DET Posted March 23, 2010 Share Posted March 23, 2010 Isztar- czemu to imię zostało wymienione w książce Howarda Stantona Leveya? Jestem w szkole plastycznej i od razu skojarzyło mi się to z brama. Czy słusznie? Zbieżność nazw i o ile się nie mylę terenu oddziaływania bogini nieco mnie intryguje. Przeglądałam trochę forum i nie ma za bardzo informacji na temat tego bóstwa/demona czy jak to zwać. Z góry zaznaczę ze mam dostęp do Wikipedii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sosnowiczanin Posted March 24, 2010 Share Posted March 24, 2010 Ale dlaczego dajesz tą wspaniałą Boginię do działu demonologia ? kto następny, ADNI ? brama isztar ro jedna z rzeczy w starożtności omawianych w szkole ... Sama zaś Bogini to kolejna emanacja Wielkiej Bogini - Matki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DET Posted March 24, 2010 Author Share Posted March 24, 2010 Czemu? A no właśnie nie wiem czemu. Czemu ją umieścił w biblii satanistycznej? Czy miał ku temu jakieś inne przesłanki aby nazwać ja demonem prócz tego ze dla kk wszystko demon? Bramę omawia się w szkole ale bardziej rozwodzi się nad "fantastycznością fantastycznych" stworzeń niż nad związaniem bramy z jakimś tam bóstwem wiec w efekcie nie wiem zwykła zbieżność nazw czy brama została wybudowana np w hołdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest User2 Posted March 25, 2010 Share Posted March 25, 2010 A w jakim kontekście/sensie użył tego słowa "Isztar"?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sosnowiczanin Posted March 26, 2010 Share Posted March 26, 2010 Czy miał ku temu jakieś inne przesłanki aby nazwać ja demonem prócz tego ze dla kk wszystko demon? bingo !!!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DET Posted March 29, 2010 Author Share Posted March 29, 2010 tak myślałam ale jakoś trudno mi było zaakceptować tą możliwość, zdawało mi się ze jak mowie ze opozycja się nie zna to nie opieram tego co tworze na jej wymysłach w sumie trochę szkoda, chwilami książka była zabawna dziękuje i przepraszam za to zawracanie ... niby co z brama w dalszym ciągu nie wiem nie wiem, ale może to będzie motywacja żeby trochę pogrzebać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Azar Posted May 4, 2010 Share Posted May 4, 2010 Brama Isztar wniesiona była za czasów Nabuchodonozora II i poświęcona była tejże bogini, ISHTAR. Stąd związek, a jak wiemy wiele bóstw asyryjskich, a także egipskich zostało przez LaVeya potraktowane jako aspekty "Szatana". (chociażby staroegipski Thot). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaos Posted May 28, 2010 Share Posted May 28, 2010 Czy miał ku temu jakieś inne przesłanki aby nazwać ja demonem prócz tego ze dla kk wszystko demon? Nie każdy demon jest "zły" w naszym tego słowa rozumieniu(demony są złe jak i dobre). Właśnie kk sprawiło że demon zaczął oznaczać wyłącznie "złe" byty. Jak napisał Azar LaVey powpisywał wszystkich bogów których mógł uznać za "aspekty" szatana(nie tylko asyryjskie i egipskie, znalazł sie tam również aztecki bóg Tezcatlipoca). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest User2 Posted May 29, 2010 Share Posted May 29, 2010 Jeśli chodzi o podział charakterów demonów i arcydemonów to jak na razie dla mnie najdoskonalszym podziałem jest podział dokonany przez Salomona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaos Posted May 29, 2010 Share Posted May 29, 2010 No... jest dość...ustrukturyzowany;p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts