Skocz do zawartości

dziwny sen o żydach

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzisiejszej nocy miałam dziwny sen. Śniło mi się, że byłam żydówką (a przecież wyznaję katolicyzm). Razem z innymi Żydami dowiedziałam się, że niedługo będą łapanki. schowaliśmy się w okolicach jakiejś katedry/kościoła. było stosunkowo ciemno, paliły się nasze światła i to dziwne bo patrząc w lewo widziałam tunel zrobiony z kamieni- taki jak w starych kościołach, a patrząc w prawo widziałam las i róg katedry. Musieliśmy być w miarę cicho, pamiętam że strasznie przeżywałam każdy szelest, uciszałam wszystkich. Światło było dziwne. można było "sterować" siłą jego mocą- jak słabo świeciło to na czerwony kolor. Ale jak świeciło czerwone światło, to oficerzy zwracali na niego uwagę, a tym samym było większe prawdopodobieństwo, ze szybciej odkryją gdzie się schowaliśmy. mieliśmy czekać do jakiejś godziny, w tym czasie wypełnialiśmy jakieś żydowskie metryki urodzenia, zaświadczenia, ale oficerzy zaczęli nas łapać. uciekałam z innymi przez tunel, który widziałam po lewej, biegłam na początku. kiedy wybiegłam był już dzień, jakaś stacja, tory i znalazłam się w wolno jadącym pociągu, wyskoczyłam z niego z dziewczyną o ciemnych włosach-koleżanką z którą uczyłam się w podstawówce i gimnazjum. ona wsiadła na rower i zaczęła jechać, a chwilę potem zastrzelił ją na moich oczach jeden z oficerów. Schowałam się w pośpiechu pod jakiś stary, rozmoknięty karton. jednak znalazł mnie. jednak udało mi się go przebłagać, żeby mnie nie zabijał. Mówiłam, że będę dobrą obywatelką, że mam rodzinę z Polski. Odparł, żebym siedziała po kartonem nadal bardzo cicho. obok mojej "kryjówki" przewijało się wiele osób, ale widziałam tylko buty. Jednak potem odkryła mnie grupka harcerzy(4 albo 5 młodzieńców, ubranych w wojskowe/harcerskie mundury). przekonałam ich, że nie jestem groźna, a oni zabrali mnie do jakiegoś miasta, doszliśmy do jakiegoś rynku-jarmarku. Szłam obok jakiejś świątyni, opowiadali mi o historii miasta i zauważyłam jednego z Żydów, z którym kryłam się na początku, rzuciliśmy się w sobie w ramiona, jednak musieliśmy iść dalej. Starałam się nie rzucać w oczy. Zaproponowali, żebym się przebrała i wtedy zauważyłam, że mam ciemną skórę.Ubrałam się w niebieskie, intensywne, szczelnie kryjące ubranie, zostałam umalowana tak, aby wyglądała na typową starszą kobietę. miałam krótkie blond włosy, jasną skórę i wyglądałam dziwnie. Potem jeden z harcerzy zaczął uczyć mnie tańczyć, miałam dziwnie wymachiwać rękoma, ale się obudziłam, a właściwie zostałam zbudzona.

Proszę o interpretację mojego snu, ma wiele motywów i dość rozbudowaną fabułę.

Z góry dziękuję ;)

Sandra

Gość Varyvein
Napisano

Sen jest dosyć prosty: obawiasz się inności, nie chciałabyś się wybijać z tłumu a zarazem szanujesz odmienność wyznaniową i nie masz w sobie rasistowskich pobudek. Boisz się do końca być sobą i akcentować jakąś indywidualność, aby nie ścigali Cię za to i nie wyśmiewali w Twoim otoczeniu. Dlatego uciekasz i chowasz się za światłem, czyli jakimś poglądem być może, tymczasem sen pokazuje, że nawet, gdybyś zaczęła w pełni być sobą, znajdą się ludzie, którzy Cię wesprą i nie powinnaś się obawiać, że ktoś Cię nie polubi, bo nigdy np. w klasie 30-osobowej nie jest tak, że 29 osób równo lubi jedną osobę, zawsze znajdzie się jakaś jednostka w obozie przeciwnym. Pozdrawiam!

Napisano

dziwna interpretacja, bo właśnie to ja jestem tą jednostką, zawsze mam swoja zdanie na każdy temat i jestem szczera do bólu. a to, że odróżniam się od większości to już norma, do której przyzwyczaiło się moje otoczenie.

ale mimo wszystko dziękuję, zawsze to jakieś spojrzenie.

Gość Varyvein
Napisano

Tylko tu nie chodzi o przyzwyczajenie w kręgu społecznym, ale o przyjaźń w tychże kręgach, coś jak plebiscyt sympatii itp. Niekoniecznie moja interpretacja ma być trafna - ja tylko piszę to co czuję ;) To dobrze, że się wyróżniasz swoją szczerością, ale we śnie być może nie chodzi o cechy charakteru, ale inne elementy życia - modę, jakieś stereotypy zachowań itp. Sama musisz znaleźć odpowiedź ;) A co do końcówki snu - ona wskazuje na to, że ktoś będzie chciał zrobić z Ciebie osobę nieprzystosowaną do środowiska.