Denosis Napisano 8 Września 2010 Napisano 8 Września 2010 Witam ! Jak wiemy skończyły się wakacje. Jak większość ludzi , wracam do szkoły. W wakacje nie było dnia , żebym nie zapamiętał snu. Codziennie rano po delikatnym przebudzeniu , zamykałem oczy i przypominałem sobie sen. A teraz mam problem. Śpie sobie , a tu budzik dzwoni , wyrywa mnie z łóżka , ja go gasze ... I jak usiąde i próbuję przypomnieć sobie sen... NIC ! Zapamiętałem tylko pare snów od pierwszego września ... Jest może jakiś sposób na ten budzik, żeby sny sobie przypomnieć po gwałtownym obudzeniu? Cytuj
Kaos Napisano 8 Września 2010 Napisano 8 Września 2010 Ja mogę powiedzieć że jak psychiczny cenzor nie jest dostatecznie osłabiony to ma tendencje do regeneracji. Znaczy- jak nie zapisywałem snów to zapominałem je szybko a jak zapisywałem i osłabiałem cenzora- zdawało mi się zapamiętywać nawet 2(jesli budzilem sie na przykład po 2 godzinach). Cytuj
Reina Napisano 9 Września 2010 Napisano 9 Września 2010 Po jakimś czasie Twój organizm przyzwyczai się do budzenia o stałej godzinie i zaczniesz się budzić jeszcze przed dzwonkiem. Kwestia czasu, a wtedy zyskasz te parę minut na spokojne poleżenie. Cytuj
Page Napisano 9 Września 2010 Napisano 9 Września 2010 albo nastaw sobie na dwie godziny, pierwszy będzie powiedzmy 5-10 minut wcześniej od drugiego, miej go przy łóżku żebyś nie musiał wstawać, wtedy nie będziesz też musiał otwierać oczu, po prostu wyłączysz budzik "na oślep", przypomnisz sobie sny, a drugi na wypadek jakbyś jednak zasnął drugi raz Cytuj
KataMusica Napisano 9 Września 2010 Napisano 9 Września 2010 Page, w takich wypadkach często mam coś takiego jak opisywałam w innym temacie: Rano mam coś zrobić i potem mam wizję, że to robię. Nawet kilkanaście razy się to powtarza. Tak samo jest kiedy dostanę sms'a rano i myślę sobie, że zaraz go odbiorę. I wtedy też te wizje, że go odbieram ( w mięśniach czuję jak biorę komórkę do ręki ). Cytuj
Page Napisano 9 Września 2010 Napisano 9 Września 2010 a tak też miewam najlepsze jest potem to zaskoczenie, że jednak "coś się nie stało, nie zostało wykonane" Cytuj
KataMusica Napisano 9 Września 2010 Napisano 9 Września 2010 To ja wtedy sobie myślę: "aaa to znowu to było !" Cytuj
Lilly91 Napisano 9 Września 2010 Napisano 9 Września 2010 Po jakimś czasie Twój organizm przyzwyczai się do budzenia o stałej godzinie i zaczniesz się budzić jeszcze przed dzwonkiem. Kwestia czasu, a wtedy zyskasz te parę minut na spokojne poleżenie. Spróbuj autosugestią, przed zaśnięciem sobie powtarzać, że np. obudzisz się o 6. Tylko ty musisz w to wierzyć a nie, że sobie będziesz powtarzał i myślał, że tak się nie stanie bo wtedy się nie stanie. I po jakimś czasie faktycznie, zaczniesz budzić się o tej 6-tej. Bo tak działa nasza podświadomość. Ja tak miałam kilka razy (bo zazwyczaj przed snem zapominam o tym, poza tym nie jest mi na razie potrzebne wstawanie o określonej godzinie), że przez autosugestię obudziłam się tam o zasugerowanej godzinie. I też czasem mam tak, że jak zostanę 'wyrwana' ze snu to go nie pamiętam... I właśnie przez takie sytuacje mam luki w swoim dzienniku snów x.x Cytuj
Michak Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 Tak w woli tematu. Zauważyłem zależność zapamiętywanie snu a ilość przebudzeń w nocy. Jak śpie bez przebudzenia pamietam 1, czasami 2 sny. W te wakacje jednej nocy przebudziłem się 5 razy i pamiętałem 5 snów Cytuj
Page Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 no tak ale można też wybudzić się 1 raz i pamietać wszystkie sny oczywiście jest to trudniejsze o wiele Cytuj
Lilly91 Napisano 11 Września 2010 Napisano 11 Września 2010 No tak, zazwyczaj człowiek zapamiętuje 1 lub 2 ostatnie sny. Co nie znaczy, że nie jest możliwe zapamiętanie wszystkich snów. Aczkolwiek też to zauważyłam, że im częściej się w nocy budzę tym więcej snów pamiętam. Ale czasem mam tak, że się przebudzę w nocy, miałam jakiś świetny sen warty zapamiętania i jest tak, że mogłabym go zapisać aczkolwiek mi się nie chce i wtedy myślę 'na pewno zapamiętam'. A rano okazuje się, że nic z tego snu nie pamiętam, eh Cytuj
carlotta Napisano 12 Września 2010 Napisano 12 Września 2010 niemożliwym jest żebyś zapamiętał/a wszystkie sny, ponieważ nigdy nie zapamiętasz tego co ci się przyśniło podczas głębokiego snu w stanie delta, zapamiętujesz tylko sny ze stanu theta, czyli te które masz po zaśnięciu i przed wybudzeniem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi