merki Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Tj w temacie. Ps. Czy można widzieć aurę bez wtajemniczenia w ezoterykę? Ja widzę na swoich rękach niebieską a obok czerwoną energię. Czasem chyba aura jest przezroczysta. Więc czy to jest aura a może jakaś iluzja? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mefi Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 (edited) no przecież, że ktos bez znajomości ezoteryki może widzieć aurę... a co do zdolności.. postaw sobie tarota... ------------------------------ hmmm mój 500 post... Edited February 9, 2010 by Mefi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greg1982Fr Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 Hahahahaa Ezoteryka nie musi być jak hermetyzm - dla "elity" Są to umiejętności, talenty, z którymi każdy się rodzi. Jedni mają lepsze predyspozycje, inni gorsze. Jak np. do języków, prac ręcznych itd. Można sobie to poblokować w trakcie życia przez konkretny sposób myślenia, przez takie czy inne działania otępiające mózg. Ale poza tym każdy może się tym zająć ;] A jeżeli widzisz aurę bez poprzednich ćwiczeń, "ot tak" i to w kolorze to tylko pogratulować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Jaga_Wiedzma Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 Po pierwsze z tarotem uwazaj, bo sie podłaczysz do czegos. Po drugie jak napisal Greg, kazdy sie z tym rodzi tylko niektorzy bardziej są otwarci. Poza tym kazdy moze je w sobie rozbudzic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest agnieszka007 Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 Jak można rozbudzić je w sobie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Jaga_Wiedzma Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 Medytacja, ćwiczenia, wyciszenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aniusia206 Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 Hej. No właśnie. Czy można coś takiego sprawdzić. Ja osobiście czuję, że mam takie predyspozycje, ale wolałabym dostać ,,potwierdzenie''. Wkurza mnie to, że np. moja intuicja jeszcze mało daje mi o sobie znać, albo mam tylko takie wrażenie. Jest jakby utajona i mało daje o sobie znać. Z czym na pewno zgodzę się, jeśli chodzi o moją osobę to na pewno wiem więcej niż widać i słychać, czym też denerwuję innych. Niektórzy ludzie nie lubią, gdy się wie o nich więcej, niż by chcieli. I to nie jest mówienie komuś prawdy w oczy. Też przez to ranię innych! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Jaga_Wiedzma Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 Hej. No właśnie. Czy można coś takiego sprawdzić. Ja osobiście czuję, że mam takie predyspozycje, ale wolałabym dostać ,,potwierdzenie''. Wkurza mnie to, że np. moja intuicja jeszcze mało daje mi o sobie znać, albo mam tylko takie wrażenie. Jest jakby utajona i mało daje o sobie znać. Z czym na pewno zgodzę się, jeśli chodzi o moją osobę to na pewno wiem więcej niż widać i słychać, czym też denerwuję innych. Niektórzy ludzie nie lubią, gdy się wie o nich więcej, niż by chcieli. I to nie jest mówienie komuś prawdy w oczy. Też przez to ranię innych! Każdy ma. Kwestia medytacji, ćwiczeń. Niektórzy po prostu rodzą sie juz z bardziej wyrobionymi zdolnościami. To jak z małymi dziećmi, jedne siadają i wstają oraz chodza wcześniej inne później, Ale pewnego dnia wstają na nogi wszystki i robią peirwsze kroki. Potem już chodzą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tribalbellydancer Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 Po pierwsze z tarotem uwazaj, bo sie podłaczysz do czegos. Po drugie jak napisal Greg, kazdy sie z tym rodzi tylko niektorzy bardziej są otwarci. Poza tym kazdy moze je w sobie rozbudzic. Vievien, jak uważasz czy ładowanie Tarota Reiki jest ok? Np wlasnie dla oczyszczenia go i zbliżenia własnęj energii z kartami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Jaga_Wiedzma Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 Jak najbardziej jest ok, moze zerwie połaczenia Tarota z tobą i odpuścisz go sobie Tribal zobacz najpierw jak i gdzie idą połaczenia miedzy tarotem a tobą, w tym tarot jest w środku tej sieci komunikacyjnej. Od razu Ci powiem, że tam gdzie on sie łączy nie lubią za bardzo energii źródła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tribalbellydancer Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 Nie chce zrywac polączenia z Tarotem. Kto ma nie lubić tego źródła? