właściwości odchudzające możemy jeść bez wyrzutów sumienia

Link to post
Share on other sites

sałatka z pieczarkami i groszkiem zielonym

-pół paczki makaronu ugotowanego pół kilograma pieczarek i dwie garści groszku zielonego mrożonego najlepiej jego dodać ma inny smak od tego w puszce,majonez

pieczarki kroimy ale nie drobno ugotować w osolonej wodzie , groszek tak samo ugotowany mieszamy z makaronem i dodajemy majonez , ja to robię tak że pieczarki i groszek wsypuje do miski i dodaje po trochu makaronu aby go nie było za dużo musi być tak aby ładnie wyglądało potem mieszamy z majonezem, podajemy jako przystawkę do mięsa z grilla lub jemy samą ,tu tez nie trzeba liczyć kalorii i to jest super

Link to post
Share on other sites

no a jeżeli chodzi o jajka to już jest zabawa i ciężka sprawa też praktycznie farsz robi się na oko ja jak każda gospodyni wiem ile muszę zrobić żeby mi nie zabrakło no dobra ale ryzykuje i podam tak mniej więcej

sześć jajek ugotowanych na twardo

z około pięciu sześciu dużych pieczarek , pieczarki gotujemy a potem drobniutko szatkujemy,wcześniej musimy się oczywiście pozbyć nadmiary wody więc zostawiamy je na chwile na sitku ,

jajka ugotowane obieramy z skorupki , kroimy na pół wyciągamy żółtko do miseczki i mieszamy z pieczarkami doprawiamy dodajemy kilka kropli oleju , mieszanka ma wyglądać jak farsz tak aby było można było uformować małe kuleczki które wsadzamy do dziurek po żółtku i podgrzewamy w piekarniku podajemy z ziemniakami ,

Link to post
Share on other sites

a zapomniałam na jajka można dać trochę wiórek z sera żółtego. wiem że za pierwszym razem nic idealnie nie wychodzi ale na błędach się uczymy ,

Link to post
Share on other sites

teraz coś słodkiego tez dla liczących co je

-litr mleka

-szklanka grysiku(takiego dla dzieci)

-szklanka cukru

-alejek zapachowy

-herbatniki duża paczka

nie pamiętam jak one się nazywają bo są bo swojego czasu były jako herbatniki szkole

potem chyba BI-Bi w każdym razie nie słone i bez polewy czekoladowej

herbatniki układamy na foremce do ciasta średnia powinna wystarczyć tak aby zakryć dno

mleko gotujemy z cukrem potem dodajemy grysik i gotujemy ,będzie gęsty i tak ma być to jest nasza masa do ciasta po ugotowaniu dodajemy kilka kropli zapachy według uznania ja lubię arakowy możemy też dodać trzy łyżeczki kakao niesłodzonego, jak masa jest już gotowa wymieszana ,po woli wylewamy na herbatniki na koniec układamy warstwę herbatników i przyciskamy drewnianą deską do krojenia tylko trzeba pamiętać że herbatnik namoknie i żeby się nie przykleił do deski,myślę ze jakieś 10 minut ,możemy też polać polewą czekoladową jak już wystygnie i kroimy,

Link to post
Share on other sites
  • Ismer changed the title to Kotlety mielone faszerowane

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...