Skocz do zawartości

Imiona i predestynacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tutaj mamy tylko opisy charakterystyki osob z danym imieniem i jakie kto lubi. A ja sobie tak myslalam, nie o tym jakie imiona sie Wam podobaja, tylko bardziej... nadawanie imion w okreslonym celu. Jak chociazby staropolskie imiona, ktorych niewiele sie juz uzywa. Czyli, ze nadane imie rzutuje na jakosc zycia jego posiadacza, co o tym myslicie i jakie ciekawe imiona znacie, ktore maja zapewnic jakies korzysci? Tak np, nazwiemy dziewczynke Bonaventura - to bedzie miala dobre zycie :)

Pozdrawiam najserdeczniej

Gość Nashira
Napisano

wiesz co, ja wierzę w wibracje imion i dat - jak są zgodne z charakterem ( intuicja rodziców jeśli chodzi o imię.. ), to dziecku jest łatwiej dojść do ładu z samym sobą, łatwiej ustalić tożsamość. Tak sądzę..

Napisano

Hmm, nie chodzilo mi tu koniecznie o wibracje, numerologie i astrologie, bardziej o samo znaczenie :) jw

Gość Nashira
Napisano

ale znaczenie bierze sie z wibracji :D nie chodzi mi o numerologię :D po prostu jedne imiona wibrują na płaszczyznach powiedzmy duchowych bardziej, a na fizycznych czy jakichś tam jeszcze inaczej - wszystko to energia ;) imiona też.. jak współgra z predyspozycjami człowieka - wzmacnia je, jak nie współgra - osłabia, wprowadza dysharmonię ;)

moje odczucie :D

Napisano

No ja bym w tym momencie poparła Nashire. Sądzę podobnie.

Z imion typowo słowiańskich, takich "naszych" łatwiej odczytać, że tak powiem "intencje" przez nie niesione i np. Radosław - radość i takie tam :grin:

Ale co do Bonaventury to czy wróży to życie dobre dla dziewczynki? Trochę ryzykowne. Bo to imię męskie :razz:

Napisano

:oops: tak, wiem, gaffa... ja tak tylko znaczenie mi sie przypomnialo, ale jakie to imie... ehm.

To ja polece po precelki...

Napisano

Szyla oj tam zaraz gaffa.

Ale faktycznie... imię, jakby tu powiedzieć, zjawiskowe :mrgreen:

Napisano

Jestem posiadaczka bardzo starego slowianskiego imienia. Czy odczuwam jego moc? Nie wiem, raczej wrecz przeciwnie - nie chce byc taka jak jego znaczenie.

Gość Nashira
Napisano

Boa - bo może powinnas mieć inne?? Ja np powinnam i nie mogę sie pogodzić z tym, ze rodzice uparli sie na takie, jak im się podobało, a nie jak by mi odpowiadało ;) intuicja zaszwankowała w tym wypadku ;)

Napisano

Hehe, no ja mialam byc Przemyslaw Lew... jak sie pojawilam, okazalo sie, ze niezbyt pasuje :razz:

To last minute dali mi po pannie D'Arc... i wszystko jasne :wink:

Napisano

Nie wiem czy powinnam, bo teoretycznie moje imie ma dwa znaczenia, teoretycznie nawet oba pasuja, tylko ja swiadomie nie chce byc taka jak jedno z nich (podświadomie do tego dążę)

Napisano

a ja sobie wziełam na bierzmowanie Jadwigę (od królowej). Jak sie potem dowiedziałam, ze charakterna dziewoja była i że nie chcieli jej beatyfikować za rzucanie siekierami w podwładnych gdy kazali jej wyjść za Władka - wiedziałam, ze to był trafny wybór :D

Napisano

A ja wzielam sobie Maria, a ze obok upamietnienia kolezanki D'Arc, upamietnili mi przy chrzcie jakas swoja kolezanke Magdalene, to ciekawa mieszanka mi wyszla :) I powiem, ze wszystko razem pasuje jakos tak... i ni cholery nie da rady z tym walczyc :) wiec je polubilam (i to nawet bardzo)

Napisano (edytowane)

a co powiecie na imię Roch??moja koleżanka takie imie nadała dla swojego synka,bo według niej jest bardzo dostojne.na drugie dała mu Dominik,więc wszyscy mówią do niego Dudek :)

ja swojego imienia nie lubię,chociaż jak zapytałam kiedys rodziców dlaczego tak mnie nazwali,to powiedzieli ze jest to związane z latami 70-tymi.a więc wtedy kolejki były i za mięsem i za słodyczami,itd. ;)

na bierzmowanie wybrałam imie Elżbieta.potem się dowiedziałam,że imię nadadane przy chrzcie i te które wybrałam na bierzmowanie znaczą prawie to samo.zbieg okoliczności?chyba nie :wink:

Edytowane przez Calipso
nie powiem ;)
  • 7 miesięcy temu...
Napisano

Ja miałam mieć na imię inaczej jak mam teraz, niestety. Opi imienia Aleksandra pasuje do mnie,ale ja sama czuję,że jako pierwsze powinnam mieć Klarę. Mam łącznie 3 imiona :) i drugiego nie cierpię (nie wiem dlaczego) znaczy mniej więcej,co Ola,ale go nie trawię.

• 8 miesięcy temu...
Napisano

Uważam, że imię ma wpływ na charakter nie chodzi mi nawet o wibracje imienia,ale o znaczenie :) Niektóre osoby podświadomie szufladkuję tuż po usłyszeniu imienia np. Tomasz:fajny chłopak,uśmiechnięty wesoły ale...ciapcia, powolny i lekko depresyjny. Aleksandra: wszytkie,które znam są osobami dynamicznymi, o zwariowanych pomysłach. Małgorzaty: dostojne, lekko na dystans, bardzo poukładane...To są tylko moje obserwacje,ale wiem,ze nadając imię swojemu dziecku zwrócę uwagę na jego charakterystykę i co je czeka po otrzymaniu danego imienia.Ja mam na imię Agnieszka i nie specjalnie zgodzę się z opisem tego imienia, na drugie Anna, ktorego szczerze nie znoszę i na bierzmowanie Anastazja (wymyśliłam sobie to imię w wieku 5lat i tak ostało). Całość daje niezłą mieszankę wybuchową i taka też jestem ;)

• 1 rok później...
Napisano

Ja miałam do wyboru dwa imiona, a to jeden z rodziców idąc do urzędu miał zadecydowac jakie. I w ten sposob na pierwsze mam Angelika , a na drugie Klaudia. Nie mam pojęcia, czy to sie jakoś wiąże ze sobą :P ale Angelika mi się bardziej podoba jak Klaudia. Na trzecie dalam sobie Anna :) tak pospolicie, chociaż chciałam Anastazja .

Napisano

To rzeczywiście dziwne, jak trafne są te opisy imion. Ale to chyba jest w drugą stronę trochę - to nie imiona rzutują na życie, tylko Ci co żyli tak a tak, a mieli tak na imię, to potem inni jakby przejmują tą zbiorową nieświadomość. Gdzieś to krąży w umysłach ludzi. Ja mam na imię Aleksander i bardzo do mnie opis pasuje:) Nigdy też nie czułem, że nie pasuję do tego imienia.

Napisano

Witam Tak jak moje imię Małgorzata powinnam byc poukładana itd... nic z tych rzeczy wiecznie wszystkiego szukam spóźniam się i dużo by opowiadac miałam miec na imię Karin{coś z niemieckiego} a dostałam imię po babci ani jedno ani drugie nie pasują do mnie..