sosnowiczanin Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 Witam :serducho_na: Polecam zapoznanie się z dwoma, świeżutkimi linkami. Biegli s?dowi: Kuria chce zbyt wiele Kard. Dziwisz przestrzega przed dobrami materialnymi - Wiadomo?ci - WP.PL dzisiejszy odcinek sponsorują cyferki : 23, 666, 21, 108. Dziękuję za uwagę. Cytuj
Gość anatemka Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 hehe, jak to punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia Cytuj
tribalbellydancer Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 Bartku urzekło mnie to serduszko. Czy ten temat będzie na zasadzie Twojej osobistej audycji:P? A ten Kardynał nic nowego nie mówi co już nie zostało powiedziane..... Cytuj
caliah Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 A ten Kardynał nic nowego nie mówi co już nie zostało powiedziane..... Dokładnie, nie widzę w tym nic szczególnego. Po prostu wypowiedź umoralniająca. A jeśli miała ona być otoczką w celu wzbudzenia sensacji względem tego drugiego linku, to wydaje mi się, że pomieszałeś gospodarowanie majątkiem, z przesłankami dotyczącymi wartości, którymi powinien kierować się człowiek. Gdyby komukolwiek z czytających ten artykuł bezprawnie odebrano np. kamienicę, z której mógłby się spodziewać określonego dochodu to z pewnością podjąłby takie same kroki w celu odzyskania wartości utraconych. Kościół jest instytucją prowadzącą bardzo szeroką działalność, na którą potrzebuje określonych środków. Tzw. taca, to niewielki ich wycinek, który w żaden sposób nie wystarczyłby choćby na działalność charytatywną w kraju, nie mówiąc już o misjach zagranicznych. Co do opinii biegłych, to z praktyki wiem, że są robione "pod klienta" w związku z czym rozbieżność ta jest naturalna. Dla kupującego, płacącego cena będzie zaniżana, a dla sprzedającego lub wnoszącego określone roszczenia, cena będzie zawyżana. I ot cała prawda o tej "sensacji". Cytuj
tribalbellydancer Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 Najlepiej w tym kraju maja chyba prostytutki w night clubbach Cytuj
Gość anatemka Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 Co nie zmienia faktu, ze od pewnych grup zawodowych oczekuje sie czegos wicej. zwłaszcza od kapłanów, przewodników stada... Cytuj
caliah Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 Co nie zmienia faktu, ze od pewnych grup zawodowych oczekuje sie czegos wicej. zwłaszcza od kapłanów, przewodników stada... Dokładnie tak. Ale jeżeli mamy się już czegoś czepiać, to rozliczajmy ich z ich rzeczywistych grzechów, a nie szukajmy taniej sensacji, która w tym przypadku "wyceniona" była dość wysoko. Ciekawą wręcz ragułą jest zjawisko powszechnego oburzenia, gdy mówi się o pieniądzach w odniesieniu do Kościoła. Jak na razie instytucja ta istnieje w rzeczywistości materialnej i podlega takim samym prawom jak inne jednostki funkcjonujące w świecie materialno-ekonomicznym. Trudno sobie zatem wyobrażać, żeby mogła funkcjonować bez pieniędzy, choć patrząc na niektóre opinie można domniemywać, że ich autorzy przypisują Kościołowi na tyle nadprzyrodzone cechy, że powinien On funkcjonować jedynie na zasadzie osmozy duchowej :> Cytuj
Gość anatemka Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 Caliah, to chyba dlatego, że ludzie widza jakimi samochodami jeździ ich ksiądz probosz, w jakim pięknym domu mieszka, a z ambony nawołuje do ubóstwa, miłosierdzia, dzielenia sie z bliźnimi, oraz straszy, że bogacz do Królestwa Niebieskiego nie wejdzie... Cytuj
