Mikell Napisano 20 Lutego 2010 Napisano 20 Lutego 2010 Witam wszystkich, długo tu nie byłem i równie długi czas nie pisałem. Właściwie to bywałem, ale nie zostawiałem wpisów. W tytule posta macie rzecz dosyć... Kontrowersyjną. Powiem, że jakiś czas temu i medytowałem, i wywoływałem LD, a nawet zdarzało mi się przechodzić do świata astralnego. Domysły że LD i OOBE to to samo oczywiście są, ale nie na to czas i miejsce. Pisząc medytacja w tytule, nie mam na myśli np. oddechowej, tylko o medytacji z wizualizacją, afirmacją itd. Zauważmy, że wielu ludzi otrzymuje ją w ten sam sposób, w jaki wchodzi się w świat własnego snu. Dla przykładu - kładziemy się (/siadamy), liczymy oddechy wizualizując sobie te liczby, aż w końcu w wyobraźni przenosimy się do spokojnego miejsca, w którym... No właśnie, każdy robi co innego. Jeden siada i wyobraża sobie lepszego siebie, drugi rozmyśla o swoich problemach, a trzeci szuka natchnienia do swoich dzieł artystycznych. Wg. tego opisu (bardzo ogólnego) mogę stwierdzić, ze mimo wszystko LD i medytacja to to samo, jednak wiem, że prawdopodobnie się mylę. Dlaczego? Jaka jest różnica? Pozdrawiam, mikell. Cytuj
sosnowiczanin Napisano 20 Lutego 2010 Napisano 20 Lutego 2010 taka medytacja [jak opisałeś] jest ciągle śnieniem (o miłych i relaksujących sprawach). Medytacja w rozumieniu duchowym, ma inne zadanie - otwarcie się na naturę umysłu, a nie na jego twory (przyjemne i nieprzyjemne stany), one i tak są //abstrahując, nie musisz nikogo przepraszać za nic. takie kalanie się publiczne nie pomaga nikomu Cytuj
Seji7 Napisano 3 Września 2017 Napisano 3 Września 2017 Dla mnie różnica między LD i medytacją polega na tym, że LD jest snem (występuje w fazie REM), zaś medytacja jest procesem uruchamianym na jawie. Odczucia w obu przypadkach są wyraźnie inne (przynajmniej moim zdaniem). Widzę większy związek między LD a OOBE niż między LD a medytacją. W czasie snu nasza dusza w zasadzie przebywa w astralu, podczas medytacji nie. Cytuj
Auegamma Napisano 3 Września 2017 Napisano 3 Września 2017 Witam, Astral? Dusza? Mniemam że masz jakieś źródła naukowe odnośnie ich istnienia. Pozdrawiam, Auegamma Cytuj
Seji7 Napisano 3 Września 2017 Napisano 3 Września 2017 Wiesz, Auegamma, negowanie istnienia duszy i astralu na forum ezoterycznym to jak negowanie istnienia Boga na forum religijnym. Przepraszam za zawracanie głowy. Cytuj
Auegamma Napisano 3 Września 2017 Napisano 3 Września 2017 Witam, Seji7, mylisz się Można być ateistą i praktykować ezoterykę, jak i agnostykiem i naukowcem, ale chyba za mało lat zajmujesz się tymi tematami skoro tego nie rozumiesz, nawet jeżeli samozwańczo twierdzisz że masz ponad 27 lat i od około 20 lat interesujesz się (pod względem filozofii) tematem LD. Pozdrawiam, Auegamma Cytuj
Seji7 Napisano 3 Września 2017 Napisano 3 Września 2017 I co chciałeś tym postem udowodnić? Niczego właściwie o mnie nie wiesz, więc udam, że Twojego komentarza nie było. Cytuj
Auegamma Napisano 3 Września 2017 Napisano 3 Września 2017 Witam, tak samo można potraktować "odgrzewanie tematów", ale skoro unikasz konfrontacji, przynajmniej wiesz że nie masz szans nawet przekazania swoich zacofanych i ograniczonych idei, bo co byś nie wymyślił może być obalone prostym "zdrowym rozsądkiem", chyba że wiesz że nie jesteś nawet w stanie sformułować argumentów które przynajmniej w zarysie miały by popierać Twoje 'wnioski' Pozdrawiam, Auegamma Cytuj
Seji7 Napisano 3 Września 2017 Napisano 3 Września 2017 Nie odpowiadam na posty obraźliwe i zawierające uwagi odnoszące się do osoby udzielającej się na forum. Cytuj
Auegamma Napisano 3 Września 2017 Napisano 3 Września 2017 Witam, udzielam się na forum, zwracając uwagę na szarlatanów i głupców którzy szerzą ciemnotę. Pozdrawiam, Auegamma Cytuj
Seji7 Napisano 4 Września 2017 Napisano 4 Września 2017 Z regulaminu forum: 7. Wszyscy Użytkownicy Forum są równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania. 8. Każdy Użytkownik Forum ma prawo do wyrażania swoich przekonań, w sposób nie naruszający zasad współżycia społecznego. Art.1 Na Forum niedozwolone jest: (w treści postów, na blogach, ChatBoxie, sygnaturach, PW itp) 3. zwracanie się do innych Użytkowników Forum w sposób ich poniżający, wyrażający lekceważenie, pogardę, okazujący własną wyższość 4. Naruszanie zasad współżycia społecznego poprzez narzucanie swojego zdania/ opinii, przez prowokujące wypowiedzi będące powodem konfliktów, przez wywołanie i podsycanie konfliktów między Użytkownikami oraz przez wszelkie inne kontrowersyjne działania, uznane powszechnie za naganne moralnie, nieetyczne lub społecznie szkodliwe. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi