Vedis Posted May 10, 2008 Share Posted May 10, 2008 Czy wiecie coś na temat imienia, które ja noszę, a tragicznie mi się nie podoba? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest truskawka Posted May 10, 2008 Share Posted May 10, 2008 Olga - wschodniosłowiańskie imię żeńskie pochodzenia skandynawskiego, ze staronorweskiego heill "cieszący się pomyślnością" lub "szczęśliwy". Olga jest ruskim przekształceniem imienia Helga. Olga imieniny obchodzi: 26 marca, 13 czerwca, 28 czerwca, 11 lipca i 24 lipca. - Wikipedia Pochodzenia starorosyjskiego, prawdopodobnie przekształcenie skandynawskiego imienia Helga, od słowa helge (szczęśliwy, pomyślny, zdrowy). Imię dotarło na Ruś w IX wieku wraz z Wikingami. W Polsce notowane od XIII wieku, również jako Alga, Holga. Zdrobnienia: Ola, Olgunia. Obce formy: Olga (ogólnie przyj. forma), Elga, Helga (ang.), Helga, Helge (niem.). Forma męska: Oleg. PATRON: Olga, święta prawosł. (ok. 890-969), księżna kijowska, żona Igora, matka Światosława, regentka Rusi od 945 roku. Mszcząc śmierć męża zabitego 945 przez Drewlan, spaliła ich gród Iskorosteń. W roku 955 przyjęła chrzest i imię Helena. (Wspomnienie 11 lipca). ZNANE POSTACIE: Olga Boznańska, pol. malarka (15 IV 1865-26 X 1940). Olga Sawicka, pol. tancerka (ur. 1932). Olga Lipińska, pol. reżyserka, satyryk (ur. 1937). Olga Jackowska (pseud. Kora), wokalistka rockowa (ur. 1951). Olga Tokarczuk, pisarka pol. (ur. 1962). Olga Borodina, ros. śpiewaczka operowa (ur. 1963). Olga Dymkowska, wydawca pol. (ur. 1964). BOHATEROWIE SZTUKI: Olga ze sztuki Trzy siostry A. Czechowa (1901). Olga z poematu Eugeniusz Oniegin A. Puszkina (1833). Olgierd i Olga, powieść A. Bronikowskiego. W POEZJI: Niebezpieczna w miłości jak mężczyzna, zdobywa jak się zdarzy - odwagą lub zdradą; nie dba o sąd, obyczaj, prawo. Rzuci cię w mgnieniu oka, jeśliś jej zawadą, jak mężczyzna, dla chwili, pięknej twarzy, odmiany, pieniędzy. Żyje jak piękny młody chłopak - zuchwale, nad siły, nad stan, byle prędzej. Kazimiera Iłłakowiczówna, „Olga" - źródło: http://kartki.onet.pl/S,0,imiona.html?Param=132413 Olga - Imię Olga przywędrowało do nas drogą bardzo okrężną. Jeżeli się nastroimy na wibracje imienia Olga, wyda się nam ono najpierw łagodne i zachęcające. Ale to pozory? Imię to mieni się w oczach niby hologram i pod miłą powierzchnią otwierają się jakiś głębie i tajemnice. Olga należy do ludzi dzielnych, pełnych inicjatywy, ale też niespokojnych duchem i mających żyłkę ryzykantów. To w istocie rogate dusze. Olgi potrafią się przystosować do każdych warunków, więc również w środowisku ludzi spokojnych, statecznych i dbających o swoją opinię nie będą nikogo na siłę szokować. Jednak prawdziwym celem ich życia jest przygoda, doświadczanie wciąż nowych i dziwnych wrażeń, podróże. Pociąga Olgi wszystko, co obiecuje nowość, sukces i zwycięstwo. Kiedy wymaga tego sytuacja, potrafią być groźnymi konkurentkami dla silnych mężczyzn. Tak, więc możemy sobie wyobrazić Olgę jako elegancką damę, której ulubioną rozrywką są skoki ze spadochronem! Życie z Olga dostarczy jej wybranemu wielu mocnych wrażeń. Kobiety o tym imieniu potrafią działać niby środek dopingujący - ale i mężczyzna musi mieć silny charakter, aby sprostać takiej partnerce. - źródło: http://www.imiona.fikumiku.info/ Olga - imię pochodzenia skandynawskiego. Realistka, twardo stoi na ziemi. W przyjaźni i uczuciach jest nieufna. Lepsza jako kumpelka niż kochanka. Imieniny obchodzi - 11 VII. - źródło: http://www.polonica.net/Ksiega_Imion.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vedis Posted May 10, 2008 Author Share Posted May 10, 2008 Powiem, że średnio się ze mną zgadza... Ja i skoki ze spadochornem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest truskawka Posted May 12, 2008 Share Posted May 12, 2008 Ja i skoki ze spadochornem? a czemu by nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boadicea Posted May 12, 2008 Share Posted May 12, 2008 skoki to metafora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vedis Posted May 15, 2008 Author Share Posted May 15, 2008 To w ogóle nie pasuje do mojego charakteru... Wszyscy uważają mnie za bardzo delikatną. I taka jest prawda. Ja nawet na sankach bałam się jeździć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boadicea Posted May 15, 2008 Share Posted May 15, 2008 To moze nie jest wina wyjasnienia? Moze nie to imie bylo ci poczatkowo przeznaczone? Wszystkie Olgi ktore znam wpasujowuja sie niemal idealnie w charakterystyke. A znam ich kilka, mam wiec mozliwosc porownania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vedis Posted May 17, 2008 Author Share Posted May 17, 2008 Nie było, bo miałam być Przemkiem, Lidką, albo Mariką;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boadicea Posted May 17, 2008 Share Posted May 17, 2008 No i juz wszystko jasne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olenka1 Posted November 30, 2008 Share Posted November 30, 2008 Czy wiecie coś na temat imienia, które ja noszę, a tragicznie mi się nie podoba? mi też się kiedyś tragicznie nie podobało... a teraz już przywykłam i nawet je lubię ;] Poza tym podoba mi się to, że jest to mało spotykane imię i nie jestem kolejną Anią, Agnieszką lub Małgosią...;] bo w moim roczniku tych imion jest wprost zatrzęsienie I polecam Ci polubić to imię i nosić je dumnie, bo wszystkie kobiety noszące to imię są silne, mądre i osiągają wszystko do czego dążą :PP Pozdrawiam!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k21 Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 kocham skoki:-D i do tego jestem Olga:-D trafili w samo sedno:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokoszka Posted November 20, 2012 Share Posted November 20, 2012 czy jest sans sprawdzania swojego imienia drugiego? czy w drugim imieniu tez jest cos zapisane? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts