Czu-lung Posted April 21, 2008 Share Posted April 21, 2008 A więc, może ktoś zna już ten "podział" na trzy poziomy magii. Zaczynając od najprostrzej i najsłabszej: zaklęcia, potem gesty i magia myśli. Te trzy etapy rozwoju wg wielu uważne są kwintesencję potęgi. Każdy z tych elementów wykazuje inne elementy zmuszające do nauki i rozwoju. Razem natomiast po opanowaniu ich z osobna stanowią o wyjątkowej mocy i wszechstronności osoby upraiająca szukę tajemną. Ja osobiście uważam to za prawdę, bo sam wg tego zdobywałem umiejętności, ale ciekawią mnie opinie. Zapraszam do dyskusji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aron Posted April 22, 2008 Share Posted April 22, 2008 Chętnie bym się dowiedział czegoś więcej w tym temacie. Szególnie w zakresie białej magii. Z tematem magii kojarzy mi się tylko Franz Bardon, chociaż nawet nie jestem czy to był "typowy" magik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czu-lung Posted April 22, 2008 Author Share Posted April 22, 2008 Chętnie bym się dowiedział czegoś więcej w tym temacie. Szególnie w zakresie białej magii. Z tematem magii kojarzy mi się tylko Franz Bardon, chociaż nawet nie jestem czy to był "typowy" magik. Nie ma problemu, mam nadzieje, ze temat wystarczającos ie rozrośnie. A ta biała magia hehe nie ma czegoś takeigo jak biała czy czarna magia, wszystko zalezy od ludzi i istot z niej korzystających, w dobrym lub złym celu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aron Posted April 22, 2008 Share Posted April 22, 2008 Dotychczas myślałem, że ten podział jest uzasadniony. Za czarną magię uważam tą, która korzysta z sił jakie są uwalniane podczas zabijania (a więc cierpienia) zwierząt czy ludzi, oraz taką, która służy istotom demonicznym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czu-lung Posted April 22, 2008 Author Share Posted April 22, 2008 aron, dla ciebie otworzę nowy temat CZARNA I BIAłA MAGIA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czu-lung Posted April 23, 2008 Author Share Posted April 23, 2008 do podziału - racja. rytuały są dla nas - żebysmy sie mogli skupic itp. czyli zaklęcia itd to jakby "pomoce " a potem, jak sie wprawimy - możemy myślą działać na otaczający świat tak odbieram tą gradację ajj, co mi przyszło na stare lata, zeby o magii medytować Nie, no kochanieńka aż taka stara to ty nie jestes, poza tym to ciekawe i warte nauki heheh :mrgreen: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czu-lung Posted April 23, 2008 Author Share Posted April 23, 2008 ciekawe może i tak ale ja nigdy nie zamierzałam się tego uczyć i tak jest nadal mówi ten, który zawsze tym tekstem o starości sypie , hehe hihihi no racja... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petr Posted May 10, 2008 Share Posted May 10, 2008 Wiec Smoku jak to jest z tym podzialem i jak ty go rozumiesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wilczyca Posted May 12, 2008 Share Posted May 12, 2008 Oj,tu sie zgodze z tymi rytualami-dzialaja na nasza podswiadomosc,bo przeciez wszystkiego mozemy dokonac i bez nich,ale nie bardzo w to wierzymy. A magia mysli..hm...nie wiem jak reszta,ale ja uwazam,ze magie mysli uprawiamy na codzien i niekoniecznie jestesmy tego swiadomi. Czu-lung,przepraszam,moge prosic o zrodlo z ktorego zaczerpnales ow podzial..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek003 Posted February 1, 2009 Share Posted February 1, 2009 Ów podział jest zapisany w wielu książkach o podziale magii... Chcę dodać że niewielu ludzi jest w stanie opanować całe rytuały za pomocą gestów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chanti Posted February 17, 2009 Share Posted February 17, 2009 a mozecie podać przykłady jakiś książek?? chętnie bym poczytała o tym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts