Jump to content

Talizmany

momoko

Recommended Posts

Hey

Czy osoba wierząca może mieć jakieś talizmany ? Czy to jest niezgodne z religią ? Pytam o to ponieważ słyszałam że talizmany należą do zła.

Przed czym mogą chronić talizmany ?

P.S. Jeśli to zły dział to przepraszam.

Jak oddasz złu, to będą należały do zła. Tylko wtedy już osoba wierząca nie będzie ich miała : P

Nie wiem czy to zgodne z religią, zależy od interpretacji..ale księża mają różańce i krzyże, więc i KK nie ma nic przeciw. O jaką religię chodzi?

Dział dobry, tylko pytanie nieprecyzyjne a i już zadane wielokrotnie...

Guest anatemka
Czy osoba wierząca może mieć jakieś talizmany ?

ale w co?

Katolik nie może nosic talizmanów ani amuletów, nic prócz krzyza, wszelkiej masci medalików, szkaplerzy i różańca...

ale noszenie czegos ponad jest grzechem.

/paranoja/

• 3 weeks later...
ale w co?

Katolik nie może nosic talizmanów ani amuletów, nic prócz krzyza, wszelkiej masci medalików, szkaplerzy i różańca...

ale noszenie czegos ponad jest grzechem.

/paranoja/

A symbol trójcy (zwany też okiem Boga?)

Guest Cuk-Ru Pud'Ru

Ja myślałem że znajdę tutaj konkretny opis, skoro jest w tytule Talizman,sądziłem że ktoś coś napisał o talizmanie i różnicy między talizmanem a amuletem.

Jak się wykonuje talizman a jak amulet;] Czy są jakieś bardziej i mniej właściwe dni do sporządzania talizmanów bądź amuletów w zależności od intencji robiącego.

Talizman z tego co właśnie sobie czytam,to "przedmiot oddziałujący swoim kształtem a amuletem może być wszystko,nawet kamyczek".

"Talizmany należy chować a amulety wystawiać na widok publiczny"...tak sobie myślę,skoro talizman potrzebuje konkretnego kształtu to jak mam wybrać kształt dla runy Dagaz która ma mnie chronić w czasie praktyk...okultystycznych?Myślałem o okręgu ale coś czuję ze się mylę,pewnie talizman musi być kanciasty;]