Skocz do zawartości

Kwestia imienia Boga

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
każdy tłumaczy to tak jak rozumie... bóg jest jeden w mnogości :lol: od ciebie zależy jak będziesz go postrzegał.

.

A jak patrzysz na to ty? Jestem również ciekawy jak patrzą na to inni użytkownicy tego forum.

i Jahwe to u żydów.

Jahwe ewentualnie Jehowa, jestem bogiem zarówno chrześcijan jak i żydów, tylko że żydzi nie uznali Jezusa. nawet w Biblii pisze Jahwe. Znam się trochę na tym.

"... i święć się imię twoje..." Katolicy, którzy są większością w religii chrześcijańskiej, nie zastanawiają się nad swoją religią i nie czytają Pisma Świętego, a jak już zaczną to robić przestają być katolikami, bo widzą, że ta cała wiara nie trzyma się kupy.

Napisano

nie powiem jak ja widzę boga bo to akurat moja sprawa :chytry:

a co do imienia boga.. z tego co pamiętam chrześcijanie nie używają imienia boga.. i go nie znają ... bo jest zbyt potężne czy jakoś tam sobie... o...

Napisano
a co do imienia boga.. z tego co pamiętam chrześcijanie nie używają imienia boga.. i go nie znają ... bo jest zbyt potężne czy jakoś tam sobie... o...

Chrześcijaństwo opiera się wyłącznie na Biblii a w Biblii nic takiego nie pisze, a imię boga - Jahwe jest użyte wielokrotnie, kilka tysięcy razy.

Napisano

Tak naprawdę Bóg to przepełniające nas uczucie radości ,to Miłość ,Bóg jest poza dostępem rozumu ludzkiego , lecz każdy w sercu własnym go odnajdzie ,i od tej pory taki człowiek będzie widział Boga wszędzie .

Napisano

Jest taki cytat w Biblii(teraz go nie przytocze bo go nie pamietam), ze Bog jest jeden, ale ma wiele imion. Cos w tym stylu.

Napisano

Adonai, co po hebrajsku znaczy Pan

niektóre imiona boga z trzech tysięcy

rafii,latif,hasib,hakim azim mani,salam

• 1 miesiąc temu...
Napisano

W Biblii, w ks. Rodzaju o ile dobrze pamiętam, występuje jeszcze Elohim.

• 2 lata później...
Gość Gracjan85
Napisano (edytowane)

Bóg niema imienia dla tego w Biblii przedstawia się jako "Jestem który jestem".

Edytowane przez Gracjan85