iceteagreen 1 Posted October 4, 2010 Share Posted October 4, 2010 Kupiłam ostatnio dwie doniczki z wrzosem. Wyglądają prześlicznie...niestety usłyszałam, że podobno przynosi pecha. Miał może ktoś jakieś przykre zdarzenia zaraz po przyniesieniu wrzosu do domu? Quote Link to post Share on other sites
werona 228 Posted October 4, 2010 Share Posted October 4, 2010 Poczytaj sobie na ten temat tutaj http://hagal.pl/forum/viewtopic.php?id=623 Quote Link to post Share on other sites
Slawomir 126 Posted October 4, 2010 Share Posted October 4, 2010 Witam! A ja sie nie zgodzę bo gdy wrzos sie wykwitnie i zmarnieje musimy go wyrzucić i to jest nieszczęście bo na co będziemy patrzeć w smutne zimowe wieczory na puste miejsce po wrzosie? Lepiej go wogóle nie kupawać tylko wspominać wrzosowiska zasnute ciepłym eterycznym zapachem. Pozdrawiam: Sławomir Quote Link to post Share on other sites
goshaa 25 Posted October 4, 2010 Share Posted October 4, 2010 (edited) Ja tez słyszałam,że wrzos przynosi nieszczęście. Ale jak jest w rzeczywistości- tego nie wiem.Miałam wrzos w ogródku, ale zmarniał, wiec nie potwierdzę ani nie zaprzeczę Edited October 4, 2010 by goshaa Quote Link to post Share on other sites
Mala_83 1,117 Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Jakoś nigdy nie słyszałam, żeby akurat wrzos przynosił nieszczęście, ale może faktycznie w tym coś jest Quote Link to post Share on other sites
Bergi1986 8 Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 O wrzosie nic nie słyszałam, ale podobno pawie piórka przynoszą nieszczęście. Quote Link to post Share on other sites
Guest Lukas85 Posted May 15, 2014 Share Posted May 15, 2014 kaktus tez przynosi pecha? Quote Link to post Share on other sites
Seid 80 Posted May 15, 2014 Share Posted May 15, 2014 Niektórzy twierdzą, że tak. Quote Link to post Share on other sites
maroony 0 Posted March 3, 2015 Share Posted March 3, 2015 podobno przynosi nieszczęście, podobno... Quote Link to post Share on other sites
maua 1 Posted March 3, 2015 Share Posted March 3, 2015 Heh... nie wiedziałam, że wrzos może przynosić nieszczęście.... Ja niczego nie zauważyłam - jedyne nieszczęście to takie, że zmarniał i musiałam go wyrzucić... Quote Link to post Share on other sites
Administrator Ismer 9,983 Posted March 4, 2015 Administrator Share Posted March 4, 2015 No, podobno... a Kopernik też - podobno - był kobietą... Wrzos nie przynosi nieszczęścia, jeśli już, to człowiek sam sobie robi kuku - jeśli mocno wierzy w nieszczęsną moc wrzosu i stale o tym myśli i obawia (podświadomie także) to tym samym ściąga to o czym myśli, jeśli myśli są intensywne to mogą się zmaterializować, czyli przybrać konkretną formę. Aczkolwiek słyszałam o tym przesądzie, ale mnie nigdy wrzos nieszczęścia nie przyniósł. Poza tym rzecz dotyczy - z tego co ja słyszałam - bukietu z wrzosu a nie rośliny doniczkowej, jednakże nawet bukiet niczego złego mi nie zrobił Co do kaktusów - podobno ich igiełki emitują "ostrą, kłującą energię", co ma ponoć przełożenie na niesnaski i kłótnie, tak w pracy jak w domu. Ale tego też nie zauważyłam, natomiast wiele razy kaktus ukłuł mnie w tyłek (wielki był i stał na podłodze) a inny stojący na parapecie poczęstował mnie parokrotnie kępką paląco - kłujących igiełek. Więc się z nimi rozstałam. Ale również po rozwodzie z tymi kaktusami nie zauważyłam, aby stosunki rodzinne się poprawiły w porównaniu z tym czasem kiedy kaktusy mieszkały z nami. No, może o tyle, że domownicy przestali się mnie czepiać, bo ich te kaktusy też kłuły a ja nie pozwalałam ich wyrzucić. A wrzosowisko rzeczywiście jest urokliwe i magiczne, bardzo lubię przebywać w takich miejscach. Quote Link to post Share on other sites
MrWladek 0 Posted December 18, 2017 Share Posted December 18, 2017 Słyszałem o wielu rzeczach, które przynoszą pecha, ale wrzos? Pierwszy raz słyszę. Skąd to się wzięło, bo jestem ciekawy? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts