Skocz do zawartości

Zero tolerancji dla GMO!


Gość Patryk8

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Patryk8

Jako przeciwnik żywności enetycznie modyfikowanej pozawalam sobie wkleić ten tekst. Mam nadzieję, że wielu z Was przemyśli to i owo oraz podpisze petycje i napisze listy chociaż do kilku polityków.

 

 

Email z dnia 11.01.2010

 

Witajcie Kochani

to znowu My - Beata i Marek :)

mamy wrażenie, że nasze maile będą niedługo Wam się kojarzyły z petycjami, ze społecznymi alertami, akcjami itd. ale jesteśmy przekonani, że czasy, w których żyjemy są szczególne pod wieloma względami, a na pewno jest to czas żebyśmy wszyscy jako nie tylko mieszkańcy naszego kraju wzięli odpowiedzialność za miejsce, w którym żyjemy i jakość tego miejsca i życia, zarówno dla nas samych i przyszłych pokoleń.

Nie mamy pomysłu kto by mógł to zrobić, jak nie my wszyscy razem w rozumieniu również, wy nasi znajomi i przyjaciele i wasi znajomi i przyjaciele i ich znajomi i przyjaciele.

Dlatego w ślad za tematem szczepionek, Codexu Allimentarius, kierujemy w naszej opinii równie ważną informację o kwestii żywności genetycznie modyfikowanej.

Wielu ludzi czyni starania, aby uniemożliwić uprawy takiej żywności na terenie Polski. A Rząd ma taki zamiar, aby przeforsować ustawę, która zezwoli na to. Już 9 krajów Europy, a w niedługim czasie 12 dokonało zakazu na ich terenie uprawy GMO.

Zważywszy jaka jest siła i lobbing koncernów, w których interesie to wszystko się dzieje zobaczcie jak wiele musiało być argumentów przeciwko, że krajom tym udało się ustawowo przeforsować zakaz.

Zachęcamy Was do zapoznania się z materiałami, które przesyłamy a dotyczące zagrożeń wynikających z upraw i spożywania GMO.

Prosimy włączcie się w akcję i wyślijcie swoje stanowisko w tej sprawie w ramach ogólnospołecznego sprzeciwu na takie pomysły Rządu.

Prześlijcie to dalej do swoich znajomych i przyjaciół z taką samą prośbą.

Wyślijcie swoje stanowisko do posłów (maile do nich w załączeniu), aby uświadomić im społeczny głos w tej sprawie.

Kochani czas na działanie, nikt tego za nas nie zrobi. To tak niedużo. Klika chwil, a stanowi o tak ważnych sprawach dla naszego życia.

Pozdrawiamy i ściskamy

Z Miłością Beata i Marek

 

 

Witam, czy Państwo wiedzą o petycji:

::::::www.petycje.pl::::::Stop dla Genetycznie Modyfikowanych Organizmów!

 

CD

Szanowni Państwo, prosimy o aktywną pomoc w lobbowaniu/edukowaniu/

posłów i senatorów w ramach akcji: 'AKCJA SPOŁECZNA PT. "ZADAJ PYTANIA

POSŁOM I SENATOROM"'.

 

!!!Prosimy abyście wysłali list z pytaniami do posłów i senatorów z Waszych województw. List jest pod linkiem

Stanowiska polityków wobec GMO Pytania do pos?ów i senatorów

List należy skopiować jako treść e-maila.

Adresy e-mailowe posłów i senatorów z podziałem na województwa są na:

Stanowiska polityków wobec GMO Blog Archive E-maile pos?ow wed?ug województw

 

Wskazane jest, aby potem dzwonić do posłów/senatorów, aby się upewnić, jakie są losy tego listu. Jeszcze lepiej, abyście rozesłali te listy pocztą, faksem lub osobiście zanieśli do biur poselskich/senatorskich razem ze swoim listem przewodnim.

 

JESZCZE RAZ PROSIMY O WYSYŁKĘ LISTÓW ORAZ NAGŁOŚNIENIE TEJ AKCJI!

Na stronie Stanowiska polityków wobec GMO można znaleźć wykaz posłów/senatorów, którzy już odpowiedzieli na pytania.

Celem "AKCJI SPOŁECZNEJ PT."ZADAJ PYTANIA POSŁOM I SENATOROM"' jest spowodowanie, aby posłowie i senatorowie podjęli niezależne działania, które doprowadzą do wprowadzenia w Polsce zakazu na MON810 oraz odrzucenia nowej propozycji ustawy o GMO, która otwiera Polskę na komercyjne uprawy GMO.

Jak zapewne Państwo wiecie, zdecydowana większość Polaków, podobnie jak większość pozostałych mieszkańców Unii, nie chce GMO (*). Oficjalne zakazy na uprawę kukurydzy MON810 (jedyna dopuszczona w UE uprawa GM) wprowadziło już siedem krajów UE: Grecja, Węgry, Austria, Luksemburg, Niemcy, Francja, Włochy. Zobacz mapę: http://www.icppc.pl/antygmo/2009/06/zakazy-na-gmo-w-ue/

 

Próby wymuszenia na społeczeństwach akceptacji stosowania GMO przy produkcji żywności są niedemokratyczne i stawiają interesy wielkich, ponadnarodowych korporacji przed ochroną naszego zdrowia, naturalnej i kulturowej bioróżnorodności oraz lokalnej ekonomii. GMO to niesprawdzona, niebezpieczna technologia. Jej zwolennicy nie biorą pod uwagę wyników niezależnych badań wskazujących na potencjalne poważne zagrożenia dla zdrowia i środowiska naturalnego oraz problemów, z jakimi borykają się rolnicy, których namówiono do stosowania nasion GM. Obowiązkiem Posła/Senatora jest reprezentować głos swoich wyborców!

 

Serdecznie pozdrawiamy Jadwiga i Julian

 

 

OFICJALNE ZAKAZY GMO:

 

Austria: zakaz uprawy oraz importu MON 810, MON 863, rzepak T25 (pierwszy zakaz w czerwcu 1999, dalszy w lutym 2004)

Grecja: zakaz uprawy MON 810 (od kwietnia 2005)

Węgry: zakaz uprawy MON 810 (od września 2006)

Włochy: zakaz uprawy roślin GM (od marca 2006)

Szwajcaria: w 2005 wprowadzono moratorium, zakazujące komercyjnych upraw GM i hodowli zwierząt GM. W 2009 moratorium przedłużono do 2013.

Francja: zakaz uprawy MON 810 (luty 2008)

Rumunia: zakaz uprawy MON 810 (kwiecień 2008)

Luksemburg: zakaz uprawy MON 810 (marzec 2009)

Niemcy: zakaz uprawy i sprzedaży MON 810 (kwiecień 2009)

Polska: ?

Źródło: European Conference on GMO-free Regions, biodiversity & rural development [1]

 

Argumenty przeciw GMO:

 

· Wszystkie sejmiki wojewódzkie opowiedziały się przeciwko GMO i za utworzeniem w ich województwach strefy wolnej: od upraw genetycznie zmodyfikowanych organizmów, częstokroć od hodowli zwierząt genetycznie zmodyfikowanych oraz od sprzedaży i uprawy

 

· Już 9 państw w Europie: NIEMCY, FRANCJA, WŁOCHY, AUSTRIA, WĘGRY, RUMUNIA, LUKSEMBURG, SZWAJCARIA zakazało upraw GMO na terenie swojego kraju (w tym 8 z UE) i nie ma z tego powodu żadnych kar finansowych , a Niemcy wygrały proces z firmą Monsanto.

 

· Komisja Europejska jeszcze nie ustaliła metod i zakresu badań, których będzie wymagać przy rejestracji GMO, a już dopuszcza się je do uwolnienia w środowisku. To brak poszanowania prawa i podstawowych zasad logiki.

 

· U nas nie ma głodu, a jest nadprodukcja żywności, więc zwodnicze hasła dotyczące zwiększenia produkcji nie powinny się nas imać

 

· Polska po wprowadzeniu ustawy stanie się ŚMIETNIKIEM BIOTECHNOLOGICZNYM Europy i Ameryki, ponieważ wszystkie niesprawdzone zmodyfikowane organizmy będą mogły być u nas uprawiane, a w większości krajów europejskich nie.

