Halsey Napisano 2 Sierpnia 2007 Napisano 2 Sierpnia 2007 To mój pierwszy post na tym forum. Witam się i pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów. A moja prośba jest chyba dość nietypowa. Otóż przymierzam się do napisania opowiadania. Opisując pokrótce, chodzi w nim o zabicie pewnej historycznej postaci celem stworzenia alternatywnej wersji historii. Z grubsza znana jest trasa podróży, podczas której można dokonać ataku na tego kogoś - zajął się tym "klasyczny" wywiad. Natomiast "konwencjonalnymi" środkami nie można ustalić dokładniejszego (godzinnego, minutowego) "rozkładu jazdy" naszego celu?*. I stąd pytanie: czy istnieje metoda, sztuka, dziedzina - za pomocą której można by tego dokonać? Pewno tak - lecz jaką zalecilibyście szczególnie? Pytam, ponieważ chciałbym to opisać możliwie najkompetentniej. Jeżeli zaś ktoś mógłby coś poradzić, jednak opisanie szczegółów za długo by zajęło - proszę chociażby o podanie (w miare możliwości dostępnej) literatury. Pozdrawiam. * Idealne byłoby określenie w rodzaju : takiego a takiego dnia, o takiej a takiej godzinie, zginie w tej a tej okolicy. Cytuj
Halsey Napisano 3 Sierpnia 2007 Autor Napisano 3 Sierpnia 2007 Halsey bardzo mnie zaintrygowales/as (jaka plec u Ciebie? ) Intrygująco męska, hehehe... Przyznam jednak, ze nie wiem o co Ci chodzi. Przypuszczam, ze o to, czy istnieje mozliwosc poznania trasy przejazdu za pomoca np. zdolnosci paranormalnych? Mniej więcej - X startuje samolotem z miejsca Y o godzinie Z w znanym kierunku. A moglbys zdradzic szczegoly o jaka postac chodzi i ogolny szkic opowiadania? Wolałbym nie - zdradzanie szczegółów przed napisaniem całości odbiera część radochy z pisania. Możw mogłabym w czymś pomóc... Byłbym wdzięczny. Pozdrawiam. Cytuj
uitlaat00 Napisano 4 Sierpnia 2007 Napisano 4 Sierpnia 2007 Fajne Propozycja : jeden z pracownikow "klasycznego" wywiadu zostaje teleportowany do czasow w ktorych zyje "osoba historyczna" celem wszczepienia mikroskopijnego chipu, dzieki ktoremu system GPS ( juz w naszych czasach ) okresli dokladna pozycje celu. To przyszlo mi do glowy jako dosyc proste i skuteczne rozwiazanie. Pozdrawiam Cytuj
Halsey Napisano 5 Sierpnia 2007 Autor Napisano 5 Sierpnia 2007 jeden z pracownikow "klasycznego" wywiadu zostaje teleportowany do czasow w ktorych zyje "osoba historyczna" celem wszczepienia mikroskopijnego chipu, dzieki ktoremu system GPS ( juz w naszych czasach ) okresli dokladna pozycje celu. To przyszlo mi do glowy jako dosyc proste i skuteczne rozwiazanie. Dzięki, lecz niestety nie pasuje. Podróży w czasie nie brałem pod uwagę. Atak ma mieć miejsce podczas II wojny światowej. Pozdrawiam. Cytuj
uitlaat00 Napisano 7 Sierpnia 2007 Napisano 7 Sierpnia 2007 Proponuje ci ruch jednostajny ktory mozna wyliczyc srednia np: przez 50km X jedzie z predkoscia 50km/h pozostale 50km z predkoscia 70km/h dodaj podziel przez dwa wyjdzie ci srednia , jesli masz wiecej danych sumuj i dziel przez ilosc zmienianych predkosci i skorzystaj ze wzoru ponizej: S = v ∙ t - droga równa się prędkość razy czas. gdzie: S - przebyta droga (w układzie SI w metrach m) v - prędkość ruchu (w układzie SI w m/s) t - czas ruchu (układzie SI w sekundach s) moze tu cos poskladasz - powodzenia Cytuj
Halsey Napisano 8 Sierpnia 2007 Autor Napisano 8 Sierpnia 2007 A można prosić o instrukcję obsługi dowcipu? Ja człek prosty, nieuczony... Cytuj
Halsey Napisano 8 Sierpnia 2007 Autor Napisano 8 Sierpnia 2007 Tak, to przez te studia. :mrgreen: Cytuj
uitlaat00 Napisano 13 Sierpnia 2007 Napisano 13 Sierpnia 2007 A wiec chodzi mi o to ze: X wyjezdza np z Poznania o godz 14 ma do przebycia powiedzmy 400km przez 50 km jedzie z predkoscia 80/h nastepnie pokonuje 100km jadac 70km/h pozostale km czyli 250 przejszdza z predkoscia 100km/h Pan X pokonal droge 400km ze srednia predkoscia 80+70+100=250:3= 83,3km/h teraz trzeba podstawic do wzoru: S = v ∙ t S - przebyta droga tj 400km v - prędkość ruchu 83,3km/h t - czas ruchu ? a wiec : t= S:v t= 400: 83,3 t=4,8 godz i twoj pan X jest w miejscu wyznaczonym przez ciebie Ale w zwiazku z tym ze bardzo ogolnie napisales o co ci chodzi byc moze taki sposob obliczenia km czasu itd nie jest odpowiedni do twojej ksiazki, zycze powodzenia Ps : jesli bedziesz potrzebowal inf. z zakresu II wojny swiatowej chetnie pomoge :smile: Cytuj
Halsey Napisano 17 Sierpnia 2007 Autor Napisano 17 Sierpnia 2007 A wiec chodzi mi o to ze: X wyjezdza np z Poznania o godz 14 ma do przebycia powiedzmy 400km przez 50 km jedzie z predkoscia 80/h nastepnie pokonuje 100km jadac 70km/h pozostale km czyli 250 przejszdza z predkoscia 100km/h Pan X pokonal droge 400km ze srednia predkoscia 80+70+100=250:3= 83,3km/h teraz trzeba podstawic do wzoru: S = v ? t S - przebyta droga tj 400km v - prędkość ruchu 83,3km/h t - czas ruchu ? a wiec : t= S:v t= 400: 83,3 t=4,8 godz i twoj pan X jest w miejscu wyznaczonym przez ciebie Nie zrozumieliśmy się. Nie posiadamy informacji o godzinie wylotu. To ją należy przepowiedzieć. Reszta jak napisałeś - jest banalnei prosta. jesli bedziesz potrzebowal inf. z zakresu II wojny swiatowej chetnie pomoge :smile: Poszukuję np. informacji nt. lawety, na jakiej instalowano kadłubowe działko 20 mm w samolocie Mitsubishi G6M (to które strzelało na obydwie burty) oraz rzeczonego działka. Pozdrawiam. Cytuj
Halsey Napisano 17 Sierpnia 2007 Autor Napisano 17 Sierpnia 2007 Spokko, jeśli chodzi o działko i lawetę chyba sobie poradzę. No ale skoro Uitlaat00 proponuje pomoc, to pomyślałem że zapytam tak z głupia frant, a nuż... :mrgreen: Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi