Skocz do zawartości

Widzenie boczne

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jesli Topic jest w zlym dziale to przeniescie.

W książce: Trening widzenia aury -Robert Bruce znalazłem informacje o widzeniu bocznym, podobno przez takie widzenie mozna dostrzegać aurę, różne byty etc.

Aurę co prawda widze ale tylko smugi energi bez kolorow.

Nie raz mi sie zdazyło, ze wpatrywalem sie w jakis obiekt a cos jakby z tylu przelecialo i zanim sie obrucilem juz tego nie bylo.

Czym dokładnie jest widzenie boczne.

W necie znalazłem info ze jest to sposób patrzenia gdzie udział w odbieraniu bodźców wzrokowych biorą tylko preciki w oku.

Ale mysle ze wiarze sie to bardziej z 3 okiem.

Czy praktykowaliście widzenie boczne?

Napisano

Takie że nie wpatrujesz się w dany przedmiot a obok niego, obiekt widzisz kątem oka(jest on na 2 planie), proste jak drut. Ja to ogarnąłem:P

Napisano

Parę razy pisałam o tym na forum, mozna te tematy znaleźć - ja kątem oka dostrzegam różne rzeczy, czasami fruwające, transparente "puszki" (w sensie plamki, cos jak ten biały puch lecący z topoli), a najczęściej żyłki wokół przedmiotów - są obrysowane zawieszonymi w powietrzu liniami, których kiedyś wiele razy sie wystraszyłam, bo wchodziłam w nie. Może to o to chodzi? Czasami sie zastanawiam, czy to nie złudzenia optyczne wywołane właśnie tym, że patrzymy na coś kątem oka - nie dam sobie ręki uciąć, ale to się chyba powidok nazywa. A może aura właśnie, jak piszesz, dodam, że akurat te puszyste plamki widzę wtedy, kiedy zajmuję się wróżeniem, a "żyłki" prawie codziennie, ale od jakis dwóch lat dopiero i wcześniej widziałam je tylko w jednym miejscu w domu, a teraz wszędzie.

Napisano

Ja wiem, mogłam to rzeczywiście niejasno napisać.

Z tego co wiem, powidok to złudzenie optyczne związane z niedoskonałą budowa oka - obraz przesuwa sie trochę i jest widziany podwójnie - stąd otoczka wokół przedmiotów. A aura to aura. Chodziło mi o to, że dopuszczam oba wyjaśnienia.

Napisano
Aura jest cieńsza i intensywniejsza od powidoku.

Ciężko ocenić to, jak ciągle sie widzi to samo. Czy jest to już dostatecznie cienkie, żeby było aurą, czy jeszcze nie? :P Rzecz względna. Znasz jakiś sposób, żeby to sprawdzić?

Napisano

powidok powstaje od dluzszego wpatrywania sie w jeden przedmiot np przy nauce dostrzegania aur kolorów gdy patrzysz np dluzej niz 30 sekund na czerwona koszulke wiszaca na fotelu i gdy zmienisz punkt obserwacji powidok podarza za twoim wzrokiem i utrzymuje sie jeszcze przez pare sekund. Aura nie. Pozatym powidok powstaje stopniowo i sie zwiększa a aura odrazu jest jednej wielkosci.

• Lubię to! 1
Napisano

nie jestem pewna, czy to jest do końca takie złudzenie optyczne, bo kątem oka kilka razy udało mi się zobaczyć jakby ktoś przechodził koło mnie a było to tak wyraźne że byłam pewna, że to ktoś przebywający w moim domu, oczywiście po odwróceniu się w kierunku tej osoby okazuje się że nikogo tam nie było ;)

• Lubię to! 1