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nordis Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 Pewnie Tarot Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tribalbellydancer Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 no dobra ale czemu Tarot mialby nie lubic Reiki? Gdyby to byla forma oczyszczania go Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nordis Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 Idąc dalej drogą dedukcji, to może dlatego, że Reiki to "biała" energia, a Tarot "czarna"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Jaga_Wiedzma Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 Dokłądnie tak. Szaman Ci to lepeij wyjaśni na spotkaniu w sobote Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nordis Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 Hehe No to trafiłem w sedno nie mając bladego pojęcia o Tarocie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mefi Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 cyz wszytko po za reiki ma być " ciemną materią" ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nordis Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 Ja to właśnie w ten sposób zinterpretowałem. Może nie wszystko, ale Reiki są używane do leczenia/oczyszczenia. Czystość kojarzy się z bielą, a biel z czymś dobrym Tarot służy do wróżenia (przewidywania przyszłości), a że przyszłość jest mroczna, a mrok kojarzy się z czernią więc jest zły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolinna Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 Nordis cóż za dedukcja xD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nordis Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 Ostatnio dużo przebywam z moimi siostrami (nauczanie początkowe) i żeby im coś wytłumaczyć, muszę myśleć tak jak one Widać udzieliło mi się to nawet tutaj na forum, więc się nie śmiejcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tribalbellydancer Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 Wlasnie ja nie uwazam, ze Tarot jest 'czarny'....ale ok pogadamy na spotkaniu - nie robie juz off topa:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Jaga_Wiedzma Posted February 11, 2010 Share Posted February 11, 2010 Tez nie mówię, ze tarot jest czarny. Mówię o tym, że Tarot a także inne karty, w tym nawet anielskie, działają jak pewnego rodzaju forma channelingu. To zaś zwykle bywa podłączone do niższych bytów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tribalbellydancer Posted February 11, 2010 Share Posted February 11, 2010 A Myslalam, ze to polaczenie z naszym wyzszym JA:P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Jaga_Wiedzma Posted February 11, 2010 Share Posted February 11, 2010 To źle myślałaś. Niestety karty (w tym ostatnio modne anielskie) to połączenia blizsze channelingowi nie WJ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Cuk-Ru Pud'Ru Posted March 28, 2010 Share Posted March 28, 2010 zobacz najpierw jak i gdzie idą połaczenia miedzy tarotem a tobą. Też bym chciał to sparwdzić ale ...kompletnie nie rozumiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest winteer Posted March 28, 2010 Share Posted March 28, 2010 Nadmiar człowekowi szkodzi - nie ma wtedy większej różnicy czy tarot, magia, używki czy cokolwiek innego.... do wszystkiego najlepiej podchodzic z rozsądkiem. A twierdzenie że karty wiążą się channelingiem to już lekka przesada - dużo zależy od osoby która je posiada bądź używa oraz jej nastawienia do tego... i jeśli właściciel zakłada że karty łączą się z WJ, to tak w istocie jest.. jeśli uważa że ściąga byty, to je ściągnie... itd. Różni są ludzie i różne opinie na ten temat. Wszystko zależy od tego co kto ma w głowie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest alathea Posted March 29, 2010 Share Posted March 29, 2010 Idąc dalej drogą dedukcji, to może dlatego, że Reiki to "biała" energia, a Tarot "czarna"? A twierdzenie że karty wiążą się channelingiem to już lekka przesada - dużo zależy od osoby która je posiada bądź używa oraz jej nastawienia do tego... i jeśli właściciel zakłada że karty łączą się z WJ, to tak w istocie jest.. jeśli uważa że ściąga byty, to je ściągnie... itd.Różni są ludzie i różne opinie na ten temat. Wszystko zależy od tego co kto ma w głowie. wlasnie tak mysle (jak winteer wyzej)... sa rozne drogi/scieżki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Cuk-Ru Pud'Ru Posted March 29, 2010 Share Posted March 29, 2010 sa rzeczy, w ktore trzeba uwierzyc, by je zobaczyc... (Cervantes)"-Czyli trzeba sobie coś zasugerować i wmówić aż słowo ciałem się stanie dla naszych oczu i uszu?;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest alathea Posted March 29, 2010 Share Posted March 29, 2010 ach, to dla mnie takie bardziej "przypomnienie", bo ja niestety dzialam na zasadzie " nie wierz gebie, pozloz na zebie", taki niewierny Tomasz ze mnie... ale dzieki pamietaniu o tym, ze sa