brojler Posted June 22, 2010 Share Posted June 22, 2010 Mam pytanie: czy istnieją jakieś techniki medytacyjne które rozwijają zdolność wizualizowania problemów geometrycznych? Np. weźmy przezroczystą sferę, która ma narysowany na powierzchni kolorowy kwadrat. Teraz umieśćmy stycznie do powierzchni kuli źródło światła. Czy istnieje metoda medytacyjna, która pozwoli nam wyobrazić sobie, jak będzie wyglądał obraz na płaszczyźnie powstały przez przejście promieni światła przez tą sferę w zależności od położenia źródła światła na niej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brydziu Posted June 22, 2010 Share Posted June 22, 2010 hmmm, nie wiem czy istnieje taka medytacja generalnie w medytacji chodzi o wyciszenie umysłu ale przez to właśnie rozwijasz umysł w normalnym życiu. Chyba najlepiej sprawdzi się tutaj medytacja transcendentalna ale radze uważać najlepiej zapisać sie na kurs takiej medytacji. Jeśli chodzi o rozwój wyobraźni geometrycznej to często mam tak ze patrze na jakiś przedmiot i wyobrażam sobie jak obraca się on w jakimś kierunku. Do tego dochodzi cień itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts