Jump to content

Pomidory z...


doro
 Share

Recommended Posts

Można zrobic tak:

 

Pomidory przekroić na pół, położyć na nie kostki fety i zalać sosem czosnkowym (jogurt naturalny, majonez, czosnek i jeszcze ewentualnie koperek, poza tym oczywiście sól, pieprz).

Proste, ale naprawdę bardzo dobre :grin: Nawet się tego nie spodziewałam, dopóki nie zostałam tym poczęstowana.

 

Odkryłam też ostatnio pomidory z mozarellą i listkami bazylii. A robię to tak:

kroje pomidory w plastry, kładę na to bazylię (cały liść, lub pół), a na to plaster mozarelli. Oczywiście do tego sól i pieprz. Można to też polać sosem, takim jak pisałam powyżej.

 

To są tak proste rzeczy, że możliwe, że wszyscy to znają. Piszę jednak o tym, bo często się zdarza, że zapominamy jak smaczne mogą być proste potrawy. Chociaż w tym przypadku to nawt nie potrawy, ale raczej przystawki, które można podać z jakimś mięskiem, np. z grilla.

:grin:

Link to comment
Share on other sites

Pomidory przekroić na pół, położyć na nie kostki fety i zalać sosem czosnkowym (jogurt naturalny, majonez, czosnek i jeszcze ewentualnie koperek, poza tym oczywiście sól, pieprz).

 

W jakich proporcjach robisz sos? Ja zazwyczaj robię z serkiem homogenizowanym naturalnym, ma wtedy intesywniejszy smak. A rozrabiam w proporcjach pół na pół. Nie dodaje ani soli ani pieprzu, jedynie czosnek i mnóstwo oregano. :wink:

Link to comment
Share on other sites

W jakich proporcjach robisz sos?

Hmmm, szczerze powiedziawszy nie wiem :grin: Robię tak, żeby było dobrze. Na oko i próbję, czy to mi pasuje. Tak samo z czosnkiem i wszystkim innym. Tyle :grin:

Link to comment
Share on other sites

Można i tak :mrgreen: Pomidorom skroić wierzchnią część, tę od łodyżki, wydrążyć łyżką miękki miąższ i wypełnić farszem np tuńczyk w oleju, roztarty na paste, przyprawiony i wymieszany z zielonym groszkiem, poprostu pycha :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

poprostu pycha :mrgreen:

Mmmm, domyślam się :grin: Pomidory i tuńczyk pasuja do siebie. Pomyślałam sobie właśnie, że możnaby jeszcze tą pastę, będącą farszem, zmieszać z jajkiem- ugotowanym na twardo, rzecz jasna :grin:

Co ty na to?

Link to comment
Share on other sites

Nie lubię przesadzać ze składnikami :mrgreen: zrobiłabym drugą pastę z jajek, odrobiny majonezu, bazyli, oczywiście świeżej i odrobiny startego cheddara :cool:

Link to comment
Share on other sites

Mozzarella, pomidory i bazylia to najsłynniejsza z klasycznych włoskich przystawek :D

Ale koniecznie polane olwą z oliwek i aceto balsamico (di Modena - najlepiej :D)

 

A do faszerowanych pomidorów polecam farsz kminkowo-cebulowo-serowy (przysmażona cebulka, ser biały (może być i feta :D) kminek i przyprawy do smaku. Tyle że czosnku ograniczona ilosc - ma dominować kminek :D)

 

Albo można tymże farszem posmarować należniki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to pomidory, polać wszystko w/w sosem koperkowo-majonezowo-czosnkowym i zapiec

Link to comment
Share on other sites

I jeszcze coś mi się przyponiało :grin:

 

Pomidory pokroić w kostkę (taką większą kostkę lepiej, bo raz pokroiłam drobno i wszystko mi się rozpaćkało), dodać drobno posiekany lub wyciśnięty czosnek, natkę pietruszki, pieprz, sól i olej lub oliwę. Do tego podać chleb podpieczony w tosterze lub na patelni. Pomidorki nałożyć na chlebek i zjeść ze smakiem :grin: Chleb można jeszcze posmarować masłem jak ktoś lubi.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...