Jump to content

Gęś z jabłkami & śliwkami


Recommended Posts

Składniki:

1 duża młoda gęś

5 jabłek kwaśnych

5 ząbków czosnku

1 duże cebule

1 łyżka mąki ziemniaczanej

10 suszonych śliwek bez pestek

majeranek

sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Dokładnie oczyszczoną gęś umyć, natrzeć solą wymieszaną z pieprzem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, obtoczyć w majeranku. Nadziać gęś jabłkami, śliwkami, czosnkiem, obraną pokrojoną w ćwiartki cebulą. Otwór zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Gęś włożyć do brytfanny, podlać wodą, brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Po około 30 minutach zdjąć pokrywę i piec mięso przez 2 godziny polewając sosem, naprzemian rumieniąc piersi, a potem grzbiet. Podzielić na porcję. Cześć nadzienia zmiksować wraz z powstałym sosem i zagęścić mąką ziemniaczaną. Sos podać w sosjerce.

Link to post
Share on other sites
  • Ismer changed the title to Gęś z jabłkami & śliwkami

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...