doro Napisano 1 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2007 Można zrobic tak: Pomidory przekroić na pół, położyć na nie kostki fety i zalać sosem czosnkowym (jogurt naturalny, majonez, czosnek i jeszcze ewentualnie koperek, poza tym oczywiście sól, pieprz). Proste, ale naprawdę bardzo dobre :grin: Nawet się tego nie spodziewałam, dopóki nie zostałam tym poczęstowana. Odkryłam też ostatnio pomidory z mozarellą i listkami bazylii. A robię to tak: kroje pomidory w plastry, kładę na to bazylię (cały liść, lub pół), a na to plaster mozarelli. Oczywiście do tego sól i pieprz. Można to też polać sosem, takim jak pisałam powyżej. To są tak proste rzeczy, że możliwe, że wszyscy to znają. Piszę jednak o tym, bo często się zdarza, że zapominamy jak smaczne mogą być proste potrawy. Chociaż w tym przypadku to nawt nie potrawy, ale raczej przystawki, które można podać z jakimś mięskiem, np. z grilla. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aR Napisano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Pomidory przekroić na pół, położyć na nie kostki fety i zalać sosem czosnkowym (jogurt naturalny, majonez, czosnek i jeszcze ewentualnie koperek, poza tym oczywiście sól, pieprz). W jakich proporcjach robisz sos? Ja zazwyczaj robię z serkiem homogenizowanym naturalnym, ma wtedy intesywniejszy smak. A rozrabiam w proporcjach pół na pół. Nie dodaje ani soli ani pieprzu, jedynie czosnek i mnóstwo oregano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doro Napisano 2 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 W jakich proporcjach robisz sos? Hmmm, szczerze powiedziawszy nie wiem :grin: Robię tak, żeby było dobrze. Na oko i próbję, czy to mi pasuje. Tak samo z czosnkiem i wszystkim innym. Tyle :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajka Napisano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Można i tak :mrgreen: Pomidorom skroić wierzchnią część, tę od łodyżki, wydrążyć łyżką miękki miąższ i wypełnić farszem np tuńczyk w oleju, roztarty na paste, przyprawiony i wymieszany z zielonym groszkiem, poprostu pycha :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doro Napisano 2 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 poprostu pycha :mrgreen: Mmmm, domyślam się :grin: Pomidory i tuńczyk pasuja do siebie. Pomyślałam sobie właśnie, że możnaby jeszcze tą pastę, będącą farszem, zmieszać z jajkiem- ugotowanym na twardo, rzecz jasna :grin: Co ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajka Napisano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Nie lubię przesadzać ze składnikami :mrgreen: zrobiłabym drugą pastę z jajek, odrobiny majonezu, bazyli, oczywiście świeżej i odrobiny startego cheddara :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doro Napisano 3 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 No, bajeczko, i znów nowy pomysł! A czemużby nie? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boadicea Napisano 4 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Mozzarella, pomidory i bazylia to najsłynniejsza z klasycznych włoskich przystawek Ale koniecznie polane olwą z oliwek i aceto balsamico (di Modena - najlepiej ) A do faszerowanych pomidorów polecam farsz kminkowo-cebulowo-serowy (przysmażona cebulka, ser biały (może być i feta ) kminek i przyprawy do smaku. Tyle że czosnku ograniczona ilosc - ma dominować kminek ) Albo można tymże farszem posmarować należniki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to pomidory, polać wszystko w/w sosem koperkowo-majonezowo-czosnkowym i zapiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doro Napisano 4 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 I jeszcze coś mi się przyponiało :grin: Pomidory pokroić w kostkę (taką większą kostkę lepiej, bo raz pokroiłam drobno i wszystko mi się rozpaćkało), dodać drobno posiekany lub wyciśnięty czosnek, natkę pietruszki, pieprz, sól i olej lub oliwę. Do tego podać chleb podpieczony w tosterze lub na patelni. Pomidorki nałożyć na chlebek i zjeść ze smakiem :grin: Chleb można jeszcze posmarować masłem jak ktoś lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.