Skocz do zawartości

Bursztynowe Runy

Wagabunda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od jakiegoś czasu dużo czytałam o runach. Chciałabym zrobić swój pierwszy Futhark i wpadłam na pomysł aby wykonać go z bursztynów (wyryć znaki i wypełnić wyżłobienia tuszem). Bo skoro można z kamieni to z bursztynów chyba też? Jakie materiały są najlepsze do robienia run i czy bursztyny się nadają? Dodam, że bursztyny są chyba z naszego Bałtyku jeśli to ma jakieś znaczenie.

Pozdrawiam Wagabunda

Napisano

Również chęnie zobaczę efekt koncowy! Pamiętaj tylko, że bursztyny są dosyć miękkie więc uważaj gdy będziesz je ryć : )

Napisano

ryć ?

hmm, można w drewnie wyżłobić i wypełnić bursztynem hmm ?

Gość Winterstorm
Napisano

Materiał przecie nie ma znaczenia, tak samo narzędzia, którymi runy wykonasz - waruneki są takie: runy trzeba oczyścić, naładować, a przede wszystkim dobrze się z nimi czuć.

Więc dremel w rękę i do dzieła :). Tu pojawia się tylko kwestia wykonania, bowiem bez odpowiednich narzędzi to raczej niewiele z tego wyjdzie.

Napisano

No dremel do bursztynu się nadaje... ino na wolnych obrotach, żeby nie zacząć palić... bursztynu.

Napisano

Wykonanie rzeczywiście wiele trudniejsze niż myślałam.

Chyba zrezygnuje z rycia, i po prostu namaluje znaki na mniejszych bursztynach.

Winterstorm

Materiał przecie nie ma znaczenia, tak samo narzędzia, którymi runy wykonasz - waruneki są takie: runy trzeba oczyścić, naładować, a przede wszystkim dobrze się z nimi czuć.

Mam nadzieję, że dobrze będe się z nimi czuła. Posiadam od dawna bursztynowy amulet, jestem z niego zadowolona i bardzo przywiązana.

Napisano

Wagabunda, jeżeli wykonasz runki, to fajnie byłoby gdybyś wkleila zdjęcie swoich runek, chętnie bym zobaczyła jak wyglądają bursztynowe runki.

Bursztyn to mój ulubiony kamień :).

I powodzenia :).

Napisano (edytowane)

Runy gotowe. Co prawda nie wyszły tak jak to było zaplanowane ale i tak bardzo mi się podobają.

Zdjęcia strasznie słabej jakości ale baterie od aparatu jak zwykle rozładowane, a telefonem tylko to sie udało... A nie mogłam się powstrzymać przed pochwaleniem pierwszymi runami :_haha:

http://chomikuj.pl/zizu17

To link do chomika, tam w podfolderze Runy są fotki. Hasło to ezoforum

Edytowane przez Wagabunda
Napisano

Ogladnelam :). Fajne :). Zdjecia, chociaz telefoniczne ;), to i tak wyszly dosc czytelnie :).

A pracowalas juz z nimi? Jesli tak, to jak Ci sie z nimi pracuje :)?

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Mnie też się bardzo podobają :D

Najważniejsze, zeby Tobie pracowało się z nimi dobrze :D

• 10 miesięcy temu...
Gość dziarka
Napisano

są śliczne;) moje jednak są troszkę gorszej jakości chyba;) bo nie na bursztynie tylko wybranych gdzieś skąd jednokolowych kamykach;) mam 3 zestawy : białe czarne i kolorowe;)