Jump to content

schabowe-jak przygotować


Recommended Posts

Kotlet schabowy - składniki

 

* 4 plastry schabu bez kości

* 1 jajko

* 1 łyżka mąki

* 1 szklanka tartej bułki

* 2 łyżki Planty lub oleju do smażenia

* sól

* pieprz

* ew. łyżka vegety zamiast soli

 

Kotlet schabowy - sposób przygotowania

W sklepie mięsnym poproś o ukrojenie czterech kotletów schabowych - sprzedawca Cię zrozumie :). Plastry mięsa opłucz w letniej wodzie. Następnie na twardym podłożu ułóż ścierkę, na to deskę. Rozbijaj tłuczkiem plastry mięsa tak, aby przynajmniej o połowę zwiększyły swoją powierzchnię. Staraj się, żeby mięso za bardzo się nie postrzępiło, a zwłaszcza, żebyś go nie przebił na wylot :)

Przygotuj sobie dwa talerze: na pierwszym rozbełtane, surowe jajko na drugim - bułkę tartą zmieszaną z mąką, solą i pieprzem (ew. vegetą). Bierz przygotowane kotlety i dokładnie obtaczaj je najpierw w jajku, a potem w panierce.

Rozpuść i porządnie rozgrzej na patelni tłuszcz (powinno być go sporo, tak, żeby równomiernie pokrył całe dno patelni) i ułóż na płastko kotlety. Smaż po 2 minuty z obu stron na mocnym ogniu (uważaj, tłuszcz może pryskać!), kiedy kotlety się obsmażą i zrumienią, możesz zmniejszyć płomień i przykryć patelnię pokrywką (ale zaglądaj pod nią od czasu do czasu, żeby nie dopuścić do przypalenia). Po 4 -5 minutach smażenia kotlety będą gotowe do wykładania na talerze.

Link to post
Share on other sites
Guest alathea

na wierzch, jesli ktos lubi - mozna pod koniec polozyc plaster sera, przykryc pokrywka az ser sie rozpusci (na malym ogniu)

mozna tze pod ser polozyc laster ananasa...

 

niektorzy lubia kotlety uprednio (pred panierowaniem) natarte lekko czosnkiem

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...