Skocz do zawartości

Onyks - kamień czarnoskiężników i magów

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jaga_Wiedzma
Napisano (edytowane)

Onyks to piękny kamień, ja osobiscie najbardziej lubię czarne onyksy. Niektórzy uznają go za talizman dla astrologicznych koziorożców.

Osobiście nie uznaję dobierania kamieni do znaków zodiaku.

Z doświadczenia też wiem, ze onyk, zwłaszcza właśnie czarny to kamień magów i czarnoksiężników, a także kamień samotności. Wynika to z faktu, ze onyks pomaga nam wyciszyć się i zagłębić w siebie usuwajac z naszego zycia, to, co moze nam to zagłębianie się w siebie zakłócić. Także ludzi. U mnie sprawdziło się kilka razy, totez kiedy rodziło się uczucie i zawiazywał związek, chowałam onyks głęboko do pudełka z solą. A jeśli ów zwiazek stawał się toksyczny... No cóż, wydobywałam z soli onyks - naprawdę działa.

A co mówią i piszą o onyksie inni? Ponizej to co wyszperałam w necie (wybaczcie lenistwo nie chce mi się pisać samej wszystkiego :lol: )

nyks symbolizuje siłę i moc - pozwoli Ci stać się Panią swojego Losu.

Pogłębia poczucie kontroli nad swoim życiem, obdarza takimi cechami jak: determinacja, wytrwałość, odwaga i stanowczość. Daje siłę ludziom, którzy są narażeni na ekstremalny stres - emocjonalny i umysłowy, jest również pomocny przy podejmowaniu decyzji. Przynosi równowagę ciału i umysłowi i zapewnia moc psychiczną. Ułatwia zmianę nawyków, eliminuje negatywne myślenie a także wyostrza zmysły. Uważany jest za kamień przynoszący duchową inspirację i jasność umysłu - pomaga wyciszyć emocje i łatwiej nad nimi panować.

Niezwykle pomocny dla ludzi, którzy mają tendencję do rozpamiętywania dawnych relacji czy wydarzeń i z tego powodu nie mogą iść naprzód - uwalnia od przeszłości, ale również pomaga zakończyć nieszczęśliwe czy toksyczne związki. Dzięki jego działaniu łatwiej zmienić przekonania czy wzorce, które już nam nie służą. Ochrania przed negatywą energią, psychicznymi atakami i niekorzystnymi wpływami. Nadaje się dla ludzi osłabionych, ze skłonnością do irytacji - pozwala uwolnić się od niekorzystnych emocji, takich jak cierpienie, żal czy smutek. Również przydatny przy pozbywaniu się uczucia osamotnienia i izolacji. Przyciąga szczęście i pomyślny los.

Onyks jest pomocny przy leczeniu dolegliwości skóry, pomaga przy zainfekowanych ranach takich jak: infekcje grzybiczne, zapalenia skóry a nawet poparzenia słoneczne. Wzmacnia zęby i kości, regeneruje serce i nerki a także pomaga przy epilepsji. Ponadto ma korzystny wpływ na wzrok, jest stosowany przy leczeniu jaskry.

Moc kamieni - Onyks - Jubiler.pl - sklep z bizuteria

Onyks - cenna odmiana agatu o równoległym ułożeniu warstw, na przemian białej i czarnej.

Nazwa pochodzi z greckiego onix i oznacza pazur (paznokieć, racica): nawiązuje do twardości, wyglądu i ostrych krawędzi tego minerału..

Biało-czarny onyks jest często nazywany zwyczajnym, arabskim lub czarnym.Onyks występuje również w kolorze zielonym i białym. Kamień szlachetny przynależący do znaku Koziorożca.

Znany już w starożytności. To właśnie onyksu najczęściej używano do wyrobu kamei i pieczęci.

Obecnie wykonuje się z niego miniaturowe rzeźby i intaglia, szlifuje w formie paciorków. Jest doskonałym materiałem do inkrustacji. Stanowi poszukiwany kamień kolekcjonerski, a także jubilerski i ozdobny.

Od czasów starożytnego Egiptu onyks barwiono, aby podkreślić jego barwę. Większość onyksów wytwarzano zanurzając agat w roztworze cukru, a następnie podgrzewając go w kwasie siarkowym, aby zwęglić cząsteczki cukru. Już w starożytności uważano onyks za kamień szczególnie szczęśliwy i właśnie z tego minerału wykonana była osobista pieczęć cesarza Chin (poddanym cesarza zabroniono posługiwać się tym samym kamieniem pod karą śmierci).

Onyks ? Wikipedia, wolna encyklopedia

Artykuł: Onyks, kamień dla odważnych: Onyks, kamie? dla odwa?nych - Talizmany - Horoskop - Wieszjak.pl

Pozdrawiam

Edytowane przez Jaga_Wiedzma
korekta
Napisano (edytowane)

Ciekawe. Od siebie mogę jeszcze dodać, że czarny onyks jest pożyteczny dla osób mających trudności z koncentracją, cierpiących na złe sny i lęk przed ciemnością, zarówno w domu jak i w podróży. W pracy czarny onyks pomaga bez zdenerwowania bronić swojego stanowiska w sporze lub w obliczu niesprawiedliwej krytyki, zwłaszcza ze strony zwierzchnika. Chroni zwierzęta wypuszczane na dwór nocą (może w formie kamyczka w obróżce).

Kolor świecy: biel;

Czakra: korzenia ;

Zioła, kadzidła, olejki: aloes, kopal, paczula, cyprys;

Kwiaty: kwitnący bluszcz, dzika wiśnia, szarotka;

Anioł: Semakiel.

Kamień doładowuje się wystawiając go na słońce.

(Informacje z książki )

Osobiście na własnej skórze jeszcze nie wypróbowałam działania. Ten temat dopiero mi przypomniał, że mam onyks w domu.

Pzdr ; )

Edytowane przez Pentagramma
Gość Jaga_Wiedzma
Napisano

Ja z doswiadczenia powiem, ze potwierdzam co o onyksie napisałaś i co podałam wyzej. A na marginesie to teraz według horoskopu Majów mamy właśnie okres patronatu onyksa. I ja sie w onyksie urodziłam :)

Napisano

dzieki za info, tyle ze dalej nie rozumie, to jesli jestem posiadaczka onyksu znaczy ze nie znajde sobie partnera?

na mnie osobiscie bardzo pozytywnie dziala dodajac mi enegrii a przedewszystkim wycisza, uspokaja, tyle ze o tym dzialaniu na samotnosc mnie dobija informacja...

pozdrawiam

Gość Jaga_Wiedzma
Napisano

Napisałąm to wyżej. Onyks wycisza, uspokaja i pozwala się zagłębić w siebie. Sprzyja medytacji i rozwojowi duchowemu. To niestety nie zawsze idzie w parze z trwaniem w związku. Być może znajdziesz kogoś kto Ci w tym pomoze i wówczas onyks "nie przegoni" partnera. Co do chwili obecnej, nie dam Ci odpowiedzi czy znajdziesz partnera czy nie.

Moje doświadczenie z onyksem jest takie jakie jest. "Uwalniałam" lub nabywałam onyks, kończył się związek.

Może po prostu dozuj sobie obcowanie z onyksem. potzrebujesz ciszy i spokoju korzystaj z onyksu ale po tem chowaj go.

• 3 lata później...
Napisano
Napisałąm to wyżej. Onyks wycisza, uspokaja i pozwala się zagłębić w siebie. Sprzyja medytacji i rozwojowi duchowemu. To niestety nie zawsze idzie w parze z trwaniem w związku. Być może znajdziesz kogoś kto Ci w tym pomoze i wówczas onyks "nie przegoni" partnera. Co do chwili obecnej, nie dam Ci odpowiedzi czy znajdziesz partnera czy nie.

Moje doświadczenie z onyksem jest takie jakie jest. "Uwalniałam" lub nabywałam onyks, kończył się związek.

Może po prostu dozuj sobie obcowanie z onyksem. potzrebujesz ciszy i spokoju korzystaj z onyksu ale po tem chowaj go.

Właśnie sprawiłam sobie onyks. Przystępuje właśnie do oczyszczania go i myślałam,aby oczyścić go w roztworze wody z solą,albo zasypać solą( zwykła nie morską),a później umyć pod bieżącą wodą oczyścić z soli ,czy dobrze,czy tak może być?? Jeżeli chodzi o energetyzowanie to na pierwszy raz tego raczej nie zrobie,bo trzeba go wystawić na słońce,a teraz go nie ma.

Wszyscy piszą,ąby onyks dozować i chować go.Ale gdzie mam go schować w jakiś konkretny izolator? czy włożyć do pudełeczka i po prostu niech tam sobie jest.

Co to znaczy ukierunkować energie do kamyka? Jak to zrobić? Mam trudności z koncentracja,a jak już myśle na jeden temat to zaraz przychodzą inne myśli niekontrolowane.

Czyli co?Może powiem - pragne zaprogramowac ten kamyk na ,np. rozładowanie napięcia,równowagi psychicznej z racji tego ,że rozpamiętuje dużo rzeczy z przeszłości.

Jeśli chodzi o oczyszczanie to można zakopać go też w ziemi ,na cmentarzu można przy grobie babci,albo kogokolwiek kogo znałam?? PROSZĘ O ODPOWIEDŹ :) z góry dziękuję :) :)