Jump to content

Wisiorek - znaczenie i zestawienie run

Sleepwalker74

Recommended Posts

Witam.

Runami zacząłem interesować się dopiero niedawno i mam w związku z nimi pytanie. Otrzymałem w prezencie wisiorek - młot Thora z wygrawerowanym napisem runicznym. Z tego co się orientuję - jest to chyba futhark anglosaski. Czy ktoś może mi podać nazwę i znaczenie trzeciej runy? Nie mogę się jakoś nigdzie do tego dokopać. Co sądzicie o takim zestawieniu znaków?

Pozdrawiam

Bardzo dziękuję za link. Chciałbym jeszcze zapytać - czego może dotyczyć wygrawerowany na nim skrypt? Jak go zinterpretować? Czy to dobre zestawienie run?

• 1 month later...

Ten młotek to typowy gadżet dla fanów cięższej muzyki, jak zresztą wszystkie produkty na stronie producenta: Ul13 Alchemy : Urban Accessories. Można tam też przeczytać opis właśnie tego młotka: culpted bone Thor's Hammer, featuring 'ROCK' in runic characters and a natural 'jasper snakeskin' cabochon stone.

Trochę mi sie tu coś nie zgadza... Jeżeli założyć, że projektant posłużył się futhorkiem anglosaskim to owszem, 3 pierwsze znaki można odczytać jako "ROC" natomiast czwarty już nie. Czwarty znak to coś w rodzaju "ï". Na pewno nie jest to anglosaskie "K". Dlatego nie wiem co autor miał na myśli, ale biorąc pod uwagę fakt, iż jest to sklep rockowo-gotycki, a w opisie produktu twierdzą, że napis oznacza "ROCK" - to można przyjąć, że wisiorek ma po prostu dobrze, klimatycznie wyglądać a nie coś głębszego znaczyć. Owszem, można by to odczytać jako skrypt: Raido, Othala, Kenaz, Eihwaz - ale to będzie trochę naciągane, jak dorabianie, za przeproszeniem, kuśce uszu :> Bo po prostu widać, że to jest ozdoba a nie żadna replika czy talizman.

Jeżeli natomiast byłby to skrypt intencyjny to wg mnie sprawował by się całkiem nieźle, kombinacja mi się podoba - chociaż podobałaby mi się bardziej w futharku starszym :-) O poszczególnych runach możesz sobie poczytać w odrębnym dziale forum, nie będę tego tutaj interpretować, z przyczyn opisanych powyżej.

A młotek zawsze można oczyścić, uświęcić i nosić na zdrowie :>