KitKat Posted October 31, 2007 Share Posted October 31, 2007 Oktawian (imię) Z Wikipedii Skocz do: nawigacji, szukaj Oktawian – imię męskie pochodzenia łacińskiego oznaczające "członek rzymskiego rodu Oktawiuszów". W Polsce imię to pojawiło się dopiero w XIX w. Oktawian imieniny obchodzi 22 marca, 6 sierpnia, 2 września, 23 grudnia Znane osoby noszące to imię: Oktawian August Patron: Św. Oktawian (benedyktyn francuski (ok. 1060-1132). W 1129 r. został biskupem w Savonie. (Wspomnienie 6 sierpnia) Odpowiedniki w innych językach: łacina – Octavianus język angielski – Octavian język włoski – Ottaviano język niemiecki – Oktavian język francuski – Octavien język hiszpański – Octaviano język czeski – Oktavián język słowacki – Oktavián Zobacz też: Oktawa, Oktawy Cayleya Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Oktawian_%28imi%C4%99%29 Jakoś tak to był pierwszy raz kiedy się zastanowiłem co moje imię oznacza, bo wcześniej tylko z Augustem mi się kojarzyło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boadicea Posted November 1, 2007 Share Posted November 1, 2007 No Oktawian August to raczej znana osobistosc, aczkolwiek niezbyt przyjemna widze ze kolejna osoba z oryginalnym imieniem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Włóczykij Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 Sam mam tak na imie, lecz na drugie W rzymie nie mozna bylo bycprzyjemnym jak sie bylo na szczycie, on byl za to bardzo sprytna persona, no i za jego rzadow rzym rozrosl sie wielce a i same miasta sie rozwinely niesamowicie dzieki niemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts