Jump to content
Sartael95

Zamiennik Piwa - Pśiwo Kozicowe

Recommended Posts

Sartael95

Przepis z Kurpiowskich leśnych ostępów :)

 

Na Kurpsiach co zioska, co tyz buda, kazden jedyn insi pśiwo wazył. 

15-20 kwaterek wody źrudlanej, kozicowych jagodek kwartke, dzie garści szyszków chnielowych, dzie kwartki psedniego niodu z zagajnicy potseba no i drozdzów na tzy palcy.

 

A teraz po waszemu :D

 

Trzeba zagotować wodę około 10 litrów, do wrzątku dodać stłuczone w moździerzu około 1 litr szyszkojagód jałowca, war odstawić na najmniejszy ogień na pół godziny, dodać około 2 garści szyszek chmielu i odstawić do wystygnięcia.

Dokładnie przecedzić przez parciane (lniane) płótno, po odcedzeniu dodać około 2 litry miodu leśnego, oraz około 10 dkg drożdży i dokładnie wymieszać. Powstała miksturę zlać do kany i bardzo dobrze zamknąć na 1 i 1/2 dnia. Po czym ostrożnie można przelać do butelek (tylko musza być one zakręcane) lub można już degustować. Piwo nabiera najlepszego smaku na 2-3 dzień w zależności od proporcji.

 

Na zdrozie zycy wom Puscok Sartael95 :D

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piko

A tu przepis z kanału PiwowarstwoDomowe;

Instukcja → Jak zrobić piwo domowe

PS: Słyszałem że w Szwecji robią podobnie, aby uzyskać tańsze piwo które jest tam wysoko opodatkowane...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...