caliah Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 Caliah, to chyba dlatego, że ludzie widza jakimi samochodami jeździ ich ksiądz probosz, w jakim pięknym domu mieszka, a z ambony nawołuje do ubóstwa, miłosierdzia, dzielenia sie z bliźnimi, oraz straszy, że bogacz do Królestwa Niebieskiego nie wejdzie... Anatemko, zgadza się niektórzy księża zajmują się nie tym co powinni. Bardziej dbają o swoje prywatne biznesy niż o drogę, do której sie zobowiązali. W takich przypadkach jest to co najmniej naganne. Inna rzecz to fakt, że księża świeccy nie składają ślubu ubóstwa. Obowiązuje on jedynie księży ze zgromadzeń, w których regule takie śluby są. Kolejne sprawa to brak zrozumienia nauki. Może w średniowieczu wtłaczano ludziom, że chodzi o ubóstwo materialne, ale w naukach i opracowaniach, z którymi się zetknęłam znaczenie wyrazu "ubogi" wyprowadzane jest ze zwrotu "być u Boga", a "ubodzy duchem" nie znaczy zacofani lub biedni, ale skromni, pokorni. Owszem duży majątek utrudnia, czasem nawet bardzo poważnie postępy na drodze duchowej, ale nie jest powodem do jakiegokolwiek potępienia , jeżeli nie został zdobyty kosztem czyjejś krzywdy. Hiob np. był człowiekiem niezwykle zamożny i w sposób szczególny wybranym przez Boga. Cytuj
Gość anatemka Napisano 24 Lutego 2010 Napisano 24 Lutego 2010 powiem Ci, że mi osobiście ich zamozność nie przeszkadza. Nikomu nie zazdroszczę pieniedzy, i skoro sa operatywni i potrafia je zdobyć to ok. "Prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne, niż bogaty wejdzie do królestwa niebieskiego" Cytuj
sosnowiczanin Napisano 24 Lutego 2010 Autor Napisano 24 Lutego 2010 (edytowane) caliach, widzę że nie ogarniasz tego tematu. Szkoda. największy po skarbie państwa właściciel ziemi, jawnie sięga po więcej i więcej. Ziemia dla Ko?cio?a pod wi?kszym nadzorem (hihi, pod większym nadzorem, ale i tak co wzięli to ich) Ponieważ, właśnie dzięki wyrąbanej przez tę inststytucję dziurze w prawie, teraz zwracamy (my jako panstwo, wszyscy obywatele) nieruchomości niemcom, oraz jakimś szemranym szlachcicom Ojcowski Park Prywatny? Pozew dawnych w?a?cicieli Jakkolwiek, w tym temacie będę regularnie podawał linki do wydarzeń które zanotowała prasa ogólnopolska w ostatnim czasie, ich pełne skatalogowanie (wszystko poważne gazety, a nie jakiś fakty, nasze dzienniki czy >nie<) zajęłoby kilka lat. Nie mam żadnego emocjonalnego uczucia*, związanego z tym tematem. Podaję po prostu informacje, które każdy z Was może znaleźć gdyby nie wrodzone przekonanie że jakoś to będzie. To już raczej średnio jest mój kraj, więc generalnie mi to zwisa. Co więcej, nie podaję informacji tylko o tej instytucji, w innym miejscu internetu regularnie daję linki do działalności banku Goldman Sachs. Choć na forum przeważają ludzie młodzi, tym bardziej będzie cenne kiedy dowiedzą się kto jest właścicielem, kto ma naprawdę władzę. wtedy, oglądanie jakiś debat politycznych, nabierze gorzkiego, dekadenckiego smaku widowiska klaunów. a, co więcej, wcale nie winię jakoś szczególnie księży. to takie bardzo bardzo bardzo małe trybiki. grubych ryb nikt nie ruszy, chyba że jakaś rewolucja. no, ale po co. * a mógłbym, dziś się dowiedziałem od mego kolegi, że kiedyś kościół przejął budynek przedszkola gdzie uczęszczał. ale zażądali czynszu jak za biura, jak w linku na początku, to do dziś stoi pusty. Więc na pewno chciwość przyniesie owoce. wyjątek od reguły - sprawa którą media polskie nie liznęły nawet, ale ona jest jakaś taka, hmmm straszna, obrazująca powszechną zmowę milczenia. http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,6568 Dziękuję za uwagę. Ten odcinek sponsorowała 4 listna, irlandzka koniczyna. Edytowane 24 Lutego 2010 przez sosnowiczanin Cytuj