 

· POLSKA STRACI SWÓJ NAJWIĘKSZY ATUT – ZDROWĄ ŻYWNOŚĆ. Na razie Polska zdrowa żywność jest bardzo dobrze postrzegana na rynkach międzynarodowych. Jeśli rząd dopuści do skażenia naszej żywności GMO, to nasz kraj straci ogromne rynki zbytu swej żywności, a my będziemy zmuszani do jedzenia żywności , która szkodzi.

 

· NIE JEST MOŻLIWE współistnienie organizmów modyfikowanych i niemodyfikowanych, ponieważ rośliny GM tak jak i inne rozmnażają się i przenoszą na inne tereny poprzez pyłek, nasiona i pędy. Dzieje się to przy pomocy wiatru, owadów i innych zwierząt, dodatkowo dochodzi czynnik ludzki-poprzez rozsypanie nasion, opadanie na pole podczas żniw, wymieszanie w niecałkowicie opróżnionym kombajnie . Tradycyjne ziarno miesza się ze zmodyfikowanym na wszystkie możliwe sposoby. Nie istnieją możliwości powstrzymania rozprzestrzeniania się modyfikowanych genów. Zawsze nastąpi nieodwracalne skażenie przez GMO- JEST TO PROCES NIEODWRACALNY.

 

· JEŚLI UPRAWY EKOLOGICZNE ZOSTANĄ ZANIECZYSZCONE PRZEZ GMO TO PRZESTANĄ BYĆ EKOLOGICZNE. Uderzy to głównie w małe i średnie gospodarstwa rodzinne w Polsce, specjalizujące się w uprawach ekologicznych i integrowanych.

 

· ROLNICY UZALEŻNIĄ SIĘ od jedynego amerykańskiego koncernu mającego patent na zmodyfikowaną kukurydzę MON 810- Monesato, który doprowadził do ruiny wielu farmerów w Argentynie, Brazylii, wielu krajach Azji i Afryki.

 

· ROLNIK MUSI KUPOWAĆ CO ROKU NASIONA po cenie dyktowanej przez korporację, nie jest ich właścicielem. Modyfikowane ziarna są bowiem opatentowane. Rolnik po zebraniu nasion z pola nie ma prawa ich wysiewać w kolejnym sezonie. Musi je kupować co roku. W przeciwnym razie grożą mu procesy sądowe i wielkie kary włącznie z więzieniem. Zobowiązany jest także płacić koncernom opłaty technologiczne i licencyjne.

 

· KONIEC BIORÓŻNORODNOŚCI –uprawa roślin transgenicznych tworzy obszary monokulturowe, z wyjałowioną glebą. Wtedy ginie wiele odmian tradycyjnych. W Kanadzie tradycyjnych nasion rzepaku już nie ma. W Indiach drastycznie zmniejszyła się bioróżnorodność i zginęło wiele odmian tradycyjnego ryżu.

 

· Wbrew pierwotnym założeniom uprawy GMO zwiększyły zużycie pestycydów i skażenie środowiska,

 

· W wyniku krzyżówek pyłków roślin GMO z chwastami powstają SUPERCHWASTY, prawie niemożliwe do zniszczenia. Obecnie Argentyna – jeden z głównych producentów soi GM przechodzi kryzys ekologiczny „superchwatów”, gdzie cecha odporności na herbicyd przeszła do polnych chwastów, które rosną do 3m i opanowują tereny rolnicze.

 

· Niższe zbiory, NIŻSZE DOCHODY –po około 3 latach spada wysokość plonów rolnych roślin GM, a krowy karmione kukurydza GM dają mniej mleka i spada ich płodność (badania przeprowadzone przez Uniwersytet Iowa, USA).

 

· Problemy ze ZBYTEM – dochodzi na dużą skalę do krzyżowania miedzy roślinami GM a konwencjonalnym. Rynki europejskie zamykają się na żywność GM, gdyż konsumenci wola żywność otrzymywana metodami tradycyjnymi. W krajach, gdzie w dużym stopniu są prowadzone uprawy GM rolnicy nie uprawiający tych roślin są zaniepokojeni tym zjawiskiem, często nie otrzymują wyższych cen za swoje uprawy konwencjonalne, ponieważ są one skażone.

 

· SZKODLIWE DLA LUDZI I ZWIERZĄT. Substancje, które produkują rośliny GM w celu zabijania owadów są również trujące dla ludzi i zwierząt. Ludzie i zwierzęta zjadając takie rośliny zjadają także toksyny produkowane przez te rośliny.

 

· WZROST ZACHROWAŃ NA ALERGIE. Produkowane przez rośliny transgeniczne toksyczne białko jest silnie alergizujące.

 

· ODPORNOŚĆ NA ANTYBIOTYKI. Przy spożywaniu żywności GMO i produktów z jej zawartością następuje uodpornienie ludzi i zwierząt na antybiotyki. W przypadku zakażenia nie będzie czym leczyć ludzi i zwierząt.

 

· Toksyny zawarte w roślinach transgenicznych (gen Cry w kukurydzy MON 810) zabijają nie tylko szkodniki, ale też pożyteczne owady, np. pszczoły, osy, trzmiele.

 

· NIEPOKOJĄCE WYNIKI BADAŃ NA ZWIERZĘTACH – zmiany w układzie pokarmowym, choroby trzustki, niższa płodność i mniejsza masa ciała (np. u myszy karmionej kukurydzą GM).

 

· Nigdy w przyrodzie nie powstają organizmy transgeniczne w sposób naturalny np.: pomidor z genem ryby, ziemniak z genem meduzy, ryż i karp z genami człowieka, sałata z genami szczura czy soja i kukurydza z genami bakterii, które zabijają owady i uodparniają je na środki chwastobójcze. Najczęściej modyfikowane są soja, kukurydza, rzepak, bawełna.

 

· NIE MA PEWNOŚCI, ŻE ŻYWNOŚĆ GM NIE JEST SZKODLIWA DLA ZDROWIA CZŁOWIEKA. Należy się kierować zasadą przezorności.

 

· WIĘKSZOŚC BADAŃ POCHODZI Z LABORATORIÓW TYCH FIRM, KTÓRE PRODUKUJĄ I SPRZEDAJĄ ODMIANY GM.

 

 

 

GMO jest bardzo rozpowszechnione w Argentynie, gdzie byliśmy w marcu 2009 i mimo wielu przeciw, trudno jest już im z tego wyjść. GMO uzależnia, a tak nie powinno być. Oto krótki fragment z naszej relacji zamieszony w biletynie nr 4(33) z lipiec-sierpień 2009 roku:

 

"Rolnictwo stanowiło i stanowi naturalne bogactwo Argentyny, które dotykane jest rozmaitymi klęskami naturalnymi (w zeszłym roku z powodu suszy padło z pragnienia 200 mln sztuk bydła) i innymi przykrymi doświadczeniami jak np. z genetycznie modyfikowaną żywnością. Argentyna szeroko otworzyła swój rynek na ten rodzaj upraw, w której rolnik praktycznie uzależnia się od chemicznych korporacji (ziarna są patentowane i trzeba je kupować co roku od chemicznego producenta). Dodatkowo okazuje się, że uprawy GMO przyczyniają się do spadku produkcji, zaburzają równowagę przyrody w istniejących ekosystemach i w dalszej kolejności powodują najgorsze skutki jak: wyjałowienia gleby, niskie plony i stałe zagrożenie chorobami. Np. o ekologicznej i ludzkiej katastrofie w Argentynie, jednym z głównym producentów GM-soi na świecie, doniosło w kwietniu 2004 czasopismo naukowe “New Scientist”. Utrata skuteczności pestycydów i herbicydów zmusza tam rolników do stosowania ich mieszanek o zwielokrotnionej toksyczności, wynikiem jest rosnąca zapadalność na alergie i choroby dróg oddechowych wśród ludności wiejskiej i pracowników rolnych, obserwuje się coraz liczniejsze defekty płodu u ptaków i postępującą erozję gleby (Źródło: http://www.greenpeace.org/deutschland/?page=/deutschland/news/gentechnik/argentiniens-bittere-gen-ernte).

Mimo wielu osobistych tragedii rolników uprawiających GMO (bankructwa, choroby, a nawet z tym związane samobójstwa), licznych badań naukowych potwierdzającymi szkodliwość takich rozwiązań, rokrocznie rośnie produkcja globalna GMO, a Argentyna jest drugim na świecie producentem genetycznie modyfikowanej żywności, jak też drugim krajem w świecie, po USA, który rozpoczął uprawę GMO w 1996 roku. Była to soja RR (odporna na herbicyd glifosat). Aktualnie w Argentynie rośliny genetycznie zmodyfikowane stanowią 100% zasiewów soi, 94% bawełny i 80% kukurydzy. Niestety, do Polski trafia prawie 2 mln ton śruty rocznie (pasza dla zwierząt). W 90 proc. pochodzi ona z Argentyny, co oznacza, że prawie w całości jest śrutą GMO! Oznacza to, że wszystkie polskie kurczaki i świnie są od kilkunastu lat karmione paszami z udziałem soi GMO! Te dane są miażdżące, warto więc zwrócić uwagę na przepisy z tym związane. W kraju od jakiegoś czasu trwa kompania „Stop dla GMO w Polsce” zorganizowana przez ICPPC - Międzynarodową Koalicję dla Ochrony Polskiej Wsi z bogato dokumentowaną stroną internetową INTERNATIONAL COALITION TO PROTECT THE POLISH COUNTRYSIDE ; MI?DZYNARODOWA KOALICJA DLA OCHRONY POLSKIEJ WSI.

Trochę odszedłem od głównego tematu relacji, ale żywność modyfikowana genetycznie to biznes, który tak jak większość

biznesów nie zwraca uwagi na Naturę, ekologię, zdrowie, człowieka, a ukierunkowany jest tylko na szeroko pojęte zyski".

 

ŹRÓDŁO: Fundacja ?wiadomo?? Ziemi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tam jestem za w całej rozciągłości, i tak dążymy do konsumpcjonizmu, każdy woli jedzenie smaczne od zdrowego to czemu nie uczynić zdrowego smacznym?? Poza tym jest to alternatywa na problem wyżywienia ciągle rosnącej liczby ludzkości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Patryk8

 

 

 

Patryk, a chleb jesz?

 

A chleb jest modyfikowany genetycznie?

Nawet nie wiedziałem, ale to obrazowałoby wielkość problemu ja jako osoba, przeciwna takiej żywności jestem poniekąd zmuszany do jedzenia tego, ponieważ na rynku nie ma "normalnej" żywności lub jest droga.

 

ODPOWIEDZI POLITYKÓW NA MAILE:

 

http://icppc.pl/stanowiska/?paged=3

Edytowane przez Patryk8
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ależ,gdyby nie biopaliwa, oraz polityka kilku państw afrykańskich, oraz dopłaty do żywności w krajach w UE oraz USA,

z żywnością nie byłoby żadnego problemu, w dodatku byłaby ona tańsza.

 

GMO z_pewnością, w sposób nie dający się do kontrolowania, zmieni wiele ekosystemów, w trwały sposób.

jest to czyste zło, stworzone przez chciwość oraz żądze patentowania kodu genetycznego i czerpania z tego zysków.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym by wkońcu dano ludziom wybór: kosa i niech sobie sami uprawiają albo GMO. Ja bym wybrał gmo a wy sobie orajcie pole na traktore jak wam to tak sie "zdrowa żywność"(jest w ogóle jakaś zdrowa żywność?? bo mi sie wydaje że zdrowa to może była kiedyś) podoba.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrozumiałem ale polityka swoją drogą, odniosłem się do "straszliwych zmian w ekosystemach". Dążymy do autodestrukcji i nic nie poradzą jednostki, konsumpcjonizm napędza wszystko. Ameryka to kraj rozwydrzonych dzieci, albo im dogodzisz albo się zbuntują i wybiorą kolejnego naciągacza który im to zagwarantuje. Wojna w Iraku pokazuje co może zrobić rząd kraju by napchać kabzę i dogodzić legionom konsumentów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Patryk8
Chciałbym by wkońcu dano ludziom wybór: kosa i niech sobie sami uprawiają albo GMO. Ja bym wybrał gmo a wy sobie orajcie pole na traktore jak wam to tak sie "zdrowa żywność"(jest w ogóle jakaś zdrowa żywność?? bo mi sie wydaje że zdrowa to może była kiedyś) podoba.

 

A ja widzę 3 możliwość, niech będzie tak jak jest w krajach, w których GMO jest zakazane

( NIEMCY, FRANCJA, WŁOCHY, AUSTRIA, WĘGRY, RUMUNIA, LUKSEMBURG, SZWAJCARIA)

 

La Papesse przepraszam, ale co to ma to rzeczy, że ludzie krótko żyli? Brak higieny i tyle, a właściwie to tylko średnia długość życia była krótka ponieważ umierało wiele dzieci zaraz przy narodzinach poza tym wtedy nawet grypa mogła wtedy zabić. Mimo to wiele ludzi dożywało też sędziwego wieku. Wina żywności z pewnością to nie jest (jeśli oczywiście wykluczymy jakieś zwierzątka z pasożytami) " A skoro dzisiaj nie mamy z tym problemu to oczywiście trzeba wymyślić jakiś nowy" - tak zrozumiałem Twoje słowa, czy dobrze je zinterpretowałem?

Edytowane przez Patryk8
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Każdy wie, co się dzieje z tymi, którzy staja na drodze machinie postępu.

 

każdy wie, co się dzieje z tymi, którzy stoją na drodze naturze. Wyspa Wielkanocna, zacofanie krajów Żyznego Półksiężyca, upadek kilku cywilizacji ameryk to takie podstawowe przykłady

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Patryk8
Teoria heliocentryczna też była nagabywana bo hegemon chcący utrzymać swój porządek świata tak chciał, ale to wkońcu wyszło. Potępu się nie zatrzyma.

 

 

 

Czy postępem nazwiesz również wycinanie lasów deszczowych na plantacje i miasta? Postęp niejedno ma imię. Wprowadzenie upraw DDT może nieść ze sobą nieprzewidywalne skutki. Wydaje mi się, że uważasz, że z kaprysu wolę tradycyjną żywność od żywności modyfikowanej. Prawda jest taka, że uprawy mogą wnieść nieodwracalne skutki w ekosystemie. Uprawy takie po genetycznych modyfikacjach zawierają trucizny zabijające owady i inne zwierzęta zwane przez niektórych szkodnikami oraz rośliny zwane chwastami. Np. stonki dotychczasowo odżywiały się ziemniakami, stonki zostają otrute (teraz też się je truje, ale trudno je całkowicie wytępić nie mamy pewności czy przetrwają po dozwoleniu takich upraw), populacja stonek gwałtownie maleje, być może nawet wymierają, bażanty, które odżywiają się stonkami nie mają czego jeść i populacja maleje, być może również wymierają, podobny los może spotkać lisy, które odżywiają się bażantami.

To tylko teorie, bo jak wspominałem tego nie da się przewidzieć!

 

Znasz może taki środek DDT i jego historię też na początku uważano go za lek na całe zło... do czasu?

 

"Działanie owadobójcze DDT odkrył szwajcarski profesor Herman Mueller, za co otrzymał w 1948 roku Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii. DDT stosowano w walce ze szkodnikami roślin, pasożytów roślin i zwierząt. Dzięki DDT powstrzymano plagę wszawicy w Polsce po zakończeniu II Wojny Światowej. Kiedy okazało się, że DDT przyjmują ptaki za pośrednictwem zjadanych owadów, a później masowo wymierają, w latach 70-tych zupełnie zaprzestano jego stosowanie. Okazało się również, że DDT przeniknął na dobre do środowiska naturalnego. Pestycyd obecnie zalega w glebie, zbiornikach wodnych, wbudował się w organizmy zwierząt i ludzi. Po ponad trzydziestu latach nadal jest wykrywany w mleku kobiet karmiących niemowlęta.

