kulcia Napisano 24 Maja 2009 Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 makaron zapiekany z jarzynami -paczka makarony według gustu -jarzyny mrożone ja akurat kupuje sałatkę meksykańską ale można dać to samo z puszek ,marchew , brokuły, por,fasolka zielona to tez tak jak kto lubi,lub co wam zastanie makaron gotujemy przekładamy cześć do naczynia żaroodpornego druga warstwa to jarzyny na które lejemy trochę sosu pomidorowego potem znów makaron i jarzyny ,na ostatnią warstwę układamy ser żółty polewamy sosem czosnkowym i zapiekamy w 150 stopni wystarczy około 10 minut zależy czy piekarnik jest gazowy czy z termoobiegiem zawsze można sprawdzić czy jarzyny są już miękkie ,podajemy na gorąco przepisu na sosy -sos pomidorowy do podlania makarony mały słoiczek przecieru pomidorowego połowę z niego mieszamy z wodą tu nie ma jakieś reguły bo wszystko zależy od ilości makaronu no i naczynia , w każdym razie sos ma nie ma być za gesty, taki aby sam lał się z łyżeczki, sos czosnkowy -słoiczek majonezu najlepiej kielecki -mały przecier pomidorowy -kilka ząbków czosnku połowę majonezu mieszamy z czterema lub pięcioma łyżeczkami przecieru wciskamy czosnek i dobrze wymieszać jak ktoś lubi bardzo dużo czosnku może go dołożyć więcej na początku sos jest bardzo ostry potem smak trochę łagodnieje , ten sos używam tez na karczek z grilla lub do kanapek jako dodatek ,a tu tez ciekawostka robię go zawsze jak dzieci są chore oby odkazić organizm pomaga też na katar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.