caliah Napisano 25 Lutego 2010 Napisano 25 Lutego 2010 powiem Ci, że mi osobiście ich zamozność nie przeszkadza. Nikomu nie zazdroszczę pieniedzy, i skoro sa operatywni i potrafia je zdobyć to ok."Prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne, niż bogaty wejdzie do królestwa niebieskiego" Ten fragment jest odniesieniem do spotkania Jezusa z bogatym młodzieńcem (Mt 19, 23-26), a jego znaczenie najprościej można wyłożyć tak: jeśli pieniądze staną się dla kogoś celem samym w sobie, staną się najważniejsze, tak że przez nie zapomni o rodzinie, przyjaciołach, jeżeli będą one dla niego bardziej cenne niż droga do Boga, to ma przechlapane. Problemem poruszonym w tym fragmencie nie był sam majątek ale nieumiejętność rozstania się z nim, zbytnie przywiązanie do rzeczy materialnych, które i tak przemijają, a jednak zostały postawione wyżej niż chęć zbliżenia się do Boga. Bogactwo niczego nie determinuje - jednak stanowi pokusę, która może wiele przesłonić. Jeżeli bogactwo doprowadzi kogoś do zapomnienia o tym, co dalsze, co nieuchronne i o czym powinien pamiętać - na rzecz ciągłego gromadzenia, kombinowania jak mieć więcej i więcej, jeżeli staje się ono celem samym w sobie, stanie się "Bogiem", a wtedy trudno będzie z niego zrezygnować, to ciężko będzie takiej osobie wejść do Królestwa Niebieskiego. A z bogactwa można bardzo dobrze korzystać - dochodząc i mnożąc je uczciwie, dzieląc się z potrzebującymi, wspierając tych, którzy pomocy potrzebują. caliach, widzę że nie ogarniasz tego tematu. Szkoda.największy po skarbie państwa właściciel ziemi, jawnie sięga po więcej i więcej. I to jest powód, dla którego Kościół nie powinien wnosić o zwrot tego, co mu "skarb państwa" ukradł? Wybacz ale takie podejście to zwyczajny ból "bo ja nie mam, to jemu też się nie należy". Sosnowiczanin, temat ogarniam i to dość dobrze, bo nie tylko od strony teoretycznej. Znam ludzi, którym odebrano majątek, a później go po prostu zniszczono, rozgrabiono lub pozostawiono do zrujnowania, bo już był państwowy, czyli niczyj. Ponieważ, właśnie dzięki wyrąbanej przez tę inststytucję dziurze w prawie, teraz zwracamy (my jako panstwo, wszyscy obywatele) nieruchomości niemcom, oraz jakimś szemranym szlachcicom Czyli prawo Kalego ciągle żywe... No może z drobną parafrazą: Jak Kali ukraść krowę, to dobrze, ale jak Kali musi krowę oddać, to już be. Jak Niemiec, to już mu się jego majątek nie należy? Kurcze, dokładnie jakbym słyszała nacjonalistyczne głosy ze wschodu wypowiadające się nt. majątku, który Polacy pozostawili za Bugiem. A czy to ich wina, że zostali wysiedleni z ziem, na których mieszkali od pradziada? pacjentów w hospicjum, kobiet w domu samotnej matki i bezdomnych w noclegowni zjawisko osmozy duchowej nie nakarmi, bo paliwem energetycznym dla ciał ludzkich jest glukoza, a nie Słowo Boże. Wiesz, tylko o tej sferze działalności Kościoła jakoś się nie mówi, bo to takie niemedialne i nie pomaga w pozbyciu się frustracji, bo zwyczajnie nie można się na tym wyżyć. Cytuj
Gość anatemka Napisano 25 Lutego 2010 Napisano 25 Lutego 2010 Ten fragment jest odniesieniem do spotkania Jezusa z bogatym młodzieńcem (Mt 19, 23-26), a jego znaczenie najprościej można wyłożyć tak: jeśli pieniądze staną się dla kogoś celem samym w sobie, staną się najważniejsze, tak że przez nie zapomni o rodzinie, przyjaciołach, jeżeli będą one dla niego bardziej cenne niż droga do Boga, to ma przechlapane.Problemem poruszonym w tym fragmencie nie był sam majątek ale nieumiejętność rozstania się z nim, zbytnie przywiązanie do rzeczy materialnych, które i tak przemijają, a jednak zostały postawione wyżej niż chęć zbliżenia się do Boga. Bogactwo niczego nie determinuje - jednak stanowi pokusę, która może wiele przesłonić. Jeżeli bogactwo doprowadzi kogoś do zapomnienia o tym, co dalsze, co nieuchronne i o czym powinien pamiętać - na rzecz ciągłego gromadzenia, kombinowania jak mieć więcej i więcej, jeżeli staje się ono celem samym w sobie, stanie się "Bogiem", a wtedy trudno będzie z niego zrezygnować, to ciężko będzie takiej osobie wejść do Królestwa Niebieskiego. A z bogactwa można bardzo dobrze korzystać - dochodząc i mnożąc je uczciwie, dzieląc się z potrzebującymi, wspierając tych, którzy pomocy potrzebują. Dokładnie. Zgadzam sie w 100% procentach. To własnie z tego powodu ludzie sa coraz gorzej nastawieni do księży katolickich. Cytuj
stay_in_light Napisano 26 Lutego 2010 Napisano 26 Lutego 2010 jeżeli patrzysz do zewnątrz - śpisz, jeżeli zwracasz oczy ku środkowi, patrzysz do wewnątrz - budzisz się "C.G. Jung beka chyba tak powiedział ;)" Cytuj
sosnowiczanin Napisano 27 Lutego 2010 Autor Napisano 27 Lutego 2010 to chyba jasne, że Niemcom się te domy nie należą, ponieważ byli nacją odpowiedzialną na zbrodnie wojenne. nacją demokratyczną. ;] El?bietanki sprzeda?y ziemi? na pniu Uczciwie. zakony. działają.... po raz kolejny stary link, no ale cóż. to lepsze niż moje spaczone mentalnie komentarze. Cytuj
Aura Napisano 27 Lutego 2010 Napisano 27 Lutego 2010 Nie wiesz, że samotne matki odżywiają się energią słoneczną? Jasne, że żywią się światłem. W dzisiejszych realiach nie mogą inaczej Cytuj
sosnowiczanin Napisano 27 Lutego 2010 Autor Napisano 27 Lutego 2010 Władze z Białołęki wytknęły także to, że Kościół wycenił ziemię na 30 mln zł (65 zł za m kw.), a komisja to zaakceptowała. Tymczasem samorządowcy twierdzą, że grunt jest wart 240 mln zł. Średnio bowiem ziemia w tej części miasta kosztuje 400-600 zł za metr kwadratowy. szkoda tylko, że musza kraść ... Cytuj
sosnowiczanin Napisano 27 Lutego 2010 Autor Napisano 27 Lutego 2010 proponuję Seid, zainteresuj się podczas najbliższych wyborów, jaką władze w mieście ma biskup hehehe bo widzisz, nie dałem na przykład teraz tego niusa że ktoś tam kradł w caritasie ... dlaczego ? ponieważ to mały pikuś, a nie kradziejstwo strukturalne ;] ważne są struktury, które naciskają na władze w zamian za poparcie w wyborach [i nie robienie szumu], które kryją pedofili etc ... zastanów się ile w naszym kraju jest wyroków na pedofili, i dlaczego nie ma u nas sprawy rayna [czyżby dlatego bo nie ma zjawiska] ? bardzo mnie cieszy że użytkownicy wypowiadajacy się mają dość zrównoważone pojmowanie pieniązków, jakkolwiek ... Cytuj
sosnowiczanin Napisano 27 Lutego 2010 Autor Napisano 27 Lutego 2010 (edytowane) To, że 50% księzy nie zachowuje czystości nie oznacza, że wszyscy sadzają sobie dzieci na kolanach nie mając na sobie sutanny i spodni oczywiście. jednak jeśli system chroni takich typów, to jest tak jakby niezbyt dobry ;] ? właśnie mi o to chodzi - to są całe struktury zmowy milczenia. // na rozluźnienie .... Imperium Ojca Edytowane 27 Lutego 2010 przez sosnowiczanin Cytuj
Regis_ Napisano 27 Lutego 2010 Napisano 27 Lutego 2010 na rozluźnienie .... Imperium Ojca hahaha dosłownie boskie Cytuj
sosnowiczanin Napisano 28 Lutego 2010 Autor Napisano 28 Lutego 2010 pokolenie MP3 http://galerianki.pl/ Cytuj
Gość anatemka Napisano 28 Lutego 2010 Napisano 28 Lutego 2010 masakra... sama nie wiem: biedne czy głupie... Dobrze, że mam syna a nie córke Cytuj
caliah Napisano 1 Marca 2010 Napisano 1 Marca 2010 masakra...sama nie wiem: biedne czy głupie... Moim zdaniem i jedno i drugie. Wychowane przez galerie... Rodzice nie mieli czasu, bo właśnie leciał 4867 odcinek "czegoś tam", na 56 levelu właśnie miał być check point. Cytuj
Regis_ Napisano 1 Marca 2010 Napisano 1 Marca 2010 masakra...sama nie wiem: biedne czy głupie... A ja bym stwierdziła, że coś z ich psychiką jest nie tak:chytry: a czynniki są różne... Cytuj
sosnowiczanin Napisano 9 Marca 2010 Autor Napisano 9 Marca 2010 (edytowane) Usunięto z powodu naruszenia Regulaminu Działu Edytowane 9 Marca 2010 przez Wiedźmin Cytuj
sosnowiczanin Napisano 9 Marca 2010 Autor Napisano 9 Marca 2010 w porządku. to zrobię premierowy wpis na b(l)ogu. Cytuj
sosnowiczanin Napisano 11 Marca 2010 Autor Napisano 11 Marca 2010 ten art jest wart umieszczenia go, ponieważ bardzo dobrze wyraża to co myślę - kościół jako kolejna korporacja, Skandale pedofilskie w Ko?ciele to spisek maso?ski? - Wiadomo?ci - WP.PL Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi