Jump to content

Recommended Posts

Guest sheina

Cześć,

 

 

Właściwie risotto robiłam wczoraj po raz pierwszy, troche po swojemu, czesciowo z przepisu:

 

 

danie to jest do napelnienia brzuchów spokojnie 5 osób:

 

3 paczki ryżu

ser parmezan

pietruszka

0,5 wody z bulionem z kurczaka 9 ew. rosolek

wiekszy kawalek lososia wedzonego

cebula

3 zabki czasnku

oliwa

pieprz

sol

 

 

3 paczki ryzu ugotowac, obrac cebule i czosneek, ja ta cebule sobei na drobna kotke kroilam o ile kostka mozna ja nazwac ; )) , wycisnac czosnek i to wszytko o 5 min podsmazyc, dodac ryż, razem to wszytko posmazyc, dolac wczesniej przygotowany bulion i posmazac, az ryz go wsiąknie, dodac kawalki lososia, troche soli , pieprzu, pieruszke, wymieszac, troche posypac parmezanem, ja wszytko na oko robie, posmazyc i podac... posypane parmezanem

 

 

smacznego:icon_smile2:

Edited by sheina
Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

2 cebule

2 torebki ryżu

1 szkl. buliony może być z kostki

40 dag pieczarek

10 dag boczku wędzonego

4 pomidory

3 łyżki oleju

1/2 pęczka natki pietruszki

 

Ryż ugotować w osolonej wodzie, do miękkości. Pieczarki umyś, obrać i pokroić.Cebulę obrać i posiekać oraz zeszklić na oleju. Dodać pieczarki, posolić i udusić, podlewając trochę bulionem. Pomidory sparzyć i pokroić w drobną kostkę. Boczek równiez pokroić w kostkę i podsmażyć by wytopił się tłuszcz. Pomidory i boczek wymieszać z pieczarkami dodając pozostały bulion- zagotować. gorący ryż wymieszać z pieczarkami i posypać pietruszką.

 

SMACZNEGO !!!

jest to porcja dla 4 osób

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...
  • 2 years later...
  • Ismer changed the title to Risotto

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...