 

Naukowcy donoszą, iż nie jest możliwe wycofanie DDT z przyrody. W 2001 roku zostały opublikowane wyniki kilku badań naukowych, w których czytamy m.in. o wpływie DDT na rozwój dzieci, układ hormonalny oraz zachorowalność na raka sutka. DDT nie ulega biodegradacji, kumuluje się w organizmach żywych i wchodzi w łańcuchy pokarmowe."

 

ŹRÓDŁO: Femia.pl. Zielona strona ?ycia - portal nie tylko dla kobiet

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy postępem nazwiesz również wycinanie lasów deszczowych na plantacje i miasta? Postęp niejedno ma imię. Wprowadzenie upraw DDT może nieść ze sobą nieprzewidywalne skutki. Wydaje mi się, że uważasz, że z kaprysu wolę tradycyjną żywność od żywności modyfikowanej. Prawda jest taka, że uprawy mogą wnieść nieodwracalne skutki w ekosystemie. Uprawy takie po genetycznych modyfikacjach zawierają trucizny zabijające owady i inne zwierzęta zwane przez niektórych szkodnikami oraz rośliny zwane chwastami. Np. stonki dotychczasowo odżywiały się ziemniakami, stonki zostają otrute (teraz też się je truje, ale trudno je całkowicie wytępić nie mamy pewności czy przetrwają po dozwoleniu takich upraw), populacja stonek gwałtownie maleje, być może nawet wymierają, bażanty, które odżywiają się stonkami nie mają czego jeść i populacja maleje, być może również wymierają, podobny los może spotkać lisy, które odżywiają się bażantami.

To tylko teorie, bo jak wspominałem tego nie da się przewidzieć!

 

Jakoś nie zauważyłem by ktoś skutecznie zapobiegł wycince tych lasów. Czyli jednak nie zatrzymasz postępu:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Patryk8

No, tak zagalopowałem się, pisząc to zapomniałem, że to nie kompletny zakaz, ale ludzie czy aż tak źle jest teraz kiedy GMO nie stosuje się powszechnie?

Tak więc moja kolejna propozycja to "niech zostanie jak jest" :-) Co Wy na to?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Patryk8
Jakoś nie zauważyłem by ktoś skutecznie zapobiegł wycince tych lasów. Czyli jednak nie zatrzymasz postępu:)

 

 

Temu już nie zapobiegniemy, ale GMO można jeszcze powstrzymać.

GMO ma wielu przeciwników możemy jeszcze temu zapobiec mamy czas. Jak nie powstrzymamy tego to przynajmniej opóźnimy, chociaż o sekundę, zawsze coś.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Patryk8

No, tak ale nie można znowu popadać w skrajność to, że jestem przeciwny uprawianiu żywności modyfikowanej genetycznie nie znaczy, że nie pragnę, aby naukowcy nie korzystali z dobrodziejstw genetyki.

Można jej użyć zarówno w dobrych i złych celach, przykłady, które podałeś na pewno należą do tej pierwszej grupy. Genetyka nie jest zła podobnie jak chemia może zostać wykorzystana tak, aby czynić dobro lub zło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakoś nie zauważyłem by ktoś skutecznie zapobiegł wycince tych lasów. Czyli jednak nie zatrzymasz postępu:)

 

to nie ejst postęp, tylko rabunek przyszłych pokoleń.

polecam podręcznik w sieci: Wyzwania Zrównoważonego Rozwoju

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mówiłem o machinie konsumpcyjnego postępu(bo normalnego postępu nie ma, ludzie są za głupi i za bardzo rozpieszczeni):) Więc podtrzymuje że go nie powstrzymasz;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Więc podtrzymuje że go nie powstrzymasz;)

 

nie zamierzam powstrzymywać postępu, tylko zachować jego ciągłośc w przyszłych pokoleniach i nie pogarszać stanu obecnego swoimi działaniami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...