sprawy/rzeczy niewidoczne dla oczu i niepojete (na razie przynajmniej) dla rozumu, mam umysl otwarty -> nie zamykam sie na rozne mozliwosci, dopoki sie nie przekonam, ze tak NIE jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ninsig Posted March 29, 2010 Share Posted March 29, 2010 Mnie również mocno zaskoczyło porównanie korzystania z kart Tarota do channelingu... Takie twierdzenie zakłada wprost: łączysz się z bytem zewnętrznym i w ten sposób uzyskujesz informacje, z pominięciem swojej istoty, z pominięciem Wyższego Ja. Wg mnie sam Tarot to jedynie narzędzie, z którym pracować może człowiek - narzędzie, które oparte jest na człowieku i do niego się odnosi. Samą nazwę tłumaczy się jako "Królewska droga" - więc jest to droga, która prowadzi Głupca (Wędrowca, pytającego) do zrozumienia. Nie jest to "przewodnik", nie jest to "głos podsuwający interpretacje", nie jest to "magiczny przyjaciel który pomaga rozwiązać problemy". Tarot jest neutralny, nie daje prostych odpowiedzi, wymaga zastanowienia i refleksji. A dlaczego "podsuwa" pewne obrazki podczas danych rozkładów? Wg mnie - to jest odpowiedź płynąca z mojego wnętrza na pytanie. Oczywiście, uważam, że karty są "energetycznie żywe", jest w nich zawarta energia, ale bardziej na zasadzie przekaźnika. U niektórych po tej "drugiej stronie" stoi Wyższe Ja, u innych - inne byty i istoty, które podsuwają swoje "3 grosze". Upatrując w Tarocie formy channelingu, należałoby się zastanowić, co w takim razie zrobić z wszelkimi innymi rodzajami pracy z energiami i metodami dywinacyjnymi. Reiki? Jak najbardziej może być zanieczyszczone i szkodzić innym ludziom. Runy? Chyba jeszcze bardziej groźne niż Tarot, bo nie słyszałam, aby ktoś sobie robił skrypty z kart i nosił przy sobie, i aby te szkodziły, a przy Runach zjawisko szkodliwego użycia run jest chyba większości znane (jakie siły w takim razie stoją za Runami?). I najbardziej powszechna forma - modlitwa - w której świadomie zwracamy się do "świętych", "aniołów" itp... Można by jeszcze wymieniać wizualizacje, pracę z wahadłem itd. Bałagan jest w tych wszystkich dziedzinach, ale nie dlatego, że to te formy są złe, ale dlatego, że w danym człowieku są problemy z pracą poprzez określoną formę. A to, że kogoś spotkało nieszczęście podczas pracy z takim albo innym narzędziem... Odpowiedzią są wszelkiego rodzaju blokady energetyczne, złe doświadczenia karmiczne, klątwy, które uruchamiają się podczas pracy z danym narzędziem, bałagan energetyczny w danym człowieku. Tylko tyle i aż tyle... moim zdaniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sosnowiczanin Posted March 29, 2010 Share Posted March 29, 2010 ależ czym wy się przejmujecie to nie wiem. autorem tej tezy jest jeden człowiek, opinia jakich wiele. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ninsig Posted March 29, 2010 Share Posted March 29, 2010 Och, no ja też chciałam wyrazić swoją opinię ;-) Poza tym moje konto zamiera, muszę się trochę poudzielać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sosnowiczanin Posted March 29, 2010 Share Posted March 29, 2010 no, widzę, fajnie że wpadłaś. a to jak w końcu stanęło, kto sprawdza te ezoteryczne zdolności ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tribalbellydancer Posted March 29, 2010 Share Posted March 29, 2010 Proponuję powrócić do tematu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest sheina Posted March 29, 2010 Share Posted March 29, 2010 ja sprawdzam XD szklaną kulę mam.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest alathea Posted March 29, 2010 Share Posted March 29, 2010 (edited) Tj w temacie. Ps. Czy można widzieć aurę bez wtajemniczenia w ezoterykę? Ja widzę na swoich rękach niebieską a obok czerwoną energię. Czasem chyba aura jest przezroczysta. Więc czy to jest aura a może jakaś iluzja? poza sprawdzeniem np. tarotem, mozesz podpytac osoby, ktore maja duze doswiadczenie w czytaniu aury - tam podobno takie rzeczy widac a praktycznie: zaczniej od tego, co juz troche umiesz i rozwijaj nieraz w trakcie pracy nad jednym odkrywasz/zaczynasz rozwijac inne umiejetnosci - tak bylo u np. mnie niektore manifestuja sie od razu, inne jakby "powstaja" w trakcie rozwoju warto jest poszukac osob, ktore maja juz nieco wiecej doswiadczenia i przy ich pomocy skonfrontowac to, co umiesz/widzisz z tym, jak to postrzegaja inni podstawa to doswiadczenie Edited March 29, 2010 by alathea Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Queen Posted March 29, 2010 Share Posted March 29, 2010 Ninsing, bardzo trafnie i ładnie to ujęłaś. Chciałam podziękować, ale mi się funkcja nie wyświetla:) Wyświtliła się, nadrobiłam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts