Skocz do zawartości

Jaki rozkład?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Sowilo92
Napisano

jako, że jestem osobą bardzo początkującą jeśli chodzi o karty Lenormand, to mam kilka pytań:

-czy do tych kart można stosować rozkłady takie same jak dla Tarota, czy może inne są lepsze?

-jak to jest z tymi sygnifikatorami...czy tak jak w Tarocie, czyli co kto lubi? tzn. można stosować, ale nie trzeba...

no na razie to tyle, ale na pewno jakieś jeszcze wyjdą na jaw, w praniu:ok2_na:

Napisano

hmmm... zazwyczaj zadawąłam pytania i ciągnęłam 3karty potem je sumowałam ze sobą. Lenormandy to karty bardzo ogółne i owszem można stosować rozkłady,ale dobrze jest do każdej pozycji w rozkładzie aby wiedzieć dokładniej o co chodzi dodawać 2 karty np. pozycja pierwsza w rozkładzie

1. Obecna sytuacja - kotwica i (druga karta) niedźwiedź

Gość Sowilo92
Napisano
Można, są też rozkłady, które bardziej "pasują" do tych kart. Przykładem może być Wielka Tablica czy jej mniejsza odmiana na 9 kart zwana małą tablicą albo kwadratem magicznym.

A jak dokładnie wyglądają te rozkłady, tzn. co oznaczają w nich poszczególne pozycje, grupy...

nie stosować ale ich użycie znacznie ułatwia pracę.

Są różne wersje jeśli chodzi o sygnifikatory i trzeba po prostu wybrać tą pasującą.

a jakie są te wersje, jeśli mógłbym zapytać...;)

Napisano

A jak dokładnie wyglądają te rozkłady, tzn. co oznaczają w nich poszczególne pozycje, grupy...

Duża Tablica to rozkład z całej talii czyli 36 kart i jest uznawana za rozkład trudny więc trzeba mieć już pewne pojęcie na temat tych kart, żeby ją właściwie zinterpretować.

Są dwa warianty tego rozkładu:

-4 rzędy po 9 kart każdy - tu masz przykład tablicy wklejonej przez weronę w innym wątku;

-4 rzędy po 8 kart, dolny rząd ma wtedy tylko 4 karty.

Kwadrat magiczny/Mała Tablica to układ 9 kart:

1 2 3

4 5 6

7 8 9

Można też rozkładać karty inaczej np. tak:

1 4 7

2 5 8

3 6 9

Oznaczenia poszczególnych kart w układzie też różnią się w zalezności od autora podręcznika.

Kolumny pionowe oznaczają odpowiednio przeszłośc, teraźniejszość i przyszłość, a poziome pracę, uczucia i zdrowie.

Ewentualnie gdy pytamy o konkretny problem:

I kolumna - sytuacja wyjściowa

II kolumna - jak sytuacja będzie się rozwijać

III kolumna - wynik całej sprawy

Inny układ:

Rozkładamy 6 rzędów kart po 3 karty w każdym rzędzie (w sumie 18 kart).

Kolumna I - pokazuje przyczyny aktualnej sytuacji

Kolumna II - sytuacja obecna

Kolumna III - przyszłośc.

Rzędy poziome odpowiadają kolejno poszczególnym sferom życia: miłość, zdrowie, praca, rodzina, finanse, związek

a jakie są te wersje, jeśli mógłbym zapytać...;)

Pierwszy z brzegu przykład: Bernasconi pisze, że Księżyc symbolizuje matkę, a Słońce ojca. Tymczasem można się spotkać z inną wersją - karta Żmija jako matka i Niedźwiedź jako ojciec.

Inne sygnifikatory to np:

Pierścionek - związek

Serce - uczucia

Drzewo - zdrowie

Kotwica - praca

Ryby - finanse

i wiele innych.

Gość Sowilo92
Napisano

Bardzo Ci dziękuję Seid, faktycznie duża tablica to na razie nie dla mnie rozkład...chyba bym tydzień nad nią siedział i interpretował...a i tak nie wiadomo co by z tego wyszło...dzięki wielkie jeszcze raz...

• 1 rok później...
Napisano

Najlepiej kupić sobie książkę do tych kart i tam jest wszystko opisane która karta co oznacza i jej zwiążki z innymi kartami jak również przykłady rozkładów

• O.K 1